kakao - 6140 przepisów (strona:95/410)

Czekoladowy piernik z powidłami wg Aleex 122

ciemny, listopadowy wieczór. Polecam. Składniki: • 200 g masła • 190 g cukru pudru • 4 jajka • 190 g mąki • 20 g przyprawy do piernika • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kakao • 40 g czekolady deserowej • cukier puder do posypania • 4 łyżki powideł śliwkowych • 3 łyżeczki nutelli Sposób przygotowania: 1. Masło ogrzać do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Tortownicę(...)średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia,przyprawą do piernika i kakao, wymieszać. 3. Czekoladę posiekać na małe kawałeczki. 4. W miseczce połączyć powidła śliwkowe I nutellę. 5. Do miękkiego masła dodać cukier puder i utrzeć mikserem na puszystą i jasną masę (około 5 minut). 6. Cały czas ucierając, dodawać

W mojej kuchni
Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka 415

szklanki mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jabłka: 1 kg jabłek, 1 galaretka (najlepiej cytrynowa) Polewa*: 200 g margaryny 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka gorącej wody garść posiekanych orzechów Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Miękkie i elastyczne ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy je na wielkość foremki (łatwiej(...)małym ogniu rozpuszczamy margarynę. Dodajemy cukier puder oraz mleko i gotujemy do rozpuszczenia cukru (3-4 minuty). Po tym czasie garnuszek zdejmujemy z gazu, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i kakao. Wszystko dobrze mieszamy i studzimy na tyle, by polewa nie była bardzo rzadka, ale też żeby nie stężała. Polewamy ciasto cienkim strumieniem. Nie rozsmarowujemy – ewentualnie przechylamy ciasto, jeśli polewa ma się

Trzeci talerz
Migdałowe bezglutenowe i bez laktozy ciasto przygotowane z dbałością o bliskich. 146

jaja - 110 g oleju roślinnego (kokosowy, rzepakowy bądź słonecznikowy) - 4 łyżki miodu (możesz zastąpić 2 łyżkami stewi) - 1/2 łyżeczki sody -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 płaskie łyżki kakao bez glutenu - 5 łyżek płatków migdałowych Forma na ciasto: mała keksówka WYKONANIE: Białka ubij na sztywno. Olej, żółtka, mleczko i miód wymieszaj dobrze trzepaczką. Dodaj mąki wymieszane z proszkiem, kakao

SMYKWKUCHNI
Tort orzechowy z kakaowym akcentem 205

łyżki mąki krupczatki 100g orzechów włoskich 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt kakaowy: 2 jajka 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 400ml słodkiej 30% śmietanki 1 szklanka mleka w proszku 200g białej czekolady 50ml likieru orzechowego 250g serka mascarpone 200g orzeszków ziemnych niesolonych Poncz: 50ml(...)Biszkopt kakaowy: Podobnie jak w biszkopcie orzechowym- ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, żółtka, zmniejszamy prędkość miksera na najniższą, dodajemy przesiane pozostałe składniki: mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wylewamy na wyłożony papierem spód formy. Pieczemy w 180st C do suchego patyczka (15-20 minut). Studzimy. 3. Krem orzechowy- najlepiej wziąć się za niego dzień przed przełożeniem tortu ;) Śmietanki wlewamy

Kuchnia w czekoladzie
Idealny biszkopt czekoladowy/kakaowy 182

kupnego wanilinowego. Daj jednak odpowiednio więcej zwykłego cukru. Składniki na tortownicę 25-26 cm (2-3 blaty): 6 dużych jajek (L) 140 g mąki tortowej 45 g kakao ciemnego 100 g cukru 85 g domowego cukru waniliowego 2 łyżki startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i kakao przesiej do osobnej miski. Białka oddziel od żółtek

