awokado - ok. 180g po obraniu ~1/4 szklanki cukru ~1/4 szklanki cukru trzcinowego ~jajko ~30-40g groszków czekoladowych (z gorzkiej czekolady) lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady ~1/2 szklanki naturalnego kakao ~1/3 szklanki mąki pszennej ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~szczypta soli (solidna :)) Awokado obrać i rozgnieść widelcem/zblendować (polecam drugą opcję, nie będzie grudek) na gładką(...)masę. Dodać jajko i cukier, wymieszać. Suche składniki - kakao, mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do pierwszej miski, dodać czekoladę. Wymieszać wszystko. Łyżką nabierać porcje masy i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formując okrągłe ciastka (można lekko zmoczyć łyżkę wodą, będzie łatwiej). Postępować tak do wykończenia masy. Włożyć blachę z ciastkami do piekarnika
chili & sugarpowstała szybko i bez żadnego konkretnego przepisu... Po prostu baaardzo chciało mi się takiej domowej granoli, a słoik stał pusty... Złapałam więc kilka głównych składników, dodałam czarniejącego już banana, kakao - do piekarnika! Zapach był nieziemski, mówię Wam! Smak też taki jest ;) Dodatkowo granola jest pozlepiana w kawałki więc nazwałam ją crunchy granola ;) Znika bardzo szybko... KAKAOWO-BANANOWA GRANOLA CRUNCHY przepis(...)autorski // średni słoik granoli, ok. 300-350g ~duży, dojrzały banan - ok. 120g po obraniu ~czubata łyżka miodu kakaowego (miuteli) ~2 łyżki (20g) kakao ~130g (szklanka + 3 łyżki) płatków owsianych ~30g (3-4 łyżki) płatków ryżowych ~10g (2-3 łyżki) otrębów ~50g suszonych bananów Piekarnik rozgrzać do 180*C. Banana rozgnieść widelcem, dodać miód i wymieszać. Resztę składników oprócz suszonych
chili & sugarbabkowa z kominem o śr. 23cm ~250g mąki pszennej ~3 jajka ~70g masła ~250g jogurtu naturalnego ~150g cukru ~1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~szczypta soli ~lekko czubata łyżka kakao ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!!! Masło roztopić i pozostawić do ostudzenia. Jogurt zmiksować z jajkami, dodać cukier, roztopione masło i ponownie zmiksować. Następnie(...)ciągle miksując, partiami dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać sól. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać ekstrakt waniliowy, a do drugiej kakao (i ew. trochę mleka jeśli masa będzie za gęsta). Do formy wlewać na przemian ciasto waniliowe i kakaowe. Włożyć ciasto do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 190*C i piec
chili & sugarmorele Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu (rozpuszczając obie w 600ml wody) i odstawić do stężenia. Owoce pokroić. ~3 jajka ~2 płaskie łyżki mąki pszennej ~1 1/2 płaskiej łyżki kakao ~czubata łyżeczka kakaowego proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej ~szczypta soli ~szczypta proszku do pieczenia ~4 łyżki cukru pudru Przygotować tortownicę - wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać(...)szczyptą soli. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera na minimalne i dodać cukier, ubijać jeszcze kilka sekund aż cukier nie połączy się z białkami. Następnie dodać żółtka, przesiać mąki, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Przełozyć masę biszkoptową do tortownicy i włożyć do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180*C. Piec ok. 20-25 minut po czym wyłączyć piekarnik
chili & sugarchrupiącymi orzechami na wierzchu... CIASTO ŚLIWKOWO-KAWOWA FURORA przepis autorski // keksówka o dł. 20cm ~4 jajka ~szklanka mąki pszennej ~nieco mniej niż 3/4 szklanki cukru trzcinowego ~płaska łyżka kakao ~3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ~2 duże śliwki węgierki, drobno posiekane Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i stopniowo dodajemy(...)cukier. Następnie dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki/łyżki. Na koniec dodajemy śliwki i ponownie delikatnie mieszamy je z ciastem. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia/posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/silikonowej (ja użyłam silikonowej), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka
chili & sugarkarobu i daktyli Fresano . Te produkty możecie kupić tutaj - daktyle ; karob (klik). CZEKOLADOWO-DAKTYLOWE TRUFLE (VEGAN) przepis autorski // ok. 15 trufli ~200g daktyli ~1/2 średniego, dojrzałego awokado (75g) ~30g kakao ~20g karobu ~100g ksylitolu (można użyć cukru w takiej samej ilości) ~do obtoczenia - mielone orzechy, wiórki kokosowe, płatki owsiane, amarantus ekspandowany Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. godzinę. Awokado(...)obieramy i wrzucamy do miksera. Dodajemy daktyle (nie wylewajcie całej wody w której się moczyły) i miksujemy całość na gładką masę. Następnie dodajemy ksylitol/cukier, kakao, karob i mieszamy. Masa będzie bardzo gęsta więc można dodać 2-3 łyżki wody w której wcześniej moczyły się daktyle, konsystencja powinna pozwolić na swobodne ulepienie kulek. Z masy nabieramy kawałki o wadze
chili & sugarkeksówka o dł. 20cm ~2 jajka ~3/4 szklanki jogurtu naturalnego ~100g miodu ~1/2 szklanki cukru trzcinowego ~4 łyżki oleju/roztopionego masła ~130g mąki pszennej ~120g mąki pszennej razowej/żytnej ~łyżka kakao ~15g domowej przyprawy do piernika (lub 25g-30g sklepowej) ~łyżeczka proszku do pieczenia ~3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej ~10 łyżek mleka Jajka ubijamy z cukrem i miodem na jasną, puszystą(...)masę. Mąki mieszamy z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą. Ciągle miksując na najniższych obrotach miksera przesiewamy partiami do masy jajecznej mąkę na zmianę wlewając jogurt. Masa będzie gęsta więc na koniec dodajemy olej i powoli dolewamy mleko, może się okazać, że będzie potrzebne mniej lub więcej, ale nie powinno się zbyt mocno rozrzedzić masy! Przekładamy ciasto
chili & sugarSkładniki na formę z kominkiem 2,5 szklanki mąki półtorej kostki masła lub margaryny 1,5 szklanki cukru (jeśli ktoś lubi słodsze to 2) 5 jaj 3,5 łyżki kakao 4 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kieliszek wódki (dałam wiśniówkę) pół szklanki wody mały słoik wiśni z kompotu polewa czekoladowa Margarynę stopić, dodać cukier, kakao, pół szklanki wody
My simple kitchensposobem na rozgrzewkę. Porcja na dużą blachę Składniki na biszkopt*: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka kakao Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej kostka masła po garści rodzynków i siekanych orzechów 50 ml wódki Przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy(...)masa będzie szklista. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę dzielimy na dwie części - jedną zostawiamy białą a do drugiej dodajemy kakao. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki (lub rękawa cukierniczego) wlewamy na przemian raz masę jasną, raz ciemną, tworząc ukośne paski. Ja dodatkowo za pomocą wykałaczki
My simple kitchenwłoskie) a przepis na krem zaczerpnęłam od babci. Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto orzechowo - czekoladowe 5 jajek 6 łyżek cukru 20 dag zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 20 dag zmielonych orzechów włoskich pół tabliczki gorzkiej czekolady kostka masła 200 ml mleka(...)białek. Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy partiami cukier i ubijamy aż masa będzie lśniąca. Nie ubijania wlewamy po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu wsypujemy orzechy. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną (ja użyłam tartej bułki). Pieczemy około 40 minut w temperaturze
My simple kitchenjajek 6 łyżek ciepłej wody 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać 6 łyżek ciepłej wody i ubić na sztywną pianę. Następnie partiami wsypywać cukier z cukrem waniliowym, aż piana będzie gładka i lśniąca. Wówczas dodać(...)żółtka. Na końcu wsypywać powoli obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blachy. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopt przekroić na 2 części. W jednej połówce za pomocą foremki do ciastek wyciąć serduszka
My simple kitchencukru Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 śnieżki 2 śmietan-fixy 1 łyżka cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Polewa: pół kostki margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Dodatkowo: duża paczka herbatników puszka brzoskwiń wódka (opcjonalnie) Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier i ubijamy aż piana będzie szklista. Następnie(...)żelatynę (stężałą należy podgrzewać aż się rozpuści do płynnej konsystencji - nie gotować!!!). Masę śmietanową wykładamy na masę pomarańczową. Polewa: Margarynę stapiamy w rondelku. Następnie dodajemy cukier puder oraz kakao i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie gotować!!! Następnie zdejmujemy polewę z ognia i dolewamy 2 łyżki wody. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Wykończenie : Herbatniki maczamy
My simple kitchensmaku rewelacja :) Przepis znalazłam na blogu Pieczarka Mysia ( klik ). Porcja na średnią tortownicę: Składniki: Ciasto: 125 g masła 2 jajka 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Masa serowa: 500 g sera 1 budyń waniliowy 3 jajka 2 łyżki masła 1/4 szklanki cukru Dodatkowo: polewa czekoladowa Ciasto: Masło rozpuścić(...)garnku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić do ostygnięcia. Do chłodnej masy dodać żółtka, następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Przelać ciasto. Masa serowa: Jajka utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Dodać
My simple kitchenmielonych orzechów włoskich 250 ml mleka 1 kostka masła lub margaryny 1 kieliszek wódki 4 łyżki cukru pudru Polewa: pół kostki margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na blaszczce i pieczemy dwa placki w temperaturze 200 stopni przez(...)pudrem na puch. Dodajemy przestygnięte orzechy i wódkę. Całość dokładnie mieszamy. Krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder, a następnie kakao. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Polewę delikatnie rozprowadzamy na kremie. Ciasto odstawiamy najlepiej na całą noc. Można udekorować wierzch kawałkami orzechów
My simple kitchennaprawdę nie zajmuje dużo czasu :) Na 4 duże porcje Składniki: 1 opakowanie kremu Tiramisu 200-250 ml mleka (tyle ile podane na opakowaniu) opakowanie biszkoptów szklanka zaparzonej kawy (mocniejszej) kakao Krem przygotowujemy według przepisu podanym na opakowaniu ( wsypujemy proszek do mleka i miksujemy). Biszkopty maczamy w kawie i układamy w pucharkach. Nakładamy porcję kremu i posypujemy kakaem. Czynność powtarzamy
My simple kitchen