indyk - 7293 przepisów (strona:98/487)

Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym 84

sprawdzą się jako danie na pierwszy lub drugi dzień świąt, ale także można je przygotować bez tej szczególnej okazji. Do ich przygotowania użyliśmy kapusty pekińskiej oraz mielonego mięsa z indyka, co doskonale smakowo połączyło się z sosem grzybowym. Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską są daniem sycącym, nie potrzeba do nich żadnych dodatków. Udostępnij Składniki na gołąbki bez zawijania(...)wspólne gołąbków i sosu: 15 g suszonych borowików 3 średnie cebule olej do smażenia Gołąbki bez zawijania: 200 g ryżu 500 g kapusty pekińskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia gołąbków olej do smażenia Sos grzybowy: 500 g pieczarek 750 ml rosołu 1 czubata łyżeczka mąki pszennej

niecodziennikpary
Kotlety siekane z indyka 81

jadaliśmy je z surówkami z kapusty - dla mnie połączenie idealne). Co do rodzaju mięsa, można oczywiście wykorzystać kurczaka, ale wiecie jak to jest teraz z kurczakiem. Jakościowo jednak indyk wygrywa.  Składniki: 500 g piersi z indyka pół małego pora (biała część) pół cukinii pół czerwonej papryki 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżeczki curry pół łyżeczki mielonej słodkiej(...)papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 12 kotletów) Piersi z indyka kroimy w małą kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w kostkę paprykę i cukinię, poszatkowany por, jajka, mąkę, przyprawy, wszystko bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcje mięsa i smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia

Kardamonovy
Błyskawiczne spaghetti bolognese 95

świecie Błyskawiczne spaghetti bolognese to danie, które przygotowujemy zwykle kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Wyciągamy porcję zamrożonego sosu pomidorowego, który zawsze mamy w zamrażarce. Dorzucamy mięso mielone z indyka, trochę przypraw i gotowe. Zrób sos pomidorowy w dużych ilościach i zamroź w porcjach. Przygotowanie spaghetti będzie proste jak bułka z masłem! Sos, który robi się sam Aby przygotować zapas(...)przepisu podanego wyżej). Można go mrozić. Super smakuje sam z makaronem – w wersji a la arabiatta – lub w wersji z mięsem (w tym wypadku polecamy mięso z indyka). Podziel mięso na porcje My mamy w zamrażalniku podzielone na porcje mielone mięso, zapakowane do worków strunowych. Kiedy potrzebujemy – rozmrażamy tylko jedną porcję oraz porcję sosu pomidorowego

Niedzielny kucharz
Tradycyjne kotlety mielone 150

poniżej. Składniki 500g mięsa mielonego wołowego (ewentualnie wołowo- wieprzowego) 1 jajko szklanka letniej wody sucha bułka 1/2 szklanki mleka sól pieprz olej do smażenia Zobacz również: Kotlety mielone z indyka Tradycyjne kotlety mielone – przepis Bułkę namaczamy w mleku. Mięso mielone wkładamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko, odsączoną bułkę i odrobinę wody. Mięso dokładnie mieszamy dodając

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz z indykiem, marchewką i suszonymi pomidorami 148

Składniki (na 1 porcję) - mięso z piersi indyka (ok.150 g), - 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - marchew (ok. 105 g), - ząbek czosnku, - 3/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego (ok. 185 ml), - 2 suszone pomidory z zalewy (ok. 40 g), - 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g), - łyżka jogurtu naturalnego (ok. 20 g), - pół woreczka kaszy(...)bulgur (ok. 50 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, oregano, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi indyka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, papryce, ostrej, oregano, szczypcie soli i pieprzu. 2. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju. 3. Dodajemy do cebuli pokrojoną w kosteczkę marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Przepis dnia: Pulpety z kaszy, indyka i cukini 99

Łatwe do zrobienia pulpety z kaszy i mielonego indyka oraz cukinii. Są doskonałym sposobem na przemycenie do diety rozmaitych niejadków zdrowych składników, jak kasze i zielenina. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 duże Nasz niespełna trzyletni syn nigdy nie lubił kaszek, o kaszach nie wspominając. Nie jest chyba specjalnym oryginałem, bo nie zdarzyło nam się zobaczyć dziecko(...)klasyczny sposób z sosem pomidorowym. Jeśli zasmakują Wam pulpety z kaszy to na pewno będziecie chcieli spróbować kebabów z orkiszu. z sałatką tabbouleh Składniki: Pulpety 250 g mielonego indyka ¼ szklanki kaszy orkiszowej (50 g) 1 mała cukinia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka cebuli suszonej ! szklanka platków kukurydzianych Sos 0,5 litra pulpy pomidorowej lub pomidorów

Niedzielny kucharz
Przepis dnia: Zdrowy shish kebab z orkiszu 81

przepis to dowód, że „kebs” może być lekki i zdrowy. Nasz „zdrowy shish kebab” zrobiony jest z mielonego indyka i kaszy orkiszowej oraz mnóstwa przypraw. Smakuje wszystkim, również dzieciom. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 (6 kebabów)   Kebab stał się niemal naszą potrawą narodową i w gruncie rzeczy dobrze, bo jest to całkiem niezłe, szybkie danie(...)kebabów jest bardzo liczna i obejmuje szaszłyki, kofty i shish kebaby, robione z mielonego mięsa nadziewanego na szpadelki. Dzisiaj proponujemy super przepis na zdrowy kebab: z kaszy orkiszowej oraz indyka. Obydwa składniki po zmiksowaniu (kasza jest gotowana) tworzą zwartą masę, która świetne nadaje się do formowania z podłużne kotleciki. Odpowiednio doprawione smakują jak zwykłe kebaby. Dla dodania im charakteru, masa

Niedzielny kucharz
Kotlety mielone z sosem czosnkowym 173

odrobiną soli. Dodajemy do czosnku jogurt naturalny, cukier, sól i dokładnie mieszamy. Przygotowany sos odstawiamy na około 15 minut aby nabrał smaku czosnkowego. Sprawdź przepis na Kotlety mielone z indyka Przepis na kotlety mielone Bułkę namaczamy w mleku. Mięso przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem. Do mięsa mielonego dodajemy odsączoną z mleka bułkę, jajko i dokładnie wszystko wyrabiamy. Formujemy kotlety

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Indyk pieczony 107

Dzień dobry :-) Pyszny pieczony filet z indyka. Idealny na kanapki i na ciepło na obiad. Przepis pochodzi z książki "Wędliny domowe". Mięsko wychodzi pyszne i delikatne. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: około 1 kg filetu z indyka 2 łyżki octu winnego 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki miodu 1 łyżka ziół prowansalskich sól pieprz 1. Fileta natrzeć solą, pieprzem(...)ziołami. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Wlać ją do worka foliowego i umieścić tam filet z indyka. Worek zawiązać i włożyć na 12 godzin do lodówki (od czasu do czasu potrząsnąć. 2. Po 12 godzinach filet wyjąć z woreczka, obwiązać sznurkiem, aby nadać mu kształt i włożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą i piec w piekarniku w 160 stopniach około

kruche babeczki
Pulpety z piersi indyka w sosie koperkowym 72

Zaczną się krótkie i zarwane noce, z racji że dzień dłuższy i robota jest na zewnątrz. Jednak ciągnie mnie tu i tę chwilkę zawsze muszę wytrzasnąć. Pulpety z piersi indyka dziś jako danie dnia. Oczywiście jestem z domu, gdzie uwielbiają wszystkie potrawy a dosadnie uwielbiają jeść. Pominę w takim razie tekst: moja rodzina przepada za pulpetami. Przyjmijmy, że jeśli(...)piszę to nam to smakuje. O racuchach raczej nie napiszę, chyba że znajdę ich zamiennik. Dość gadania, teraz robimy pulpety. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego z piersi indyka * 1 jajko * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2-3 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 2 łyżki masła * 1/2 szklanki śmietany * 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu * pęczek kopru * mąka Do mięsa mielonego

Pieprzyć z Fantazją
Klopsiki siekane z indyka i niespodzianką :) 76

Bardzo smaczne i proste w wykonaniu. Z tej porcji wychodzi 7-8 dużych klopsów. Polecam. Mięso indyka pokroić na małe kawałeczki, następnie posikać ostrym nożem. Wrzucić mięso do miski. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić posiekaną cebulkę i czosnek. Smażyć aż wszystko straci kolor surowizny, wtedy dodać pieczarki. Smażyć mieszając aż cała

Kuchnia Pokoleń
Filet z indyka w sosie pomidorowym z pieczarkami 107

Indyk to jedno z popularniejszych mięs drobiowych. Można go przyrządzać na różne sposoby. Pierś z indyka (bez skóry) jest najchudszym mięsem, a przy tym smaczna, sycąca, zdrowa i niskokaloryczna. Ja zrobiłam filety z piersi w sosie pomidorowym z dodatkiem pieczarek. Danie te często gości u mnie na stole w połączeniu z ryżem lub kaszą.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2kg(...)filetu z indyka lub kurczaka 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 cebula 100g pieczarek mała puszka (ok. 200g) pomidorów 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku szczypta ostrej papryki w proszku 150ml kwaśnej śmietany świeżo mielony czarny pieprz sól, zioła prowansalskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Odstawić na 15 minut

Danka Pichci
Indyk zapiekany z warzywami 87

Filet z indyka zapiekany z warzywami to mój kolejny przepis na zapiekankę z gatunku tych zdrowszych i mniej kalorycznych. Danie takie możemy przygotowywać tak naprawdę z warzyw, które mamy akurat pod ręką. Ja do dzisiejszej mojej zapiekanki użyłam batata (możecie go zastąpić ziemniakami), kalafiora, brokuła i marchewki. Jest ona smaczna na ciepło, ale możecie ją także zabrać w pudełeczko(...)drugie śniadanie do pracy czy szkoły i będzie smakować równie dobrze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g filetu z piersi indyka 1 batat (około 1/2 kg) 3 marchewki 1/2 kalafiora 1/2 brokuła 1/2 papryczki chili kawałek pora sól, pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu olej oregano do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć

Danka Pichci