mojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe czekoladowe ciasto z cukinii Witam Was serdecznie, bardzo, bardzo dziękuję, że mimo mojej małej obecności w sieci, Wy nadal zaglądacie na mają stronę, bardzo serdecznie dziękuję. Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne, bardzo wilgotne ciasto, w którego składzie znajdziecie głównie cukinię. Jako, że ostatnio sąsiedzi obdarowali mnie kilkoma pięknymi, ekologicznymi cukiniami, nie mogłam(...)zrobić z nich czegoś pysznego do kawki. W sieci znalazłam kilka przepisów na ciasto z cukinii, jednak w żadnym z nich cukinia nie była dominująca, u mnie jest inaczej, do zrobienia dużej blaszki ciasta zużyłam 3 szklanki tartej, surowej cukinii. Dodatkowym atutem przepisu jest fakt, że ciasto jest bezglutenowe, wegańskie, słodzone daktylami, a do odmierzenia składników posłuży Wam zwykła szklanka
moj przepis nastatnio sporo było u mnie przepisów z kategorii fit, więc dzisiaj, dla odmiany, przychodzę do Was z pomysłem na ciasto, które do tej kategorii nie pasuje, ale z pewnością rozpieści Wasze podniebienia Tym razem, głównym bohaterem będzie rabarbar, czyli kolejny ze smaków dzieciństwa, bez którego nie wyobrażam sobie lata. Jako dziecko, rabarbar najchętniej jadłam pod dwoma postaciami – maczany(...)cukrze i w najlepszym na świecie placku autorstwa mojej Babci Do dziś pamiętam ten zapach, który rozchodził się po całej kuchni i słodycz kruchego ciasta, połączoną z lekko kwaśnym smakiem rabarbaru. Moja odsłona jest nieco inna, bezglutenowa i mniej klasyczna, ale za to równie pyszna. Zapewniam Was, że dla tego ciasta, warto na chwilę zrezygnować z diety Bezglutenowe kruche
Okiem Blondynki by McBlondistatnio sporo było u mnie przepisów z kategorii fit, więc dzisiaj, dla odmiany, przychodzę do Was z pomysłem na ciasto, które do tej kategorii nie pasuje, ale z pewnością rozpieści Wasze podniebienia Tym razem, głównym bohaterem będzie rabarbar, czyli kolejny ze smaków dzieciństwa, bez którego nie wyobrażam sobie lata. Jako dziecko, rabarbar najchętniej jadłam pod dwoma postaciami – maczany(...)cukrze i w najlepszym na świecie placku autorstwa mojej Babci Do dziś pamiętam ten zapach, który rozchodził się po całej kuchni i słodycz kruchego ciasta, połączoną z lekko kwaśnym smakiem rabarbaru. Moja odsłona jest nieco inna, bezglutenowa i mniej klasyczna, ale za to równie pyszna. Zapewnia Was, że dla tego ciasta, warto na chwilę zrezygnować z diety Bezglutenowe kruche
Okiem Blondynki by McBlondikilkakrotnie pojawiał się na blogu, ale nie było jeszcze Napoleona w wersji karmelowej. Zdaje się, że ilość legend dotyczących pochodzenia i nazwy „Napoleon” może śmiało równać się ilości warstw ciasta i delikatnego kremu w tym torcie. Czy rzeczywiście tort Napoleon ma coś wspólnego z francuskim cesarzem? Skąd się wywodzi nazwa i kto wymyślił przepis na ten wyjątkowy deser? Zdaniem rosyjskich(...)początku XX wieku z okazji 100-lecia zwycięstwa armii rosyjskiej nad Napoleonem Bonaparte. Początkowo ciastka miały kształt trójkąta, tym samym przypominały czapkę cesarza, a posypka z pokruszonych kawałków ciasta symbolizowała śnieżną zimę, której wystraszyły się francuscy żołnierze. Z czasem zarówno ciastka, jak i tort Napoleon przybrały kształt prostokątny lub okrągły, nazwa jednak pozostała do dziś. Wersja ta jednak ma wiele
Obiad gotowyelastyczne, mają drobny miąższ który świetnie wchłania sosy i utrzymuje w ryzach wszystkie dodatki – te bułki nie pękają! Ich charakterystyczne boki pozwalają przypiec na chrupko o wiele większą powierzchnię ciasta niż w każdej innej bułce. Świetnie się mrożą i na długo zostają świeże – dzięki dodanej do ciasta skrobi ziemniaczanej i mleku w proszku – dwóm naturalnym ulepszaczom pieczywa. PRZYGOTOWANIE Odważamy(...)planetarnego wsypujemy mąkę, sól, cukier, drożdże, mleko w proszku i skrobię ziemniaczaną. Kilkoma obrotami mieszamy wszystkie składniki, a następnie rozgrzebujemy je pośrodku i w powstały krater wlewamy mleko. Zagniatamy ciasto na niskiej mocy robota do połączenia składników – kiedy mąka wchłonie mleko dodajemy miękkie masło i na niskiej prędkości wrabiamy je w ciasto. Wszystkie zdjęcia jak zawsze się powiększają – jeśli
Karo in the KitchenUwielbiacie ciasta czekoladowe? To znaczy ten przepis jest w sam raz dla Was! Lekkie, puszyste, wilgotne ciasto czekoladowe z obłędnie pysznym kremem ganach. Nie ma ludzi, którym mogłoby się nie spodobać. Dzięki dodaniu kawy ciasto nabywa bardzo specyficznego przysmaku, który podkreśla smak czekolady i ciasto smakuje o niebo lepiej. Reagujące z proszkiem do pieczenia piwo i maślanka, czynią(...)ciasto jest lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne! Przygotowanie ciasta, to dosłownie chwila pracy, a ostatnio, gdy jestem strasznie zabiegany i mam mało czasu na gotowanie, to zaczynam cenić takie rzeczy jak proste i szybkie przepisy, więc ten ostatnio jest moim faworytem. Musicie wypróbować! Wilgotne ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym ganach - przepis: Ciasto czekoladowe: Szklanka ciemnego piwa (możno
Kuchnia Łukaszafacet zna się na rzeczy;) I w książce dzieli się swoją wiedzą w przystępny sposób. Przyznam, że ja do tej pory nie zwracałam uwagi na temperaturę dodawanej wody do ciasta. Tak, musiała być mniej więcej w temperaturze pokojowej, a nie lodowata. A tutaj, możecie przeczytać dokładnie o wpływie każdego składnika chleba na jego smak i konsystencję. Opisano również wszystkie etapy(...)Autoliza\r","Wszystkie sk\u0142adniki wymiesza\u0107 w do\u015b\u0107 du\u017cej misie. \r","Przykry\u0107 i odstawi\u0107 na 20-30 min.\r","\r","3. Na wierzch ciasta wykonanego w pkt 2, dodajemy s\u00f3l i dro\u017cd\u017ce\r","Mieszamy i dodajemy 360 g dokarmionego zakwasu z pkt 1. \r","Pozosta\u0142y zakwas chowamy na kolejny chleb
Mieszam w GarnkuCiasto francuskie – moja absolutna zmora, moja absolutna trudna miłość. Przyznam od razu szczerze i otwarcie, że robić go, no cóż, nie przepadam. Ale jak się zrobi je raz to… koniec. Człowiek przepada i żadne kupne mrożone ciasto nie jest w stanie go zadowolić. Wypróbowałam wiele przepisów na nie, ale najbardziej smakuje mi to z przepisu Julii Child z książki(...)deseru podanych poniżej należy dodać sobie pokrojone w drobną kostkę świeże owoce (kiwi, ananas, jabłko, nektarynka – co tam Wam wpadnie w ręce) No to co? Czas start!: „DETREMPE (wyrabianie ciasta z wodą) 1/3 szklanki oleju sałatkowego 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki soli rozpuszczone w ¾ szklanki zimnej wody 2 łyżki albo więcej dodatkowej wody – w razie potrzeby Gumową łopatką wymieszaj
Kate's KitchenMojprzepisna.pl | Wegańska FIT Stefanka Długo, długo marzyłam o tym cieście. W dzieciństwie moja mama bardzo często nam je przygotowywała. Było pyszne, z dużą ilością kremu budyniowego lub kremu z kaszy mannej. Moja wersja jest lekko zdrowsza. Blaty upieczone są na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Zamiast cukru są daktyle, które doskonale się sprawdziły w roli słodzidła, dodatkowo dałam syrop klonowy, zamiast(...)jajek jest zmielone siemię lniane, masło zastąpiłam olejem kokosowym. Gdyby zamienić mąkę orkiszową na mieszankę mąk bezglutenowych, wówczas ciasto nie tylko byłoby wegańskie i bez cukru ale jeszcze bezglutenowe. Krem został zrobiony na bazie mleka kokosowego, mleka roślinnego oraz płatków jaglanych. Całość dopełnia polewa zrobiona z gorzkiej czekolady, mleka i agaru. Robiąc FIT Stefankę troszkę wspierałam się przepisem z mojego
moj przepis naTwix jest jednym z najpopularniejszych batonów. Jest to pyszne połączenie kremu z karmelem. W Polsce bardzo znane jest również ciasto na zimno na bazie tego batonu. Ja jednak dziś postanowiłam wam zaprezentować przepis na mazurka/tartę a’la Twix. Mazurek a’la Twix jest to połączenie kruchego ciasta z pysznym kremem waniliowym z masą kajmakową. Całość oblana jest gorzką czekoladą(...)Przepis na mazurka a’la Twix okazał się niebywałym sukcesem w mojej rodzinie. Myślę, że i u was też tak będzie. Składniki: ciasto 100 g herbatników 100 g mąki 100 g masła 30 g cukru pudru(3 łyżki) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) 3 żółtka ew. 20 g śmietany 12%(2 łyżki) krem 460 g masy kajmakowej
Ciasta z tradycjaminimi też osoby, które nie są na diecie bezglutenowej i przyznały, że nie ma różnicy między wersją standardową a tymi pierożkami. Bezglutenowe pierogi metodą prób i błędów Opracowanie receptury ciasta na bezglutenowe pierogi było dla mnie nie lada wyzwaniem. Wielokrotnie podchodziłam do przygotowania pierogów, niestety skutek prób był dość mizerny. Ciasto się kruszyło, rozpadało, nie chciało się skleić, rozrywało się(...)mięsem, z jagodami, buraczkami i oczywiście z kapustą i grzybami. Te ostatnie były zawsze moimi ulubionymi! Pierogi bez glutenu i bez gotowych mieszanek Dodatkowym utrudnieniem przy wymyślaniu składników ciasta na pierogi był fakt, że przechodząc na dietę bez glutenu, nabiału i cukru za punkt honoru postawiłam sobie gotowanie tylko na bazie naturalnych składników, co automatycznie wyklucza wszystkie bezglutenowe miksy uniwersalne
Book of spellsnimi też osoby, które nie są na diecie bezglutenowej i przyznały, że nie ma różnicy między wersją standardową a tymi pierożkami. Bezglutenowe pierogi metodą prób i błędów Opracowanie receptury ciasta na bezglutenowe pierogi było dla mnie nie lada wyzwaniem. Wielokrotnie podchodziłam do przygotowania pierogów, niestety skutek prób był dość mizerny. Ciasto się kruszyło, rozpadało, nie chciało się skleić, rozrywało się(...)mięsem, z jagodami, buraczkami i oczywiście z kapustą i grzybami. Te ostatnie były zawsze moimi ulubionymi! Pierogi bez glutenu i bez gotowych mieszanek Dodatkowym utrudnieniem przy wymyślaniu składników ciasta na pierogi był fakt, że przechodząc na dietę bez glutenu, nabiału i cukru za punkt honoru postawiłam sobie gotowanie tylko na bazie naturalnych składników, co automatycznie wyklucza wszystkie bezglutenowe miksy uniwersalne
Book of spellsSzarlotki, jabłeczniki czy apple pie – każdy kraj ma swoją unikatową recepturę na ciasto z jabłkami. Amerykańska szarlotka czyli apple pie jest chyba jednym z najpopularniejszych jabłeczników. Pyszna, cynamonowa i dosyć prosta. Do dziś pamięta jak ślinka mi ciekła na widok pysznej amerykańskiej szarlotki oglądając „Przyjaciół”. W imieniny św. Mikołaja warto sobie przygotować i upichcić to smaczne i wyjątkowo oryginalne ciasto(...)Przecież Mikołajki i apple pie są jedyne w swoim rodzaju. Polecam! Składniki: ciasto 500 g mąki pszennej(3 szklanki) 250 g masła 125 ml wody 10 g cukru pudru(1 łyżka) masa jabłkowa: 1 kg kwaśnych jabłek 100 g drobnego cukru 20 ml soku z cytryny 20 g cynamonu(2 łyżki) 20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki
Ciasta z tradycjamiMakowce w moim domu królują w każde święta. Zazwyczaj przygotowuję klasycznie na cieście biszkoptowym. Tym razem jednak przedstawiam wam wersję makowca na kruchym cieście. Można powiedzieć, iż jest to wersja pełna bakali, maku oraz niezwykle kruchego ciasta. Makowiec na kruchym cieście może być również upieczony jako tarta i podana do popołudniowej kawy. Tak naprawdę wszystko od was zależy. Makowiec(...)ciasto o bogatej historii, pełne tajemnic. Ciasto makowiec rozpowszechniło się dopiero po II wojnie światowej. Zapraszam do komentowania, lajkowania ! Składniki: ciasto 300 g mąki 120 g masła 60 g mąki krupczatki 30 g cukru pudru 20-30 g śmietany 12%(2-3 łyżki) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżka) 2 żółtka masa makowa 500 g mielonego suchego maku
Ciasta z tradycjami