kopytka - 2368 przepisów (strona:109/158)

Produkty dobre dla dzieci 149

obaw stosować takie odpowiedniki, jak mąka razowa, orkiszowa i żytnia. To zboża bogate w cenne dla zdrowia witaminy z grupy B oraz magnez, żelazo i błonnik. – Kopytka Żółtko jaja – to skoncentrowana dawka witamin (A, E, B) i minerałów takich jak żelazo. Z dodatkiem rzadko występujących w pożywieniu kwasów tłuszczowych DHA, które wspomagają rozwój intelektualny. To również białko

Codogara
KLUSKI LENIWE 126

klei,jest za luźne można dosypać niewielką ilość mąki.Ciasto podzielić na porcje,z każdej formować wałeczki i kroić ukośnie w kluski o szerokości 2-3 cm ( jak na kopytka). W dużym garnku gotujemy osoloną wodę,kluseczki wrzucamy delikatnie na wrzątek.Gdy wypłyną trzymamy je jeszcze ok 2-3 min na mniejszym ogniu,wyjmujemy na półmisek łyżką cedzakową. Swoje

Niespełnione zdolności kulinarne
Bezmięsny obiad 190

Krokiety Chłodnik Kotlety rybne Kopytka Ryba po grecku Kluski śląskie Makaron z tuńczykiem Pierogi Placki ziemniaczane Pomidorowa z tortillą

NA MOIM TALERZU
Młoda kapusta z koperkiem 168

nastał sezon na kapuchę ! Niezmienny dodatek do wiosennego obiadu. Świetnie komponuje się nie tylko z klasycznym mielonym, kopytkami czy knedlami. Taką kapustkę uwielbiam z kromką chleba. Po prostu wiosna na talerzu. Przepis jest bardzo prosty, w wielu domach znany. Smaku młodej kapusty nie zaburzam cebulą czy przyprawami. Ona sama w sobie ma tą  słodycz i doskonały aromat. Przystawka

kawawszklance
Żeberka w sosie chrzanowym 197

Proponuje na dziś żeberka wieprzowe, podsmażane na patelni, a następnie duszone w sosie chrzanowym. Podane z kopytami i sałatką wiosenną Składniki na kopytka: ugotowane ziemniaki 500 g mąką pszenna typ 500 Kłos Pol ( dodajemy na oko) jajko 1 szt pieprz i sól do smaku   Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych oliwa z oliwek 4 łyżki 4 ząbki

Różowa kuchnia
DIETA ZIEMNIACZANA - Rezultaty, porady + przykładowe posiłki 1513

Sushi z ziemniakami, żółtą rzodkwią, ogórkiem i papryką Na obiad można również przygotować pieczone ziemniaki hasselback, ziemniaki faszerowane czy ziemtaco.  Ziemtaco   Można również przygotować kluski śląskie czy kopytka, wystarczy połączyć rozgniecione ziemniaki z skrobią ziemniaczaną. Wady: Do wad na pewno muszę zaliczyć przygotowywanie ziemniaków. Codzienne obieranie doprowadzało mnie do szału. Oczywiście przesadzam, ale nie należało

wegujemy
Tawa Tawas 133

być miękkie, elastyczne i nieklejące się do dłoni.) Z ciasta uformować wałeczki, które następnie należy lekko spłaszczyć i pokroić (po skosie) na niewielkie odcinki (około 4 cm; tak jak kopytka). Smażyć (na mocno rozgrzanym tłuszczu) do zarumienienia się - z każdej strony. Ciastka odsączyć z nadmiaru tłuszczu i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem oraz polać miodem. (Najsmaczniejsze są bezpośrednio

Di gotuje
Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi 148

gotowany, potrawa jednak nadal ta sama. Gulasz - bo to o nim mowa - należy niewątpliwie do klasyki dań obiadowych na całym świecie. Podawać go można z dowolnymi dodatkami, choćby ziemniakami , kopytkami , ryżem czy kaszą . Ja jednak preferuję delektować się treściwym gulaszem w towarzystwie makaronu - tu akurat będą to świderki od MAKARONY POLSKIE A jako że gulasz z makaronem jest idealną

Grunt to przepis!
Pyszne.pl - jedzenie z dostawą do domu - recenzja 139

dopłaty. Przyznam, że to miły gest i dzięki temu nie rozczarowałam się brakiem zapiekanki. Jedzenie dostarczono ciepłe i pachnące. Szkoda tylko, że zostało spakowane zestawami. Mąż dostał mięso z kopytkami, mama rybę z frytkami męża, a u mnie były ziemniaczki mamy. Zestaw surówek miał być wspólny, ale dostał go mój mąż. Czekała nas zabawa z przekładaniem jedzenia. Porcje - akurat

Di gotuje
Pierogi leniwe kluski leniwe z cynamonem 731

obsypanej mąką stolnicy podzielić ciasto i rozwałkować przy pomocy rąk na długie kawałki.  Delikatnie je uklepać i pokroić pod skosem na średniej wielkości kawałki.  Jak na kopytka. Wrzucić na wrzącą wodę i zamieszać delikatnie od spodu drewnianą łyżką.  Kluski wypłyną jak będą gotowe. Ja drugą partię jeszcze podgotowałam ok pół minuty dłóżej i wyszły miększe "puchate

Jemy Pijemy
Racuszki z mlekka zsiadłego 165

Dzieciństwo kojarzy mi się właśnie z takim piątkowym obiadem: racuchy, placki ziemniaczane, kopytka, czy domowe frytki.  W piątki zawsze obiad mi smakował..... :) Składniki 200 g maki pszennej tortowej 370 g mleka zsiadłego 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru Dodatkowo: Cukier puder, dowolna konfitura W misce wymieszać rózga

Delicious Titbits
Polędwiczki wieprzowe faszerowane kiełbasą chorizo i tymiankiem 235

zostawiamy chwilę żeby odpoczęło, następnie kroimy w plastry. Gotową polędwiczkę przekładamy na talerze i pododajemy np z zieloną soczewicą z fasolką szparagową i pomidoroami lub jak mój luby wybrał kopytka okraszone sosem z pieczenia

Piekielna Kuchnia Pati
Kluski jaglano - ziemniaczane 170

Jeśli lubicie kluski śląskie, kopytka czy inne kluski tego typu, to te też Wam posmakują :-) Powiem więcej: nawet jeśli dotąd mieliście opory przed kaszą jaglaną, to te kluski sprawią, że zmienicie zdanie - przykładem może być tu mój mąż, który kaszy jaglanej nie jada, a kluskami nie mógł się najeść :-) Zostało mi trochę ziemniaków z obiadu, dokładnie dwie szklanki

Czary - gary w kuchni
Kotleciki z tuńczyka i ziemniaków 132

Kolejny przepis z cyklu “nic się nie zmarnuje”. Z ziemniaków, które zostaną po obiedzie można zrobić nie tylko kopytka czy placki, ale także kotleciki rybne. Ja dodałam tuńczyka, ale z powodzeniem sprawdzi się inna ryba, np. wędzona makrela. Kotleciki robi się szybko. Można je usmażyć lub upiec w piekarniku.   1,5 szklanki tłuczonych ziemniaków 1 puszka

Kucharzyca
Na pierogi tylko do Sopockiego Młyna! 204

jest bez znaczenia. Ma sugerować, że najważniejsze dania w naszej karcie wytwarzane są z mąki (...) Specjalizujemy się nie tylko w pierogach (...). Naszą wizytówką są również domowej roboty makarony i kopytka . Do przygotowywania potraw wykorzystujemy wyłącznie zdrowe, wysokiej jakości produkty, które kupujemy u regionalnych dostawców. Staramy się o uzyskanie dla naszej restauracji tytułu "Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie" i zabiegamy o zdobycie

Grunt to przepis!