cytrynowe - 1500 przepisów (strona:55/100)

Piernik przekładany bitą śmietaną. 133

szklanka miodu 19 łyżek mąki pszennej 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka sody 1 łyżka octu Bita śmietana : 1/2 l śmietany 18 % 1/2 szklanki cukru 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody  Sposób wykonania :  C iasto : Białka ubij na sztywno, dodaj stopniowo cukier dalej ubijając. Następnie dodaj żółtka wymieszane z octem, lekko wymieszaj. Teraz dodaj

Przepisy i porady kulinarne
Surówka z czerwonej kapusty 138

małą kostkę, jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach. Do miski przekładamy wystudzoną kapustę, jabłko, cebulę, cytrynę, cukier i olej. Dokładnie mieszamy. Smacznego! Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym albo octem. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb-center

mecooks
Krwawa Mary/Bloody Mary - oryginalny drink z sokiem pomidorowym 116

Poniżej przedstawię moją wersję Krwawej Mery oraz wspomniany oryginał. 90 ml wódki (dodałam odrobinę mniej) 180 ml soku pomidorowego (u mnie 100% sok pomidorowy Victoria Cymes ) 30 ml soku cytrynowego 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire 2-3 krople sosu tabasco 1 szczypta (*) soli selerowej (solidna) 1 szczypta soli zwykłej (solidna) 1 szczypta pieprzu (solidna) Dodatkowo: lód w kostkach (pominęłam) Dekoracja: plaster

Di gotuje
Gremolata. Ziołowa przyprawa 174

więc polecam przygotowywać jednorazową porcję, chyba nie chcecie jeść mało apetyczną pietruszkową papkę? Składniki: 1 pęczek natki pietruszki 2-3 średniej wielkości ząbki czosnku otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa Opcjonalnie odrobina oliwy z oliwek i szczypta soli JAk PRZYGOTOWAĆ GREMOLATĘ? Przygotowanie: Myjemy natkę pietruszki, osuszamy i drobno siekamy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i ucieramy z odrobiną soli. Cytrynę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Restaurant Week w La Maddalena: bo jedzenie to sztuka 151

delikatna. Towarzyszyły jej na talerzu: łagodny i śmietankowy w smaku mus z selera, zaskakujący nie tylko barwą, ale i smakiem ziemniak truflowy, kwaśno-słodka konfitura z żurawiny, orzeźwiający cytrynowy puder i głęboki w smaku sos z palonej cebuli. Wszystkie smaki idealnie się komponowały i dały dużo możliwości łączenia. Jedyny żal mam do tego, że porcja była tylko degustacyjna

Food Square
Domowa pasta z kurczaka 84

pomysł przyrządzenia pasty do chleba. Aromatycznej, świeżej i przepysznej. Do przygotowania pasty potrzebujemy: – ok 100 g kurczaka kurczaka – 3 łyżki jogurtu bez laktozy – sól, pieprz cytrynowy – bazylia lub inne świeże zioło (ilość dowolna, im więcej tym lepiej) opcjonalnie: czosnek, płatki chilli, jeżeli macie ochotę jogurt możecie zastąpić serkiem Kurczaka pokroić na drobne kawałki i razem

Szybko Tanio Smacznie
Mandarynkowy sos do mięs 129

degustacji nasze zmysły szaleją. Do przygotowania sosu potrzebujemy: – 2 puszki mandarynek – paczkę migdałów w płatkach (ok 100 g) – majonez lub majonez/jogurt – curry – odrobina pieprzu cytrynowego Mandarynki dobrze odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt (lub majonez z jogurtem, zależy od Waszych preferencji), pieprz, curry i płatki migdałowe. Całość mieszamy do połączenia składników

Szybko Tanio Smacznie
Dyniowa zupa curry z mleczkiem kokosowym 120

oczyszczonej dyni) 400ml mleczka kokosowego 400ml bulionu warzywnego/rosołu imbir - kawałek ok. 5cm 3 płaskie łyżki przyprawy curry 3 płaskie łyżki nasion kolendry (roztartych w moździerzu) garść świeżej bazylii cytrynowej pasta chili (może być sambal) dwie szczypty soli Dynię oczyszczamy, kroimy w półksiężyce, ściągamy skórę obieraczką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy

Gotowanie i blogowanie
Łatwe ciasto pomarańczowe 637

nawet osobom początkującym w wypiekach. Bardzo wilgotne, puszyste, o intensywnym aromacie pomarańczy. Po inspirację sięgnęłam na blog Sio Smutki do Moniki i skorzystałam z jej przepisu na łatwe ciasto cytrynowe (przepis z niewielkimi zmianami podaję za autorką). Do kawy, herbaty, czy też kubka mleka – gorąco polecam i życzę smacznego. Łatwe ciasto pomarańczowe dodaję do wydarzenia Błyskawiczny piatek 28 października 2016r

mojewypiekiinietylko
Ośmiorniczki duszone w winie z oliwą, czosnkiem i sokiem cytrynowym 224

dodatku pomidorów. Oryginalnie do powstającego sosu dodaje się pomidory, ja jednak tego nie zrobiłam i pyszny sos jest jedynie na bazie wspaniałej oliwy, białego wina, czosnku i soku cytrynowego i wywaru z ośmiorniczek. Oczywiście w podobny sposób zamiast ośmiorniczek, można przygotować jedną dużą ośmiornicę . SKŁADNIKI: 1/2 kg odmrożonych małych (baby) ośmiorniczek do gotowania: 1 cebula 2-3 liście laurowe

Sztuka gotowania w/g Samiry
Dżem z cukinii z miętą 137

dżemu mnie zaskoczył i postanowiłam rozdać znajomym na spróbowanie, żeby zobaczyli co można zrobić z cukinii. Składniki: 1 kg cukinii pozbawionej pestek i skóry 15 dag cukru 1 galaretka cytrynowa 1 cytryna, sok i otarta skórka gałązka mięty Cukinie obraną i pozbawioną gniazd nasiennych pokroić w kostkę i przełożyć do garnka, a następnie dodać cukier, liście mięty, sok wyciśnięty

talerz przyjemności
Bazyliowy ketchup z papryki 156

szkl. zalewy olejowej od pomidorów suszonych   1 łyżka sosu sojowego    2 łyżki soli   1 łyżeczka chili   1/2 łyżeczki curry   1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego    2 łyżeczki suszonej bazylii 3 garście świeżej bazylii - same listki bez łodyżek; drobno posiekać   Paprykę umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę i czosnek obrać z łupin. Pomidory suszone

Grunt to przepis!
Wino z owoców dzikiej róży 146

trunki, nastawcie koniecznie.  Przepis opracował mój Mąż, ja go tylko grzecznie opublikowałam ;) Składniki na 10 L wina: 3 kg owoców dzikiej róży 3 kg cukru 50 g kwasku cytrynowego woda (tyle ile potrzeba do objętości 10L) drożdże Bayanus IOC ok 5g pożywka activit pożywka mineralna Najlepiej zebrać owoce przed większymi przymrozkami ponieważ przemrożone stają się miękkie. Zebrane owoce starannie

Cynamonowe szczęście
Drożdżówka z galaretką pomarańczową i kokosem 99

elastyczne ciasto, dopiero wtedy dodajemy mąkę i kruszymy w palcach.Kiedy ciasto nam wyrośnie posypujemy je kruszonką.Pieczemy w 170 stopniach jakieś 40 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu możemy polukrować lukrem cytrynowym, smacznego

Różowa kuchnia
Gluten Free Box! 143

więc martwić o to, że za późno złożyliście zamówienie :) Jakie produkty znalazłam w swoim boxie? makaron penne ryżowy ‪Alb Gold‬, chleb lniany suszony z buraczkami ‪Bredis‬ ciastka ze skórką cytrynową ‪‎Lemon Zest Cookies‬, baton z pełnego ziarna owsa ‪‎Doves Farm‬, baton bananowy Nakd, baton owocowo-miętowo-orzechowy ‪Good Full Stop‬ oraz ‪ ‎Gryczanki‬ bio o smaku owoców leśnych Moja opinia: Gluten

Poranek na słodko

Proponowane wyszukiwania