kopytka - 2368 przepisów (strona:121/158)

duszona czerwona kapusta z bekonem i jabłkami z gruszką ... 225

ocet winny na mniejszym ogniu dusić kapustę z 20 minut co jakiś czas mieszając na koniec wsypać mąkę i szybko mieszając zagęścić kapustę doskonały dodatek do kaczki, mięs innych, kopytek.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kaczusie 137

Wyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy nasze kaczusie. Ciasto toczymy w rulon jak na kopytka i tniemy na kawałki. Następnie kawałki toczymy znowu w rulon i wiążemy na luźną pętelkę.  Układamy i powtórnie zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor

Anioły w kuchni
POZYTYWNA ZABAWA - dzień 1 167

planowałam, to jednak po krótkim podsumowaniu doliczyłam się kilkunastu istotnych elementów (opublikowałam przepis na blogu; zaliczyłam tourne po sklepach od hurtowni napoi, przez ubojnię drobiu po delikatesy; zrobiłam kopytka, udusiłam wątróbeczkę z jabłkiem i cebulką; ugotowałam zupę z pysznych, sezonowych warzyw; zakręciłam i upiekłam drobiowy klops; zebrałam się wreszcie do przetestowania przepisu na warzywny pasztet - przepis lada moment

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Roladki krucho-drożdżowe 165

Ciasto pokroić na kilka kawałków, rozwałkować na cienkie placki. Połowę ciasta posmarować marmoladą jabłkową, drugą połowę rozwałkowanego ciasta, posmarować powidłami śliwkowymi, zwijać każdy placek w rulon, kroić ukośnie jak kopytka. Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem, układać roladki, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez około 35 minut. Upieczone i ostudzone roladki, posypać cukrem pudrem. (function

Kuchnia Danusi
Kluchy, pierogi, naleśniki, krokiety,placki, pizze itp 197

Pierogi Pierogi z makiem   Pierogi z kapustą i grzybami Kluchy Knedle ze śliwkami i miodem Kopytka z sosem Krokiety Krokiety w waflach   Krokiety Pizza Pizza z oliwkami, pomidorem i groszkiem    Pizza z gyrosem Pizza dwie pory roku Pizzerinki Pizzerinki 2  Placki Placuszki z jabłkami Placki z cukinii Placki z kurkami Placki ziemniaczane z sosem

Aga w kuchni
Kluski śląskie z żeberkami 277

ponieważ przepis bazuje na podzieleniu ilości uduszonych ziemniaków na cztery równe części. Ja w moim przepisie użyłam około 1 kg ziemniaków. Kluski śląskie kojarzą mi się z kopytkami. :) Mam nadzieję że nie obrażę tu Ślązaków. Są przepyszne. Polecam, ja podałam je z żeberkami. Zaczynamy.    Składniki: ziemniaki mąka ziemniaczana + łyżeczka mąki ziemniaczanej zółtko 1 łyżka oliwy Wykonanie

Smaki Edyty
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone 201

razie zbyt kleistej konsystencji dosypujemy trochę mąki  . Ciasto dzielimy na ok. 3 części. Z każdej części ciasta sporządzamy wałek o grubości ok.4-5 cm, kolejno postępujemy jak przy kopytkach, bo za pomocą noża dzielimy go na mniejsze kawałki (małe prostokąty). Z każdej cząstki robimy kulkę, a za pomocą palca wgniecenie na środku. Gotujemy na najmniejszym ogniu we wrzącej wodzie

Symfonia Smaków
Gnocchi w sosie pomidorowym z mascarpone 524

Uwielbiam wszelkiego rodzaju dania z ziemniaków. Dlatego też, u mnie na obiad często jako dodatek do mięsa czy rybki, na talerzu lądują ziemniaczki pod postacią puree, kopytek, czy innych klusek. Ostatnio odkryłam szybki i prosty przepis na zapiekane gnocchi (takie włoskie kopytka) w sosie pomidorowym z ciągnącą się, kremową mozzarellą. Po prostu pycha! Potrzebujemy (na 4 porcje

W mojej holenderskiej kuchni
Zielone kopytka smażone z pietruszką i czosnkiem 153

sól, jajko, posiekaną zieloną pietruszkę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formułujemy wałki, kroimy na paski i wrzucamy na osoloną wrząca wodę. Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej na którym smażymy pokrojoną w plasterki pietruszkę i czosnek w kostkę. Dodajemy kopytka i całość podsmażamy

