kakao - 6140 przepisów (strona:92/410)

Sernik kawowy z kokosową pianką 422

przede mną wiele lat blogowania i moc inspirujących Was zdjęć i przepisów. Sernik kawowy z kokosową pianką Składniki: (tortownica o średnicy 18cm) ciasto kruche 85g mąki pszennej 15g kakao (około 2 łyżek) 50g masła 30g cukru pudru 1 żółtko masa serowa 500g twarogu trzykrotnie zmielonego 100g kwaśnej śmietany 12% 100g cukru pudru 2 jajka 1 żółtko 2 czubate łyżki mąki(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej 40ml wody kokosowa pianka 2 białka 40 g cukru pudru 40g wiórków kokosowych szczypta soli Wykonanie: - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej - mąkę, kakao i cukier przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać żółtko (białko odłożyć na pianę), szybko wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce - kawę zalać gorącą zagotowaną wodą

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka cynamonowo-imbirowe 503

torebka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli przyprawy *: 2 łyżeczki cynamonu , 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki kakao   */ można zastąpić gotową mieszanką przyprawy do pierników Przygotowanie Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem i śmietaną, dolać rozpuszczone masło i wymieszać.  W oddzielnej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę(...)pieczenia, cukier waniliowy, sól i przyprawy.  Łączymy suche składniki z mokrymi i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ja dodatkowo podzieliłam ciasto na pół i do jednej połowy dodałam 1 łyżeczkę kakao oraz 1 łyżeczkę cynamonu. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na min. 1h.  Po tym czasie należy rozwałkować ciasto na grubość

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka "Zachód słońca" 195

być zwykły) łyżeczka rumu łyżeczka aromatu waniliowego/migdałowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. maku 3/4 szkl. wiórek kokosowych 1-2 łyżki kakao polewa czekoladowa z przepisu wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat, rum i olej. Ciasto podzielić(...)równe części. Do jednej dodać mak, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej kakao. Ciasto partiami wykładać do formy na przemian tworząc nieregularne wzorki (masa jest dość gęsta). Piec w temperaturze 180 o C , ok. 50-60  min. Ciasto po wystudzeniu m ożna polać polew ą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego all photos made by me&brzooch

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka czekoladowa z daktylami i rodzynkami 244

przygotowaniu nie wymaga nawet włączania miksera! Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru tabliczka mlecznej czekolady szklanka mleka łyżeczka proszku do pieczenia 175 g masła 3 łyżki kakao ziarna z 1 laski wanilii 80 g rodzynek 80 g daktyli Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki masła      Masło podgrzewamy na wolnym ogniu z cukrem i kakao

sama złodycz
Ciasto piernikowe z czekoladą 166

kawałku. Inspiracja: Moje Wypieki Składniki na keksówkę: 2 duże jajka 100 ml oleju 1 szklanka maślanki 250 g mąki pszennej 120 g drobnego cukru do wypieków 2,5 łyżki kakao 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki(...)przesiać, odłożyć. Jajka, olej, maślankę umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia (sodę), przyprawę korzenną wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej keksówki (gdy używacie blaszki należy wysmarować ją tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką

Fabryka pomysłów
BAJADERKA 113

Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształ  Nadzienie: 2 łyżki kakao 2 szklanki mleka powidła śliwkowe 25 dag bakalie (rodzynki, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa) 2 olejki spirytusowe rumowe Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto -   mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać(...)musi mieć idealnego kształtu, gdyż zostanie pokruszony). Piec 30 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Nadzienie - jeden placek jeszcze ciepły rozkruszyć w misce, dodać bakalie. Następnie dodać kakao, olejek spirytusowy i mleko. Utrzeć na jednolitą masę. Przełożenie: Drugi placek wystudzony posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie przygotowaną masą. Na koniec wierzch bajaderki polać roztopioną gorzka czekoladą i posypań skórką

Ciastka - domowe słodkości
Świąteczny piernik z marcepanem i Decoradą 204

karmelową posypką, zagwarantuje Wam  kulinarny sukces. Składniki: Na keksówkę o wym 12/39 cm 4 szklanki mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka sody 1 szklanka miodu wielokwiatowego 1 łyżeczka kakao 6 jajek 2 łyżki przyprawy korzennej do  piernika Delecta 15 dag masła 1 szklanka ciemnego piwa porter Przełożenie: 1,5 szklanki powideł śliwkowych 30 dag marcepanu Polewa czekoladowa Posypka(...)masło ucieramy na puch z żółtkami jaj. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Do masy jajeczno maślanej wlewamy miód i cienkim strumieniem piwo, oraz mąkę wymieszaną z sodą,  kakao  i przyprawą korzenną, mieszamy-ciasto będzie dość gęste. Dodajemy ubite białka i mieszamy ręcznie do połączenia szpatułką lub łyżką. Tak przygotowane ciasto, wykładamy do wyłożonej pergaminem keksówki. Pieczemy

Wanilia i Kardamon
Świąteczne brownie / Christmas brownie 126

posiekanej 3 jajka 200 g brązowego cukru 150 g mąki Puszystej Krupczatki Lubelli , przesianej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki kakao 100 g czekolady mlecznej, posiekanej Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o boku ok. 20 cm. W misce żaroodpornej(...)czym odstaw do przestygnięcia. Następnie dodawaj po jednym jajku, ubijając na średnich obrotach i gdy masa będzie jednolita dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę piernikową i kakao zmiksuj do połączenia się składników. Na koniec wmieszaj posiekaną mleczna czekoladę. Wyłóż masę do przygotowanej blaszki, włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, lub do momentu, aż brzegi się

karmelowy
Wafel snikers 165

dałam trochę mniej) 250 ml mleka 250 g mleka w proszku 150 g pokruszonych herbatników 100 g posiekanych słonych orzeszków ziemnych 100 g rodzynek (u mnie żurawina) 1 łyżka kakao Sposób wykonania: 1. Mleko, margarynę i cukier zagotować razem. Odstawić do wystudzenia. Gdy już mleko będzie chłodne, dodać do niego pokruszone herbatniki, mleko w proszku i 1 pokruszony listek wafla(...)Dokładnie wymieszać. 2. Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać posiekane orzeszki, do drugiej kakao, a do trzeciej rodzynki (lub żurawinę). 3. Przełożyć wafle kolejno masą orzechową, kakaową i z rodzynkami. Przełożone wafle mocno docisnąć i obciążyć. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Wierzch gotowego wafla można polać topioną czekoladą, ale myślę, że sam gotowy wafel jest już wystarczająco

Kuchnia domowa Ani
Pierniczki z melasą - idealne do foremek z wzorkiem 182

foremki z wzorkiem np. takie , to czym prędzej je wyciągnijcie! Te pierniczki po prostu muszą pojawić się na świątecznym stole! SKŁADNIKI 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 230 g masła 3/4 drobnego cukru do wypieków 1 jajko 1/2 szklanki melasy 2 łyżki miodu (W tym przepisie(...)jedna szklanka odpowiada 230 ml, a nie 250 ml) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce mieszamy suche składniki: mąke, kakao, przyprawę do piernika, sodę i sól. Odstawiamy W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ucieramy do powstania jasnej i puszystej maślanej masy, trwa to ok. 5 minut. Następnie wbijamy jajko i ucieramy do całkowitego połączenia. Dodajemy

DefinicjaSmaku
Miodowy choco baton 214

słodkości. Spróbujcie. Składniki: (u mnie na małą papierową foremkę do pieczenia 155x60x55 mm) 2 szklanki Mlekołaków Choco Muszelki Lubella 1 łyżka masła 2 łyżki miodu lipowego* 1 łyżka ciemnego kakao 2-3 łyżki płatków kokosa’ *polecam miód ze Srebrnej Pasieki Rodziny Sadowskich – powołując się na mój blog otrzymacie 5% zniżki Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy 2 pełne łyżki(...)miodu lipowego, kakao, i masło. Całość podgrzewamy na małym ogniu (mieszając) tylko do rozpuszczenia i połączenia się składników. Po tym czasie wyłączamy gaz i wsypujemy do naszej słodkiej mieszanki płatki choco muszelki. Wszystko mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Całość przekładamy szybko do małej papierowej foremki (, jeśli takiej nie macie wykorzystajcie inny mały pojemnik, ale wcześniej wyłóżcie go papierem

Słodkie okruszki
Rumowe Tiramisu 173

rumowy aromat. Smakuje dobrze ! :)  Składniki: 20 podłużnych biszkoptów 6 żółtek jaj 8 łyżek cukru pudru 250 g serka mascarpone 500 ml kawy 5 ml aromatu rumowego do ciasta kakao do posypania Przygotowanie: Parzymy kawę (najlepiej w ekspresie), dodajemy do niej aromat rumowy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie maczamy w niej każdy z biszkoptów i układamy warstwę w naczyniu. Żółtka(...)biszkoptach. Następnie ponownie układamy warstwę biszkoptów oraz na samej górze warstwę masy. Całość wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Tiramisu kroimy na kawałki - i bezpośrednio na talerzu oprószamy kakao.  Smacznego

Taste Therapy
Pierniczki glazurowane na święta 167

świętami... po prostu - wyśmienite! Można je przechowywać nawet 2 tygodnie i na pewno nic nie stracą ze swoich walorów smakowych, zapewniamy! Składniki: 1 szklanka cukru 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do pierników 2 szklanki mąki 1 mały kubek śmietany 18 % pół łyżeczki sody otarta skórka z pomarańczy Lukier: sok z połowy  cytryny 5-7 łyżek cukru(...)pudru Wykonanie: Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, sodę oraz jajko, wsypać otartą, pomarańczową skórkę, połączyć składniki. Wsypać kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Krótko wszystko zmiksować, ciasto okaże się na pewno klejące, ale zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a można robić to łyżeczką maczaną w zimnej wodzie i układać na blaszce wyłożonej papierem

kgwjanczewo
Jabłecznik z polewą chałwową 185

pewno coś wybierzecie! Składniki na blaszkę 28x19 Ciasto: 4 żółtka 1 białko ½ szklanki cukru kryształu 1i 1/3 szklanki mąki 3/4 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Warstwa kokosowa: 3 białka szczypta soli ½ szklanki cukru kryształu 50g kokosu Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 łyżka cynamonu Polewa chałwowa: 40g margaryny 1/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mleka(...)cukrem dodając po jednym żółtku. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i piane ubitą z jednego białka. Delikatnie mieszamy i dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w nagrzanym do 180stC piekarniku ok 5 minut. 2. Warstwa kokosowa: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukier

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Jamajka 613

kwaśne, takie w sam raz. Inspiracje zaczerpnęłam z bloga zcukrempudrem , zmieniłam tylko nieco krem. składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa galaretkowo-bananowa 3 galaretki cytrynowe 1 l wody 6-7 dużych bananów sok z cytryny do skropienia bananów(...)porcjami dodawać cukier, cały czas miksować aż się rozpuści. Następnie zmniejszyć obroty na średnie i dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Potem dodać przesianą mąkę z proszkiem, budyń oraz kakao. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki i ładnie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 25 minut

Monia miesza i gotuje