kopytka - 2368 przepisów (strona:94/158)

Pyzy drożdżowo-ziemniaczane z mięsem. 160

mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy (najlepiej mikserem zaopatrzonym w końcówkę z hakiem, przystosowaną do wyrabiania ciast drożdżowych) około 8 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco luźniejszą niż na np. kopytka, ale gdyby było zbyt luźnie dodajemy około 2-4 łyżek mąki. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. FARSZ: 2 cebule

Rozpustne gotowanie
Różyczki ziemniaczane z wasabi 124

musimy ich podawać tylko i wyłącznie w postaci puree. Z ziemniaków zrobić można kilkanaście fajnych i do tego różnych potraw, które mogą posłużyć jako dodatek do dania głównego. Frytki, kopytka, kluski śląskie, krokiety, babka ziemniaczana to tylko mała garstka propozycji. Od czasu do czasu warto poeksperymentować. Różyczki ziemniaczane to fajna propozycja na dodatek do dań gulaszowych. Ziemniaki

mecooks
Chia mango pudding 115

mała porcja nasionek chia dostarcza: Błonnik: 11 gramów. Białko: 4 gramy. Tłuszcz: 9 gramów (z czego 5 gramów Omega-3) Nasionka chia można dodawać do wszystkiego, do ciasta na kopytka, do sałatek, do jogurtu z owocami. Już mała dawka nasionek szałwi hiszpańskiej, bo tak brzmi polska nazwa, 28g czyli około 2 łyżki stołowe żeby zaspokoić 1/3 zapotrzebowania na ważne

Rusty Fork
"Grzyby i warzywa jesienne 3." - podsumowanie akcji 172

blog: Weekendy w domu i ogrodzie Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów autorka: justyna9220   | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Zupa grzybowa autorka: czarrna  | blog: czarrna od kuchni Kopytka z brukselką i dynią autorka: czarrna   | blog: czarrna od kuchni Gołąbki z kaszą i grzybami autorka: czarrna   | blog: czarrna od kuchni Kaszotto z podrobami i grzybami autorka

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos jogurtowo-miodowy z gorczycą 156

można używać oleju roślinnego, oliwy lub jogurtu naturalnego – jeśli chodzi o sosy zimne. Natomiast pamiętajmy też, że sosy które przyrządzamy w kuchni na ciepło do różnych dań (klusek, kopytek) możemy zagęszczać warzywami (nie mąką!), zarówno zmiksowanymi surowymi lub gotowanymi warzywami. Taki sos jest doskonałym dodatkiem do wszystkiego co zielone, czyli różnych sałat, także do gotowanych warzyw i wędlin

Zasmakuj Kuchni
Brukselka i gnocchi zapiekane z boczkiem 127

smakuje. Chyba słyszę, że ktoś tu nie lubi brukselki? Spróbujcie! W tym wydaniu jest przepyszna. Gotowe gnocchi marki Hilcona bardzo ułatwiły mi przygotowanie, ale możecie też wykorzystać nasze rodzime kopytka, własnoręcznie zagniecione i ugotowane wcześniej. Przepis podaję na nieco bardziej bogatą w smaki wersję, której niestety nie miałam możliwości zrobić zdjęcia. Wyobraźcie więc sobie, że z wierzchu są jeszcze

Obiad gotowy
Ciastka ryżowe z azjatyckim sosem 104

Ciastka ryżowe to bardzo zła nazwa - kojarzy się zupełnie z czymś innym. Dla mnie jest to coś w stylu grubego ryżowego makaronu lub ryżowa wersja polskich kopytek. W każdym razie ich oryginalna nazwa to w tłumaczeniu na polski właśnie ciastka, więc taka nazwa zostaje. Gotuje się je kilka minut w wodzie i są gotowe. Teraz wystarczy do nich zrobić

Milion Smaków
Krajanka piernikowa 242

mąki. Przykrywamy misę ściereczką i odkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki.  Ciasto dzielimy na 4 części. Na stolnicy podsypanej mąką formujemy wałek i kroimy jak na kopytka. Układamy kawałki ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 18-20 minut. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę i ostudzić. Lukier: Do wody

Ala piecze i gotuje
Sos pieczarkowy z cukinią 110

majeranku i pieprzu w sosie musztardowo-jogurtowym. Do ziemniaków idealny, ale nie tylko. Możecie go wykorzystać do makaronów, ryżu, czy kasz. Świetnie komponuje się także z mięsem, kluskami śląskimi, kopytkami. Sos pieczarkowy z cukinią Bardzo aromatyczny, dzięki duszeniu pieczarek i cukinii w majeranku, lubczyku i słodkiej papryce na klarowanym maśle. Idealny dodatek jako ciepły sos do mięsa i ziemniaków

Zasmakuj Kuchni
NIEZWYKŁE PIEROGI - Z KWIATAMI KLITORII, RUKOLĄ, KURKUMĄ, ATRAMENTEM Z KAŁAMARNICY, BURAKIEM I MAKIEM 198

dużej zawartości antocyjanów. Kolor zielony to efekt zblendowanej rukoli, żółty odcień pierogom nadała mega zdrowa kurkuma, czarny uzyskałam poprzez dodanie wyjątkowego atramentu z kałamarnicy, używanego do barwienia świeżych makaronów, kopytek, ravioli, sosów czy risotto. Burak nadał pierogom piękny, różowy kolor, zaś ziarenka maku dodałam to "białego ciasta" i powstały pierogi w kropki. Wszystkie pierogi nadziałam pysznymi farszami: niebieskie - smażonymi

Słodko-Słony Świat Ilony
Gulasz mięsny z papryką, grzybami i kiszonymi ogórkami 146

Bardzo aromatyczny dzięki dodaniu podsmażonych na klarowanym maśle grzybów, czyli podgrzybków i pieczarek z dodatkiem lubczyku i chili. Podawajcie go nie tylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania

Zasmakuj Kuchni
z rękawa udka kurczaka... 143

minut rękaw rozciąć i 10 minut piec w 160C na termoobiegu, udka będą z chrupiącą skórką z wywaru można zrobić sos, ja zamroziłam do sosu do makaronu czy kopytek - udka mają chrupiącą skórkę i są soczyste, są smaczne i na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa na kolację........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Copa kartoflana czyli knedle dla leniwych. 152

puder łyżeczka masła mąka do wysypania naczynia naczynie do zapiekania Ziemniaki najlepiej jak są z poprzedniego dnia,  wtedy ciasto nie potrzebuje tyle mąki. Przeciskamy przez praskę jak na kopytka, dodajemy jajko, sól, mąkę i cukier. Wyrabiamy na gładką masę. Cukru można dać więcej, to już jak kto lubi. Naczynie smarujemy masłem, wysypujemy mąką, wykładamy masę i lekko dociskamy

Dieta moja pasja
Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków z parmezanem 107

mnie zniknęły szybko w ciągu dnia z talerza ;D Jeśli zostały Wam z obiadu ziemniaki możecie zrobić (nie tylko;) kluski śląskie, kopytka, lecz także chrupiące placuszki. Mi właśnie zostały takie ugotowane ziemniaki i postanowiłam ulepić z nich placki obtoczone w bułce tartej z dodatkiem parmezanu i kilku przypraw. Jest to bardzo dobra przekąska w ciągu dnia – na ciepło

Zasmakuj Kuchni
ZRAZY WOŁOWE 133

ugotowaniu powinny być kruche, mięciutkie i bardzo delikatne. Zanurzone w pysznym, naturalnym sosie pieczeniowym.  Najczęściej podaję je z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Czasem także z ziemniaczanym puree lub kopytkami .  SKŁADNIKI / 6 porcji 6 plastrów/ ok 600 g wołowiny (rostbefu, ligawy, udźca) przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszone oregano, 2 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe

cool and minty