kopytka - 2368 przepisów (strona:117/158)

Polędwiczki duszone w cebuli 117

Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Jeżeli płyn się zredukuje zbyt szybko możemy mięso podlać jeszcze niewielka ilością wody lub bulionu. Serwujemy na pierzynce z cebulki z dodatkiem kopytek i surówki

Pyry na Gaz
Kapusta zasmażona 137

Idealny dodatek np. do kopytek Składniki 1 mała lub pół dużej główki białej kapusty ( 700-800 g ) 1 duża cebula lub 2 małe 4 łyżki masła 1 łyżka mąki pół pęczka koperku sól 100 g surowego wędzonego boczku 2 łyżki przecieru pomidorowego sok z cytryny szczypta cukru kilka malutkich grzybów suszonych Przygotowanie   Kapustę obrałem z wierzchnich liści , opłukałem

R'n'G Kitchen
Żeberka duszone 129

Pyszne ,aromatyczne ,pomidorowe.  Zachciało się nam żeberek ,oto i one :D podane z kopytkami i buraczkami tworzą danie idealne. Składniki 700 g żeberek mąka do oprószenia 2 łyżki smalcu mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 cebule pęczek szczypiorku pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku łyżka mielonej słodkiej papryki łyżeczka mielonej gorczycy łyżeczka mielonego pieprzu 1/3 łyżeczki kuminu 1/2 szkl

R'n'G Kitchen
Pierogi truskawkowe na maślance 219

jogurtu. Można rozwałkować cienko ciasto  i wykrawać szklanką. Ja, w przypadku truskawek, które czasem trudno jest "upchnąć" w pierogu, robię trochę inaczej. Formuję z ciasta wałki jak na kopytka, kroję na grubsze plastry, a następnie pojedynczo wałkuję formując lekko owalne placuszki. Łatwo je nadziewać truskawkami i sklejać. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Od momentu, gdy woda powtórnie zawrze

Praktyczna pl
Bułki słodkie z truskawkami bez drożdży 440

zostawić pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie jesli będzie się kleiło, należy podsypać je mąką. 5. Ciasto uformować w wałek, nasępnie pociąć na paski-jak duże kopytka. 6. Każdy z fragmentów ciasta rozpłaszczyć na placuszek, po środku których należy ułożyć pokrojone truskawki i posypać je cukrem. 7. Nasępnie placuszek należy zakleić jak pierożka i formułować

KreatywnePiny
Kotleciki ze szpinakiem- wspólne gotowanie 138

słupek fety i 2-3 paseczki papryki, "zamykamy" dokładnie masą mięsną, obtaczamy w mące i smażymy z dwóch stron na złoto-brązowo.   Podajemy z czym chcemy, makaronem, ziemniakami, kopytkami, jedynie z kaszą komponują się średnio moim zdaniem

Kuchnia Prezydentowej
Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem 167

smakuje. Dlatego kiedy ostatnio z lekka o nim zapomniałam i za długo pozostał na palniku, nie byłam w stanie go skonsumować. A że napatrzyłam się ostatnio na przeróżne odmiany kopytek, stwierdziłam, że czemu nie? Dogotuję ziemniaki i zrobię swoją wersję tych klusek - brokułową. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Bezglutenowa babka piaskowa miękka jak puch 83

puch! A najbardziej dla mnie zaskakujące jest to, że to ciasto jest z mąki ziemniaczanej! Do tej pory myślałem, że mąka ziemniaczana to może się nadać co najwyżej na kopytka, czy inne tego typu kluchy. Znaczy się coś twardego i gumowego może z niej wyjść. A tutaj taka niespodzianka! No po prostu niebo w gębie! Jak bym umarł, trafił

Marder&Marder Manufacture
Smażony camembert z żurawiną na liściach szpinaku 107

potrzebny jest ktoś, kto o tym nie wie - przyjdzie i to zrobi. Otóż tym kimś okazała się być Madzia! Wykręciła takiego smażonego camemberta, że myślałem, że się z radości kopytkami nakryję! :) To był właśnie ten smak, smak dzieciństwa! Jadłem i delektowałem się każdym kęsem, bo nie wiem, czy kiedyś znowu to się powtórzy. To było niesamowite! Co prawda

Marder&Marder Manufacture
Sztukamięs z sosem śliwkowym 119

piekarniku na funkcji grilla ok. 10 minut w temp. 200 stopni. My podaliśmy z sosem śliwkowym wg TEGO przepisu ale pasują do tego również inne ulubione dodatki, np. kopytka. Nie musimy wylewać wywaru, który pozostał po pieczeniu mięsa. Można z niego zrobić zupę. Wystarczy odrobinę przyprawić. My dodaliśmy słoik naszego przecieru pomidorowego ( KLIK ), doprawiliśmy solą, pieprzem i słodka papryką

Marder&Marder Manufacture
Klopsiki w sosie koperkowym 126

ziele, dusić jeszcze ok 15 min, wlać śmietankę i pokrojony koperek, zredukować sos. Dodanie lnu powoduje,że sos naturalnie gęstnieje i nie trzeba zagęszczać mąką. Ja klopsiki podałam z kopytkami, ale można też podać z ziemniakami lub ryżem

harrisa
Białkowe pierogi - bez glutenu 264

tutaj zdecydowałam się na skrobię ziemniaczaną. Dla osób dbających o niski IG potraw dobrym pomysłem jest bazowanie na gotowanej soczewicy - można z niej wyczarować przeróżne ciasta, ciasteczka, pierogi i kopytka :) Już mi chodzi po głowie soczewicowa tarta ;) Wracając do pierogów - ciasto nie może być zbyt cienkie, farsz należy nakładać oszczędnie, przy zbyt dużej ilości pierogi się rozpadną. Zwijać trzeba

pyszne zdrowości
Kluseczki z truskawkami 142

razem będzie propozycja skierowana dla najmłodszych - kluseczki a'la kopytka wycinane foremkami do ciasteczek i podane ze zmiksowanymi truskawkami - nawet największy niejadek im się nie oprze :)   SKŁADNIKI: 500 g ugotowanych ziemniaków 125 g twarogu półtłustego ok. 2/3 szkl mąki pszennej ok. 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 2 małe jajka 1/2 łyżeczki soli 1. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę

Kto ugości moich gości?
Zielone kluski ze szpinaku- gnocchi verdi 113

klusek (wł. gnocchi jest to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie "gruda"). Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne do polskich kopytek. Składniki: 20 dag mąka, 1 jaja, 25 białego sera, 10 dag masła, 75 dag szpinaku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Wykonanie: Świeży szpinak chwilę podgotować w małej ilości osolonej wody

Tradycyjna Kuchnia
Ziemniaczany chrust 94

Często zdarza C się, że zostaną ziemniaki z obiadu i nie wiesz co z nimi zrobić? Obok tradycyjnych kopytek, można przyrządzić te pyszne chruściki Polecam! Składniki: 6 ziemniaków 3 szklanki mąki 1 jajko sól do smaku tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i bardzo dokładnie rozbić tłuczkiem. Dodać mąkę, żółtko i całość wymieszać. Następnie

Tradycyjna Kuchnia