Po przepisie na styropian przygotowany na bazie kwaśnej śmietany, postanowiłam wyprodukować inny sernik bez sera, tym razem z użyciem jogurtu greckiego. Sernik z jogurtem odróżnia od tego prawdziwego, poza oczywiście innym składnikiem głównym, a co za tym idzie, inną konsystencją ciasta, również to, że w składzie masy nie ma dodatkowego tłuszczu. Podobnie jak w serniku, znajdują się tam jajka, cukier, aromat (u mnie skórka pomarańczowa), a także coś, co zwiąże masę (w tym przypadku budyń w proszku).Taki sern... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Trudno znaleźć idealny przepis na sernik i jak już wydaje nam się, że znaleźliśmy, bo upieczeniu ciasto opada.
Czytaj dalej...robiłam już kiedyś sernik z jogurtu i bardzo mi smakował... bardzo chętnie wypróbuję Twój przepis! :)
Do sernika gotowanego daje się twaróg i to najlepiej zwarty w swojej konsystencji, jogurt będzie najlepszy w serniku pieczonym lub na zimno.
Do tej pory serniki z jogurtu jadłam tylko w wersji na zimno, więc chętnie wypróbuję taka wersję :)
Robiłam i styropian i sernik z jogurtu. Bardzo odpowiada mi ich konsystencja. Twój wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam :)
Wygląda wspaniale, taki wysoki i elegancki :) Idealny na nadchodzącą Wielkanoc :)
Po prostu piękny! Choć u mnie od razu musiałabym podwoić składniki, bo mogłabym go nawet nie spróbować :)
Obawa jest uzasadniona, bo u nas nie wytrzymał nawet doby ;)
Czy trzeba koniecznie kłaść naczynie z wodą ? i piec w z termoobiegiem czy bez ?
Można piec bez naczynia, parująca woda sprawia, że serniki pieką się równomierniej, ale nie jest to obowiązkowe. Ja piekę bez termoobiegu.