kopytka - 2368 przepisów (strona:73/158)

Wołowina w sosie z wolnowaru 188

wołowe , tradycyjne bitki wołowe , czy gulasz wołowy. Poznajcie najlepszy przepis na wołowinę. Przyznam, że taka właśnie pokrojona w plastry wołowina w sosie własnym to wspomnieniem mojego dzieciństwa, podana z kopytkami, kluskami śląskimi i tartymi buraczkami z cebulą lub czerwoną kapustą. Wołowinę można przygotować w wielu wariantach smakowych dodając koncentrat pomidorowy, śmietanę, grzyby suszone, ajwar czy też jakiś inny składnik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Prosty gulasz wołowy 117

przepis nie został jeszcze oceniony) Prosty gulasz wołowy zawsze smakuje doskonale, niezależnie od dodatków z jakimi go podacie. Możecie serwować go z kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą gryczaną, ziemniakami czy w końcu plackami ziemniaczanymi. Moim sekretem idealnego gulaszu jest dodanie do bulionu ziaren jałowca – wtedy mięso nabiera zupełnie innego wymiaru. Poza tym używam standardowych przypraw, jak papryka, majeranek, ziele

Kuchnia Bazylii
Pietruszkowe kluski z kaszy jaglanej 131

razy. Od momentu gdy wypłyną na wierzch gotujemy je ok. 2 minuty (najlepiej wyciągnąć jedną i spróbować czy jest miękka). Powtarzamy czynność z resztą klusek. Sprawdź również te przepisy: Kopytka ze szpinakiem Lekki pulpety drobiowe z brokułem Lekki gulasz z mięsem i pieczarkami Idealnie kremowe risotto z pieczarkami Zupa krem z białych warzyw Tarta cebulowa

Czarnawisienka
Dzikie rośliny – liście klonu w sosie pieczarkowym 135

smaczne, delikatne, warto podskubać trochę, dorzucić do dania, które właśnie gotujemy. Ja zapraszam po przepis na sos pieczarkowy z dodatkiem liści klonu – świetny do kasz, makaronów, ryżu, klusek, kopytek. PRZEPIS LIŚCIE KLONU W SOSIE PIECZARKOWYM Składniki: pół kg pieczarek 1 garść młodych liści klonu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła 1 łyżka

Dorota Smakuje
MAROKAŃSKIE SMAŻONE CIASTKA 111

podzielić ja na 3 i z każdej części uformować wałek. Białą masę połączyć z masą śliwkowo-daktylową aby powstały 3 rulony i pokroić tak jak kroi się ciasto na kopytka. Ciasteczka smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu obtaczać ciastka w ciepłym miodzie

Kuchnia w oparach
Maślane kluseczki, miód malinowy i kwiaty jabłoni 109

Maślane kluseczki miód malinowy i kwiaty jabłoni Moje dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju kluski i kopytka. Mojemu synkowi dziś rano zamarzyły się kluseczki, więc zrobiłam szybki przegląd szafek. Znalazłam mąkę jasną orkiszową, której zawsze kupuję hurtowe ilości w młynie, jajka i maślankę w lodówce (takie produkty jak naturalna maślanka, kefir albo jogurt zawsze mam na stanie, bo bardzo je lubimy

Dorota Smakuje
Zasmażane buraczki 135

posyp posiekaną natką pietruszki. P.S. Jeśli będzie już gotować buraki zastanówcie się, czy nie ugotować dodatkowej sztuki lub dwóch, które będziecie mogli wykorzystać następnego dnia, np. do przygotowania buraczanych kopytek , buraczanego kotleta mielonego czy sałatki z białej fasoli i buraka

Z notatnika dietetyka
Pomysł na tani obiad z dwóch dań 177

migdałów wymieszanych z parmezanem. Obiad z dwóch dań Co jeszcze można przyrządzić na obiad ? Zamiast krokietów można przyrządzić naleśniki na słodko lub usmażyć ziemniaczane placki . Poza tym można zrobić kopytka lub gnocchi . Jako pierwsze danie proponuję sycące zupy jak minestrone lub buraczkową . W sezonie koniecznie ugotujcie botwinkę . Obiad z dwóch dań niekoniecznie musi zawierać mięso. Można przygotować

codojedzenia
Gulasz wieprzowy 129

Domowy gulasz z szynki smakuje przepysznie również z dodatkiem świeżego pieczywa. Ja uwielbiam gulasz z dodatkiem domowych buraczków albo kiszonymi ogórkami. Są też osoby, które jedzą gulasz z dodatkiem kopytek, pyz bądź innych mącznych produktów. Można również podawać gulasz do placków ziemniaczanych jako placek po zbójnicku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem Gulasz wieprzowy

To Musisz Wiedzieć
Jogurtowe placki ze szpinakiem 163

puchate jak amerykańskie pancakes, a bardziej 'zwarte' w konsystencji, ale przede wszystkim liczy się smak, a te są naprawdę wyśmienite! I tak jak pisałam przy  naleśnikach  czy kopytkach , że  smak szpinaku kompletnie nie jest wyczuwalny, a za to sprawia, że potrawy mają taki apetyczny, pastelowo-zielony kolor! Na leniwe śniadanie, podwieczorek czy kolację, jak również

Kraina Miodem Płynąca
Pierś z indyka w sosie porowym 109

łyżka oliwy z oliwek 200 g śmietany 30 % (można zastąpić 18%) sól, świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek świeży koperek 1 ząbek czosnku + dodatkowo do podania: kasza, ryż, ziemniaki, kopytka lub makaron Wykonanie: Pierś z indyka pokrój na 1-2 cm plasterki. Białą i jasną część pora przekrój wzdłuż na pół, następnie pokrój na cienkie półplasterki. Na dużej patelni rozgrzej

Moja pasja smaku
Kotlety z kaszy – tanie i sycące – film 137

tanie i sycące – proste do przygotowania, smaczne. Zdarza wam się je przygotowywać? Jaką kaszę używacie? Tak jak kiedy zostaną mi ziemniaki z obiadu najczęściej robię z nich kopytka, tak pozostałości kaszy przetwarzam dalej na kotlety. Są kasze, które lubią konkretne towarzystwo i połączenia np kasza gryczana lubi się z twarogiem i raczej na wytrawnie. Kasza jaglana natomiast jest

Dorota Smakuje
Śmietanowy sos pieczarkowy 162

smaku. Pieczarki, cebula, czosnek, śmietana – kilka podstawowych składników a powstaje pyszny sos. Danie uniwersalne, z dużym potencjałem. Możemy podać go z ziemniakami, kaszą, makaronem. Dobrze komponuje się z kopytkami i kluskami śląskimi. Będzie też pysznym dodatkiem do zapiekanek czy kotletów. Sos jest wegetariański. Zabielałam go mąką pszenną, ale w wersji bezglutenowej można użyć mąki ziemniaczanej. Danie to bierze

Dorota Smakuje
Flaczki z boczniaków 129

szpinakiem → Boczniaki w aromatycznym sosie śmietanowym z kaszą orkiszową → Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami i serem lazur → Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym → Kopytka z rydzami smażonymi na maśle Artykuł Flaczki z boczniaków pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak