Składniki: 500 g mięsa z udźca indyka 1 cebula 1/2 szklanki ciecierzycy w zalewie 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 700 ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 3 płaskie łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka suszonej kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka ostrej papryki 4 łyżki(...)wykonania: Mięso kroimy w kostkę, obsypujemy mąką i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do dużego garnka. Na patelnię po indyka wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażamy ją. Gdy zacznie się szklić, dodajemy do niej poszatkowany czosnek oraz przyprawy (paprykę wędzoną oraz ostrą, kolendrę i cynamon). Podgrzewamy około 3 minut
Qchnia po prostuzrobienia i zaskakująco pyszne. Polecamy wszystkim amatorom kapusty, jako miłą odmianę od kapuśniaków, łazanek i bigosów. Zapiekankę można przyrządzić z każdym rodzajem mielonego mięsa. My zrobiliśmy kapustę z indykiem. Przepis pochodzi z bloga Savorylotus.com Składniki: ½ główki kapusty (2 szklanki posiekanej) 250 g mielonego indyka 1 szklanka ryżu Mała cebula Olej do natłuszczenia formy) 3 łyżki masła 1 łyżeczka miodu Sól(...)mięsem. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, łyżeczką miodu i majerankiem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez na 25 minut. Podawaj z dobrym pieczywem. Artykuł Poniedziałek: Zapiekanka z kapusty, ryżu i indyka pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzGulasz wieprzowy z kruchym, miękkim mięsem z łopatki gotowany w piwie z dodatkiem marchewki, pieczarek i boczku to idealne danie na obiad. Gulasz możemy podać z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!też smakują dzieciom. Czas: 50 minut Poziom trudności: Dość łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: 2 średniej wielkości słodkie ziemniaki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 filet z indyka (opcjonalnie) 1 mała cebula 1/4 szklanki jogurtu Kika łyżek kremowego serka białego 1 kulka mozzarelli (może też być cheddar lub inny miękki ser) Mały pęczek kolendry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)połowy. Przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut, aż nóż będzie łatwo wchodzić w miąższ batatów. Krok 2 W międzyczasie przygotuj indyka. Pokrój go w kostkę, posól i popieprz, dopraw słodką papryką i szczyptą kminu. Rozgrzej łyżeczkę oleju na patelni i smaż mięso przez 5-8 minut aż będzie lekko przysmażone. Zdejm
Niedzielny kucharzzgodnie z recepturą - zawsze dodam coś od siebie albo zamienię składniki :) Tak samo jest tym razem. Zaproponuję Wam Chili Con Carne jednak w nieco lżejszej wersji - z mięsem z indyka zamiast wołowiny. Zatem co potrzebujemy: 500g mięsa mielonego z piersi indyka, olej kokosowy, 200g czerwonej fasoli z puszki, 200g kukurydzy konserwowej, 1 duża czerwona papryka, passata pomidorowa - 500g 1 łyżka(...)ilości ponieważ każdy dodaje wedle uznania i smaku. Do tego łyżka musztardy i zmieszany z wodą koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju kokosowego. Przyprawionego indyka smażę ok. 15 minut. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, osączoną fasolę oraz kukurydzę. Wszystko duszę na mniejszym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Dodaję passatę i gotuję ok. 10 minut
Przepis na Dzień Dobrygłówny, na zimno z musztardą lub chrzanem jest idealną przekąską. Może także stanowić składnik sałatki w każdej fazie. Składniki na 8 porcji lub 16 przekąsek: 960 g filetu z indyka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 250 g startej dynii/kapusty 150 g fasolki szparagowej/papryki 2 garście szpinaku - opcjonalnie sól, pieprz, curry oregano/tymianek/zielona pietruszka lub inne ulubione(...)przyprawy Przygotowanie: filet indyka zmielić razem z cebulą i czosnkiem dynię zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej (kapustę poszatkować), fasolkę szparagową obgotować przez 5 minut (paprykę pokroić w małą kostkę) masę doprawić solą, pieprzem, dodać zioła i wymieszać z dynią foremkę wysmarować olejem. Wyłożyć warstwę mięsa, ułożyć połowę fasolki szparagowej, następną warstwę mięsa i resztę fasolki, na wierzchu mięso piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone?Jeśli tak --zapraszam na kotlety mielone z indyka z płatkami owsianymi. Uwaga! znikają bardzo szybko :) Polecam Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI NA OK 8 SZTUK : 500 g fileta(...)indyka 2 jajka 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych Sól i pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia Bułka tarta do panierki PRZYGOTOWANIE: Mięso z indyka (filet) mielimy w maszynce do mięsa. Do dużej miski przekładamy mięso. Następnie dodajemy jajka, płatki owsiane i przyprawy. Dokładnie mieszamy i łączymy składniki. Na patelnię wylewamy olej, a następnie mocno rozgrzewamy. Na talerzyk wysypujemy
Gotowanie Patkiprzestępną cenę olejów i oliwy znajdziecie w sklepie bee.pl . Oprócz tłuszczów jest też bardzo duży wybór zdrowej żywności, kosmetyków i suplementów diety. Składniki: 600-700 g piersi z indyka 1,5 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka sosu sojowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona(...)pieczarek 1 zielona cukinia 500-700 ml bulionu mięsnego lub warzywnego 2 łyżeczki suszonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz kolorowy Przygotowanie: Pierś z indyka pokroić w kostkę. Wymieszać z sosem sojowym i przyprawą do kurczaka. Odłożyć na około godzinę do lodówki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w pasterki. Papryki pokroić w większą kostkę. Cukinię i pieczarki w półplasterki
Ala piecze i gotujeKurczak alla cacciatora, zappiekanka tartiflette, caserolle z indykiem, burgery wołowo-cukinowe i wreszcie – zupa z mlekiem kokosowym. Tak wygląda menu na początek października. „Tymczasem nastąpiła jesień. Liście na drzewach pożółkły, ściemniały i zaczęły opadać; wiatr kręcił je w powietrzu i niósł gdzieś daleko, aby porzucić znowu. Powietrze stawało się chłodne, wilgotne, ciężkie chmury przesuwały się nisko po niebie, niosąc deszcze(...)Tymczasem nie jest to żadna kuchnia typu haute coutur, ale zwykłe chłopskie jadło. Rustykalne przepisy to sól ziemi i kuchni francuskiej, żadne tam „Michelliny”. Środa: Casserole z brokułem i indykiem Proste, energetyczne danie, efektownie zapieczone w słoiku. Nie chodzi tu jednak o to, żeby zrobić na kimś wrażenie (no, może trochę). Pieczenie w słoiku to najlepszy sposób na spakowanie zapiekanki
Niedzielny kucharzPolecam Wam wspaniałe danie z indyka i fenkuła. Podawać je można z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą, kluskami. Fenkuł czyli koper włoski posiada sporo właściwości leczniczych i jest bogaty w witaminy i minerały. Jego charakterystyczny smak sprawia, że danie jest wyjątkowe. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Jeżeli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę(...)podzielcie się swoją opinią w komentarzach. 500 g piersi z indyka 1 fenkuł (koper włoski) 1 cebula 1 puszka pomidorów 1/2 puszki wody 2 łyżki sosu sojowego 1 żółta papryka 1 łyżeczka miodu 2 łyżki masła klarowanego Pierś z indyka pokroić w plastry, oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i zrumienić mięso lekko z dwóch stron. Dodać cebulę
O kuchni z uczuciemostrości, cukinia natomiast tę ostrość łagodzi. Polecam na obiad wtedy, kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Kilka składników i prosty sposób przygotowania ułatwiają zadanie. 500 g sznycli z indyka Sól Pieprz 1 mała cukinia 4 małe marchewki 2 cebule 1 łyżeczka przyprawy curry 1,5 szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki śmietanki 18% 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki natki pietruszki(...)Sznycle z indyka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Na odrobinie oleju szklimy posiekaną bardzo drobno cebulę. Do cebuli wsypujemy przyprawę curry i smażymy do miękkości. Następnie dokładamy pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz małe marchewki. Chwilkę przesmażamy i dodajemy kawałki indyka. Gdy mięso zmieni kolor całość podlewamy bulionem drobiowym. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 15-20 minut. Mąkę
VioletoweKucharzenieZakupu dokonałam zupełnie z innym zamiarem. Chciałam zrobić kiełbasę w szynkowarze. Coś mnie podkusiło i przygotowałam zupełnie inne danie. I to był strzał w dziesiątkę. Indyka nafaszerowałam kurczakiem a całość owinęłam szynką szwarcwaldzką. Dzięki temu mięso pozostało soczyste. Polecam. Składniki: Filet z indyka 700 g 4 udka z kurczaka 1 op. szynki szwarcwaldzkiej 500 g pieczarek 1 cebula Olej(...)podsmażenia pieczarek Czubryca zielona Czubryca czerwona Sól Bulion/ woda Wykonanie: Filet z indyka kroimy na płasko aby uzyskać jak największą powierzchnię. Rozbijamy dodatkowo przez folię. Przyprawiamy zieloną czubrycą i solą. Z udek usuwamy kości i przyprawiamy czerwoną czubrycą i solą. Układamy na filecie. Zwijamy w roladę, Obkładamy szynką szwarcwaldzką i zabezpieczamy sznurkiem. Pieczarki kroimy na połowę i w plasterki. Podsmażamy
Smaki EwyStrogonow mniej klasycznie, bo z wykorzystaniem indyczej piersi, z dodatkiem pieczarek i czerwonej papryki. To kolejna smaczna propozycja wykorzystania mięsa z indyka. Aromatyczne, pyszne danie idealne na letnie dni. Jest lżejsze od tradycyjnego i na pewno dużo szybciej je przygotujesz. Składniki: 400 g filetu z indyka 250 g pieczarek 1-2 papryki 1 cebula olej/masło ghee 1/2 l bulionu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: Filet z indyka 500 g Papryka cebula 2 średnie marchewka mrożony groszek 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki Liść laurowy ziele angielskie 2 Koncentrat pomidorowy łyżeczka papryka ostra 1/2 łyżeczki Papryka słodka 1/2 łyżeczki sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Indyka kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy łyżką mąki i mieszamy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju przez(...)minut. Zdejmujemy z ognia i na tym samym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do miękkości. Do podsmażonej cebuli dodajemy ponownie indyka. Kolejno dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie. Całość zalewamy ciepłą wodą ( wody tylko tyle aby przykryły wszystkie składniki). Dusimy pod przykryciem 15 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy kolejne 15 minut. Następnie
Kulinarne przygody