cytrynowe - 1500 przepisów (strona:57/100)

Minitorcik malinowy 202

wtedy lepiej kroi się na krążki i lepiej chłonie nasączenie :-) W dniu przekładania ubijamy zimną śmietanę "na sztywno", a następnie dodajemy cukier i delikatnie mieszamy. Wodę łączymy z sokiem cytrynowym. Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy z nich nasączamy, wykładamy na niego śmietanę (powinna dochodzić do brzegów) i posypujemy malinami. Przykrywamy drugim krążkiem, lekko dociskamy, nasączamy, smarujemy śmietaną, posypujemy malinami

Czary - gary w kuchni
Chciałam tylko, żebyś był dobry mój ptysiu malinowy ;) 161

masła - maliny w całości do zamknięcia w ptysiach Maliny delikatnie płuczę i osączam na sicie i papierowych ręcznikach. Mleko zagotowuję. Żółtka ucieram z cukrem i proszkiem budyniowym oraz sokiem cytrynowym. Do gładkiej puszystej masy stopniowo dolewam mleko i stale miksuję. Na koniec krótko miksuję z dorzuconymi malinami. Przelewam całość do garnka z nieprzywierającym dnem i pilnując, stale mieszając zagotowuję

I tu będę miała takie te
Ryba w cytrynie i miodzie 140

przepis mam już od dawna w moim zeszycie z przepisami. Dla odważnych można pominąć miód, ale wtedy raczej bardzo kwaśna. Miód przełamuje i uzupełnia cytrynę. Danie ma kwaśny, cytrynowy posmak, ale i miód jest wyczuwalny, ale nie przyćmiewający cytryn. Trochę odmienne połączenia. 4 filety z mintaja 2 cytryny 3 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki estragonu 6 liści rukwy wodnej 2 łyżki

Czerwony Gupik
Dżem z cukini cytrynowy 101

cukinii oczyszczonej 1 kg cukru 4 galaretki cytrynowe 1 cytryna Cukinię kroimy i pod przykryciem gotujemy ok 15 min, następnie odkrywamy i dodajemy cukier otartą skórkę z cytryny i sok z całej cytryny, gotujemy aż odparuje ok półtora litra płynu, miksujemy na jednolitą masę , dodajemy galaretki i mieszamy aż galaretka się rozpuści, natychmiast nakładamy do słoików i ustawiamy do góry

Gotowanie jest łatwe
Muffiny ze śliwkami węgierkami 179

mleka 30 g roztopionego masła 1 jajko skórka z cytryny kilka węgierek posiekane orzechy włoskie ( ok 2-3 łyżki) Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, skórkę cytrynową i sól w jednej misce. W drugiej misce roztrzepujemy mleko, jajka i masło. Łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Dodajemy śliwki pokrojone w grube plasterki i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy

sierotka maRysia w kuchni
Semifreddo z bezami, ananasem i sosem malinowym 107

Maliny zmiksować z cukrem i odrobiną soku z cytryny. Całość przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. (Sos powinien być gładki.) Sposób 2: Maliny z cukrem i sokiem cytrynowym umieścić w garnuszku. Gotować do momentu aż owoce się rozpadną. Całość przetrzeć przez sito. (Jeśli sos jest za rzadki należy go podgotować, aby troszkę odparował i zgęstniał

Di gotuje
Ciasto marcepanowe. Przepis dla wielbicieli marcepanu. 117

środkowym poziomie w nagrzanym do 170 stopni piekarniku do tzw. suchego patyczka (czas zależy od piekarnika, średnio około 50-60 minut). Wystudzone ciasto wyciągamy z formy, polewamy lukrem cytrynowym (mieszamy sok wyciśnięty z cytryny z cukrem pudrem), a następnie ozdabiamy dowolnie żółtymi wiórkami. Smacznego *na podstawie przepisu ze strony przepisy.pl z moimi zmianami Zapisz

Słodkie okruszki
Cytrynowe placuszki z frużeliną porzeczkową 170

Ostatnio na Fb  wrzuciłam zdjęcie owoców, które przywieźli mi rodzice. Całe wiadro czerwonej porzeczki tylko dla mnie! ;) Włączyłam przycisk odpowiadający za kreatywność i oto są! Niebiańskie placuszki cytrynowe podane z kwaśnawą frużeliną porzeczkową. Brzmi smacznie?? Wypróbuj!     Składniki: (na ok. 15 placuszków)   Ciasto:  2 duże jajka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego

Nastoletnie Wypiekanie
Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy 219

kaszy gryczanej soczewica (ja użyłam gotowanej na parze, 265 g po osączeniu z zalewy) 1 większa cebula pęczek natki pietruszki 25 dag pietruszki sól do smaku pieprz cytrynowy 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta wędzonej papryki kilka suszonych śliwek 2-3 łyżki wody (w razie potrzeby) 2 łyżki oleju do smażenia Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy - jak zrobić? Kaszę gryczaną

Moje Qulinaria
Niedziela w (nowej, ciasnej ale własnej) kuchni 140

szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g pstrąga lub innej ryby pokrojonej na kawałki 250 g sera mozzarella sól, gałka muszkatołowa i pieprz cytrynowy do smaku Mieszamy wszystkie suche składniki z cukinią i pstrągiem, doprawiamy do smaku, a następnie dodajemy mokre składniki. Mieszamy dokładnie ciasto i wykładamy do formy do pieczenia. Na wierzch układamy plastry

Kucharzyca
Kosmiczny dżem z cukinii 926

Produkcja żony:) SKŁADNIKI  -5 kg cukinii -2-2,5 kg cukru -5 łyżeczek kwasku cytrynowego -6, 7 galaretek dowolnego smaku( ja użyłam niebieskiej wieloowocowej galaretki) -2 łyżeczki żelatyny( ale nie koniecznie). WYKONANIE Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne z pestkami, twardszą częć cukini zestrzeć na tartce jarzynowej ,a częćś z pestkami na drobnych oczkach .Lub wszystko na drobniejszych

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
ciasto z jabłkami z kruszonką herbatnikową i cynamonową śmietaną... 156

opakowanie, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka MASA JABŁKOWA: jabłka 1 kg, cukier 1/2 szklanki, goździki 2 sztuki, woda 4 łyżki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, herbatniki 200 gram ŚMIETANA: śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 1 łyżka, fix do śmietany 1 opakowanie, cynamon 3/4 łyżeczki obrane jabłka ze skórki pokroić na plasterki

W Mojej Kuchni Lubię
Sok jagodowo-cytrynowy 97

usuwamy pestki i kroimy je na mniejsze kawałki. Wszystkie owoce oraz miętę stopniowo wrzucamy do wyciskarki (lub sokowirówki). Powstały sok mieszamy i od razu podajemy. Smacznego :) Artykuł Sok jagodowo-cytrynowy pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
dużo wit.C - mus z czarnej porzeczki 142

Składniki 2 kg porzeczki czarnej oczyszczonej z szypułek 1kg cukru 2 łyżki kwasku cytrynowego Wykonanie Umyte i bez szypułek porzeczki zmiksować ,zasypać cukrem i odstawić na 3-4 godziny. I tu się zaczyna zabawa...Przecierać masę porzeczkową przez drobne sito ,aby jak najmniej pestek się dostało do czystej masy porzeczkowej. Gotową masę porzeczkową połączyć z kwaskiem,dobrze wymieszać .Nakładać

w mojej kuchni
Mrożony jogurt truskawkowy 173

truskawkowy mroził się przez całą noc. Pojemniczki z mrożonym jogurtem wyciągamy z zamrażalnika na ok. 30 minut przed konsumpcją. Tuż przed podaniem udekorowałam jogurt świeżymi truskawkami i posypałam kryształkami cytrynowego cukru. Smacznego . The post Mrożony jogurt truskawkowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania