cytrynowe - 1500 przepisów (strona:63/100)

Łosoś na makaronie z pesto 199

Łosoś na makaronie z pesto Lekki i aromatyczny obiadek :) Składniki 200 g fileta z łososia 1 łyżka majonezu 1 łyżka miodu przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sól   100 … Czytaj dalej Łosoś na makaronie z pesto

czarrna od kuchni
NOCNA DROŻDŻÓWKA DLA LENIWYCH 184

blachę 31cmx41cm) 10 dkg świeżych drożdży 5 całych jaj szczypta soli 3/4 szkl. oleju 1 szkl. zimnego mleka 1 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 5 szkl. mąki aromat cytrynowy dowolne owoce Wykonanie:  Drożdże rozkruszyć na dnie miski, następnie wyłożyć na nie wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 3 godziny. Po tym czasie ciasto

Walijskie Pichcenie
magdalenki 337

może być tak, żeby na blogu Magdaleny nie było przepisu na magdalenki. Te małe, pulchne cytrynowe ciasteczka są bardzo popularne we Francji, gdzie sprzedaje się ich miliony. Ich historia sięga ponoć już XVIII w. To tymi ciasteczkami zajadał się bohater książki "W poszukiwaniu straconego czasu" Prousta a współcześnie zajada się cały świat. Nie jest to dziwne, bo ciasteczka są cudownie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szwajcarska szarlotka 109

małą kosteczkę, zalewamy sokiem z cytryny. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy kolejno do masy maślanej. Następnie dodajemy budyń i skórkę cytrynową. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy maślanej. Na końcu dodajemy jabłka. Wszystko razem mieszamy. Wykładamy na schłodzone ciasto. Pieczemy w temperaturze 180st przez okolo 1 godzinę

Gotowanie moimi oczami
KOKOSANKI CYTRYNOWE 123

łasucha przystało, ciastka w domu być muszą. Oczywiście jasna sprawa, że najlepsze są takie domowej roboty ;) Zatem nieśmiało zapytam. Lubicie kokosanki? Ja bardzo :) Dzisiaj zachęcam Was, do przygotowania ich cytrynowej wersji. SKŁADNIKI: 2 białka 100 g cukru 200 g wiórków kokosowych  sok i skórka z 1 cytryny A jak to zrobić: Białka   ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier

Kuchnia w opałach
6 pomysłów na nietypowe kanapki. 202

Biały serek naturalny (plus szczypta kurkumy dla koloru) + drobno pokrojone mango + pomidorki koktajlowe + pietruszka posiekana 4. Zblendowane/zgniecione dojrzałe awokado z czosnkiem + ogórek + pomidorki koktajlowe + żółta papryka + pietruszka + pieprz cytrynowy 5. Biały serek zabarwiony sokiem z buraka + pomidorki koktajlowe + szczypior + ogórek + rzodkiewka 6.  Masło orzechowe + plasterki jabłka + cynamon + ulubione, pokruszone orzechy

Powiedz dietom nie
Szarlotka 142

jest jesień czy zima. Lubię jak w domu pachnie ciastem, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować pyszną szarlotkę.   Składniki: 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 4 białka 1 kisiel cytrynowy szczypta soli 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach,  odciskamy sok i dodajemy kisiel.  Białka

Pyszności Słodkości
Pączki wiedeńskie 129

Składniki:  10 dag masła 20 dag mąki pszennej 4 jajka szczypta soli 1 szklanka wody olej do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku cytrynowego Gotujemy 1 szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Studzimy.   Ciasto miksujemy wbijając kolejno jajka.  Przekładamy

Pyszności Słodkości
Gniazdka poznańskie, pączki hiszpańskie, cudne 185

cukier puder z wodą, lukier musi mieć konsystencję średnio gęstą. Trudno to opisać, ale jestem pewna że wiecie o co chodzi Polać gniazdka lukrem. Jak lubicie można zrobić lukier cytrynowy. Zamiast wody dodać sok z cytryny. Ja nie robię bo nie lubię, ale wiem, że dużo ludzi lubi. Gniazdka są rewelacyjne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Ślimaczki z jabłkami i orzechami. 111

końcu wlać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić na parę chwil a w tym czasie zrobić nadzienie. Jabłka obrać i pokroić na drobniutką kostkę, dodać posiekane orzechy i skórkę cytrynową. Doprawić cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. i na całej powierzchni rozprowadzić nadzienie. Następnie zrolować dość ciasny rulon. Foremkę na muffiny wysmarować masłem. Rulon

Radość kipiąca uśmiechem.
TARTA MIODOWA 106

uzyskamy jasny krem.Po kolei ucierając wbijamy JAJKA.W rondlu zagotować miód,a gdy będzie ciekły,wtedy dodać go do masy maslano- jajecznej.Wlewamy też sok z cytryny oraz dodajemy startą skórkę cytrynową.Mieszamy masę z orzechami.Masę Wlewamy na upieczony kruchy spód tarty  i znów wkładamy ciasto do piekarnika na ok.40 -45 minut.Gdy ciasto nam się upiecze solimy , a zaraz

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Baklava 136

rozpuszczenia cukru ok. 10 minut do uzyskania syropu. Odkładamy do wystygnięcia. Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Orzechy i migdały mielimy (można kupić już gotowe zmielone) dodajemy skórkę cytrynową, cukr i cynamon, wszystko dokładnie mieszamy. Natłuszczamy prostokątną formę. Płaty ciasta kroimy do wielkości formy.  Przykrywamy płaty ciasta ściereczką by nie wyschły. Wyjmujemy jeden płat wkładamy na spód foremki

Kulinarne życie
Karkówka w majonezie 225

krucha, niemal rozpływa się w ustach, nóż nie będzie Wam potrzebny :)  Składniki: około 1,5 kg karkówki 4-5 cebul mały słoik majonezu 2 łyżeczki przyprawy gyros pieprz cytrynowy czosnek granulowany sól Sposób przygotowania: Karkówkę umyć, osuszyć i pociąć w 1,5 cm plastry. Mięso oprószyć wszystkimi przyprawami, doprawić solą i odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny

na moim stole...
Grecki rosół z cytryną 165

dostałam od znajomej greczynki i podeszłam do niego z dużą nieufnością. Połączenie jest zaskakujące – kurczak i cytryna? Ale to się sprawdza – otrzymujemy pyszną zupę o świeżym, lekko cytrynowym smaku i uroczym żółtawym zabarwieniu. Moje obawy okazały się bezpodstawne – bo to cudo, przy którym nie trzeba się gimnastykować. Nie spędzicie godzin w kuchni, przy kuchence – krojąc, smażąc

Szybko Tanio Smacznie
Pączki hiszpańskie 216

olej, papierem do góry. Po chwili papier zdejmujemy i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Z cukru pudru, soku cytrynowego, wody różanej i wrzątku przygotowujemy lukier ucierając wszystkie składniki. Pączki smarujemy gotowym lukrem. Pączki hiszpańskie, pączki wiedeńskie, gniazdka to jeden i ten sam wypiek. Lekkie, słodkie, pachnące różą – do kawy

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania