Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe, owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki(...)gdyż rzadszy jogurt może wymagać dodania większej ilości galaretki. Najsłodszym elementem ciasta jest galaretka z musu truskawkowego, choć jej słodkość zależy od smaku truskawek oraz ilości dodanego cukru. Biszkopt kakaowy nie wymaga nasączenia, gdyż masa jogurtowa przed zastygnięciem jest rzadka i gdy ją wylejemy na biszkopt, odda mu swoją wilgoć. Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno Składniki: biszkopt 50g mąki pszennej
Smakołyki Berenikiotworzyłam szafkę w kuchni to zerkała na mnie torebeczka z wiórkami kokosowymi. Trzeba coś z nich zrobić... Po weryfikacji potrzebnych składników i zawartości mojej spiżarni padło na kruche ciasto z owocami i budyniem. Przepis zaczerpnęłam ze starego zeszytu Mamy i wzbogaciłam pomysłem Liski na cudowną kokosową kruszonkę. Ciasto z budyniem śmietankowym wyszło pyszne, ale następnym razem wykorzystam(...)owoce przypomniały mi o lecie, jagody wprost rozpływały się w ustach, a porzeczki przełamywały słodycz kruszonki.. Ale mi się stęskniło za latem... eh... Oto pochwala prostoty czyli: Kruche ciasto z owocami i kokosową kruszonką Składniki na blaszkę 30x20 cm Ciasto: 150 g mąki pszennej, 100 gr mąki krupczatki 150 g masła lub margaryny Kasia 70 g cukru pudru
Mia Cucina SofietaChyba za sprawą zbliżającej się wiosny ostatnio mam smaka na lekkie, biszkoptowe ciasta. Zapraszam na kolejny klasyk, słynną W-Z. Do dziś pamiętam pyszną W-Z-etkę zjedzoną w kawiarni w Międzyzdrojach, jakieś 25 lat temu. Nie uwieżycie, ale dziś za sprawą przepisu od Asi, udało mi sie odtworzyć ten sam smak. I poczułam się o 25 lat młodsza(...)zdecydowanie najlepsza W-Z jaką zrobiłam, a biszkopt bardzo przyjemnie mnie zaskoczył, był wyjątkowo wilgotny i “mięsisty”. Na pewno zagości u mnie na stałe i wykorzystam go do innych ciast. Po originał odsyłam Was do Asi . Przepis lekko zmodyfikowałam, ponieważ miałam większą blaszkę i zredukowałam nieznacznie cukier. A ciasto polecam bardzo. Ciasto W–Z Składniki na ciasto( blaszka 23x33
Mia Cucina Sofietabliżej lata, tym bardziej kuszą mnie ciasta z dodatkiem owoców! Co prawda na razie muszę zadowolić się zamrożonymi zapasami, ale dobre i to;)) Tym razem ma dla Was kruche ciasto z dużą ilością owoców oraz budyniową, waniliową pianką z bezy. Ja użyłam truskawek i jagód, ale możecie użyć dowolnych owoców. Nie wiem dlaczego, ale tego typu ciasta znikają(...)zatrważającym tempie:) Szczególnie, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe! Ciasto: 200g masła lub margaryny, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 5 żółtek, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 czubate łyżki cukru pudru. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać żółtka, posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą
Z miłości do słodkościMazurek wielkanocny to ciasto, które jest proste w wykonaniu i daje nam dużą dowolność w dekorowaniu, gdyż na spód z ciasta (zazwyczaj kruchego) możemy tak naprawdę położyć wszystko, na co mamy ochotę. Pierwszy mazurek, jaki chcę Wam zaproponować, to mazurek czekoladowy, powstały z połączenia ciasta kruchego i dwóch rodzajów czekolad - białej i deserowej, udekorowany truskawkami i płatkami z migdałów. Ciasto(...)mazurka jest bardzo kruche i przez to dość delikatne, dlatego najlepiej piec je w formie z wyjmowanym spodem lub z jednym wolnym brzegiem, co umożliwi zsunięcie ciasta po upieczeniu. Ja upiekłam je tym razem w formie o wymiarach 24x24cm. Mazurek czekoladowy Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 150g masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli masa 100g białej
Smakołyki Berenikiświetny przepis na zaspokojenie głodu na czekoladę bez wyrzutów sumienia (które mogą pojawić się np. po Tłustym Czwartku). ;) Ciasto nie zawiera mąki. Bazą ciasta jest fasola (użyłam czerwonej fasoli z puszki). Piekłam to ciasto już kilkukrotnie. Krótsze pieczenie pozwoli uzyskać ciasto w stylu brownie. Zależy na co mamy akurat ochotę (ja piekłam dłużej). Dodatek suszonej moreli i śliwki nadaje słodyczy(...)przyjemnej chrupkości. Pasują każde bakalie. Polecam wypróbować. Czekoladowe ciasto fasolowe light var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion='1';(function(){var js, pf;pf = document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head
coolinarnastrefa.blogspot.comkokosowych słodkości! Jak zrobić kakaowy spód do tarty? Aby przygotować kruchy kakaowy spód do tarty, potrzebujesz mąki pszennej, masła, cukru, żółtek i kakao. Z tych składników należy zarobić zwarte ciasto, a następnie schłodzić je w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim formę na tartę i pieczemy w 190°C (15 minut z obciążeniem, a kolejne 10 minut bez obciążenia). Dokładny(...)kakao. Dodaj schłodzone masło pokrojone na małe kawałki. Szybko rozcieraj masło z mąką i kakao palcami lub użyj malaksera, aż powstanie kruszonka. Dodaj cukier i żółtka. Szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto. Uważaj, aby nie wyrabiać ciasta zbyt długo. Uformuj ciasto w kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut
Via GustoMannowiec na herbatnikach (Stefanka bez pieczenia) przepis Mannowiec na herbatnikach (Stefanka bez pieczenia) Ciasto Mannowiec na herbatnikach , czyli Stefanka bez pieczenia poleca się na prosty i szybki deser do kawy. Takie ciasto z kremem z kaszy manny można też spotkać pod nazwą ciasto Grysikowiec lub ciasto Kaszak. Dziś błyskawiczna wersja, którą można dowolnie zmieniać w zależności od czasu i zawartości(...)kuchennych szafek. Opowiem Wam też jak można przygotować pyszny pieczony mannowiec. Przepis jest otwarty na różne modyfikacje. Szybkie ciasto Mannowiec na herbatnikach bez pieczenia Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić Stefankę z herbatników , należy najpierw wspomnieć co to jest ciasto stefanka. Przepis ten jest już bardzo stary i bardzo popularny. Najczęstsza wersja to pieczona Stefanka składająca się z kilku
Lekcje w kuchnitrudne w przygotowaniu jakby mogło się wydawać, więc polecam je upiec. Życzę udanego wypieku i smacznego. Do przygotowania jagodzianek będziemy potrzebowali: porcja na około 12 jagodzianek na ciasto: 480 g mąki pszennej (typ do 450) – około 3 szklanek 250 ml 250 ml letniego mleka – 1 szklanka 30 g drożdży świeżych 60 g cukru – około 5 łyżek 60 g masła – roztopionego(...)zaczęły pracować. Jeżeli w kuchni jest chłodno to rozczyn możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Po 15 minutach: Ciasto możemy przygotować ręcznie, mikserem lub robotem, w każdym przypadku składniki dodajemy w tej samej kolejności. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i mieszam łyżką, gdy składniki wstępnie
Uwaga Babcia GotujeCiasto Szajbusek to bardzo kolorowy, domowy wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję, gdyż jest wysokie i podzielne. Składa się ze szpinakowego biszkoptu, trójkolorowej pianki i galaretki z brzoskwiniami. Ciasto jest pyszne, lekkie i orzeźwiające. Składa się ze składników, które są dostępne cały rok, więc można je podać zarówno podczas letnich upałów, jak i zimną, aby nacieszyć oko kolorami(...)przygotowania ciasta użyłam szpinaku mrożonego, ale polecam świeży, gdyż kolor będzie bardziej żywy. Smak szpinaku, zarówno świeżego, jak i mrożonego jest w ogóle niewyczuwalny. Składniki na Ciasto Szajbusek: Ciasto szpinakowe: 300 g mąki pszennej typ 450 150 g cukru 450 g szpinaku (dałam mrożony, ale świeży też będzie dobry) 160 g oleju (rzepakowego) 4 jajka rozmiar L 1 łyżeczka proszku
e-PrzepisyKulinarneCiasto Tajemnica Szefowej jest wysokie, podzielne, łatwo się kroi, pysznie smakuje i pięknie wygląda. Składa się z ciasta czekoladowego, kremu jak do karpatki i bitej śmietany oproszonej czekoladą na wierzchu. Wszystkie warstwy świetnie do siebie pasują, tworząc pyszną kompozycję. Jak przechowywać ciasto Tajemnica Szefowej? Ciasto w lodówce wytrzyma przynajmniej 4-5 dni. Można je również zamrozić, dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej(...)bita śmietana nadal pozostanie sztywna po odmrożeniu. Składniki na ciasto Tajemnica Szefowej: Ciasto czekoladowe: 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (nieco ponad szklanka) 100 g masła 100 g czekolady gorzkiej 125 ml mleka 2% (1/2 szklanki) 2 jajka rozmiar L 150 g cukru (3/4 szklanki) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem karpatkowy
e-PrzepisyKulinarneCynamonowe jabłka w cieście francuskim to jest pyszne połączenie. Błyskawiczny sposób na ciasto francuskie na słodko jest z owocami. To najszybsze ciastko z owocami, jeśli macie w domu gotowe ciasto francuskie. Ja zawsze mam ciasto francuskie w lodówce, Bardzo często wykorzystuję to połączenie ciasta francuskiego i jabłek. Pokazywałam z tymi składnikami przepis na jabłka w cieście francuskim , ekspresowe całuski(...)ciasta francuskiego. Ciastka francuskie z serem i jabłkiem, Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami. Szybki, prosty i tani do przygotowania jesienny deser, który pachnie cynamonem Zapisz przepis na później i zaobserwuj Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię po więcej inspiracji PRZEPIS na Cynamonowe jabłka w cieście francuskim. Ciasto francuskie, jabłka, cukier, cynamon, na drugą wersję ze zdjęcia potrzebne są powidła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na pycha ciasto Skubaniec ze śliwkami . Jest to ciasto kruche pomiędzy którym są pokrojone na kawałki soczyste śliwki opruszone cynamonem. Następną warstwą jest puszysta beza , która dodaje lekkości i delikatnej słodyczy, a jej konsystencja doskonale kontrastuje z kruszonką obsypaną delikatnym cukrem pudrem, tworząc harmonijną całość. Skubaniec ze śliwkami nadaje się(...)każde okazje i zawsze robi wrażenie. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która zaspokoi Twoje słodkie pragnienia. Nie czekaj dużej, zrób te pyszne ciasto ze śliwkami i podziel się ze mną swoimi wrażeniami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); P rzepis na ciasto SKUBANIEC ZE SLIWKAMI SKŁADNIKI: Kruche ciasto: mąka pszenna tortowa (3 szkl.) masło zimne (200 g) proszek do pieczenia
RITA food channelPrzepis na pyszny, elegancki i puszysty sernik na cieście marchewkowym . Uwielbiasz ciasto marchewkowe i uwielbiasz sernik ? Sprawdź koniecznie niesamowite połączenie tych dwóch cudownych smaków! W każdym kęsie tego domowego deseru znajdziesz słodką, lekko orzechową nutę ciasta marchewkowego oraz kremowy, wilgotny smak pieczonego sernika. Mimo, że osiągnięcie odpowiednich proporcji wymagało kilku prób, to stworzyliśmy przepis na ciasto marchewkowe z sernikiem , które(...)przede wszystkim bardzo proste w przygotowaniu. Dlatego gdy zrobisz ten sernik nawet po raz pierwszy, jesteśmy pewni, że wyjdzie idealnie! Dzięki uniwersalnym składnikom, ten sernik z marchewką jest ciastem całorocznym, co czyni go doskonałą pomysłem na imprezę, rodzinne spotkanie lub świąteczny stół. I choć do przygotowania ciasta potrzeba nieco składników, to cały przepis jest bardzo prosty, a poszczególne warstwy praktycznie
Kuchnia Na Wypasieprzepisów na szybkie i łatwe ciasta Dziś przychodzę do Was z zestawem świetnych przepisów na pyszne, szybkie w przygotowaniu, łatwe i niedrogie ciasta. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam! Kruche ciasto z bezą i śliwkami Przepis tutaj (KLIK) Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i śliwkami. Idealne(...)kawy w piękne letnie popołudnie. Jest naprawdę pyszne, lekka kwaskowatość śliwek świetnie komponuje się ze słodką bezą i rozpływającym się w ustach ciastem. Jagodowiec na kefirze Przepis tutaj (KLIK) To ciasto jest łatwe i wręcz ekspresowe, a do jego wykonania nie potrzeba nawet brudzić miksera, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Do tego wychodzi ekstra wilgotne, delikatne i przepyszne
Blog z Apetytem