ciasteczka może być dowolny ( jednak najlepsze będzie tutaj ciasto babkowe, biszkoptowe itp). Ciasteczka które mam dla Was dzisiaj nie są zbytnio słodkie a to dzięki dodatku polewy z gorzkiego kakao. Idealne nie tylko na urodziny najmłodszych ale także jako fajna i szybka przekąska kiedy mam ochotę na coś słodkiego na ząb. Polecam;) Składniki: 3 jajka 100 g masła(...)kokosowych 215 g mąki pszennej Ponadto: serek śmietankowy typu Almette 5 łyżek kremu czekoladowego Polewa kakaowa: 2 łyżki mleka łyżka masła niepełna szklanka cukru pudru 3 łyżki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w misce (mąkę należy przesiać) i dokładnie wymieszaj aż uzyskasz jasną masę, gotową wylej na blaszkę i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni
Krakowskie smaki Anizepsuje to postanowiłam zrobić bitą śmietanę, która jest uwielbiana u nas w domu. Chciałam zrobić przyjemność mojemu P. i wymyśliłam! Efekt pyszny! Składniki: - 250 g mąki pszennej; - 2 łyżki kakao; - 2 łyżeczki proszku do pieczenia; - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej; - 100 g masła ( w temperaturze pokojowej); - 200 g cukru; - 2 jajka; - 175 ml maślanki naturalnej; - 1 łyżeczka octu; - opcjonalnie ulubiony(...)ekstrakt; Dodatkowo: - szklanka śmietany kremówki; - łyżka cukru pudru - odrobina czerwonego lub różowego barwnika Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do drugiej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną, wymieszać. Do masy maślanej dodać łyżkę suchych składników, cały czas ubijając, następnie dodać jajko, znów łyżkę suchych składników, drugie jajko, nie przerywając ubijania dodać resztę suchych składników
dom-agi.plsię cieszę, że się rozwijam, ale również cieszę się z innych powodów Składniki: Ciasto: - 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej; - 1,5 szklanki cukru do wypieków; - 3/4 szklanki kakao; - 2 łyżeczki sody oczyszczonej; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - pół łyżeczki soli; - 1 szklanka maślanki lub kefiru; - 1/2 szklanki oleju rzepakowego; - 2 duże jajka; - 1 łyżka cukru wanilinowego; - 1 szklanka świeżo(...)zaparzonej gorącej kawy inki Wykonanie: Do dużego naczynia przesiać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, kakao, sodę, proszek, sól. Do większej miski wlać maślankę, olej, jajka. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając. Gotową masę podzielić pomiędzy dwie tortownice o średnicy 20 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piec
dom-agi.plkażdemu, naprawdę ;) Przepis na krem pochodzi ze strony Moje Wypieki . Serdecznie polecam;) Biszkopt kakaowy: 6 jajek 180 g cukru 120 g mąki pszennej 6 czubatych łyżek kakao Masa kawowa: opakowanie kawy cappuccino (110 g) 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w gorącej wodzie cukier wedle uznania Wykonanie(...)sztywną pianę. Następnie dodać cukier i miksować do czasu, aż się rozpuści. Kolejno do piany dodajemy żółtka, miksujemy. Na sam koniec do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz kakao, mieszamy do połączenia się składników. Przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 40-45 minut bądź do tzw. suchego patyczka w temperaturze
Krakowskie smaki AniSkładniki: na 4 porcje 4 jajka 1 op śmietany kremówki (200ml) 1 laska wanilii 0,5 kubka cukru 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady 5 łyżek kakao 1 kubek truskawek 4 łyżeczki żelatyny 0,5 kubka wody Przygotowanie: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej truskawki myjemy, kroimy w kosteczki, wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem, 2 łyżeczki żelatyny namaczamy(...)salaterek lub kieliszków śmietanę ubijamy w wanilią, stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę, delikatnie mieszamy żółtka oddzielamy od białek, ucieramy na puszystą masę, z białek i cukru pudru ubijamy pianę, dosypujemy kakao. Pozostałą żelatynę namaczamy w odrobinie wody, dodajemy do piany z białek, dokładnie mieszamy do masy śmietanowej dokładamy żółtka, mieszamy, masę wykładamy na zastygniętą galaretkę, jako trzecią nakładamy warstwę z białek
Luźna Kuchniatrwa maksymalnie 30 minut. Zapraszam do pieczenia! Składniki na 12 brownies: 100 g masła (pół kostki) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 szklanka cukru 3 jajka 1 czubata łyżka kakao 2/3 szklanki mąki tortowej szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na bok. W małym garnuszku
My Culinary Artmgnieniu oka, wszystkim smakują, co mnie niezwykle cieszy. Przepis od Doroty . Polecam! Składniki: -1 kg mąki pszennej - 8 żółtek - 3 białka - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków - 3 łyżki kakao - 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można(...)zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika - 250 g masła - 400 g miodu Wykonanie: Dzień przed pieczeniem Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić – śmietana zwiększy swą objętość. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas
dom-agi.plcoraz więcej;) Do siego roku;) Składniki: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 80 ml wody 45 ml oleju 3 łyżki kakao Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć wraz z 3 łyżkami cukru na jasną, puszystą masę. Następnie do masy dodać wodę, mąkę oraz olej i wszystko wymieszać do połączenia się(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem kontury żyrafy. Blaszkę wsadzić na 3 minuty do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. W między czasie do pozostałej reszty masy dodać kakao i wymieszać do połączenia się składników. Gdy kontury się upieką wyłożyć na nie masę czekoladową i całość piec przez 15 minut w 180 stopniach. W między czasie przygotować papier
Krakowskie smaki Aniciasto czekoladowe: 4 jajka 200 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g masła 50 g ciemnej czekolady (70%) 50 ml amaretto 200 g mąki pszennej 15 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza: 3 białka 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej frużelina wiśniowa: 400 g wiśni ze słoika 200 ml soku z wiśni (zalewa ze słoika(...)waniliowej 250 g serka mascarpone 3 listki żelatyny polewa chałwowa: 150 g chałwy waniliowej 100 ml śmietany kremówki (38%) Ciasto czekoladowe: Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, przestudzić. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na puszystą, jasną masę. Powoli wlać masło z czekoladą, następnie amaretto. Na końcu partiami dodawać makę, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproszku do pieczenia ½ łyżeczki olejku waniliowego 2 łyżki suszonych żurawin Składniki na polewę czekoladową: 100 g masła lub margaryny 6 łyżek cukru pudru 3 łyżki wody 4 łyżki kakao Dodatkowo do smarowania foremki Tłuszcz (masło lub margaryna) 2 łyżki bułki tartej. Sposób wykonania: Żurawinę namoczyć 1 godzinę w wodzie. Masło lub margarynę odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki(...)jest upieczona. Jeżeli po nakłuciu babki patyczek będzie suchy to znaczy że można ją wyjąć z piekarnika. Przygotować polewę: Rozpuścić masło lub margarynę na małym ogniu, dodać cukier puder, kakao, i wodę. Chwilę jeszcze pomieszać i gorącą polewą polać babkę. Smacznego
Na słodko lub wytrawniepuszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię. Składniki: 210 g mąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru 4 jajka 210 g masła lub margaryny 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Kilka kropel olejku cytrynowego 2 łyżeczki cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 30 g margaryny Sposób wykonania: Margarynę utrzeć(...)cukrem. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem
Na słodko lub wytrawnietakie jakie lubię. Muszę je koniecznie jeszcze raz upiec :-) Składniki na średnią tortownicę ( 24 cm): 200 g mąki 100 g brązowego cukru, 60 g zwykłego cukru 4 łyżki ciemnego kakao, 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła lub margaryny 4 jajka, szczypta soli, 120 g jogurtu 2 jabłka, 100g cukru pudru do posypania(...)wystudzić. Jajka ubić z 60 g zwykłego cukru na puszystą masę, pod koniec dodać stopniowo jogurt, rozpuszczone masło z czekoladą i sól. W drugiej misce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia a następnie wsypać stopniowo do utartej masy cały czas mieszając. Pod koniec dodać cukier wraz z jabłkami i orzechami i wszystko wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką
Na słodko lub wytrawniemigdałami Składniki: (na 30-35 sztuk) 120 g mielonych migdałów 35 g mąki ziemniaczanej 75 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 25 g kakao 30 g masła 15 g ciemnej czekolady (70%) 60 g melasy 10 g świeżych drożdży Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z migdałami, cukrem, solą i przyprawą do piernika. Masło rozpuścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru pudru 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika ziarenka z 1/2 laski wanilii nasączenie: 75 ml mocnej, ostudzonej kawy 25 ml likieru kawowego dodatkowo: 150 g pierniczków 2 łyżki kakao Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować. Dodać przyprawę do piernika i wanilię, połączyć. Białka ubić na sztywną pianę, partiami dodawać do kremu, delikatnie mieszając łyżką(...)rozpadać. Do szklanek nałożyć po łyżce kremu, na to warstwę pierniczków. Układać warstwy na zmianę do wyczerpania składników, na wierzchu powinien znaleźć się krem. Deser schłodzić, przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego! Wczoraj wieczorem zamówiłam książki. Powinny dojść do Rodziców jeszcze w tym tygodniu. I ja wiem, że teoretycznie nie powinnam, ale skoro podjęłam wyzwanie na Good reads , to przecież muszę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie najlepsze gdy nieco skruszeją - wtedy niemal rozpływają się na języku... Pycha! Przepis od niezawodnej Doroty . Czekoladowe pierniczki Składniki: (na 110-120 sztuk) 570 g mąki orkiszowej 65 g kakao 75 g cukru pudru 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżki przyprawy do piernika 180 g masła 280 g melasy 55 g ciemnej czekolady (70%) skórka otarta z 1 pomarańczy(...)jajko Mąkę, kakao i cukier puder przesiać do dużej miski. Dodać sodę i przyprawę do piernika, wymieszać. Masło i melasę umieścić w garnuszku, podgrzewać aż do połączenia składników. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Do przestudzonej mieszanki dodać skórkę z pomarańczy i jajko, dokładnie wymieszać. Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać łyżką, a następnie
Pożeraczka, czyli raz adobrze