Moniki Smakołyki
Pierogi ziemniaczane z pieczarkami 211

smaku Przygotowanie pierogów: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do nich jajko, mąkę i przyprawy, wyrobić jak na kopytka, ale moje ciasto było trochę luźniejsze niż na kopytka Ciasto rozwałkować cienko i wykroić krążki o średnicy  5- 8 cm, ja odkrawałam po kawałku i rozgniatałam ręką na okrągłe placuszki Rozłożyć na nich wystudzony farsz, sklejać brzegi

Proste Potrawy
Bazyliowe kopytka 182

Trochę inna wersja tradycyjnych kopytek. Fajnie smakują same bądź w połączeniu z ulubionym mięsem. Składniki: - 1 kg ziemniaków - 2 jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 pęczka bazylii - sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy a następnie gotujemy do miękkości. Bazylię płuczemy i drobniutko siekamy. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, do ziemniaczanej masy dodajemy jajka, mąkę(...)sól oraz posiekaną bazylię. Całość wyrabiamy. Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek i kroimy go na kawałki. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie 5 minut

Zainspirowana w kuchni
Pierwsze rocznice. Pierwsze kwaśnice. Pierwsze połom bicie. 240

materiał się nie zmarnował i posłużył mi jako zaczątek bastaleny . Yupi, pierwsze urodziny niedługo się szykują.  Jak się powiedziało A, trzeba powiedzieć B. Pierwszy popis kulinarny, szpinakowe kopytka. Stwórca do jeżowców, a ja do garów. Pamiętam jak się przy nich umordowałam, bo szpinak(...)rozmrożeniu strasznie rozwodnił masę, która nie lepiła się ni w ząb. Jeszcze wtedy do głowy mi nie przyszło, żeby jakiekolwiek zdjęcia robić. Bzik na focenie przyszedł znacznie później. A kopytka furorę na FB zrobiły, pamiętam :) A teraz wiśniówka na torcie! Jakby tak dobrze policzyć, to najmniejszej wątpliwości nie ulega, że gdzieś pomiędzy pierwszym wpisem, a pierwszym popisem, Syn nasz

bastalena
Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki 200

zastąpić kaszą manną, gdyż jest ona trudno dostępna w Polsce. Trafiłam na nie będąc na wakacjach we Włoszech. Wcześniej znałam wersję bazującą na gotowanych ziemniakach, bardzo przypominającą nasze polskie kopytka oraz gnocchi z ricotty, podobne do naszych leniwych kopytek. Kluseczki są bardzo smaczne, na wierzchu chrupiące w środku miękkie i delikatne. Można je podawać na wiele sposobów

Mania Gotowania
Pierwsza przeprawa przez bardzo polską kuchnię. 260

Dzisiaj oglądając "Misia" na słowo TRADYCJA zachciało mi się wołowych bitek (za którymi nigdy nie przepadałam) z kopytkami.  Jak się chce trzeba działać, więc przegląd internetu, telefon do Mamy i lecimy. Pojechałam do marketu (budżet 38zł) aby kupić zrazy wołowe i parę innych rzeczy. Pierwszy problem pojawił się bardzo szybko - nie ma zrazów! Konsultacja ze sprzedawczynią z Mamą(...)ochoty, łącznie z jedzeniem, natomiast później okazało się, że było warto. W związku że obiad skończyłam przygotowywać o 22, światło diabli wzięli i zdjęcia są słabiutki. :( Składniki: kopytka: 1 kg ziemniaków ok 150-200g mąki duże jajko trochę soli kapusta podsmażana (idealnie pasowałyby jeszcze buraczki): kapusta kiszona trochę kiełbasy, wędliny, boczku (ja akurat miałam zesmażoną wędlina i użyłam

Brzuszki Łakomczuszki
Brak tytułu 218

Moja propozycja obiadu na dziś... KOTLETY z KARTOFLI Jeśli zostały wam ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego, można z nich stworzyć obiad na drugi dzień :) Taka odmiana od kopytek. Jak to zrobić ? Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko, sól i mąkę.  Mąkę dodawać stopniowo, zgniatając ciasto. Ciasto ma być lepkie, rzadsze niż na kopytka. Z ciasta formować kotleciki

kolorowotorcikowo