przestudzonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto. 3. Na oprószonej mąką stolnicy lub blacie, formujemy wałek ( nie co grubszy niż na kopytka) i wycinamy kawałki około 7-8 cm długości. Każdy taki kawałek formujemy w dłoni na mały podłużny krokiet. 3. Wszystkie krokiety po kolei obtaczamy w jajku roztrzepanym
Mój pomysł naPierś z kurczaka z pieczarkami w sosie własnym to pomysł na szybki obiad. Można podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kopytkami, kaszami... z czym tylko macie ochotę. Do tego ulubione surówki, buraczki i mamy pyszny obiad :) Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 5-6 większych pieczarek * garść suszonych grzybów * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 2-3 łyżki oliwy
Zrób to smacznietrochę zabiegana, ale pełna sił i zapału do gotowania i dzielenia się z Wami pomysłami na kolejne dania. W kuchni ostatnio trochę powiało nudą - a to schabowe, a to kopytka. Z założenia staram się nie zanudzać moich Czytelników każdą najzwyklejszą kanapką lub miską ugotowanej na obiad czy kolację zupy. Ale czasem z prostych składników udaje się zrobić coś, czego
Obiad gotowyomlet z dodatkiem jajka. Ser świetnie się komponuje z gruszką, orzechami i rukolą – z tych składników można wyczarować szybką i pyszną sałatkę. Z pozostałych po obiedzie ziemniaków warto zrobić kopytka lub kluski śląskie. Czerstwe bagietki, chleb lub bułki są idealne do zapiekanych puddingów na słodko z bakaliami, czekoladą, karmelem lub na wytrawnie z serem, boczkiem i warzywami. Poniżej znajdziecie
Obiad gotowykształt spłaszczonej kulki z dziurką w środku. Jak nazwa wskazuje są szczególnie popularne na Górnym i Dolnym Śląsku, ale znane są również w pozostałych regionach. Kluski śląskie obok kopytek stanowią u nas najczęstszy sposób na "zutylizowanie" pozostałych po obiedzie ziemniaków. Przyznam jednak, że zdarza się mi specjalnie gotować ziemniaki, gdy mam ochotę na kluski:) Podaje je z gulaszem
Obiad gotowyczęści i każdą z nich zrolować na blacie posypanym mąką w wałek o średnicy 1,5 - 2 cm. Każdy wałek pokroić na ukośne kluski szerokości ok. 1 cm (jak kopytka). Kluski leniwe wrzucić na osolony wrzątek. Zamieszać. Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski wyławiać szumówką na durszlak. Polać zimną wodą i podawać np. bułką smażoną
Weekendy w domu i ogrodzieCudowny, aksamitny sos o wyrazistej barwie i smaku. Można polewać nim kopytka, gryczaną kaszę lub pieczone mięso. Składniki: -200 g suszonych grzybów -jedna cebula -łyżka masła -łyżka mąki kartoflanej -sól, pieprz Grzyby dokładnie płuczemy i zalewamy 3 szklankami wody. Moczymy co najmniej przez godzinę. Odcedzamy grzyby na sicie. Wywar cedzimy przez gazę lub lnianą
Kulinarne przemysleniapszenną, ziemniaczaną oraz dodajemy jajko tak aby całość zrównała się z druga częścią ziemniaków. Następnie zagniatamy całość. Dzielimy na kawałki, Kawałki na rulony i kroimy kluseczki. Mogą kształtem przypominać kopytka tak jak moje ;) Następnie gotujemy nasze leniwe w osolonej wodzie od wypłynięcia przez 3-5 min. Podajemy ze skwareczkami bądź cebulką. Smacznego
Gotowanie...to proste !najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda). W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować, co kupujemy. Dawno nie spotkałam
Karo in the Kitchenugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia) 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli dodatkowo: 1/3 kostki masła 3 łyżki oleju 3 … Czytaj dalej Kopytka z bułeczką
czarrna od kuchniniekoniecznie). Mieszaj aż do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. IV Etap - Podanie Podawaj z czym lubisz :) Wg mnie najlepiej smakuję z makaronem typu tagliathelle, z pieczonymi ziemniaczkami, gnocchi albo kopytkami. Smacznego
Wylizany RondelPyszny pomysł na aromatyczne polędwiczki wieprzowe z borowikami w śmietanowym sosie na białym winie. Świetnie sprawdzą się na rodzinnym obiedzie np. w towarzystwie ziemniaków lub kopytek! W dodatku nie są czasochłonne i łatwo się je przygotowuje :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja -265 kcal) 500 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka mąki (u mnie razowa) 1 biała cebula
Moje Kuchenne Rewelacjemożemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować zupy, zapiekanki, sałatki itp. 10. Jeżeli pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi oraz uszka
Tradycyjna Kuchniakością). Mimo, że jagnięcina ma opinię mięsa dość trudnego w przygotowaniu, upieczenie go jak w tym przepisie, nie sprawi Wam trudności. Z dodatków polecam duszoną modrą kapustę i kopytka
Milion Smaków