Cukinia faszerowana indykiem i kremowym serkiem 160jest idealne dla tych co dbają o linię lub są na diecie, a nie chcą chodzić głodni:) 2 średnie cukinie (takie ok. 30 cm długości) 300 g ugotowanej piersi indyka 4 pełne łyżki kremowego, śmietankowego serka 2 łyżki siekanego koperku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 jajka L 1 łyżeczka sproszkowanego parmezanu lub sera koziego sól pieprz Sos czosnkowy(...)skyru 1 łyżeczka dobrego ketchupu 1 ząbek czosnku sól pieprz Na 4-5 osób: 2 średnie cukinie (takie ok. 30 cm długości) 300 g ugotowanej piersi indyka 4 pełne łyżki kremowego, śmietankowego serka 2 łyżki siekanego koperku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 jajka L 1 łyżeczka sproszkowanego parmezanu lub sera koziego sól pieprz Sos czosnkowy: 100 g skyru 1 łyżeczka
Krylowa Kuchnia
Ryż z indykiem i warzywami 162jeszcze mniej lubi, to mamy rosół co drugi dzień..... A, że z tym mięsem z rosołu trzeba coś zrobić, to kombinujemy. Nasz najnowszy pomysł to ryż z indykiem i warzywami oraz nutką orientu. Sycące i pyszne danie, którego przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu. Nie czarujmy, Młody nie zjadł, za dużo marchewki, za dużo zielonego, a jeszcze jakieś mięso(...)było.... Reszta zjadła z apetytem :) Ryż z indykiem i warzywami Składniki: 1) ugotowane skrzydło z indyka 2) 3-4 ugotowane marchewki 3) 400 g ugotowanego ryżu 4) 2 cebule 5) 3-4 jajka
Na kulinarnym poligonie
gulasz z indyka z paryką, czosnkiem... 201Składniki: mięso z indyka na gulasz 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka, kucharek 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna 1/2 szklanki, papryka kolorowa 4 sztuki średnie, cebula 2 sztuki, czosnek 2 główki, pomidory 2 sztuki duże, marchew 2 sztuki większe, seler 1 mały, śmietana 12% 100 gram woda 1 litr, mąka(...)łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka Mięso z indyka pokroić na małe kawałki, wymieszać z paprykami, kucharkiem schować do lodówki na całą noc. W garnku rozgrzać olej, mięso wymieszać z mąką i wsypać do garnka z olejem, zrumienić mięso z każdej strony, dodać pokrojone drobno cebule, dodać główki czosnku. Do mięsa dodać pokrojone papryki, seler,marchewki, wymieszać, wlać wodę i gotować
W Mojej Kuchni Lubię
Indyk w sosie śmietanowym z cukinią 155Składniki: 700 g piersi z indyka 2 średnie cukinie 200 g śmietany 18% 1/2 pęczka koperku sól, pieprz około 4 łyżek oleju (do smażenia) Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry o grubości 1 cm, oprószamy je solą i pieprzem. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim indyka z obydwu stron na złoty kolor. Następnie podlewamy małą ilością wody
Qchnia po prostu
Kotlety mielone z indyka z czosnkiem i natką pietruszki 164absolutnie nic na obiad. Dla mnie nie problem - i tak miałam zjeść w galerii. Jednak narzeczony prawie został skazany na głodówkę. W zamrażarce zaplątała się paczka mielonego mięsa z indyka, ale do tego żadnej cebuli ani bułki do namoczenia... No nic! Postanowiłam rozpocząć improwizację. Nie pokładałam w tych kotletach zbyt wielkich nadziei - indyk, brak cebuli, robione na szybko(...)dokupiłam jeszcze jedną paczkę mięsa i dorobiłam ich drugie tyle. Szczerze? Smakowały mi nawet bardziej niż te tradycyjne :) Z podanych składników przygotowałam 6 kotletów. Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 4 łyżki kaszy manny 1 jajko 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 pęczek natki pietruszki sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej
Prosto z Kotła
Domowa szynka parzona 218Domowa szynka parzona to pyszna, zdrowa wędlina na kanapki na śniadanie i kolację. Domowa wędlina charakteryzuje się tym, że zawsze wiemy z jakich składników jest zrobiona
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
UDZIEC Z INDYKA FASZEROWANY PIECZARKAMI 213Ostatnio robiąc porządki w zamrażalniku znalazłam dość spory kawałek udźca z indyka, w lodówce zalegały pieczarki i tak powstał na obiad udziec faszerowany pieczarkami. Natomiast to, co zostało niezjedzone na obiad zostało pokrojone w cienkie plasterki wieczorem na kanapki. Mięsko jest kruche i aromatyczne, do tego pieczarki, które uwielbiam pod każdą postacią... mniam :) Składniki: * 1,5 kg udźca z indyka(...)łyżeczka przyprawy do kurczaka * pół łyżeczki czosnku granulowanego Wykonanie: Pieczarki oczyścić, drobno pokroić. Na patelni rozpuścić masło podsmażyć pieczarki, doprawiając je do smaku solą i pieprzem. Z udźca indyka usunąć skórę i kość. Rozciąć mięso tak, by powstał cieńszy płat mięsa, lekko rozbić tłuczkiem. W misce wymieszać olej z przyprawą czosnkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć mięso
Zrób to smacznie
Potrawka z indyka 192Składniki: 500 g mięsa z udźca indyka bez skóry (lub gotowego mięsa gulaszowego z indyka) 3 małe marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 1 cebula 220 ml śmietanki 30% 3 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka koperku sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 litrem zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy pianę z wierzchu
Qchnia po prostu
Ramen z indykiem 431Składniki: 2 golonki z indyka bez skóry 3 marchewki 3 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 6 liści kapusty pekińskiej 4 jajka 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju z prażonego sezamu 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki suszonej kolendry sól 300 g makaronu ramen natka pietruszki(...)oraz solą. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, gotujemy 6 minut od zagotowania wody. 2 marchewki kroimy w krążki, mięso indyka oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy z powrotem do zupy. Do miseczek nakładamy makaron, na nim układamy przekrojone na pół jajko i nalewamy zupę. Całość posypujemy poszatkowaną
Qchnia po prostu
Jak zrobić kebaba – 10 sposobów 197jeśli lubicie kebaba, ale nie jadacie byle jakich fastfoodów. Szczególnie robione według tego przepisu. Danie jest proste, niezwykle aromatyczne i lekkie. Zobacz przepis Zdrowy shish kebab z orkiszu i indyka Ten przepis to dowód, że „kebs” może być lekki i zdrowy. Nasz „zdrowy shish kebab” zrobiony jest z mielonego indyka i kaszy orkiszowej oraz mnóstwa przypraw. Smakuje wszystkim, również dzieciom(...)kuskusem Szaszłyki są bardzo aromatyczne dzięki prostej mieszance ziół. Można je zrobić z filetów z polędwiczki wieprzowej, filetów z kurczaka lub, jak w tym przepisie, z filetów z indyka. Z obacz przepis Libański kebab z sałatką tabbouleh Co zamiast mielonego? Jeśli zadajecie sobie to pytanie, stojąc nad mieloną wołowiną, to przychodzimy z pomocą i pachnącym przyprawami kebabem rodem z Libanu
Niedzielny kucharz
Pulpety z indyka w sosie 127karmiącą… moje dziecko jest wrażliwe na to co jem, więc muszę uważać. Mało smażonego, co akurat wyjdzie mi na zdrowie. Dzisiaj zapraszam na szybki obiad – pulpety z indyka, próbowałam różnych wersji mięsa – bardzo lubię wszelakie pulpety. Zapraszam na szybki, lekki obiad Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 średnie marchewki 2 duże pieczarki pół pęczka koperku
dom-agi.pl
Kasza bulgur z indykiem i brązowymi pieczarkami 142Mięso z indyka jest najchudszym powszechnie stosowanym mięsem, więc idealnie nadaje się do lekkich posiłków. Kasza bulgur to jedna z najzdrowszych kasz na świecie, a produkowana jest z pszenicy durum, zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Te dwa bardzo zdrowe składniki postanowiłam połączyć w lekkim , a zarazem sytym daniu jednogarnkowym. Dodałam mocno pachnące, brązowe pieczarki, słodką czerwoną cebulę i wyszło naprawdę(...)bardzo smacznie, a zarazem zdrowo. Danie jest nie tylko bardzo zdrowe, ale jak większość jednogarnkowych ( jednopatelniowych ; ) dań, jest ekspresowe w przygotowaniu. 400 g mięsa z indyka (może być z piersi lub udźca) 250 g brązowych pieczarek 1 i 1/2 czerwonej cebuli 2/3 szklanki kaszy bulgur (u nie z Vermicelli, ale może być zwykła) sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku
Krylowa Kuchnia
Golonki indycze pieczone z musztardą i porem 152Golonki indycze pieczone z musztardą i porem jedliśmy jakiś czas temu na obiad. Ponieważ kupiłam od razu 4 duże sztuki golonek z indyka, mięsa starczyło nam na 3 obiady, a porcje wcale nie były małe. Wybierając w sklepie golonki indycze, prosiłam, aby Pani dała mi mniej więcej takiej samej wielkości, miałam przez to pewność, że wszystkie upieką się(...)piekarnika, ostrożnie rozciąć i rozchylić worek, uważając, aby się nie poparzyć parą. Ponownie wstawić do piekarnika i kontynuować pieczenie, co pozwoli na przyrumienienie się mięsa. Po upieczeniu golonki z indyka wyjąć z rękawa, do garnka zlać powstały podczas pieczenia sos, wyjąć z niego liście laurowe oraz kulki ziela angielskiego i jałowca. Sos zblendować, postawić na średnim ogniu, gotować do momentu
niecodziennikpary
Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym 148sprawdzą się jako danie na pierwszy lub drugi dzień świąt, ale także można je przygotować bez tej szczególnej okazji. Do ich przygotowania użyliśmy kapusty pekińskiej oraz mielonego mięsa z indyka, co doskonale smakowo połączyło się z sosem grzybowym. Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską są daniem sycącym, nie potrzeba do nich żadnych dodatków. Udostępnij Składniki na gołąbki bez zawijania(...)wspólne gołąbków i sosu: 15 g suszonych borowików 3 średnie cebule olej do smażenia Gołąbki bez zawijania: 200 g ryżu 500 g kapusty pekińskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia gołąbków olej do smażenia Sos grzybowy: 500 g pieczarek 750 ml rosołu 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
niecodziennikpary
Kotlety siekane z indyka 160jadaliśmy je z surówkami z kapusty - dla mnie połączenie idealne). Co do rodzaju mięsa, można oczywiście wykorzystać kurczaka, ale wiecie jak to jest teraz z kurczakiem. Jakościowo jednak indyk wygrywa. Składniki: 500 g piersi z indyka pół małego pora (biała część) pół cukinii pół czerwonej papryki 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżeczki curry pół łyżeczki mielonej słodkiej(...)papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 12 kotletów) Piersi z indyka kroimy w małą kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w kostkę paprykę i cukinię, poszatkowany por, jajka, mąkę, przyprawy, wszystko bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcje mięsa i smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia
Kardamonovy