ocet winny na mniejszym ogniu dusić kapustę z 20 minut co jakiś czas mieszając na koniec wsypać mąkę i szybko mieszając zagęścić kapustę doskonały dodatek do kaczki, mięs innych, kopytek.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy nasze kaczusie. Ciasto toczymy w rulon jak na kopytka i tniemy na kawałki. Następnie kawałki toczymy znowu w rulon i wiążemy na luźną pętelkę. Układamy i powtórnie zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor
Anioły w kuchniplanowałam, to jednak po krótkim podsumowaniu doliczyłam się kilkunastu istotnych elementów (opublikowałam przepis na blogu; zaliczyłam tourne po sklepach od hurtowni napoi, przez ubojnię drobiu po delikatesy; zrobiłam kopytka, udusiłam wątróbeczkę z jabłkiem i cebulką; ugotowałam zupę z pysznych, sezonowych warzyw; zakręciłam i upiekłam drobiowy klops; zebrałam się wreszcie do przetestowania przepisu na warzywny pasztet - przepis lada moment
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCiasto pokroić na kilka kawałków, rozwałkować na cienkie placki. Połowę ciasta posmarować marmoladą jabłkową, drugą połowę rozwałkowanego ciasta, posmarować powidłami śliwkowymi, zwijać każdy placek w rulon, kroić ukośnie jak kopytka. Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem, układać roladki, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez około 35 minut. Upieczone i ostudzone roladki, posypać cukrem pudrem. (function
Kuchnia DanusiPierogi Pierogi z makiem Pierogi z kapustą i grzybami Kluchy Knedle ze śliwkami i miodem Kopytka z sosem Krokiety Krokiety w waflach Krokiety Pizza Pizza z oliwkami, pomidorem i groszkiem Pizza z gyrosem Pizza dwie pory roku Pizzerinki Pizzerinki 2 Placki Placuszki z jabłkami Placki z cukinii Placki z kurkami Placki ziemniaczane z sosem
Aga w kuchniponieważ przepis bazuje na podzieleniu ilości uduszonych ziemniaków na cztery równe części. Ja w moim przepisie użyłam około 1 kg ziemniaków. Kluski śląskie kojarzą mi się z kopytkami. :) Mam nadzieję że nie obrażę tu Ślązaków. Są przepyszne. Polecam, ja podałam je z żeberkami. Zaczynamy. Składniki: ziemniaki mąka ziemniaczana + łyżeczka mąki ziemniaczanej zółtko 1 łyżka oliwy Wykonanie
Smaki Edytyrazie zbyt kleistej konsystencji dosypujemy trochę mąki . Ciasto dzielimy na ok. 3 części. Z każdej części ciasta sporządzamy wałek o grubości ok.4-5 cm, kolejno postępujemy jak przy kopytkach, bo za pomocą noża dzielimy go na mniejsze kawałki (małe prostokąty). Z każdej cząstki robimy kulkę, a za pomocą palca wgniecenie na środku. Gotujemy na najmniejszym ogniu we wrzącej wodzie
Symfonia SmakówUwielbiam wszelkiego rodzaju dania z ziemniaków. Dlatego też, u mnie na obiad często jako dodatek do mięsa czy rybki, na talerzu lądują ziemniaczki pod postacią puree, kopytek, czy innych klusek. Ostatnio odkryłam szybki i prosty przepis na zapiekane gnocchi (takie włoskie kopytka) w sosie pomidorowym z ciągnącą się, kremową mozzarellą. Po prostu pycha! Potrzebujemy (na 4 porcje
W mojej holenderskiej kuchnisól, jajko, posiekaną zieloną pietruszkę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formułujemy wałki, kroimy na paski i wrzucamy na osoloną wrząca wodę. Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej na którym smażymy pokrojoną w plasterki pietruszkę i czosnek w kostkę. Dodajemy kopytka i całość podsmażamy
Moniki Smakołykismaku Przygotowanie pierogów: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do nich jajko, mąkę i przyprawy, wyrobić jak na kopytka, ale moje ciasto było trochę luźniejsze niż na kopytka Ciasto rozwałkować cienko i wykroić krążki o średnicy 5- 8 cm, ja odkrawałam po kawałku i rozgniatałam ręką na okrągłe placuszki Rozłożyć na nich wystudzony farsz, sklejać brzegi
Proste PotrawyTrochę inna wersja tradycyjnych kopytek. Fajnie smakują same bądź w połączeniu z ulubionym mięsem. Składniki: - 1 kg ziemniaków - 2 jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 pęczka bazylii - sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy a następnie gotujemy do miękkości. Bazylię płuczemy i drobniutko siekamy. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, do ziemniaczanej masy dodajemy jajka, mąkę(...)sól oraz posiekaną bazylię. Całość wyrabiamy. Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek i kroimy go na kawałki. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie 5 minut
Zainspirowana w kuchnimateriał się nie zmarnował i posłużył mi jako zaczątek bastaleny . Yupi, pierwsze urodziny niedługo się szykują. Jak się powiedziało A, trzeba powiedzieć B. Pierwszy popis kulinarny, szpinakowe kopytka. Stwórca do jeżowców, a ja do garów. Pamiętam jak się przy nich umordowałam, bo szpinak(...)rozmrożeniu strasznie rozwodnił masę, która nie lepiła się ni w ząb. Jeszcze wtedy do głowy mi nie przyszło, żeby jakiekolwiek zdjęcia robić. Bzik na focenie przyszedł znacznie później. A kopytka furorę na FB zrobiły, pamiętam :) A teraz wiśniówka na torcie! Jakby tak dobrze policzyć, to najmniejszej wątpliwości nie ulega, że gdzieś pomiędzy pierwszym wpisem, a pierwszym popisem, Syn nasz
bastalenazastąpić kaszą manną, gdyż jest ona trudno dostępna w Polsce. Trafiłam na nie będąc na wakacjach we Włoszech. Wcześniej znałam wersję bazującą na gotowanych ziemniakach, bardzo przypominającą nasze polskie kopytka oraz gnocchi z ricotty, podobne do naszych leniwych kopytek. Kluseczki są bardzo smaczne, na wierzchu chrupiące w środku miękkie i delikatne. Można je podawać na wiele sposobów
Mania GotowaniaDzisiaj oglądając "Misia" na słowo TRADYCJA zachciało mi się wołowych bitek (za którymi nigdy nie przepadałam) z kopytkami. Jak się chce trzeba działać, więc przegląd internetu, telefon do Mamy i lecimy. Pojechałam do marketu (budżet 38zł) aby kupić zrazy wołowe i parę innych rzeczy. Pierwszy problem pojawił się bardzo szybko - nie ma zrazów! Konsultacja ze sprzedawczynią z Mamą(...)ochoty, łącznie z jedzeniem, natomiast później okazało się, że było warto. W związku że obiad skończyłam przygotowywać o 22, światło diabli wzięli i zdjęcia są słabiutki. :( Składniki: kopytka: 1 kg ziemniaków ok 150-200g mąki duże jajko trochę soli kapusta podsmażana (idealnie pasowałyby jeszcze buraczki): kapusta kiszona trochę kiełbasy, wędliny, boczku (ja akurat miałam zesmażoną wędlina i użyłam
Brzuszki ŁakomczuszkiMoja propozycja obiadu na dziś... KOTLETY z KARTOFLI Jeśli zostały wam ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego, można z nich stworzyć obiad na drugi dzień :) Taka odmiana od kopytek. Jak to zrobić ? Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko, sól i mąkę. Mąkę dodawać stopniowo, zgniatając ciasto. Ciasto ma być lepkie, rzadsze niż na kopytka. Z ciasta formować kotleciki
kolorowotorcikowo