cytrynowe - 1500 przepisów (strona:60/100)

Surówka z młodej kapusty 164

moich składników wychodzi taka mała miseczka surówki jak na zdjęciu powyżej ;) Składniki: pół główki młodej kapusty pół pęczka koperku mała cebula 2 łyżki soku z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego łyżeczka miodu 1-2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku Kapustę siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Wszystko solimy i ugniatamy, aż kapusta trochę zmięknie. Miód mieszamy z oliwą i sokiem

Czerwona Porzeczka
Woda Ognista | Koktajl bar | Warszawa 136

Panów, grająca polską muzykę z lat 20-30. Wracając do menu, na uwagę zasługuje połączenie wódki Ostoya starzonej w dębowej beczce, wzmocnionego wina Lillet Blanc, wody miodowej z bittersem cytrynowym i tynkturą z suszonej śliwki. Koktajl był podany w towarzystwie konserwy z gęsi z popcornem z kaszy gryczanej i ogórkiem kiszonym. Szczególnie smakowały mi pierożki z białą kiełbasą, bryndzą

Kuchnia Bazylii
Ciasto 3 BIT 125

Składniki: ciasto - 4 szklanki mąki pszennej - 4 żółtka - 250 g margaryny - 4 łyżki miodu - 1 łyżeczka sody - 1 szklanka cukru krem - 2 budynie waniliowe - 1/2 litra mleka - 1 galaretka cytrynowa - 200 g masła oraz - 1 puszka masy krówkowej - orzechy włoskie Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Pieczemy w 180 C przez około 15 minut

Zainspirowana w kuchni
Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami do słoików na zimę 132

bogata w witaminę B1. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 30 dag kwaśnych jabłek 1 por Składniki na zalewę: 1 łyżka soli 2 łyżki cukru 3 goździki 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 1 litr wody Wykonanie: Kapustę, pora drobno poszatkować i wymieszać z startymi jabłkami. Wymieszać dokładnie i przełożyć do wyparzonych słoików. Z podanych składników zagotować zalewę. Napełnić słoiki gorącą zalewą, szczelnie

Tradycyjna Kuchnia
40 przepisów z nowalijkami 185

sałatą Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Ogórki małosolne w plasterkach Sałatka z cieciorki z kabanosem  i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórków małosolonych Woda ogórkowo - cytrynowa Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Koktajl

Moja smaczna kuchnia
Krem z zielonego groszku z chrzanem 192

dopuszczając do zbrązowienia. Do pora wlać bulion i dodać rozmrożony groszek. Gotować wszystko przez ok. 5 minut od czasu zawrzenia bulionu. Zmiksować zupę blenderem na krem. Dodać sok cytrynowy i chrzan, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Zupę nalać w miseczki, polać łyżeczką roztopionego masła i przybrać dodatkami

Sztuka gotowania w/g Samiry
MINI SERNICZKI Z TRUSKAWKOWYM MUSEM 136

się oprzeć.     SKŁADNIKI Na 6 babeczek: 6 biszkoptów, 150 g mascarpone, 150 g śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 25 dag truskawek, ½ op.galaretki cytrynowej WYKONANIE 1.Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szkl. wrzątku, wystudzoną przelewamy do 6 foremek sylikonowych, pozostawiamy do stężenia.  2.Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.  3.Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, odkładamy 10 sztuk

słodki bratek
Szarlotka z bitą śmietaną 380

mnie miks-biała ,mleczna i gorzka Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 100 ml likieru waniliowego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek ½ szklanki wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1  galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru Bita śmietana: ½ litra śmietany kremówki 2  śmietan fix 2 -3 łyżki cukru pudru tarta czekolada do posypania Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy

Wanilia i Kardamon
Udka kurczaka w pomidorach z piekarnika 182

Pomysł na prosty, tani, pachnący i dietetyczny obiad we włoskim stylu. Danie właściwie robi się samo. Kurczak zamarynowany wcześniej w cytrynowej marynacie jest tak mięciutki, że rozpływa się w ustach. Całość dopełnia pyszny sos pomidorowy, którym podlewamy już częściowo podpieczonego w piekarniku kurczaka. Świetne danie i z bagietką, każdą kaszą, kluskami czy makaronem. Składniki: 5 udek z kurczaka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto bajka 427

jasny: 3 duże jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 0,5 l ś mietanki UHT 35% Mlekoma 2 galaretki cytrynowe 700 ml wody 400 g galaretki w cukrze Polewa kakaowa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić

Ala piecze i gotuje
Pierś kurczaka z ryżem jaśminowym, pomidorem i pieczarkami 133

przygotowania, bo smaki świetnie ze sobą się łączą. :) Składniki: 100g piersi kurczaka 50g ryżu jaśminowego ugotowanego  1 pomidor  3 pieczarki przyprawy: przyprawa kebab-gyros, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, jarzynka olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania: Pierś kurczak kroimy w kostkę - doprawiamy przyprawiamy. Pomidora myjemy nacinamy krzyżyk i zalewamy wrzątkiem. Następnie zdejmujemy skórkę i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki

Truskawkowa Fiesta
Risotto ze szparagami i borowikami 133

lekkim daniem w postaci risotto. Z dodatkiem borowików, o tej porze niestety mrożonych, i pieprzu cytrynowego. Pyszne, aromatyczne danie do przygotowania w zaledwie 40 minut. Idealne na obiad lub ciepłą kolację. Zarówno na co dzień jak i od święta. Wiosną, kiedy mam mnóstwo pracy w ogrodzie stawiam na takie właśnie szybkie dania. Do risotta użyłam mrożonych grzybów, które sama jesienią

Wiem co jem
Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko 174

liściu sałaty rzymskiej i posypujemy posiekanymi pistacjami. Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko może być podana na ciepło i na zimno. Bardzo aromatyczna, kolorowa, a dzięki dodatkom – skórki cytrynowej i wina ryżowego Mirin – lekka i orzeźwiająca. Warto dodać, że Mirin to przyprawa (jap. 味醂), która nadaje potrawom wyjatkową słodycz. Może być używana do sałatek, duszonych i grillowanych mięs

mojewypiekiinietylko
Niedziela w kuchni 138

Bardzo szybkie w przygotowaniu i jeszcze bardziej smaczne. 1 mała cukinia 200 g łososia świeżego 1-2 łyżki mąki 2 jajka 2 łyżki jogurtu 1 kulka mozzarelli sól, pieprz cytrynowy, koperek do smaku. Cukinię ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z odrobiną soli, jednym jajkiem i mąką. Masą wykładamy małą foremkę na spodzie i po bokach. Na spód kładziemy

Kucharzyca
Kaczka duszona na czerwonym winie 115

tłuszcz (w oryginalnym przepisie, tłuszczu się nie wylewa), odwrócić kaczkę, wlać wino. Kaczkę dusić, po przykryciem, do miękkości. Gdy będzie już prawie miękka wlać sok z cytryny, dodać skórkę cytrynową i cukier do smaku. Miękką już kaczkę wyjąć, trzymać w cieple. Sos zagęścić przez gotowanie

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania