Biała,włoska,czerwona, brukselka, różne odmiany kapusty mają wiele cennych składników odżywczych. Najcenniejszym jest beta-karoten, czyli prowitamina A, który poprawia widzenie po zmroku. Dzięki dużej ilości mikroelementów, w tym żelaza, kwasu foliowego i miedzi, warzywo to skutecznie wspiera leczenie anemii. Świeże liście zawierają substancje, które chronią śluzówki. Picie soku z nich wyciśniętego ( szklanka dziennie ) łagodzi objawy choroby wrzodowej
Przepisy i porady kulinarneKlimat leśny. przepis na trzy - cztery porcje 400 gram polędwicy wieprzowej 2 boczniaki mikołajkowe 2 szalotki kilka sztuk fasoli szparagowej - ugotowanej al dente kilka sztuk brukselki - ugotowanej al dente kilka sztuk rzodkiewek roszponka boćwina 100 ml śmietany kremówki 5 łyżek musztardy sarepskiej pieprz gruboziarnisty sól czosnek granulowany bazylia suszona pietruszka suszona chilli w płatkach oliwa Polędwice smarujemy oliwą
na gaziekombinacje i wariacje nie mają końca. Ja najbardziej wolę wersje na słono. Do tego przepisu co ja mam można dodać także smażoną kiełbasę czy też brukselkę. Składniki: 700 g makaronu - 1,99 zł 2 średnie cebule - 0.52 zł 500 g sera białego twarogowego - 4,98 zł szczypta soli i pieprzu - tego juz raczej
ClauditteMissCookingISkładniki: Roszponka Kapary Cebula Pomidory Kiszona kapusta Gotowana brukselka Odrobina oliwy z oliwek i przyprawy
ClauditteMissCookingpomidory i paprykę wrzucamy do multicookera na 10 minut przed końcem pracy programu i ponownie zamykamy. Po wyciągnięciu pora całość miksujemy blenderem. Zupę podałam z razowym makaronem i brukselką
ClauditteMissCookingzdrowie-zielony sok ! Szpinak, sałata, kapusta, brokuły, nać pietruszki i selera, botwina, szczaw, szparagi, brukselka - to między innymi one należą do grupy warzyw zielonych, czyli tych, których częścią jadalną są liście, łodygi lub kwiatostany. W ich zielonych liściach kryje się wytwarzany podczas procesu fotosyntezy chlorofil - żywa krew roślin, o budowie cząsteczki do złudzenia przypominającej ludzką hemoglobinę i różniącej się zaledwie
w mojej kuchniBrukselka jest świetnym warzywem :) W brew pozorom można z niej zrobić parę fajnych dań :) Oto jedno z nich. Genialne na delikatny posiłek (np na kolację). BRUUUUKSELKA ! ! ! Czytaj więcej
Pasja tworzeniaSzpinak. Zmora dzieciństwa wielu ludzi, podobnie jak brokuł, brukselka i inne zielone bleeee... Oczywiście, jak zwykle, wszystkiemu winny zły sposób przyrządzania. Paćki szpinakowe pamiętane z przedszkola z pewnością nie przekonują nikogo do jadania szpinaku w dorosłym życiu. A on jest przecież taki dobry! :) Jako że wiosna niby już przyszła i powoli będzie można cieszyć się świeżym, wiosennym jedzeniem (na razie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEproduktu)? Najbogatsze w witaminę C są (w 100 g produktu): czarne porzeczki - 182 mg czerwona papryka - 144 mg znienawidzona przez wszystkich brukselka - 94 mg szpinak - 68 mg truskawki - 66 mg kiwi - 59 mg pomarańcze - 49 mg Witamina C jest dla nas bardzo ważna, z tego względu, iż sami nie potrafimy jej zsyntetyzować
W kuchni Katieśródziemnomorskie. Oczywiście powinniśmy przy tym brać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka. Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy
Chilli Czosnek i Oliwazapobiega gromadzeniu się w wątrobie. Metionina - aminokwas piękności, znajdziemy go w rybach i mięsach, otrębach pszennych,ryżu, orzechach włoskich, brokułach, szpinaku oraz brukselce. Przy dbaniu o paznokcie, jadłospis powinien obfitować w witaminę A, C, E, witaminy z grupy B oraz : Krzem występuje głównie w łuskach ziaren
Życie na widelcuciała, kiedy jest ona za wysoka, potrafi ją obniżyć, a kiedy na niska – podwyższyć. Chodzi oczywiście o kapustę. Znamy wiele jej gatunków – białą, czerwoną, pekińską, włoską, jarmuż, brukselkę… Każdy ma swoją ulubioną, choć naprawdę, wszystkie na to zasługują. Najzdrowsza jest na surowo, więc tym razem – surówka z białej kapusty. Składniki : - ½ główki kapusty - pęczek koperku - kilka ząbków
mojewypiekiinietylkouważać przy smażeniu żeby się nie rozpadły. Smaczne i zaraz po zrobieniu - jeszcze ciepłe, i drugiego dnia - prosto z lodówki. Podawać z zieleniną. U mnie były z surówką z brukselki - smaczne połączenie. składniki (9 - 10 sztuk) 600 g ziemniaków 250 g kapusty kiszonej 100 g wędzonego boczku pęczek dymki 1- 2 jaja 1 cebula 3-4 łyżki mąki
Stare Garyokoło godziny.Czas gotowania zależy oczywiście od wielkości liści.Im liście mniejsze i młodsze tym szybciej będą zdatne do spożycia. Podczas gotowania ładnie pachnie.W smaku bardzo przypomina włoską kapustę,trochę brukselkę.I tak też najlepiej go przyprawić lekko zakwaszając octem,smak zbalansować dodatkiem cukru.Jak ktoś lubi ,można smak zaostrzyć dodatkiem musztardy (tak podaja niemieckie przepisy).Mi osobiście lepiej smakuje bez musztardy.Gotowany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kucharkiem. Mięsko dusić pod przykryciem 30 minut. Jeżeli chcemy sos aksamitny należy go przetrzeć. Ja akurat tego tutaj nie potrzebuję. Przed podaniem posypać pietruszką i podawać z ziemniaczkami i brukselką. Mięsko jest mięciutkie, a sos wyśmienity. Polecam z całego serca
Kulinarny karnet Christophera