Błyskawiczne spaghetti bolognese 144świecie Błyskawiczne spaghetti bolognese to danie, które przygotowujemy zwykle kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Wyciągamy porcję zamrożonego sosu pomidorowego, który zawsze mamy w zamrażarce. Dorzucamy mięso mielone z indyka, trochę przypraw i gotowe. Zrób sos pomidorowy w dużych ilościach i zamroź w porcjach. Przygotowanie spaghetti będzie proste jak bułka z masłem! Sos, który robi się sam Aby przygotować zapas(...)przepisu podanego wyżej). Można go mrozić. Super smakuje sam z makaronem – w wersji a la arabiatta – lub w wersji z mięsem (w tym wypadku polecamy mięso z indyka). Podziel mięso na porcje My mamy w zamrażalniku podzielone na porcje mielone mięso, zapakowane do worków strunowych. Kiedy potrzebujemy – rozmrażamy tylko jedną porcję oraz porcję sosu pomidorowego
Niedzielny kucharz
Tradycyjne kotlety mielone 214poniżej. Składniki 500g mięsa mielonego wołowego (ewentualnie wołowo- wieprzowego) 1 jajko szklanka letniej wody sucha bułka 1/2 szklanki mleka sól pieprz olej do smażenia Zobacz również: Kotlety mielone z indyka Tradycyjne kotlety mielone – przepis Bułkę namaczamy w mleku. Mięso mielone wkładamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko, odsączoną bułkę i odrobinę wody. Mięso dokładnie mieszamy dodając
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz z indykiem, marchewką i suszonymi pomidorami 209Składniki (na 1 porcję) - mięso z piersi indyka (ok.150 g), - 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - marchew (ok. 105 g), - ząbek czosnku, - 3/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego (ok. 185 ml), - 2 suszone pomidory z zalewy (ok. 40 g), - 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g), - łyżka jogurtu naturalnego (ok. 20 g), - pół woreczka kaszy(...)bulgur (ok. 50 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, oregano, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi indyka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, papryce, ostrej, oregano, szczypcie soli i pieprzu. 2. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju. 3. Dodajemy do cebuli pokrojoną w kosteczkę marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Przepis dnia: Pulpety z kaszy, indyka i cukini 161Łatwe do zrobienia pulpety z kaszy i mielonego indyka oraz cukinii. Są doskonałym sposobem na przemycenie do diety rozmaitych niejadków zdrowych składników, jak kasze i zielenina. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 duże Nasz niespełna trzyletni syn nigdy nie lubił kaszek, o kaszach nie wspominając. Nie jest chyba specjalnym oryginałem, bo nie zdarzyło nam się zobaczyć dziecko(...)klasyczny sposób z sosem pomidorowym. Jeśli zasmakują Wam pulpety z kaszy to na pewno będziecie chcieli spróbować kebabów z orkiszu. z sałatką tabbouleh Składniki: Pulpety 250 g mielonego indyka ¼ szklanki kaszy orkiszowej (50 g) 1 mała cukinia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka cebuli suszonej ! szklanka platków kukurydzianych Sos 0,5 litra pulpy pomidorowej lub pomidorów
Niedzielny kucharz
Przepis dnia: Zdrowy shish kebab z orkiszu 144przepis to dowód, że „kebs” może być lekki i zdrowy. Nasz „zdrowy shish kebab” zrobiony jest z mielonego indyka i kaszy orkiszowej oraz mnóstwa przypraw. Smakuje wszystkim, również dzieciom. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 (6 kebabów) Kebab stał się niemal naszą potrawą narodową i w gruncie rzeczy dobrze, bo jest to całkiem niezłe, szybkie danie(...)kebabów jest bardzo liczna i obejmuje szaszłyki, kofty i shish kebaby, robione z mielonego mięsa nadziewanego na szpadelki. Dzisiaj proponujemy super przepis na zdrowy kebab: z kaszy orkiszowej oraz indyka. Obydwa składniki po zmiksowaniu (kasza jest gotowana) tworzą zwartą masę, która świetne nadaje się do formowania z podłużne kotleciki. Odpowiednio doprawione smakują jak zwykłe kebaby. Dla dodania im charakteru, masa
