kakao - 6140 przepisów (strona:83/410)

Bodil. I ciasto z czerwonym winem 149

miękkiego masła 50 g cukru 100 g ciemnego brązowego cukru 1 jajko 1 żółtko 180 ml czerwonego wina 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 135 g mąki pszennej 40 g kakao 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Wbić jajko, potem żółtko, dokładnie miksując po każdym(...)dodaniu. Cały czas ucierając, wlewać wąskim strumieniem wino wymieszane z ekstraktem. Masa będzie wyglądała na zważoną - nie należy się tym przejmować. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać dokładnie z sodą, proszkiem, solą i cynamonem. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Formę wysmarować masłem. Masę przelać do formy, wyrównać wierzch Piec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Trufle dla Mikołaja 180

sztuk) 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru waniliowego 90 g podłużnych biszkoptów 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki wrzątku 2 łyżki Amaretto dodatkowo: 10 g kakao Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać, ostudzić. Biszkopty pokruszyć (mogą zostać większe kawałki), wymieszać z ostudzoną kawą i Amaretto. Odstawić na 15 minut. Mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym, dodać biszkopty, dokładnie połączyć. Z masy(...)formować kulki. Obtaczać w kakao, przekładać na talerz lub do mini papilotek. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny przed podaniem. Smacznego! Bodil się już wyszalała - u nas w ogrodzie zdmuchnęła huśtawkę, sąsiadom zerwała dach. Sypnęła śniegiem, i ostatnimi już zrywami szarpie drzewa w parku. Oj, nie lubię ja huraganów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grudniowe wyzwanie blogerek - ciasteczka na choinkę 190

jakie cuda zawisną na ich choinkach. Pierniczki herbaciane Składniki: (na 40 sztuk) 250 g mąki pszennej 75 g miodu 50 g cukru 75 g masła 1 jajko 1 łyżka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 30 ml mocnej, ostudzonej herbaty 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lukier królewski: 30 g białek 150 g cukru pudru 1/6 łyżeczki białego octu winnego Miód(...)masłem rozpuścić, przestudzić.  Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao, przyprawą do piernika i sodą. Wlać herbatę, miód z masłęm, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty.  Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut, ostudzić. Przygotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 182

także dowiedzieć się, co czytają koleżanki blogerki. Zakręcone babeczki red velvet Składniki: (na 12 sztuk) 110 g masła 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 40 g kakao 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego w żelu 1 łyżeczka białego octu winnego 2 jajka 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 200 g serka(...)jajko, cukier i ekstrakt krótko, ale dokładnie ze sobą zmiksować. Odstawić. Masło rozpuścić i przestudzić. Zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie po kolei dodawać ekstrakt z wanilii, kakao, sól, barwnik i ocet, dokładnie miksując po każdym dodaniu. W osobnej misce ubić jajka, delikatnie wmieszać je do masy maślanej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, delikatnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki? Ciasteczka miodowe 158

tegorocznym Bożym Narodzeniem...? Miodowe ciasteczka z bakaliami i lukrem Składniki: (na 25-30 sztuk) 150 g miodu 50 g jasnego brązowego cukru 50 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka kakao skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 75 g płatków migdałowych(...)rodzynek 50 g suszonej żurawiny 1 łyżka mleka lukier: 200 g cukru pudru 1 białko 1 łyżeczka rumu Miód, cukier i masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Dodać żółtko, kakao, skórkę z cytryny i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać.  Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, orzechami laskowymi, migdałami, rodzynkami i żurawiną. Dodać do masy, zagnieść. W razie potrzeby dodać mleko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik czekoladowy z granatem 156

dodałam żelatynę, żeby był bardziej stabilny. Sernik czekoladowy z musem z białej czekolady i granatem Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 120 g ciastek digestive 2 łyżki kakao 60 g masła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie zmielonego 3 jajka 200 g ciemnej czekolady (70%) 80 g ciemnego brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki budyniu(...)czekoladowego (proszek) mus z białej czekolady: 80 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 listek żelatyny dodatkowo: 1 owoc granatu Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, wymieszać z ciasteczkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na dnie masę ciasteczkową, schłodzić w lodówce 20-30 minut. Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Egzaminacyjne paranoje. I ciasteczka na rozluźnienie 175

Składniki: (na 20-25 sztuk) 215 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 55 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko 20 g kakao 70 g solonych orzeszków ziemnych dodatkowo: 65 g białej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki (38%) Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cukrem wnailiowym i kakao. Posiekać z zimnym masłem, dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie maleństwa czekoladowo-truskawkowe 165

niedobry , zjadł cztery sztuki. Z kremem. Hmm... Chyba jednak nie był taki najgorszy. Minimuffiny czekoladowe z kremem truskawkowym Składniki: (na 22-24 sztuki) 140 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 60 g ciemnego brązowego cukru 1 jajko 125 ml mleka 45 ml oleju krem: 85 g miękkiego masła 1 białka(...)cukru 70 g truskawek 15 ml wody 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo: cukrowe perełki do dekoracji Mąkę przesiać z kakao do dużej miski, wymieszać z cukrem, solą i proszkiem. Jajko roztrzepać, wymieszać z mlekiem i olejem. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy na minimuffinki wyłożonej papilotkami. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wróciłam! 147

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru 1/8 łyżeczki soli 1 jajko 125 ml mleka 45 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka kakao czekoladowy krem: 70 ml śmietany kremówki 20 g mlecznej czekolady (32%) 30 g ciemnej czekolady (80%) dodatkowo: 60 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody cukrowe perełki do dekoracji cukrowe serduszka(...)solą. Jajko roztrzepać, połączyć z mlekiem, olejem i ekstraktem. Płynne składniki wlać do suchych, wymieszać niedbale, tylko do połączenia składników. Masę podzielić na dwie róne części. Do jednej dodać kakao, wymieszać. Masę przełożyć do formy na minimuffinki wyłożonej papilotkami. Piec w 180 St. C. przez 15 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i ostudzić. W ostudzonych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Absolutnie bajeczna tarta z jeżynami. I o woreczkach słów kilka 167

tarta to najlepszy wybór, jakiego możecie dokonać. Serio! Tarta chałwowa z jeżynami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 28 cm) spód: 230 g mąki pszennej 20 g kakao 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko nadzienie: 200 g chałwy waniliowej 200 g serka mascarpone 2 jajka 1,5 budyniu waniliowego (proszek) 2 łyżki cukru(...)śmietany kremówki (38%) wierzch: 400 g jeżyn 150 ml zimnej wody 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciemnego brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, rozetrzeć dokłądnie między palcami. Wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny z mąką z ciecierzycy 146

sztuk) 2 jajka 100 g cukru 4 łyżki oleju 1 banan 2 łyżki letniej wody 1 łyżka soku z cytryny 170 g mąki z ciecierzycy 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 g świeżych drożdży Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Odsatwić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkie(...)pieczenia i kakao. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć. Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Smacznego! No, a teraz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka kakaowo-kawowa z jeżynami 147

miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 250 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii warstwa kakaowa: 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka warstwa kawowa: 50 ml mocnej kawy 3 łyżki mąki pszennej dodatkowo: 150 g jeżyn lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki mocnej kawy Masło utrzeć z cukrem(...)dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao i mleko, wymieszać tylko do połączenia składników. Do drugiej dodać kawę i mąkę, wymieszać tylko do połączenia składników. Formę wysmarować masłem i wyspać mąką. Wyłożyć warstwę kakaową, na nią połowę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowa gorąca czekolada. I ślub 179

dyni 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 80 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka kakao Mleko podgrzać, czekoladę posiekać. Dodać do ciepłego mleka, podgrzewać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać dyniowe puree, przyprawy i ekstrakt, podgrzewać jeszcze chwilę, żeby całość przeszła aromatami. Napój przecedzić, rozlać do szklanek(...)Kremówkę ubić, ułożyć na wierzchu. Posypać przesianym kakao, podawać natychmiast. Smacznego! A dzisiaj, ponieważ już zasadniczo wróciłam do siebie, upiekę ciasto z gruszkami. Bardzo jestem ciekawa, jak mi wyjdzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta ze śliwkami - możliwe, że najlepsza 313

razem. Ale to już nie byłoby to samo... Tarta sernikowo-miodowa ze śliwkami Składniki: (na prostokątną formę do tarty 34x10 cm) ciasto kruche: 230 g mąki pszennej 20 g kakao 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 125 g zimnego masła 1 jajko masa serowa: 200 g serka kremowego 100 ml śmietany kremówki (38%) 2 jajka 1 łyżeczka(...)ekstraktu z wanilii 55 g miodu pieczone śliwki: 700 g śliwek 100 g miodu 1 łyżeczka cynamonu Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z cukrem, solą i cynamonem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka owsiano-czekoladowe na niedzielę 123

sztuk) 125 g miękkiego masła 80 g cukru trzcinowego 1 jajko 100 g płatków owsianych 1 łyżka mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g mlecznej czekolady Czekoladę posiekać. Mąkę przesiać z kakao i wymieszać z proszkie do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania