Zapraszam Was na danie łączące w sobie kuchnię włoską i austriack ą. Włoskie, ziemniaczane gnocchi, odpowiednik naszych kopytek, zapiekane w kremowym sosie beszamelowym z dodatkiem parmezanu, groszku i wędzonej na zimno szynki speck, specjału południowotyrolskiej kuchni. Wystarczy tak niewiele, aby wyczarować smaczny obiad dla całej rodziny, który zachwyca smakiem, wyglądem i prostot
La grande e la piccola cuocaochota na pierogi, to może Przystanek Pierogarnia (ul. Batorego 26 oraz kilka innych adresów w Krakowie). Serwują bardzo smaczne, z różnymi nadzieniami, również na słodko. Są też kopytka, gołąbki i uszka. Do tego domowy kompot. Miła obsługa, dobra lokalizacja. Lokal malutki, ale zdecydowanie warty odwiedzenia. Przy okazji koncertu odwiedziłam też Siesta Cafe na ul. Stolarskiej
Qlinarnie i Qlinarniejest jeszcze za rzadki czynność powtórzyć aż uzyska odpowiednią dla nas konsystencję. Zamiast ziemniaka można użyć mąki. Sos doprawić do smaku solą jeśli jeszcze potrzeba. Gotowy schab podałam z kopytkami i buraczkami
Monia miesza i gotujewitaminy E. Dużą zaletą batatów jest tez ich stosunkowo niski indeks glikemiczny, na poziomie około 50 punktów – ziemniaki gotowane to 95 punktów. Jeśli znudzą Wam się klasyczne ziemniaczane kluski, kopytka czy gnocchi, spróbujcie tych – słoneczno-pomarańczowych. Bataty na gnocchi najlepiej jest upiec – pozbawiamy je w ten sposób większej ilości wody, co jednocześnie zmniejsza ilość mąki potrzebnej do wykonania
Karo in the KitchenZazwyczaj jeśli zostanie nam za dużo kaszy po obiedzie ląduje ona w koszu, to błąd! można ją wykorzystać świetnie do innego dania, to samo z ziemniakami. Ja zazwyczaj robiłam kopytka, ale ile można jej jeść?! tym razem poszłam za sugestią autorki i przygotowałam smaczne kulki ziołowe właśnie z "odgrzewanych" ziemniaków. Wyszły naprawdę smaczne. Książka jest dość gruba
Radość kipiąca uśmiechem.Pierogi z kaszą gryczaną to klasyczne pierogi w połączeniu z białym serem i kasza gryczaną. Farsz można dowolnie zmieniać – nie ma ograniczeń, można śmiało eksperymentować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!apetyczny zamiennik znanej zapewne wszystkim tradycyjnej potrawy. Oczywiście w wersji LCHF w składzie nie ma ziemniaków czy mąki, ale mimo tego są naprawdę pyszne. Bazę stanowi przepis na keto kopytka i można z niego przygotować różne dania uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Stanowią smakowity dodatek do mięs, ryb i warzyw, albo samodzielny, sycący posiłek z gulaszem
Ola la LCHFzrobić, tak aby schab nie wyszedł suchy a sos ciemny i gęsty. Podzielę się dzisiaj z Wami moim przepisem na schab w sosie własnym, który ja podałam z kopytkami i surówką z buraczków. Składniki (na 6 porcji): 6 plastrów schabu (1-2 cm) 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia 1 łyżka mąki pszennej woda Schaby (możemy
CookYourselfktórych większość z nas nie wyobraża sobie dobrego obiadu. Pieczone ziemniaki Najczęściej ziemniaki wykorzystujemy w formie puree. Dość często robimy także z nich placki ziemniaczane, kluski śląskie czy kopytka. Po sobie samej widzę, iż znacznie rzadziej sięgamy po ziemniaki pieczone. Nie mówię tutaj już nawet o ziemniakach z ogniska tylko o ziemniakach pieczonych w piekarniku. A wielka szkoda, gdyż
mecookswcześniejsze marynowanie to u mnie podstawa. Naprawdę jest pyszna! Pierś kurczaka pieczona z szynką dojrzewającą Propozycja podania Mięso kroję w grubsze plastry, podaję z ziemniakami z wody, pieczonymi lub kopytkami oraz surówką, dowolnymi sałatami i winegretem, warzywami z wody lub pieczonymi. Świetnie będzie pasowała także młoda kapusta, buraczki lub sos pieczarkowy ze śmietanką i świeżo skrojonym koprem. Polecam surówkę
Zasmakuj KuchniDziś w Raju kluseczki leniwe. Leniwe, bo robi się je tak szybko, że nawet leniwi nie poczują, że to czasochłonne danie. W swojej karierze kulinarnej dań mącznych robiłam wiele. Kopytka ziemniaczane, kluski śląskie, pierogi, proziaki, bliny. Nigdy jednak do tej pory nie przyrządziłam leniwych. A są one z tych wyżej wspomnianych – najprostsze! Najpyszniejsze, rzecz jasna, wychodzą spod rąk
Raj dla PodniebieniaUwielbiam ten sos, najczęściej podaję go z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, makaronem lub kaszą gryczaną. Śmietanowa, kremowa konsystencja, aromat pieczarek i pietruszki. Jest smaczny, szybki i prosty do zrobienia. Wystarczy tylko kilka składników :) Składniki: * 300 g pieczarek * 250 ml śmietany 18% * garść posiekanej natki pietruszki * 2 łyżki masła * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pieczarki pokroić na cienkie plasterki
Zrób to smacznieLubicie kluchy? Moje chłopaki to kluskowe dzieci. Kopytka, makaron, kluseczki kładzione... Pyzy z mięsem też bardzo lubią. Jednak z nazwą trochę mam kłopot, bo czy to pyzy czy raczej knedle, skoro użyłam tylko gotowanych ziemniaków? Może powiem po prostu, że to kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Knedle ziemniaczane z nadzieniem mięsnym ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzagrzybowy uzyskał piękny połysk i aksamitną konsystencję, na koniec dodajemy do niego 2-3 łyżki masła. Sos przygotowany z tego przepisu idealnie smakuje z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, kaszą lub plackami ziemniaczanymi. Idealny do schabu, karkówki albo polędwiczek. Jak zrobić pyszny sos grzybowy Przepis, który znajdziecie niżej, zakłada niewiele składników, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Głównym założeniem jest
Moja Książka KucharskaW tym wpisie pokażę Wam przepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą. Tak przygotowany gulasz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!