Niedzielny kucharz
Kotlety mielone z sosem czosnkowym 237odrobiną soli. Dodajemy do czosnku jogurt naturalny, cukier, sól i dokładnie mieszamy. Przygotowany sos odstawiamy na około 15 minut aby nabrał smaku czosnkowego. Sprawdź przepis na Kotlety mielone z indyka Przepis na kotlety mielone Bułkę namaczamy w mleku. Mięso przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem. Do mięsa mielonego dodajemy odsączoną z mleka bułkę, jajko i dokładnie wszystko wyrabiamy. Formujemy kotlety
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Indyk pieczony 170Dzień dobry :-) Pyszny pieczony filet z indyka. Idealny na kanapki i na ciepło na obiad. Przepis pochodzi z książki "Wędliny domowe". Mięsko wychodzi pyszne i delikatne. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: około 1 kg filetu z indyka 2 łyżki octu winnego 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki miodu 1 łyżka ziół prowansalskich sól pieprz 1. Fileta natrzeć solą, pieprzem(...)ziołami. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Wlać ją do worka foliowego i umieścić tam filet z indyka. Worek zawiązać i włożyć na 12 godzin do lodówki (od czasu do czasu potrząsnąć. 2. Po 12 godzinach filet wyjąć z woreczka, obwiązać sznurkiem, aby nadać mu kształt i włożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą i piec w piekarniku w 160 stopniach około
kruche babeczki
Pulpety z piersi indyka w sosie koperkowym 122Zaczną się krótkie i zarwane noce, z racji że dzień dłuższy i robota jest na zewnątrz. Jednak ciągnie mnie tu i tę chwilkę zawsze muszę wytrzasnąć. Pulpety z piersi indyka dziś jako danie dnia. Oczywiście jestem z domu, gdzie uwielbiają wszystkie potrawy a dosadnie uwielbiają jeść. Pominę w takim razie tekst: moja rodzina przepada za pulpetami. Przyjmijmy, że jeśli(...)piszę to nam to smakuje. O racuchach raczej nie napiszę, chyba że znajdę ich zamiennik. Dość gadania, teraz robimy pulpety. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego z piersi indyka * 1 jajko * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2-3 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 2 łyżki masła * 1/2 szklanki śmietany * 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu * pęczek kopru * mąka Do mięsa mielonego
Pieprzyć z Fantazją
Klopsiki siekane z indyka i niespodzianką :) 132Bardzo smaczne i proste w wykonaniu. Z tej porcji wychodzi 7-8 dużych klopsów. Polecam. Mięso indyka pokroić na małe kawałeczki, następnie posikać ostrym nożem. Wrzucić mięso do miski. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić posiekaną cebulkę i czosnek. Smażyć aż wszystko straci kolor surowizny, wtedy dodać pieczarki. Smażyć mieszając aż cała
Kuchnia Pokoleń
Filet z indyka w sosie pomidorowym z pieczarkami 173Indyk to jedno z popularniejszych mięs drobiowych. Można go przyrządzać na różne sposoby. Pierś z indyka (bez skóry) jest najchudszym mięsem, a przy tym smaczna, sycąca, zdrowa i niskokaloryczna. Ja zrobiłam filety z piersi w sosie pomidorowym z dodatkiem pieczarek. Danie te często gości u mnie na stole w połączeniu z ryżem lub kaszą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2kg(...)filetu z indyka lub kurczaka 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 cebula 100g pieczarek mała puszka (ok. 200g) pomidorów 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku szczypta ostrej papryki w proszku 150ml kwaśnej śmietany świeżo mielony czarny pieprz sól, zioła prowansalskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Odstawić na 15 minut
Danka Pichci
Indyk zapiekany z warzywami 152Filet z indyka zapiekany z warzywami to mój kolejny przepis na zapiekankę z gatunku tych zdrowszych i mniej kalorycznych. Danie takie możemy przygotowywać tak naprawdę z warzyw, które mamy akurat pod ręką. Ja do dzisiejszej mojej zapiekanki użyłam batata (możecie go zastąpić ziemniakami), kalafiora, brokuła i marchewki. Jest ona smaczna na ciepło, ale możecie ją także zabrać w pudełeczko(...)drugie śniadanie do pracy czy szkoły i będzie smakować równie dobrze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g filetu z piersi indyka 1 batat (około 1/2 kg) 3 marchewki 1/2 kalafiora 1/2 brokuła 1/2 papryczki chili kawałek pora sól, pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu olej oregano do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć
Danka Pichci
Zupa jarzynowa gotowana na indyku 176Dzisiaj pomysł na szybki do przygotowania obiad - zupę warzywną na wywarze z indyka wraz z dodatkiem kalafiora, fasolki szparagowej, marchewki i ziemniaków. Całość zabielona słodką śmietaną i udekorowana koperkiem. Do jej przygotowania możecie wykorzystać mrożone warzywa (np. kalafiora, fasolkę). Składniki na porcje dla 6 osób: 2 golonki z indyka (wagowo ok. 0,8 kg) 2 l wody 3 marchewki(...)angielskiego 1 łyżka oliwy z oliwek do zabielenia 1/2 szklanki śmietany 30% do dekoracji posiekany koperek Na samym początku przygotować wywar. Do garnka wlać wodę, dodać umyte golonki z indyka, listki laurowe, ziele angielskie. Całość zagotować. Usunąć szumowiny i wywar przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na mniejszym ogniu, aż do miękkości mięsa. Następnie wyjąć golonki oraz listki laurowe i ziele
Ugotować
Przepis dnia: Zapiekanka z kapusty, ryżu i indyka 173zrobienia i zaskakująco pyszne. Polecamy wszystkim amatorom kapusty, jako miłą odmianę od kapuśniaków, łazanek i bigosów. Zapiekankę można przyrządzić z każdym rodzajem mielonego mięsa. My zrobiliśmy kapustę z indykiem. Przepis pochodzi z bloga Savorylotus.com Składniki: ½ główki kapusty (2 szklanki posiekanej) 250 g mielonego indyka 1 szklanka ryżu Mała cebula Olej do natłuszczenia formy) 3 łyżki masła 1 łyżeczka miodu Sól(...)Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, łyżeczką miodu i majerankiem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez na 25 minut. Podawaj z dobrym pieczywem. Artykuł Przepis dnia: Zapiekanka z kapusty, ryżu i indyka pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz
Golonka z indyka w sosie musztardowym 181NONE X-NONE Nam golonka kojarzy się z dużą ilością kapusty, musztardą, świeżym pieczywem i dobrym piwem. Dzisiaj jednak mamy dla Was nieco subtelniejszą wersję, czyli golonkę z indyka w sosie musztardowym z dodatkiem cebulki i soku z cytryny. Golonka z indyka w sosie musztardowym SKŁADNIKI: - 3 golonki z indyka (około 800g) - 2 łyżki oleju - pól cytryny - 6 łyżeczek musztardy
Związek na patelni
UDZIEC Z INDYKA PIECZONY W AROMATYCZNEJ MARYNACIE 153Pyszny, soczysty, delikatny, pieczony w piekarniku udziec z indyka uprzednio marynowany w aromatycznej marynacie. Doskonale sprawdzi się na ciepło na obiad lub na zimno jako przekąska albo wędlina na kanapki. Mięso z indyka można zmielić na mięso mielone a można też upiec je w całości, dowolnie zamarynować i upiec w piekarniku, to świetna propozycja na szybki obiad(...)Składniki: * około 1 kg udźca z indyka bez kości Marynata: * 3 łyżki miodu * 2 łyżki musztardy sarepskiej * 7 łyżek ketchupu pikantnego * 1 łyżeczka słodkiej papryki (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka suszonego majeranku (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka soli * pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego * pół łyżeczki czosnku granulowanego (użyłam Skworcu ) * 2 łyżki oleju * 4 łyżki wody Wykonanie
Zrób to smacznie