brukselka - 1662 przepisów (strona:94/111)

SZPINAK dla opornych - DANIE Z MAKARONEM 198

Szpinak. Zmora dzieciństwa wielu ludzi, podobnie jak brokuł, brukselka i inne zielone bleeee... Oczywiście, jak zwykle, wszystkiemu winny zły sposób przyrządzania. Paćki szpinakowe pamiętane z przedszkola z pewnością nie przekonują nikogo do jadania szpinaku w dorosłym życiu. A on jest przecież taki dobry! :) Jako że wiosna niby już przyszła i powoli będzie można cieszyć się świeżym, wiosennym jedzeniem (na razie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Słoneczny koktajl z żółtych owoców 349

produktu)? Najbogatsze w witaminę C są (w 100 g produktu): czarne porzeczki - 182 mg czerwona papryka - 144 mg znienawidzona przez wszystkich brukselka - 94 mg szpinak - 68 mg truskawki - 66 mg kiwi - 59 mg pomarańcze - 49 mg Witamina C jest dla nas bardzo ważna, z tego względu, iż sami nie potrafimy jej zsyntetyzować

W kuchni Katie
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 250

śródziemnomorskie. Oczywiście powinniśmy przy tym brać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka.  Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta na zdrowe paznokcie 185

zapobiega gromadzeniu się w wątrobie.               Metionina - aminokwas piękności, znajdziemy go w rybach i mięsach, otrębach pszennych,ryżu, orzechach włoskich, brokułach, szpinaku oraz brukselce.             Przy dbaniu o paznokcie, jadłospis powinien obfitować w witaminę A, C, E, witaminy z grupy B oraz : Krzem  występuje głównie w łuskach ziaren

Życie na widelcu
Surówka z białej kapusty 177

ciała, kiedy jest ona za wysoka, potrafi ją obniżyć, a kiedy na niska – podwyższyć. Chodzi oczywiście o kapustę. Znamy wiele jej gatunków – białą, czerwoną, pekińską, włoską, jarmuż, brukselkę… Każdy ma swoją ulubioną, choć naprawdę, wszystkie na to zasługują. Najzdrowsza jest na surowo, więc tym razem – surówka z białej kapusty.   Składniki : - ½ główki kapusty - pęczek koperku - kilka ząbków

mojewypiekiinietylko
Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą 323

uważać przy smażeniu żeby się nie rozpadły. Smaczne i zaraz po zrobieniu - jeszcze ciepłe, i drugiego dnia - prosto z lodówki. Podawać z zieleniną. U mnie były z surówką z brukselki - smaczne połączenie. składniki (9 - 10 sztuk) 600 g ziemniaków 250 g kapusty kiszonej 100 g wędzonego boczku pęczek dymki 1- 2  jaja 1 cebula 3-4 łyżki mąki

Stare Gary
Jarmuż duszony-Grünkohl-Detoxfood-Właściwości zdrowotne jarmużu 121

około godziny.Czas gotowania zależy oczywiście od wielkości liści.Im liście mniejsze i młodsze tym szybciej będą zdatne do spożycia. Podczas gotowania ładnie pachnie.W smaku bardzo przypomina włoską kapustę,trochę brukselkę.I tak też najlepiej go przyprawić lekko zakwaszając octem,smak zbalansować dodatkiem cukru.Jak ktoś lubi ,można smak zaostrzyć dodatkiem musztardy (tak podaja niemieckie przepisy).Mi osobiście lepiej smakuje bez musztardy.Gotowany

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Polędwica wieprzowa w jogurcie 211

Kucharkiem. Mięsko dusić pod przykryciem 30 minut. Jeżeli chcemy sos aksamitny należy go przetrzeć. Ja akurat tego tutaj nie potrzebuję. Przed podaniem posypać pietruszką i podawać z ziemniaczkami i brukselką. Mięsko jest mięciutkie, a sos wyśmienity. Polecam z całego serca

Kulinarny karnet Christophera
Jarmuż. Z czym to się je...? Z chlebem! 126

odrywania. Jak tylko go zobaczyłam, wiedziałam, że to będzie właśnie jarmużowy debiut w mojej kuchni. Mi jarmuż przypomina szpinak, ale jest lekko gorzki, ma w sobie coś specyficznego, jak brukselka. Nie każdemu to przypadnie do gustu, ja takie smaki uwielbiam, więc się w jarmużu zakochałam. Chlebek wyszedł boski - mięciutki, pachnący, sycący. Idealny na drugie śniadanie, bo nie trzeba robić kanapek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
327. 149

lubię. 2. Wymarzony deser. Chciałabym spróbować prawdziwe tiramisu. A tak po za tym, deser to deser, każdy będzie dobry <3 3. Znienawidzona potrawa. Wspominam przedszkole i widzę brukselkę(o ile zaliczymy to do potrawy) kotlety rybne i zupę cebulową, A tak z domu, hmmm... sama nie wiem. 4. Masz do wyboru: uratować ukochane zwierzę albo obcego człowieka. Które

More food, love and dreams
Z dalekich wypraw #9 Zieloną łychą mieszane 252

marchew pokroiłam w kostkę. Po godzinie wrzuciłam do wieloryba. I całość piekłam ok. 40 min. pod przykryciem. Mieszając w połowie pieczenia. A pod koniec bez przykrycia. Serwowałam z brukselką z wody

bastalena
Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku 289

Dzień dobry, Po pizzy z brukselką i szynką przychodzę do Was z kolejnym zaskakującym przepisem wykorzystującym pieczone warzywo. Już sam kalafior upieczony z chilli, nasionami kopru włoskiego i słodkimi pomidorkami koktajlowymi był tak dobry, że mój Mąż miał ochotę spałaszować go w tej formie. Ale ja poszłam o krok dalej i zrobiłam z niego pyszne danie z makaronem inspirowane kuchnią

Chilli Czosnek i Oliwa
Gotowanie to wyzwanie, czyli poniedziałek bez mięsa 227

rozpieszcza, z miłą chęcią powtórzyłabym mój niedawny kulinarny wynalazek. Zupa krem z kalafiora a'la romana .  Do tego wymyśliłam sobie. I nabrałam ponownie ochoty.  Zapiekanka kartoflanka z brukselką pod serowym beszamelem .  Pychaahaa! A na kolację pannkakkujemy. Tak dla odmiany od pankejkowania. I naleśnikowania. Które uprawiam z uporem maniaka. Szkoda, że to jedyny sport jak na razie. Coś

bastalena
18 dań na Światowy Dzień Makaronu 293

Już w sobotę, 25 października  Światowy Dzień Makaronu Viva la pasta! Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym, Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią

Moja smaczna kuchnia
Świeże daktyle w zapiekanym bakłażanie. 169

połówki bakłażanów, posypać startą mozzarellą i zapiekać w piekarniku 190 st.C około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzch położyć po 3 połówki przesmażonych daktyli. Jako dodatek listki brukselki blanszowane przez 5 minut w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Zachęcam do korzystania z jesiennego importu świeżych daktyli, bo naprawdę warto

Kulinarny karnet Christophera