Anioszek w kuchni
Oryginalne włoskie tiramisu bez pieczenia najlepsze na świecie !! 329

więcej likieru kawowego np kahuli lub innego ulubionego ok 1 paczki herbatników podłużnych 250 g (może wyjść 1,5 paczczki  jeśli używacie takich grubszych herbatników) kawa lub kakao do posypania Przygotowanie : 1. Ubijamy żółtka z cukrem przez około 12 minut do rozpuszczenia cukru lub jak bd gęste 2. Dodaj wanilię i mascarpone i chwilę ubijaj 3. W drugiej misce(...)układać) na to krem znowu biszkopty i na wierzch krem, odstawiamy do lodówki na ok 3 h  lub najlepiej na całą noc 7. Posyp kawą lub kakao przed podaniem. Smacznego :)   A to mój nowy przyjaciel Toffik :):):) A poniżej macie filmik instruktażowy z bloga recipetineats, który wam udostępniam

zdrowa vege kuchnia
Czekoladowe pancakes – czyli pyszne śniadanie 207

roztopionego masła – 100 g cukru (0,5 szklanki) – szczypta soli – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 500 g mąki pszennej – 4 łyżki kakao – 1/2 szklanki drobno posiekanej czekolady lub kropelek czekoladowych (użyłam pół na pół deserową z gorzką) Na początku miksujemy dokładnie wszystkie składniki mokre czyli: mleko, jaja, masło oraz sól i cukier. Do mokrych(...)dodajemy przesiane składniki suche czyli: mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy dokładnie i na końcu wrzucamy posiekaną czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką. Na rozgrzaną patelnię wykładamy ciasto łyżką. Gdy na powierzchni placka zaczną pojawiać się bąbelki, przewracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Nie smarowałam patelni żadnym olejem ponieważ w skład placków wchodziło sporo masła

Relaxtime
Domowy kopiec kreta 313

inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Domowy kopiec kreta Kopiec kreta pełen bitej śmietanki Składniki ciasto: 1,5 szklanki mąki 100 g masła 4 łyżki stołowe kakao 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego   Składniki bita śmietana : 500 ml schłodzonej śmietany 50 g czekolady gorzkiej bądź(...)Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu masło studzimy do temperatury pokojowej. Do miski wsypujemy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier i cukier waniliowy, delikatnie mieszamy składniki. Do całości dodajemy rozpuszczone masło oraz jogurt, w takiej ilości, aby konsystencja ciasta była delikatnie (średnio) gęsta. Całość mieszać za pomocą łyżki, można również użyć miksera

Sprawdzone przepisy kulinarne
tort kakaowo - jagodowy 214

jagodowy :-) Ale dość wstępu -zaczynamy :) SKŁADNIKI przepis na małą tortownicę 20-22cm BISZKOPT -5 jajek -5 łyżek cukru -5 łyżek mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki kakao KREM JAGODOWY -350g jagód (ja użyłam mrożonych) -3/4 szklanki cukru -2,5 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru 40g -2 płaskie łyżki mąki -3 żółtka(...)szklanki wody -1 łyżka cukru -3 łyżki wódki Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do masy-delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 25-30 minut do suchego patyczka. Wyciągamy z tortownicy, studzimy, przecinamy na 3 blaty. KREM

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto "Kopiec Kreta" 113

tortownicę o śr. 20 cm: (inspiracja: " Mój punkt smaku ")   Ciasto: 3 jajka 180 g cukru 130 g mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 7 łyżek oleju  Krem: 1 łyżka żelatyny 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru  Dodatkowo: 5 bananów sok z cytryny   Najpierw należy przygotować ciasto: całe jajka(...)ubić z cukrem na gładką, jasną masę. Nie przestając miksować dodawać po łyżce wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę. Na koniec powoli wlać olej. Jeśli ciasto będzie bardzo gęsto dodać odrobinę mleka. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem, przelać do niego ciasto i piec przez ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu powoli

Simply Food
Zebra 485

drobnego cukru do wypieków* - 1 szklanka oleju o neutralnym smaku* - 1 szklanka gazowanej wody mineralnej* - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia - esencja migdałowa - 2 łyżki mąki tortowej - 2 łyżki kakao - szczypta soli * szklanka – miarka o pojemności 250ml Białka oddzielamy od żółtek – ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec wsypujemy, dalej ubijając, porcjami cukier, a następnie dodajemy żółtka. Miksujac już(...)proszkiem do pieczenia, olej i wodę, wlewamy esencję migdałową. Gdy składniki się połączą masę dzielimy na dwie połowy. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej przesiane kakao. Każdą mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na środek formy wlewamy (chochelką do zupy) na zmianę, jasne i ciemne ciasto. Nakładanie większych porcji ciasta

mojewypiekiinietylko
Tarta ze śliwkōma (Tarta ze śliwkami) 146

mōnki 15 pszynny 125 g masła 3 żōłtka 3 łeżki cukru ździebko 16 soli kapka 17 arōmatu mandlowego 18 Pianka: 3 biołka 19 4 łeżki cukru 2 łyżeczki kakao Wiyrch 20 : 500-800 g śliwek (nojlepi wyngierek) 20-50 g płatkōw ze mandli Rozgrzyjcie piec (abo i bratruła ) na 200 stopni. Wszyske składniki spodka wciepcie 21 do jaki miski(...)leciutko przibrōnołciōło 24 . Bez tyn czas, jak łone je we bratrurze, to sie ôbiercie 25 śliwki i zrōbcie piana- ubijcie biōłka ze cukrym, a potyn wciepcie tam kakao i fajnie wymiyszejcie. Na podpieczōny spodek wyłōżcie ta szokoladowoł 26 piana, a na ni poukłołdejcie 27 śliwki- jak na ôbrołzku 28 . Zmniyjszcie sie we piecu tymperatura na 180 stopni

Chop w kuchni
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #7 Sernik straciatella z malinami 54819

średnicy 19 cm, piekarnik góra – dół bez termoobiegu: Spód: – 1 szklanka zmielonych (zblendowanych) herbatników – wychodzi około 20 sztuk – 60 g masła – 1 łyżka kakao (gorzkiego) Herbatniki mielimy w blenderze na piasek i dodajemy do nich kakao. Masło rozpuszczamy i przelewamy do ciasteczek. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do foremki i ugniatamy

Relaxtime
CIASTO PIERNIKOWE Z MASĄ BUDYNIOWĄ I KAJMAKIEM 251

ciasto : 2 szkl mąki 3 jajka 1 szkl cukru 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju (u mnie rzepakowy) cukier waniliowy po 1 łyżeczce : cynamonu, sody  1 łyżka kakao 1/2 słoika powideł śliwkowych (ok. 2/3 szkl) Jajka ubić z cukrami, dodawać na zmianę mąkę z olejem. Zmiksować. Następnie dodać mleko i dżem ponownie zmiksować. Na koniec dosypać sodę, cynamon(...)kakao. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do natłuszczonej blaszki (20 x 20cm). Piec ok 50 min w 200 st. Po ok.15 min zrobić na środku krzyż nożem, gdyż ciasto jest dość rzadkie i może powstać zakalec. Składniki na masę budyniową : trochę mniej jak 0,5 l mleka 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Z podanych składników ugotować budyń

Banana Smiles
Prawdziwe włoskie tiramisu 972

likieru amaretto (ewentualnie innego alkoholu, np. rum, whisky, ale jeśli nie macie amaretto, to najlepiej użyć zwykłej wódki, do której dodacie kilka kropel aromatu migdałowego) 1-2 łyżki kakao Wykonanie: Jajka sparzyć (używamy surowych, więc upewnijcie się, że są świeże!), oddzielić żółtka od białek. Ser musi być dobrze schłodzony. Żółtka porządnie utrzeć z cukrem (masa powinna być puszysta i bardzo(...)Wyłożyć pozostałą masę serową. Włożyć do lodówki na min. 8 godzin (ja wkładam na prawie 24 godziny – masa potrzebuje czasu żeby stężeć). Prawdziwe włoskie tiramisu przed podaniem oprószyć kakao. Podobne przepisy Roladki z wędzonego łososia Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania