kakao - 6140 przepisów (strona:86/410)

Kakaowe ciasto z wiśniami i kokosem 403

Wielkość formy : 20 cm x 32 cm Składniki ciasta: 3 szkl. mąki pszennej 1 margaryna ( 250 g) 1/2 szkl. cukru pudru 4 żółtka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę przesiać z proszkiem do  pieczenia   , dodać kakao i cukier a następnie posiekaną margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretto 240

wyciśnięty z połowy cytryny 1,5 szklanki cukru 250 g gorzkiej czekolady 100 ml likieru migdałowego amaretto pół kostki masła (120 g) szklanka mąki 4 jajka 2 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki tłustej śmietany Wykonanie: Gruszki obieramy zostawiając ogonek. Od spodu ścinamy owoc nożem tak, by stabilnie stał. Usuwamy gniazdo nasienne. Jeśli gruszki są twarde, musimy(...)cukrem. Po otrzymaniu jasnej masy kolejno wbijamy jajka stale mieszając. Następnie cienkim strumykiem wlewamy, nawet jeśli jest ciepła, masę z czekolady i amaretto. W ostatnim kroku dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy przekładamy ciasto. W ciasto wtykamy gruszki dociskając je tak, by dotykały dna blachy. Gruszki powinny stać w masie, inaczej podczas pieczenia

Taste Of My Day
Malibu 338

kęsie, spojrzeniu.... Coś dla miłośników czekolady i wiórek kokosowych. Na pewno do wielokrotnego powtórzenia! Przepis Dorotki z MW . Składniki na ciasto: -  55 g gorzkiej czekolady -  85 g kakao -  200 ml wrzącej wody -  145 g mąki pszennej -  1 łyżeczka sody oczyszczonej -  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -  szczypta soli -  90 g masła(...)cukru (lub  mniej) -  50 g ciemnego cukru muscovado -  2 jajka, w temperaturze pokojowej -  250 ml mleka kokosowego, w temperaturze pokojowej (przepis na blogu) Czekoladę i kakao umieszczamy w misce, zalewamy wrzącą wodą. Należy to wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej masy. Zostawiamy do wystudzenia. Mąkę, sodę, proszek, sól - należy przesiać. Oba cukry wsypujemy

Malinowe Pocałunki
Mini muffinki na Halloween 209

przygotowania: 30 minut Mini Papilotki średnica 32mm, wysokość 20mm Składniki: Babeczki: 70g mąki pszennej 60g cukru 30g jogurtu naturalnego 25g wiórek kokosowych 1,5 łyżki rozpuszczonego masła 1 łyżka kakao 1 małe jajko 1/6 szklanki gorącej wody 1/6 łyżeczki proszku do pieczenia (szczypta) Mała szczypta sody oczyszczonej Malutka szczypta soli Krem 50ml śmietany kremówki ½ łyżeczki serka mascarpone ½ łyżeczki cukru pudru(...)Pomarańczowy barwnik Posypka halloweenowa W rondelku ustawionym na średnim gazie rozpuszczamy masło z dodatkiem kakao i gorącą wodą. Odstawiamy na chwilkę. Jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem na średnich obrotach do momentu powstania puszystej piany.  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, sodą oraz wiórkami kokosowymi. Do zmiksowanych jajek przesiewamy stopniowo mieszankę suchych składników, dodajemy jogurt naturalny oraz masę

Kolizje Smaków
TARTA DYNIOWA KORZENNA NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 236

opakowaniu, po czym traktujemy je wałkiem, mamy wtedy pewność, że opakowanie nie wybuchnie – można je pokruszyć też w misce za pomocą tłuczka). W misce mieszamy pokruszone ciastka z kakao i roztopionym masłem. Mieszamy i uzyskujemy coś w rodzaju mokrego piasku. Uwaga – mieszanka obłędnie pachnie, ale pamiętajcie, że jest potrzebna do ciasta. Przekładamy ją więc do natłuszczonej masłem formy (papier(...)kiedy ciasto ostygnie. Do rondelka wlejcie mleka i dodajcie cukru – gotujcie na małym ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści. Następnie dodajcie masło i mieszajcie do rozpuszczenia. Na końcu wsypcie kakao i energicznie wymieszajcie trzepaczką (łyżka może nie wystarczyć do pozbycia się grudek). Zdejmijcie z ognia. 7. PODANIE: Tarta po ostygnięciu i polaniu polewa powinna wylądować w lodówce na co najmniej

Nerds Kitchen
Zebra z automatu 244

mąki 1/2 szkl. bułki tartej  1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 1/2  szkl. oleju 3 jaja 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op cukru waniliowego 2 łyżki kakao Jajka z cukrem zmiksować na „biało”, dodać mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Ciasto podzielić na pół i do jednej połowy wsypać kakao i wymieszać.Do formy

Moje domowe kucharzenie
Oszukane brownie 363

ostatnio kupiłam. Bez wahania postanowiłam, iż zrobię brownie, takie trochę oszukane, bo do jego przygotowania nie użyłam ani grama czekolady. Potrzebujemy: - 150 g masła - 275 g cukru - 75 g kakao - 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego - 3 jajka - 75 g mąki - formę do pieczenia (20x20cm) Nastawiamy piekarnik na 160 stopni. W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy masło, cukier i kakao. Mieszamy

W mojej holenderskiej kuchni
Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami, czyli lutowa piekarnia 232

ciepłej wody Ciasto właściwe 300 g mąki pszennej chlebowej 5 g soli 2 g świeżych drożdży 220-240 ml ciepłej wody 200 g rodzynek 20 g gorzkiego kakao Wykonanie: Wieczorem w przeddzień pieczenia przygotowujemy zaczyn poolish. W misce dokładnie mieszamy jego składniki, przykrywamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Następnego dnia w misce mieszamy mąkę, sól, kakao i rodzynki, drożdże rozpuszczamy

Kulinarne przygody Gatity
Domowa mleczna czekolada z orzechami 274

lubicie :)  Składniki (na jedną tabliczkę): 3 czubate łyżki oleju kokosowego 2 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego 3 łyżki mleka 1 1/2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka dobrego kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego garść orzechów laskowych CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do garnka wlewamy wodę; na garnku kładziemy miskę odporną na wysokie temperatury. Podgrzewamy(...)kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy. 2. Mleko w proszku, cukier puder i kakao przesiewamy (najlepiej dwukrotnie) i łyżka po łyżce dodajemy do oleju. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy 3 łyżki mleka i ekstrakt waniliowy. Zdejmujemy z ognia (miskę pozostawiamy na garnku) i cały czas mieszamy, aż masa zacznie gęstnieć - czyli ok. 4 minuty. 3. Keksówkę wykładamy folią aluminiową. Wylewamy naszą

My Culinary Art
Ciasto z musem jabłkowym i budyniem 571

Smak jest wyborny, a i wygląd całkiem całkiem niczego sobie :) Przepis zaczerpnęłyśmy z bloga "Gotuję, bo lubię" Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 ½ łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki wody ½ proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ opakowania(...)mleka Ciasto rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Ciągle ubijając dodajemy olej i wodę. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę oraz mieszamy ją z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy ręcznie suche składniki z mokrymi, by zachować puszystość. Kiedy składniki dokładnie się połączą, przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego

Kolizje Smaków
Najpierw masa, później rzeźba czyli stejki to mistejki, a na lepszą przemianę pij mleko owsiane 183

mierze przyczyniają się kawusie. Te wypijane w szale tworzenia blog wpisów ;) Baza: 2 szklanki mleka owsianego,  banan, jabłko Koktajl 1: garść słonecznika,  łyżeczka cynamonu Koktajl 2: łyżka kakao,  garść suszonej żurawiny Mleko owsiane zblendowałam z jabłkiem i bananem. Rozlałam na dwie porcje. Do cynamonowego słonecznika, jak się nie trudno domyśleć, dodałam słonecznik i sypnęłam cynamonem.  Analogicznie(...)czekoladowego wsypałam łychę kakao i dorzuciłam żurawinę.  Zmiksowałam ponownie.  Przelałam do szklanek.  Udekorowałam. I chlup! A czemu akurat mleko owsiane?  Bo nam zasmakowało. Bo ma więcej wapnia niż mućkowe. Bo witaminy i mikro-makro-elementy płyną strumieniem. Bo wspomaga trawienie. Bo lekka kupa po nim jest.  I uprzedzam pytanie: nie! Nie mamy skazy. Gizmo jest

bastalena
Torcik z bananami 266

bananami, a całość wykończona czekoladową polewą. Smakowitości! Składniki: Biszkopt: 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 4 jajka 50g startej gorzkiej czekolady 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 ½ łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa kawowa: 650 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny(...)zaczynamy od biszkoptu. Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodajemy wodę i olej. Wyłączamy mikser. Mąkę przesiewamy do osobnej miski, dodajemy do niej kakao, cynamon, proszek do pieczenia i czekoladę. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy ręcznie, aby zachować puszystość. Średniej wielkości tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na to powstałą masę

Kolizje Smaków
Kakaowe ciasto salceson z jabłkami 265

dlatego kiedyś robiono je na większe przyjęcia typu imieniny. U mnie część znika jeszcze ciepła. Składniki: 5 sporych jabłek 5 dużych, ekologicznych jajek 3 szklanki mąki 3 czubate łyżki kakao 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka oleju 1 łyżka rumu lub koniaku (można pominąć) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki pokrojonych(...)masę, stopniowo dosypując cukier. Miksujemy do czasu, aż cukier się w większości rozpuści. Wlewamy olej, rum (jeśli używamy) i dodajemy śmietanę. Ciągle miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniki: kakao, cynamon oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Gdy ciasto będzie jednolite wyłączamy mikser i wrzucamy jabłka oraz orzechy – mieszamy łyżką. Jabłek może wydawać się dużo

Poezja smaku
Muffinki Oreo 241

nacieszyć. Szczerze polecam :) Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Babeczki: 200g mąki pszennej 170g cukru 100g jogurtu naturalnego 75g wiórek kokosowych 5 łyżek rozpuszczonego masła 4 łyżki kakao 2 jajka 1/3 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Duża szczypta sody oczyszczonej Duża szczypta soli 12 ciasteczek Oreo Krem 300ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru(...)łyżeczka żelatyny 1/5 szklanki ciepłej wody 7-8 ciasteczek Oreo W rondelku ustawionym na średnim gazie rozpuszczamy masło z dodatkiem kakao i gorącą wodą. Odstawiamy na bok. Jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem na średnich obrotach, aż powstanie puszysta masa. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, sodą oraz wiórkami kokosowymi. Do zmiksowanych jajek dodajemy stopniowo jogurt naturalny, masę

Kolizje Smaków
Kolorowa babka 232

cukier wanilinowy  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel cytrynowy +odrobina barwnika niebieskiego 1 kisiel wiśniowy + odrobina barwnika czerwonego 1 łyżka kakao 1/2 szkl.suchego maku Margarynę utrzeć z cukrem w misie miksera, do puszystości i białości, dodawać żółtka (stopniowo, jedno po drugim) i ucierać. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać(...)ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem, szpatułką.Powstałe ciasto podzielić na 5 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, kisiel cytrynowy z barwnikiem, kisiel wiśniowy, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.Formę z kominkiem wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Ciasto wykładać łyżką [na przemian różne kolory]  do formy . Piec około 50 minut w temperaturze 170ºC

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania