kopytka - 2368 przepisów (strona:82/158)

Zupa krem z dyni z bekonowym pangrattato 182

bułkę tartą, tylko zostawiam większe kawałeczki, do tego posmak boczku i pieczywo nabiera drugiego życia! Taką posypkę możemy dodawać do zup kremów, do makaronów, pierogów, kopytek. Składniki: PANGRATTATO: 2,5 czerstwej bułki 100 g boczku 2 łyżki oleju rzepakowego Bułkę rozdrobnić w malakserze (ja zostawiam większe kawałki, nie rozdrabniam całkowicie). Boczek drobno pokroić. Na rozgrzanej patelni usmażyć boczek, dodać

Mój pomysł na
Marchewka z groszkiem 138

mnie totalny must have i nie wyobrażam sobie, że mogłoby być inaczej! Nawet do spaghetti lubię dorzucić świeżą rukolę, czy nawet ogórka kiszonego. Co na obiad? Obiady domowe przepisy: Kopytka w sosie z kiełbasą Kluski śląskie z farszem Kotlety z wątróbki Schabowe dziadka Krzyśka Młoda kapusta zasmażana Marchewka duszona z dodatkiem groszku, podawana na gęsto to dla mnie prawdziwy

MamaOskarka
Kluski szpinakowo - serowe 131

kleić, więc trzeba podsypywać mąką. Podałam w składnikach właśnie te +- 5 dkg mąki.  Kiedy już wyrobiłam ciasto podzieliłam na dwie części i uformowałam wałek tak samo jak na kopytka.  Odcinałam kluski również w taki sam sposób - pod skosem. Wykładałam na wrzącą i osoloną wodę. Gotowałam przez ok. 1,5 minuty po tym jak kluski wypłynęły na wierzch

Pieprzyć z Fantazją
Karkówka w ciemnym sosie własnym 333

Karkówka w ciemnym sosie własnym- mięciutka i delikatna w smaku. Idealna do klusek śląskich lub kopytek . Składniki: 0,5 kg karkówki sól pieprz mielony 1 cebula pół łyżeczki sosu sojowego ciemnego 3 ząbki czosnku olej Wykonanie: Karkówkę myjemy i kroimy na mniejsze kotleciki, które rozbijamy tłuczkiem. Mięso solimy oraz pieprzymy i odstawiamy na 30 minut.  Karkówkę podsmażamy

Smak mojego domu
Masło z czosnkiem niedźwiedzim 292

Niezwykle aromatyczne masło do smarowania pieczywa, do omaszczenia pierogów lub kopytek. Wszystko to za sprawą liści czosnku niedźwiedziego, pierwszych wiosennych liści. 200 g masła 82% 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 łyżki oleju rzepakowego 25 g świeżego czosnku niedźwiedziego Liście czosnku niedźwiedziego zmiksować na gładką masę za pomocą blendera z olejem i solą himalajską (można zastąpić zwykłą). Miękkie masło utrzeć

https:KKuchniaMniam
Gnocchi z sosem pomidorowym szpinakiem i parmezanem 235

Dzisiaj chciałbym się z Wami podzielić włoską wersją naszych polskich kopytek, czyli Gnocchi. Jest to klasyczne danie z półwyspu apenińskiego, które idealnie komponuje się z aromatycznym sosem na bazie pomidorów, szpinaku i parmezanu. Przy okazji pochwalę się moją nową granitową stolnicą a jej zalety opiszę poniżej.   Gnocchi z sosem pomidorowym

kuron.com.pl
Restauracja Bez Tytułu - wykwintna kuchnia w Warszawie 120

delikatne i cienkie, w  środku mnóstwo idealnie przyprawionego farszu, do tego karmelizowana młoda marchewka, plasterki pieczarek, listki brukselki i esencjonalny sos. Daniem z poza karty były purpurowe buraczane kopytka z kapustą pak choi, z sosem Alfredo i podwędzanym musem buraczanym, polecone nam przez kelnera. To był strzał w dziesiątkę! Kluseczki były mięciutkie, a charakteru dodawał im świeżo starty

Kulinarne przygody Gatity
KETO PYZY Z MIĘSEM (LCHF, bez glutenu) 159

apetyczny zamiennik znanej zapewne wszystkim tradycyjnej potrawy. Oczywiście w wersji LCHF w składzie nie ma ziemniaków czy mąki, ale mimo tego są naprawdę pyszne. Bazę stanowi przepis na keto kopytka i można z niego przygotować różne dania uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Stanowią smakowity dodatek do mięs, ryb i warzyw, albo samodzielny, sycący posiłek z gulaszem

Ola la LCHF
UNIWERSALNY SOS PIECZARKOWY 178

kremówki, zagęszczony mąką ryżową. To szybki i tani w przygotowaniu dodatek do wielu dań. Jest na tyle uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych. Jego zaletą również jest to, że można przygotowywać go przez cały rok, bo pieczarki są dostępne niezależnie od pory roku. Kluczem do pysznego sosu pieczarkowego

Kuchnia MagdaLeny
UNIWERSALNY SOS PIECZARKOWY 178

kremówki, zagęszczony mąką ryżową. To szybki i tani w przygotowaniu dodatek do wielu dań. Jest na tyle uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych. Jego zaletą również jest to, że można przygotowywać go przez cały rok, bo pieczarki są dostępne niezależnie od pory roku. Kluczem do pysznego sosu pieczarkowego

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z serem na słodko 151

Pierogi z serem na słodko – ulubione pierogi moich dzieci, w ogóle rodzinę mam kluskową bo kopytka, pyzy, pierogi, kluseczki zawsze są mile widziane i z aplauzem przyjmowane. Pierogi z serem na słodko robię też w wersji dla mojego dziecia z nietolerancją kazeiny w wersji bez nabiału – lepię pyszne pierogi z tofu na słodko – polecam też osobom

Dorota Smakuje
Delikatne i kruche zrazy z karkówki 202

Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Co nasze dzieci potrafią zrobić w kuchni – lista według wieku 148

mleku pomagać nakrywać do stołu sadzić do don i czki cebulę i pielęgnować szczypiorek myć sałaty, szpinak, zioła przeciskać przez praskę ziemniaki smarować, faszerować naleśniki przygotowywać z ciasta kopytka szypułkować truskawki nalewać wody, kompotu do szklanki 7-8 lat obierać owoce i warzywa obieraczką lub no ż ykiem samodzielnie nakrywać do stołu ścierać na tarce czytać ze zrozumieniem przepisy

Dorota Smakuje
Gnocchi z gruszką, szynką szwarcwaldzką i gorgonzolą 204

Mówiłam już, że kocham makaron? Na bank! A gnocchi to moja totalna słabość, a zarazem pięta achillesowa! Nieważne czy we włoskiej wersji, czy polskiej jako kopytka, nie wychodzą mi i już! Było wiele prób i się poddałam. Znalazłam pyszne gotowce i teraz używam ich do takich rarytasów... Przyznać się do słabości to nie wstyd, ale ten przepis trzeba wypróbować

Cooking Monster
PIECZEŃ Z ŁOPATKI W AROMATYCZNYM SOSIE Z WARZYW I CZERWONEJ CEBULI 255

mięsożerców 😄 Mięciutkie mięso, zalane pysznym, aromatycznym sosem ... Klasyka kuchni polskiej. Bez udziwnień, bez kombinowania ... proste, dostępne składniki i pyszny obiad gotowy 😉  Takie mięso możemy podać z kaszą, z kopytkami, ziemniakami lub z czym tylko sobie wymarzymy. Aromatyczny sos, pachnący cebulą, warzywami i nutą czosnku jest tutaj dopełnieniem dania ...  Zapraszam 😍 Składniki: łopatka wieprzowa - u mnie około

Walijskie Pichcenie