pół kostki) 1 szkl. cukru (1 szkl. = 250 ml) 2 jajka 3 szkl. mąki pszennej 1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g) 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki stołowe kakao 1 i 1/3 szkl. mleka 1 słoik dżemu śliwkowego kilka suszonych śliwek, drobno pokrojonych na polewę: 120 g gorzkiej czekolady 100 g masła Wymieszać suche składniki: mąkę, przyprawę do piernika(...)sodę i kakao, odstawić. Margarynę, cukier i jajka utrzeć łyżką lub zmiksować. Mieszając lub miksując na wolnych obrotach dodawać na przemian po trochu mąki z dodatkami, mleka i dżemu. Mieszać do powstania jednolitej masy. Wmieszać suszone śliwki i przełożyć ciasto do keksówek . Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C, na termoobiegu do “suchego patyczka” ( ok 40-45 minut).Wystudzić
Moje domowe kucharzeniekoryntek [ dałam trochę mniej rodzynek Kresto] 80 g (2/3 szkl) chipsów czekoladowych (w oryginale z mlecznej czekolady – pominęłam) 8 g (1 ½ łyżeczki) soli 20 g (2 ½ łyżki) gorzkiego kakao * dokarmionego 12-24h wcześniej Wymieszać rodzynki i chipsy czekoladowe. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i kakao. W dużej misce dokładnie wymieszać zakwas z wodą. Do zakwasu dodać
Moje domowe kucharzeniemiękkiej margaryny 150 g cukru 2 jajka 220 g mąki orkiszowej razowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 1 szkl jogurtu naturalnego Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. Mąkę przesiać z kakao proszkiem i sodą.Dodać resztę składników i zmiksować na gładką masę, miksując kilka
Moje domowe kucharzenietaki salceson robiła..a ja na kilku blogach widziałam, że można zrobić taki salceson w butelce plastikowej po napojach.. ja jednak masę przełożyłam do zaokrąglonej blaszki .. 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 3/4 szkl. cukru 2 łyżki żelatyny 0,5 szkl.mleka 3 paczki herbatników dowolne bakalie i owoce suszone, ryż preparowany, płatki migdałowe Margarynę cukier, i kakao rozpuścić
Moje domowe kucharzenieMufinki...zrobione przez młodszą córkę..pyszne były.... 25 dkg mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 13 dkg cukru 80 g masła roztopionego 1 jajko 210 ml mleka Dodatkowo: 200 ml mleka 0,5 opakowania budyniu na 0,5 litra bez cukru 1,5 łyżki cukru 50 ml zimnego mleka wymieszać(...)proszkiem budyniowym.Resztę mleka i cukier doprowadzić do zagotowania. Wlać mleko z budyniem i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Ostudzone masło wymieszać z jajkiem i mlekiem. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać .Do każdej papilotki na dno wyłożyć warstwę ciasta, na środek 1 łyżeczkę
Moje domowe kucharzeniejuż swoje "piękno"..i musiałam coś z nimi zrobić.. no i wybór padł na tartaletki z musem truskawkowym.Ciasto kruche może być białe..ale do ciasta kruchego dodałam kakao i kawę ...chociaż to nie jest konieczne .. Proste..i smaczne..można zrobić dużą tartę lub kilka tartaletek. CIASTO: 1 ¼ szklanki mąki 0,5 szkl. cukru pudru(...)łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ½ łyżeczki sody szczypta soli 18 dkg margaryny 3 łyżki zimnej wody Masa truskawkowa: 30 dkg truskawek 1/3 szkl. cukru sok z 0,5 cytryny 2 łyżki żelatyny 300 ml śmietany 36% Zagnieść ciasto i schłodzić.[ ja najpierw wyłożyłam ciasto do tartaletek i wstawiłam je do lodówki]. Foremki do tartaletek
Moje domowe kucharzeniecórkę.. Po niedzieli zapraszam na konkurs..zaglądajcie ...bo warto..fajna nagroda będzie do wygrania.. Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 1/2 l mleka 1/2 szkl.cukru 20 dag masła 25 dag wiórek kokosowych cukier waniliowy Polewa: 2 czekolady 1/2 kostki margaryny Białka ubić(...)sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wylać do blachy i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić. Mleko zagotować z cukrami,następnie wsypać wiórki kokosowe i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy dodać masło
Moje domowe kucharzenieciasto.. 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 cukier waniliowy szczypta soli Dodatkowo budyń [ u mnie malinowy ] mleko do budyniu galaretka [ u mnie wiśniowa] truskawki Oddzielić białka od żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i kakao
Moje domowe kucharzeniełyżki zimnej wody UWAGA! PODANE SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY NALEŻY PODWOIĆ I UPIEC DWA BISZKOPTY biszkopt kakaowy 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju biszkopt jasny 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier - do ubitej piany dodać pojedynczo żółtka, po każdym krótko miksując - do jajek dodać olej, ponownie krótko zmiksować - mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy - dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy nie wykładać papierem
Smakołyki Berenikimożna polać rozpuszczoną czekoladą deserową, będą jeszcze pyszniejsze. Składniki na 12 sztuk : 200g mąki tortowej 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1,5 łyżki kakao 125ml oleju 125ml jogurtu naturalnego lub maślanki 1 jajko 1 łyżeczka sosu Tabasco 80-100g kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę(...)kakao i skórkę pomarańczową. Mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki: olej, jogurt, Tabasco i jajko. Następnie delikatnie łączymy zawartość obu naczyń, wystarczy niezbyt starannie wymieszać łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto przelewamy do foremek (do 2/3 ich wysokości) i pieczemy przez ok 20-25 minut. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąidealny na długie, zimowe wieczory. Składniki na 12 sztuk: 200g mąki tortowej 100g cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1,5 łyżki kakao 120 ml oleju 150 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 80-100g kandyzowanej skórki pomarańczowej przyprawy: 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,5 łyżeczki kardamonu, po szczypcie(...)anyżu i goździków cukier puder do posypania (u mnie Kupiec) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawy i skórkę pomarańczową. Mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki: olej, jogurt i jajko. Następnie delikatnie łączymy zawartość obu naczyń, wystarczy niezbyt starannie wymieszać łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto przelewamy do foremek
Ze smakiem i z pasjąalkoholu lub np. rodzynki. Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 2 jajka M/L 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki oleju Polewa: cukier puder sok z połowy cytryny posypka cukrowa do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać(...)stopni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut. Po upieczeniu otworzyć całkiem piekarnik i pozostawić
Ze smakiem i z pasjąJeżeli przepadacie za lekkimi i wilgotnymi sernikami a w dodatku lubicie kakao to ten sernik jest właśnie dla Was. Dzięki mascarpone nie jest ciężki ani zbity i wręcz rozpływa się w ustach. Przepis znalazłam na blogu u siostry i zmodyfikowałam go po swojemu. To co zabieracie się za pieczenie? ;) Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35cm: ciasto: 400 g mąki(...)łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 250 g masła 100 g cukru masa serowa: 0,5 kg sera mascarpone 0,5 kg gładkiego twarożku 1 kisiel cytrynowy w proszku 100 g miękkiego masła 100 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego 3 żółtka 6 białek Przygotowanie : CIASTO: Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść gładkie ciasto, podzielić
Ze smakiem i z pasjąwódki czy szampana, jednak zapewniam, że ciacho jest równie pyszne jak letnie drinki z palemką. A nawet i lepsze! Biszkopt: 3 jajka szklanka cukru pudru szklanka mąki 1/3 szklanki kakao 1/3 szklanki wody pół łyżki proszku do pieczenia Krem: dojrzały melon 250 g mascarpone 200 g śmietanki 36% pół szklanki cukru pudru gorzka czekolada do posypania Żółtka(...)dodajemy cukier puder i miksujemy do momentu, gdy masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dolewamy wodę oraz żółtka i dosypujemy po trochu mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao. Gdy masa będzie już dokładnie połączona, przelewamy na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Gorące ciasto wyjmujemy i przekładamy
sama złodycztarce o małych oczkach, odciśniętej) - ja robię to z wyczuciem, po prostu, żeby konsystencja była właściwa, odpowiednio gęsta łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka kardamonu dowolne bakalie (najlepiej duża garść) : rodzynki, suszona żurawina, orzechy, morele lub śliwki suszone Jaja ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy olej bardzo(...)powoli, i stopniowo mąkę przesianą przez sito wraz z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Na koniec - najlepiej drewnianą łyżką - dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Teraz dorzucamy sparzone i obtoczone w mace bakalie, delikatnie mieszając łączymy z masą. Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 40 minut. Po ostygnięciu możemy dowolnie ozdobić
Sajkofanka smaku