trzymać w cieple. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą porcję cienko wałkować w palcach jak na kopytka na podsypanym mąką blacie lub stolnicy , potem każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około
Czerwień i błękitCzasami nam się zdarza zaszaleć z ziemniakami na obiad i zostaje ich sporo. Niektórzy na drugi dzień robią kopytka czy kluski, a ja przygotowuję krokiety ziemniaczane na kolację. Czasami z samymi ziemniakami, czasami dodaję kiełbaskę z cebulką, a dzisiaj warzywnie, brokułowo i z kurczakiem. To tego sos na przykład czosnkowy albo Wasz ulubiony. Takie krokiety świetnie nadają
Niezły MłynekZostały Ci ziemniaki z obiadu? Zrób kopytka albo placki ziemniaczano-jaglane :) Przepis na ciasto do placków pochodzi z bloga Kolegi . Użyłam połowy ilości składników. A kaszę jaglaną przed ugotowaniem uprażyłam na suchej patelni (mam wrażenie, że po tym triku traci gorycz). To bardzo Weganon zaproponował nadzienie z kapusty i grzybów. U mnie wciąż bardzo dużo dyni w piwnicy, więc
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj przepis na zagospodarowanie ziemniaków, które zostały nam po obiedzie. Jeśli nie chcecie znowu ugniatać kopytek czy klusek śląski, ta propozycja Wam się spodoba. Placuszki te można podawać razem z surówką i mamy obiad z głowy. Oczywiście mogą być też dodatkiem do smażonego mięsa - do wyboru, do koloru. To co dodacie do środka masy, to Wasz wybór - u mnie
CookYourselfprzez praskę. Dodać mąkę, jajka i sól. Wyrobić jednolite i elastyczne ciasto, nie klejące się do rąk. W razie konieczności podsypać mąką. Uformować wałek (większy i grubszy niż na kopytka). Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta. Delikatnie uformować placuszek. Na środek ciasta płożyć wydrążoną śliwkę (w całości lub połówki - w zależności od ich wielkości). Wsypać 1 łyżeczkę cukru cynamonowego
CookYourselfOczyszczone (lub rozmrożone) grzyby pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni. 30 minut końcem duszenia dołożyć do gulaszu razem z selerem. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Gulasz podawać z kopytkami ziemniaczanymi lub kaszą i piwem oczywiście. Smacznego
Pełny talerzstrukturę, dlatego właśnie trzeba popracować widelcem. :) Kiedy farsz wymieszamy, nakładamy go do wcześniej przygotowanego ciasta. Składniki ciasto: 1 kg ziemniaków 3/4 szklanki mąki 1 żółtko Ciasto robimy jak na kopytka. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy żółtko i podsypujemy mąką do uzyskania ciasta. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy wałki średnicy ok. 4 cm i odcinamy kawałki wielkości orzecha włoskiego. Rozgniatamy
vegetanieoliwie, którą dostałam w prezencie i oprószyłam tartym parmezanem. Można je również potraktować jako dodatek do jakiegoś apetycznego kawałka mięsa. Zobacz również inne wersje na ---- > pierogi leniwe i kopytka . Pierogi leniwe ze szpinakiem - przepis: ok. 600 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu 2 jajka 450 g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 2 ząbki czosnku
Moje Qulinariaciasto i odstawiłam je pod przykryciem w ciepłe miejsce na pół godziny. Sery rozkruszyłam i dokładnie wymieszałam. Wyrośnięte ciasto obsypałam mąką, uformowałam w wałek i pokroiłam pod skosem (jak kopytka) na trzy części. Na środku każdej z nich zrobiłam wgłębienie, które wypełniłam farszem. Chaczapuri piekłam ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po tym czasie do każdej
Kulinarny Pamiętnikszaszłyków jest dość czasochłonne, dlatego najlepiej zabrać się za nie, godzinę lub dwie przed grillem, albo i wcześniej. Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Kiełbasę kroimy pod skosem w podłużne kopytka (możecie przed krojeniem obrać ją ze skórki). Papryki i cebule kroimy w dość grube podłużne kawałki. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki około centymetrowej grubości. Pieczarki obieramy ze skórki
Smakowy Rajprzekładać partiami na patenę i dokładnie obtoczyć w cynamonowo-maślanej bułce. -Podawać posypane prażonymi migdałami. -Jeśli zostanie nam trochę ciasta możemy wykorzystać je paluszki/ kopytka/ -Zrobiłam niewielka porcję przy pomocy takiego oto drewnianego urządzenia
Zakamarki mojej kuchnimoim stole bardzo często goszczą kopytka. Dawno temu ugotowałam dzieciom leniwe, ale niestety nie zasmakowały im. Teraz postanowiłam ponownie je ugotować i córka była tym razem zachwycona. Gorzej z synkiem, ale mam nadzieję, że również w końcu mu zasmakują :) Składniki: 250g twarogu tłustego 2/3 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżka cukru
Amatorka kuchennapieczarkowy na szybko Jeżeli potrzebujemy szybko zrobić sos, do mięsa czy np. kopytek , a mamy w domu pieczarki, idealnym rozwiązaniem będzie własnie ten sos pieczarkowy. Jest bardzo dobry, a zrobienie go trwa naprawdę bardzo szybko. Składniki: 10 szt pieczarek 1 mała cebulka 1 łyżka masła ok 6 łyżek śmietany sol pieprz woda (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Pieczarki dokładnie czyścimy
Kulinarnie z Polką na Kresachjako córka myślę i czuję smaki podobnie. Kapusta modra zazwyczaj jest u nas podawana z mięsem, choć nie zawsze z roladami wołowymi. Lubię ją przykładowo z kopytkami okraszonymi boczkiem czy słoninką, lubię jako dodatek do mięsnej kanapki. Jej zaletą w przeciwieństwie do tej z białej surowej kapusty jest to, że zyskuje na czasie. Na drugi dzień
Gosia gotujepieprzem doprawiamy na sam koniec, ponieważ niektóre składniki jak oliwki czy ser są słone. Pesto przechowujemy w lodówce, możemy dodawać go do makaronów czy sałatek. Również tradycyjne paluchy czy kopytka podsmażone w pesto idealnie smakują. A przepis znajdziecie na blogu w daniach jarskich . Smacznego
Moniki Smakołyki