indyk - 7563 przepisów (strona:91/505)

Bulion drobiowo-warzywny 242

będzie potrzebny. Przepisów na doskonałe buliony jest wiele, sama wypróbowałam kilka-niektóre lepsze, inne gorsze. Ostatnio udało mi się zrobić najlepszy jak do tej pory,bardzo intensywny, z wiejskiego indyka od Babci mojego K. Potrawka, którą później wykonałam na bazie tego bulionu wyszła bardzo smaczna, w ogóle nie trzeba było jej dodatkowo doprawiać. Poza tym część zjedliśmy jako rosół(...)kolorze), by jeść go w normalnej postaci. Jeśli chcecie wzbogacić smak swoich zup, sosów i potrawek, zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki na ok 1-1,5l bulionu: 1 udo indyka (w całości, nie sama "pałka") 2 średnie pietruszki 2 małe lub 1 średnia marchewka (im więcej, tym bardziej słodki bedzie bulion) kawałek selera 1/3-1/4 pora (biała część) kawałek kapusty włoskiej

Zawsze głodna!
Czerwony ryż zasmażany z warzywami i indykiem 205

zestawia się z palnika i (wciąż nie odkrywając) pozostawia jeszcze na 5 minut. W tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę. Swój ryż przygotowałem z warzywami i kawałkami piersi indyka. Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka czerwonego ryżu kawałek piersi indyka (ok. 300-400 g) 300 g zielonej fasolki szparagowej 2 spore czerwone papryki 1 średniej wielkości cukinia 1 dymka(...)pestek winogron) sos rybny lub sól mielona ostra papryka 2 łyżki jasnego sosu sojowego łyżka brązowego cukru Sposób przygotowania: Ryż gotujemy z dwiema szklankami wody według opisu powyżej. Pierś indyka kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i cały czas mieszając smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną

W SMAK
Potrawka z indyka w pomidorach 230

Indyk doprawiony cynamonem smakuje naprawdę wybornie, choć początkowo połączenie to może wydawać się dziwaczne. Potrawki z indyka nie trzeba długo gotować - mięso będzie gotowe krócej niż w pół godziny. Składniki: 800 g mięsa indyka (użyłem sznycli) 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 ostra papryczka 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka zielonej czubrycy

W SMAK
Siekane drobiowe kotleciki z oscypkiem 178

naszym domu często goszczą na stole siekane kotleciki. Są one ulubionymi kotlecikami mojej córeczki. Można przygotować je zarówno z filetu z indyka jak i z kurczaka. Wielką ich zaletą jest to, że robi się je naprawdę szybciutko. Postanowiłam przygotować je ze znanym wszystkim góralskim oscypkiem. Wracając z Zakopanego nie mogłam go nie przywieść ze sobą(...)uwielbiam dokonałam małego zapasu. Do przygotowania kotlecików użyłam również majonezu Kielecki omega-3 który otrzymałyśmy od SPOŁEM  Siekane  drobiowe kotleciki z oscypkiem SKŁADNIKI: 400 g filetu z indyka 2 małe oscypki 2 cebule dymki 1 duże jajko lub dwa małe 2 łyżki majonezu Kielecki Omega-3 2 -3  łyżki bułki tartej 1 - 2 łyżka mąki pszennej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Galaretka drobiowa 202

Składniki: 2 golonka z indyka 1 skrzydełko z indyka cebula 2 marchewki 2 pietruszki 6 ząbków czosnku 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu szczypta imbiru, lubczyku, tymianku sól pęczek natki pietruszki Klarowanie wywaru (proporcje do 1 litra) 2 łyżeczki octu 2 białka  8 łyżeczek żelatyny Przygotowanie: Mięso z warzywami i przyprawami gotować na niewielkim ogniu(...)miękkości (cebulę opalić nad ogniem). Odcedzić, ostudzić. Indyka rozdrobnić na mniejsze kawałki. Wymieszać z ugotowanym zielonym groszkiem, kukurydzą, posiekaną natką pietruszki. Do ostudzonego wywaru wlać ocet i białka jajek. Trzymać na ogniu do zagotowania ciągle mieszając (zrobi się piana i takie "gluty"). Odcedzić przez szmatkę lub gazę. Do klarownego wywaru wsypać żelatynę, wymieszać. Mięso włożyć do miseczek, zalać go wywarem

Gaździnka warzy
Placki ziemniaczane z wkładką czyli indyk w placku ziemniaczanym 244

inne nie są ich w stanie pobić. Nie posiadając jednak grilla placki zrobiłam w sposób tradycyjny. Widząc w jakim tempie zniknęły stwierdzam, że musiały być znakomite:) PLACKI ZIEMNIACZANE Z INDYKIEM Składniki 40 dkg piersi indyka pokrojonej na 8 plastrów 1 i 1/2 kilograma ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki olej do smażenia Przygotowanie Zaczynam(...)rozbicia tłuczkiem plastrów indyka. Plastry powinny być dość cienkie aby dopiekły się w czasie smażenia placków. Następnie mięso dolę i pieprzę i wstawiam do lodówki. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieram na drobno (żeby było szybko i sprawnie robię to w sokowirówce - po skończonym tarciu łączę miąższ z powstałym sokiem). Do masy ziemniaczanej dodaję jajko, łyżkę mąki oraz sól

Magiczna kuchnia Darii
I... Indyk z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym. 388

czasem dłuższą bądź krótszą fazę na jakieś warzywo, mięso czy... deser. U mnie ostatnio nie może zabraknąć suszonych pomidorów i sera pleśniowego. Dziś proponuję Wam aromatyczną, bazyliową pierś z indyka z właśnie tymi dodatkami. Składniki: 2 x pierś z indyka 4 pomidory suszone 6 kostek sera pleśniowego (resztę użyłam do sałatki) 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano(...)papryka słodka, czosnek opcjonalnie: ryż brązowy i sałatka z pomidora, ogórka i oliwek Przygotowanie: Piersi indyka myjemy, osuszamy i usuwamy wszelkie błony i nieładne rzeczy. Przekładamy na talerz. Zalewamy oliwą. Dodajemy przyprawy: szczypta soli, łyżeczka pieprzu, łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka oregano, bazylii i czosnku.  Mieszamy i zostawiamy w marynacie na ok. 30minut. Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Mięso

Kitchens Alphabet
Turkey Burgers - Burgery z Indyka 293

wczesnych godzin rannych mogą pozostawić skutki uboczne w postaci bólu głowy. Według mnie jednym z najlepszych lekarstw na tę dolegliwość jest zdrowe, pełne wartości odżywczych jedzenie. Burgery z indyka są dobrą alternatywą standardowych burgerów. Dodałam do nich warzywa aby zmaksymalizować ilość witamin. Na 5 burgerów:  200 g piersi z indyka 1/3 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 3 małe żółte(...)blue ale można dodać brie) 3 plastry prosciutto albo innej szynki tego typu sól i pieprz mąka bezglutenowa do obtaczania burgerów oliwa z oliwek do smażenia Pokrój pierś z indyka na mniejsze kawałki i wrzuć do malaksera z resztą składników. Miksuj na dosyć gładką masę. Zwilżonymi rękoma formujemy burgery i obtaczamy w mące. Smażymy z każdej strony

Kulinarna rozmowa
Glazurowany filet indyczy z ostrym sosem czekoladowym na bazie czerwonego wina 226

jest to typowe … tradycyjne połączenie , które stosujemy w codziennej kuchni , ale taka odmiana np. na niedzielnym czy okazjonalnym stole zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Soczysty filet z indyka zamarynowany w ” Oleju – pomidory , czosnek , bazylia ” z dodatkiem kolorowego pieprzu , szczypty soli i odrobiny papryki …. połączony z kremowym sosem czekoladowym przygotowanym na bazie czerwonego wina z dodatkiem(...)aromatycznych przypraw – smakował obłędnie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) - filet z indyka – 300 g - olej Kujawski Smakowy – 50 ml - miód – 1 łyżka - sos sojowy – 1 łyżeczka - kolorowy pieprz – 1 szczypta - sól – 1 szczypta - papryka słodka – 1 szczypta - mąka kukurydziana – 1 łyżeczka - letnia woda – 1 łyżka SOS : - cebula – 2 szt - koncentrat pomidorowy

Ostra na Słodko
Filet z mango w ostro – słodkiej glazurze 265

kombinuję” wymyślając coraz to nowe dania , które goszczą potem w mojej kuchni i które wzbudzają zachwyt wśród domowników! Tak było i tym razem! Połączyłam delikatny filet z indyka ze słodkim , a jednocześnie lekko kwaskowatym , świeżym owocem mango . Niesamowitego smaku i aromatu dodała marynata z curry , chili i pasty kokosowej. Sałatka ze smażonych ziemniaczków , rukoli i pomidorków koktajlowych to taka(...)kropka nad I , która sprawiła , że danie nie tylko rewelacyjnie smakowało , ale i wyglądało iście królewsko ;) Pycha! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z indyka – ok. 350 g * świeże mango – 100 g * pasta kokosowa – 2 łyżki * jogurt naturalny – 2 łyżki * trawa cytrynowa – 2 szt * curry – 1 łyżeczka * sól – 1 łyżeczka * pieprz mielony – 1 szczypta

Ostra na Słodko
Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli 186

Roladki z piersi indyka to pomysł na pyszny obiad. Soczyste mięsko, szpinak z czosnkiem… a wszystko polane śmietankowym, aromatycznym sosem z gorgonzoli. Palce lizać…   Składniki: Roladki: 1 duża pierś z indyka (około 800 g) 450 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego) 1 szklanka bulionu drobiowego 3 ząbki czosnku łyżka masła łyżka bułki tartej sól pieprz olej do smażenia(...)sera gorgonzola 200 ml słodkiej śmietanki 18 % 200 ml śmietanki 30 % 3 łyżki wytrawnego, białego wina sól biały pieprz Przygotowanie: Roladki: Pierś z indyka pokroić w plastry, w poprzek włókien i potraktować tłuczkiem Rozbite piersi z każdej strony delikatnie posolić i posypać pieprzem. Szpinak wrzucić na patelnię, dodać łyżkę masła, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz

Oryginalny smak
KOPERTY / KIESZONKI Z INDYKA FASZEROWANE SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM TYPU GRECKIEGO I... 188

roladki, ale... kobieta zmienną jest, więc wyszły nam koperty (?), kieszonki (?), coś z farszem w każdym razie. Jak zwał, tak zwał, grunt, że wyszło pyszne. W naszym domu jadamy głównie indyka (większości mięs nie tolerujemy), więc przedstawiamy na talerzach jego różne twarze. Dzisiejsza propozycja to indyk faszerowany suszonymi pomidorami, serem typu greckiego, dużą ilością ziół i... czosnkiem oczywiście. Wyszło przepysznie, więc(...)przekazujemy dalej. Polecamy! Dietetyczne, bardzo smaczne mięsko.  SKŁADNIKI: - pierś z indyka, spory kawałek, - pomidory suszone (pół opakowania), - ser biały typu greckiego w kostkach (np. Patios - bazylia i oregano), - czosnek 4 główki, - przyprawy: bazylia, oregano, pieprz czarny, - odrobina oliwy, /dodatkowo: wykałaczki/sznurek. Rozbijamy bardzo cienko mięso i kroimy na odpowiedniej wielkości płaty. Przygotowujemy farsz: suszone pomidory kroimy w paseczki

Wypisz Wymaluj
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 199

górę - tworzymy całkiem nowe smaki lub urozmaicamy te w których doszłyśmy już do czegoś na wzór perfekcji. Dziś na tapetę poszły pierogi z mięsem. Typowe dla nas połączenie indyka, kaczki i warzyw + dużej ilości przypraw postanowiłyśmy lekko wzbogacić by wydobyć inną głębię smaku.  Od wielu lat pierogi mięsne robimy na ten sam sposób - łączymy indyka z kaczką(...)się w ustach, cieniuteńkim cieście zaserwowałyśmy w dwóch odmianach - pierwsza z mieszanką ziaren i druga z mieszanką ziołową. Obie wersje do wglądu poniżej. Obie niesamowicie pyszne. SKŁADNIKI NA FARSZ: - Indyk, 1 kg - Kaczka, 2 udka - Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta, - Cebula, 75 dag - 80 dag, - Czosnek, 5 główek - Przyprawy: * pieprz czarny, * pieprz ziołowy, * domowa mieszanka suszonych warzyw

Wypisz Wymaluj
PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE JARZYNOWYM 253

gotowanym. Smakuje mi... dobrze się po nim czuję, noo... nie wpominając o tym, że jest zdecydowanie zdrowsze!  Dlatego staram się chociaż raz w tygodniu serwować gotowanego kurczaka lub indyka pod wszelaką postacią. Dziś w formie pulpecików z jarzynami. Dobór jarzyn jest oczywiście uzależniony od tego co lubimy,bo nie ma sensu gotować na siłę czegoś za czym nie przepadamy(...)tylko dlatego, że ktoś zamieścił to na blogu :))  Tak więc... dziś pulpeciki - w otoczeniu tego, co lubimy najbardziej :) Zapraszam! Składniki na pulpety: 70dkg piersi z indyka 2 jajka sól, pieprz słodka papryka 2 łyżki kaszy manny Na sos: 1 cebula 1 marchewka kawałek selera naciowego kawałek papryki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku śmietana 18% natka pietruszki łyżka mąki

Walijskie Pichcenie
INDYK W SOSIE ŚMIETANOWYM 208

Mięso z indyka jest smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Trzeba obalić w końcu mit, że jest suche i niesmaczne... przecież tak naprawdę to wszystko zależy od tego, jak je przyrządzimy.  A możliwości jest co niemiara! Tak więc starajmy się, aby to pyszne mięsko jak najczęściej gościło na naszych stołach :) U mnie dziś w pysznym sosiku śmietanowym :) Składniki:  pierś(...)indyka 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 4 łyżek jogurtu naturalnego (greckiego) sól pieprz koperek lub natka ziele angielskie liść laurowy mąka do zagęszczenia sosu 1 marchewka olej Wykonanie: Pierś z indyka kroimy w poprzek włókien na kawałki. Solimy i pieprzymy. Smażymy na małej ilości oleju z każdej strony tylko kilka minut, w celu zamknięcia porów. Podsmażone  mięso zalewamy

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania