cytrynowe - 1500 przepisów (strona:56/100)

SERNIK NA ZIMNO Z BISZKOPTAMI I ŚWIEŻYMI OWOCAMI 140

masa serowa: 400 g serka waniliowego 330 ml zimnej śmietanki 36%  1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru dodatki: ok. 12 biszkoptów  podłużnych 1 galaretka truskawkowa świeże owoce: borówki, maliny,truskawki,porzeczka Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia.  Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Powoli dodajemy serek waniliowy

KuchcikoweLove
Sernik z rosą - prosty i szybki przepis. 512

szklanki oleju -3 szklanki mleka -1 szklanka cukru -2 jajka -4 żółtka -1 opakowanie budyniu śmietankowego  (65 g.) -1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej -5 kropli aromatu cytrynowego Wierzch: -5 białek -1 szklanka cukru pudru Sposób przygotowania: Masa serowa: Wszystkie składniki zmiksować ze sobą na jednolitą masę. Masa wyjdzie dość rzadka. Wlać ją na wyłożone na blaszce petit beurre

Magia jedzenia.
Kolorowa babka 116

szkl. mąki pszennej 5 jajek 250 g masła 125 ml oleju rzepakowego 1 szkl. cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel pomarańczowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 2 łyżki puree z dyni Masło,cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę. Dodać ocet,olej,ekstrakt,wsypać mąkę wymieszaną

Kolorowa kuchnia Elki
Konfitura truskawkowa z nutą wanilii i cytryny 176

bakterii i pestycydów z owoców   1. Usuwanie bakterii (Salmonelli, E. Coli, Listeria) Do 1 litra wody dodać 1/2 szkl. octu (spirytusowego, jabłkowego lub winnego) lub 2 łyżki kwasku cytrynowego. Płukane produkty zanurzyć na ok. 5 minut w zakwaszonej wodzie. 2. Usuwanie pestycydów  Następnie przełożyć płukane produkty do miski z wodą o odczynie zasadowym. Do 1 litra wody dodać

Codziennik Kuchenny
Szczupak pieczony w piekarniku 163

szczupaka ( może być filet) duży pomidor ok. 50 dag pieczarek gęsty jogurt naturalny ok. 3/4 szklanki śmietana 18 % ok. 1/2 szklanki cebula jajko olej do smażenia mąka, sól, pieprz cytrynowy, ok. 3-4 łyżek tartego żółtego sera Przygotowanie : Świeżą rybę oporządzić, umyć, podzielić na dzwonka, posypać pieprzem i pozostawić na ok. godzinę W tym czasie pokroić w plastry umyte pieczarki

Proste Potrawy
Kopytka z soczewicą i pomidorami 216

duże pomidory malinowe 8-10 plasterków suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki mieszanki pestek (np. słonecznika i dyni) łyżka posiekanego szczypioru łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki łyżeczka bazylii cytrynowej sól i pieprz do smaku łyżeczka masła klarowanego Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory malinowe, odsączoną soczeicę oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Chwilę

Mienta blog
Ciasteczka jaglane w 20 minut 124

Pyszne, kruche i ekspresowe !   Składniki na ciasto: 20 dag mąki jaglanej 6 dag masła 10 dag cukru pudru 1 jajko ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 aromat cytrynowy lub pomarańczowy Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć, zgnieść gładkie ciasto, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować. Wycinać foremką dowolne ciasteczka, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze

Tradycyjna Kuchnia
Makaron maślano - cytrynowy z krewetkami i przegrzebkami 154

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron maślano - cytrynowy z krewetkami i przegrzebkami Składniki – 2 porcje: Makaron np. tagliatelle – 200g Przegrzebki – minimum 8 sztuk Krewetki – 14-16 sztuk Żółta cukinia – 1 mała sztuka lub ½ dużej Czosnek – 2 ząbki Wino białe

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z pęczakiem i grilowanymi warzywami w towarzystwie fig 146

soli i 1 łyżeczka oleju) 350 g bakłażana 100 g pomidorków koktajlowych 150 g papryki żółtej 2 sztuki figi natka pietruszki Sos: 4 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki soku cytrynowego 1,5 łyżki miodu płynnego Sok z pomarańczy i cytryny wymieszać wraz z miodem, następnie wlewać powoli oliwę szybko mieszając. Kaszę przepłukać wrzuć do gotującej wody wraz z łyżeczką soli

Delicious Titbits
crumble śliwkowe z bitą śmietaną... 127

Składniki: śliwki 60 dag, cukier trzcinowy 1/2 szklanki, cynamon 1 łyżeczka, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, masło zimne 15 dag, cukier trzcinowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 20 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, starta skórka z cytryny 1 sztuka, śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 3 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, do ozdoby: 1 opakowanie/kwiatki wafelkowe umyte śliwki bez pestek w misce

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto twarogowe ze śliwkami . 442

znane i popularne są śliwki węgierki  , niezbyt duże , mocno fioletowe , słodkie  . I właśnie węgierki wykorzystałam dziś do swojego ciasta. Ciasto twarogowe  bez użycia jajek o pięknym cytrynowym aromacie + lekka polewa budyniowa + chrupiące migdały no i soczysta warstwa śliwek. Różne struktury fajnie się razem uzupełniają. Inspiracja : KLIK   Składniki: foremka 25x 38 Ciasto: 250 g białego sera , twarogu

Malinowa Kawiarenka
Bułeczki ze śliwkami i maślaną kruszonką 167

drożdży -4 jajka -6 dkg masła -szczypta soli -aromat -kilka śliwek o zwartym miąższu a na kruszonkę: -10 dkg mąki -7 dkg cukru -7 dkg masła -aromat cytrynowy lub łyżeczkę startej skórki z cytryny Śliwki dzielimy na ćwiartki i posypujemy cukrem. Składniki kruszonki ścieramy w palcach. Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy 1/4 mleka, 4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy

Maminek kulinarny
Muffinki z cukinią. 138

rzadko zabieram się za smażenie placków, ale nie szkodzi, wproszę się do Maćka. W przypadku muffinek czynność tę można pominąć. Babeczki z dodatkiem cukinii są przyjemnie wilgotne, wyraźnie cytrynowe w smaku. Lubię takie niestandardowe dodatki w deserach. Piekłam już  muffinki z czerwonej fasoli  czy  marchewkowe . Wszystkie godne polecenia. P.S. Przepis pochodzi z  tej strony . Składniki

zadanie-gotowanie
Sałatka z oliwkami i kaparami do grillowanego karczku 150

całą noc do lodówki Następnego dnia mięso wyjąć z marynaty, posolić i ewentualnie posypać przyprawą grillową, upiec na grillu lub patelni grillowej.  Składniki sałatki: oliwki zielone z nadzieniem cytrynowym - Bulerias (puszka 200 g) 1/2 słoiczka kaparów w zalewie - Bulerias ( słoiczek 99 g) 1/2 cebulki czerwonej 2-3 pomidory obrane ze skórki kilka listków mięty Przygotowanie : Kapary i oliwki osączyć

Proste Potrawy
Dżem śliwkowy z wanilią. 118

łyżki soku z cytryny laska wanilii żelatyna (opcjonalnie) Wykonanie: Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki.  Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier, ziarna z laski wanilii, sok cytrynowy i gotować przez godzinę, pilnując aby się nie przypalił. Czynność powtarzać przez kolejne 2 dni do momentu aż uzyskamy pożądaną konsystencję dżemu. Te etapy można pominąć dodając żelatynę.  Gotowy dżem

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania