Duszone pieczarki 183ulubioną przyprawą) . Jeśli lubisz, możesz na rozgrzanym tłuszczu najpierw zeszklić cebulę lub pora, a dopiero potem dodać pieczarki. Można je podawać do mięs (grillowanych, pieczonych, kotletów) , klusek (kopytek, klusek śląskich ) , kasz, ryżu lub makaronu. Pomysły na śniadanie… – Klasyczna jajecznica – Rzodkiewka ze śmietaną – Pasta z tuńczykiem i jajkiem – Mini
Kulinarne S.O.S.
Duszone pieczarki 183ulubioną przyprawą) . Jeśli lubisz, możesz na rozgrzanym tłuszczu najpierw zeszklić cebulę lub pora, a dopiero potem dodać pieczarki. Można je podawać do mięs (grillowanych, pieczonych, kotletów) , klusek (kopytek, klusek śląskich ) , kasz, ryżu lub makaronu. Pomysły na śniadanie… – Klasyczna jajecznica – Rzodkiewka ze śmietaną – Pasta z tuńczykiem i jajkiem – Mini
Kulinarny S.O.S.
Pesto z bazylii (Keto, Paleo, LowCarb, bez nabiału) 153Ostatnio miało okazję wystąpić na blogu prawie dwukrotnie pod rząd, chociaż nie jako pierwszoplanowy bohater. Raz jako dodatek do keto placków z cukinii , a drugi raz stanowiło towarzystwo keto kopytek dyniowych . W obu przypadkach sprawdziło się wyśmienicie. A zapewniam, że na tym jego kulinarne zastosowanie się nie kończy… Równie dobrze nada się jako sos do zoodles oraz do steków
Modern Cave Girl
Pierogi z wołowiną i kapustą 214wody. Gdy ciasto ma już odpowiednią konsystencję, podzielić je na kilka części i uformować wałki, podsypując pozostałą mąką. Każdy wałek pociąć na mniejsze kawałki (podobnie jak przy formowaniu kopytek), następnie rozgniatać w palcach formując cienkie okrągłe lub owalne placuszki. Na każdym położyć porcję nadzienia i starannie skleić. Podczas formowania pierogów zagotować w dużym garnku około 3 litry wody
Praktyczna pl
Czwartek: Kluski śląskie z boczniakami i szpinakiem 199pół kilo ziemniaków. Standardowo w przepisach jest dwa razy więcej mąki. Naszym zdaniem pół szklanki wystarczy. Dzięki temu kluseczki nie są gumowe, a bardziej kruche i przypominają gnocchi lub kopytka. Żeby takie były ciasto trzeba dość dobrze wyrobić. Potem, kiedy toczymy wałeczki z ciasta, blat trzeba podsypać mąką pszenną (ale nie dużo, bez obaw), żeby pomogła zachować zwartość ciasta
Niedzielny kucharz
Zapiekane papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią – przepis 177takim obiedzie, nikt nie odejdzie głodny od stołu Smacznego! A Wy, jakie kolorowe dania lubicie najbardziej? A jeśli szukacie innych pomysłów na dania z kaszy jaglanej, polecam: Kopytka jaglane z czarnuszką Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami Artykuł Zapiekane papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią – przepis pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
Zrazy zanurzone w sosie grzybowym 169Zrazy zanurzone w sosie grzybowym Mięso ze schabu w pysznym sosie grzybowym. Można podać z kluskami śląskimi, kopytkami lub ziemniakami. Składniki: · ½ kg schabu · Sól · Pieprz · Musztarda · Kilka plasterków szynki
Kulinarna Chwila
Japońskie mochi z ziemniaków – kopytka rodem z Hokkaido 209kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Japońskie mochi z ziemniaków – kopytka rodem z Hokkaido pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.pl
Pyzy z pasztetową 184miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną oraz wbić jajko. Jak nam zostanie ciasta a farsz już się skończy to zaklejam kluski śląskie z dziurką * do pyz, klusek śląskich czy kopytek zawsze używam żółtych ziemniaków Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazją
"Ruskie" kopytka 164wielbicieli serowo-ziemniaczanego farszu podejrzana w necie, lecz bez potrzeby mozolnego lepienia pierogów. Wszystkie składniki tak jak do do ruskich pierogów tym razem zagniecione razem i uformowane na kształt kopytek. Z ulubioną omastą to smaczny, wegeteriański obiad. Odgrzewane, przysmażone na patelni są jeszcze smaczniejsze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz pieczarkowy 177Gulasz pieczarkowy Kto ma ochotę na pyszny gulasz w sosie z pieczarkami, do tego kopytka lub kluski śląskie, surówka. Pyszny Obiadek. Składniki: · 1 szynka wieprzowa · ½ kg pieczarek · Sól · Olej do smażenia
Kulinarna Chwila
Kopytka z szynką w pomidorach 232ziemniaków ok. 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz 3/4 kg szynki wieprzowej ok. 1 kg pomidorów 2 cebule kilka ziaren jałowca liść laurowy … Czytaj dalej Kopytka z szynką w pomidorach
czarrna od kuchni
Niedzielny obiad kurpiowski 191cynamonem, solą i pieprzem. Wymieszać mokre składniki (marchewka) z suchymi (mąka z przyprawami), zagnieść ręką na gęste ciasto, uformować z niego wałki i pokroić je na małe porcje jak kopytka na blacie podsypanym mąką. Fafernuchy ułożyć na natłuszczonej blasze (lub wyłożyć ją papierem do pieczenia) i piec pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C (góra – dół). Artykuł
Ugotowane pozamiatane
Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami 165rozgniecione zielone oliwki. Sos jeszcze chwilę gotować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami podawać z ziemniakami, ryżem lub kopytkami, lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Gnocchi z grzybami, romanesco i suszonymi pomidorami 227Dziś przepis inspirowany daniem, które miałam przyjemność kosztować w restauracji niedaleko Rynku Starego Miasta w Krakowie. Gnocchi, czyli włoskie kluski ziemniaczane, bardzo lubię, choć częściej robię polskie kopytka, bo są mniej pracochłonne. Wzorek na tych kluskach pozwala na ich lepsze oblepienie sosem. W Krakowie jego bazą były kurki i dzikie brokuły. W moim sosie dominują borowiki, bo tych znajdujemy
Weekendy w domu i ogrodzie