Buraczki zasmazane to klasyk polskiej kuchni i pyszny dodatek do zimowego obiadu.Swietnie smakuja z ziemniakami,wszelkiej masci kluskami,kopytkami i pyzami oraz smazonym i duszonym miesem.To obok marchewki najpopularniejsze polskie warzywo.Trudno przecenic ich role jako srodka wzmacniajacego nasz system odpornosciowy i odtruwajacego.Wiedzieli juz o tym nasi przodkowie,dlatego potrawy z burakow sa wpisane w polska tradycje od wiekow. Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomarańczy.Nie podgrzewałam pomarańczy,raczej proponawałabym schłodzić ją w lodówce przed podaniem,jest wówczs o wiele smaczniejsza.Kaczkę podawać z czerwoną kapustą,buraczkami i koniecznie kluskami śląskimi lub kopytkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rzymskie gnocchi to kolejne danie kuchni włoskiej które pokochaliśmy. W odróżnieniu od zwykłych gnocchi, które są odpowiednikiem naszych kopytek to rzymskie gnocchi to zapiekanka z semoliny lub kaszy manny z dodatkiem parmezanu. Można je przygotować jako zamiennik ziemniaków do dań mięsnych lub podawać jako danie bezmięsne. My podaliśmy je z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego ale każdy inny
UgotujmyTo.plśliwkami jest moim numerem jeden zarówno na jesienne chłody, jak i zimowe mrozy. Sprawdzi się też na świąteczny obiad. Można go podać z chlebem, ziemniakami, kaszą, śląskimi kluseczkami lub kopytkami i to właśnie na te ostatnie postawiłam tym razem. Odsmażone i z chrupiącą skórką komponowały się idealnie. Do tego kilka korniszonków i do szczęścia nie trzeba mi już
Ratunku obiadwiecie ziemniaków nie mogę jeść , ale jak najczęściej staram się je zastępować innymi produktami , tak by zachcianki choć w połowie zostały zaspokojone ;) Placki ” ziemniaczane ” z marchewki …. Kopytka z kaszy jaglanej … A knedle z ciasta parzonego … Dziś mam dla Was właśnie na nie przepis! Rewelacyjne , miękkie i sycące knedle wypełnione soczystymi śliwkami , których
Ostra na SłodkoJaka zapewne wszyscy wiemy gnocchi są to tradycyjne włoskie kluski podobne do naszych kopytek. Istnieje wiele odmian , w zależności od regionu Włoch, ale te najprawdziwsze i najbardziej znane są wykonane z ziemniaków. Podaje się je najczęściej z sosami , np. tymi typowymi dla makaronów. Ja jak wiecie ziemniaków niestety jeść nie mogę , ale zachcianki swoje lubię zaspokajać! Postanowiłam przyrządzić gnocchi
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was przepis z kaszy jaglanej , którą taki bardzo lubię. Robiłam już GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ oraz KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ . Były też przepyszne KOPYTKA Z KASZY JAGLANEJ . A dziś ma dla Was przepis na zrazy / frykadelki. Z dodatkiem kukurydzy są fantastycznym pomysłem na szybki i smaczny obiad! Można jeść je solo lub podać z ulubionym sosem
Ostra na Słodkowiecie bardzo lubię wszelkiego rodzaju kasze – gryczaną , jęczmienną , mannę i jaglaną . To właśnie o jaglanej będzie dziś mowa. Robiłam już gołąbki z jej dodatkiem , racuszki , zraziki czy też kopytka . Dziś mam kolejny rewelacyjny przepis – na krokiety z kaszą jaglaną. Niesamowicie chrupiące , sycące i smaczne. A dzięki dodatkowi kaszy jaglanej – zdrowe. SKŁADNIKI: NALEŚNIKI : * Mąka – 1 szklanka * Mleko – 250 ml * Jajko
Ostra na Słodkosezonu na dynię jeszcze nie skończyłam! Częstowałam Was fantastycznym dyniowym ciastem … jogurtowymi racuchami … kopytkami , kluseczkami i fantastyczną potrawką ! ( obłędną! ) Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pancakes ( pankejki ). Zrobione z dyniowe purre … niesamowicie delikatne. Są świetnym pomysłem na leniwe śniadania , słodki obiad albo podwieczorek! Oblane syropem klonowym albo miodem zachwycą nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam
Ostra na Słodkoleniwe będą smakować tak samo. Wszystko mieszamy, a następnie wykładamy na stolnicę, dzielimy na mniejsze kawałki, toczymy z nich wałeczki, delikatnie spłaszczamy i wycinamy romby (dokładnie tak jak kopytka). Gotowe kluseczki wrzucamy do osolonego wrzątku i od momentu wypłynięcia gotujemy około 3 minut. Doskonale smakują z bułką tartą, cukrem bądź cynamonem. Danie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci
upichcicKluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kilka składników i mamy pyszny obiad. A jeszcze jak zostają ziemniaki z poprzedniego dnia to pół godzinki i wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski. Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko ) Kluski: ziemniaki mąka pszenna mąka ziemniaczana (2 łyżki) jajko sól sos: pieczarki woda śmietana serek topiony (śmietankowy/pieczarkowy) cebula natka
NA MOIM TALERZUradosne żółciutkie włoskie kluseczki przypominają nasze kopytka. Dzięki dyni nie tylko pięknie wyglądają ale także niecodziennie smakują. Doprawione zostały gałką muszkatołową i papryczką chili, co nadało im niepowtarzalnego aromatu. Proste domowe danie, idealne na dyniowy sezon. Składniki (na około 50 sztuk) : 500 g purée z ziemniaków 500 g purée z dyni (uprzednio upieczonej do miękkości
Food Squarektórzy potraficie odróżnić te jadalne. Już z kilku sztuk można wyczarować pyszny sos w kilkanaście minut. Pyszny z chrupiącą grzanką z pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs, kopytek, placków ziemniaczanych, bądź też w wersji pasty z makaronem al’dente lub risotto. Własnoręcznie zebrane grzyby można zastąpić tymi zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już
SzczyptaSmaQogniu 25 minut. Dodać świeże pomidory pokrojone w drobną kostkę i gałązki oregano, dusić dalej do miękkości żołądków ok. 10 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami (pieczywo, grzanki, ryż, kasze, kopytka, placki
SzczyptaSmaQchwili zagotowania zmniejszyć ogień na minimum i gotować z 25 minut spuścić ciśnienie z szybkowara i wyjąć roladę - sos co pozostał można zmrozić i np. użyć do kopytek, kaszy, makaronu, bigosu itp. z zimnej rolady usunąć sznurek i można kroić cienkie plastry do pieczywa rolada jest smaczna, delikatna, krucha i domowa.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię