Deser, który zapewne wszyscy znają. Może nieco już oklepany, ale ponieważ on po prostu nie może się nie udać, więc warto go mieć w zanadrzu. Dlatego podaję. Robiłam na podstawie przepisu z książki "Smaki świata Włochy" autor Linda Doeser. składniki ( 6 -8 porcji)2 jajka, oddzielone żółtka od białek, + dwa żółtka dodatkowo100 g cukru5 kropli aromatu waniliowego 500 g serka mascarpone175 ml mocnej kawy espresso125 ml rumu lub brandy24 biszkopty "języczki"2 łyżki kakao2 łyżki startej czeko... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...