 Pierogi truskawkowe na maślance 276
Pierogi truskawkowe na maślance 276jogurtu. Można rozwałkować cienko ciasto i wykrawać szklanką. Ja, w przypadku truskawek, które czasem trudno jest "upchnąć" w pierogu, robię trochę inaczej. Formuję z ciasta wałki jak na kopytka, kroję na grubsze plastry, a następnie pojedynczo wałkuję formując lekko owalne placuszki. Łatwo je nadziewać truskawkami i sklejać. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Od momentu, gdy woda powtórnie zawrze
Praktyczna pl Bułki słodkie z truskawkami bez drożdży 527
Bułki słodkie z truskawkami bez drożdży 527zostawić pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie jesli będzie się kleiło, należy podsypać je mąką. 5. Ciasto uformować w wałek, nasępnie pociąć na paski-jak duże kopytka. 6. Każdy z fragmentów ciasta rozpłaszczyć na placuszek, po środku których należy ułożyć pokrojone truskawki i posypać je cukrem. 7. Nasępnie placuszek należy zakleić jak pierożka i formułować
KreatywnePiny Kotleciki ze szpinakiem- wspólne gotowanie 203
Kotleciki ze szpinakiem- wspólne gotowanie 203słupek fety i 2-3 paseczki papryki, "zamykamy" dokładnie masą mięsną, obtaczamy w mące i smażymy z dwóch stron na złoto-brązowo. Podajemy z czym chcemy, makaronem, ziemniakami, kopytkami, jedynie z kaszą komponują się średnio moim zdaniem
Kuchnia Prezydentowej Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem 217
Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem 217smakuje. Dlatego kiedy ostatnio z lekka o nim zapomniałam i za długo pozostał na palniku, nie byłam w stanie go skonsumować. A że napatrzyłam się ostatnio na przeróżne odmiany kopytek, stwierdziłam, że czemu nie? Dogotuję ziemniaki i zrobię swoją wersję tych klusek - brokułową. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty Bezglutenowa babka piaskowa miękka jak puch 147
Bezglutenowa babka piaskowa miękka jak puch 147puch! A najbardziej dla mnie zaskakujące jest to, że to ciasto jest z mąki ziemniaczanej! Do tej pory myślałem, że mąka ziemniaczana to może się nadać co najwyżej na kopytka, czy inne tego typu kluchy. Znaczy się coś twardego i gumowego może z niej wyjść. A tutaj taka niespodzianka! No po prostu niebo w gębie! Jak bym umarł, trafił
Marder&Marder Manufacture Smażony camembert z żurawiną na liściach szpinaku 171
Smażony camembert z żurawiną na liściach szpinaku 171potrzebny jest ktoś, kto o tym nie wie - przyjdzie i to zrobi. Otóż tym kimś okazała się być Madzia! Wykręciła takiego smażonego camemberta, że myślałem, że się z radości kopytkami nakryję! :) To był właśnie ten smak, smak dzieciństwa! Jadłem i delektowałem się każdym kęsem, bo nie wiem, czy kiedyś znowu to się powtórzy. To było niesamowite! Co prawda
Marder&Marder Manufacture Sztukamięs z sosem śliwkowym 169
Sztukamięs z sosem śliwkowym 169piekarniku na funkcji grilla ok. 10 minut w temp. 200 stopni. My podaliśmy z sosem śliwkowym wg TEGO przepisu ale pasują do tego również inne ulubione dodatki, np. kopytka. Nie musimy wylewać wywaru, który pozostał po pieczeniu mięsa. Można z niego zrobić zupę. Wystarczy odrobinę przyprawić. My dodaliśmy słoik naszego przecieru pomidorowego ( KLIK ), doprawiliśmy solą, pieprzem i słodka papryką
Marder&Marder Manufacture Białkowe pierogi - bez glutenu 372
Białkowe pierogi - bez glutenu 372tutaj zdecydowałam się na skrobię ziemniaczaną. Dla osób dbających o niski IG potraw dobrym pomysłem jest bazowanie na gotowanej soczewicy - można z niej wyczarować przeróżne ciasta, ciasteczka, pierogi i kopytka :) Już mi chodzi po głowie soczewicowa tarta ;) Wracając do pierogów - ciasto nie może być zbyt cienkie, farsz należy nakładać oszczędnie, przy zbyt dużej ilości pierogi się rozpadną. Zwijać trzeba
pyszne zdrowości Kluseczki z truskawkami 195
Kluseczki z truskawkami 195razem będzie propozycja skierowana dla najmłodszych - kluseczki a'la kopytka wycinane foremkami do ciasteczek i podane ze zmiksowanymi truskawkami - nawet największy niejadek im się nie oprze :) SKŁADNIKI: 500 g ugotowanych ziemniaków 125 g twarogu półtłustego ok. 2/3 szkl mąki pszennej ok. 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 2 małe jajka 1/2 łyżeczki soli 1. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę
Kto ugości moich gości? Zielone kluski  ze szpinaku- gnocchi verdi 184
Zielone kluski  ze szpinaku- gnocchi verdi 184klusek (wł. gnocchi jest to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie "gruda"). Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne do polskich kopytek. Składniki: 20 dag mąka, 1 jaja, 25 białego sera, 10 dag masła, 75 dag szpinaku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Wykonanie: Świeży szpinak chwilę podgotować w małej ilości osolonej wody
Tradycyjna Kuchnia Ziemniaczany chrust 149
Ziemniaczany chrust 149Często zdarza C się, że zostaną ziemniaki z obiadu i nie wiesz co z nimi zrobić? Obok tradycyjnych kopytek, można przyrządzić te pyszne chruściki Polecam! Składniki: 6 ziemniaków 3 szklanki mąki 1 jajko sól do smaku tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i bardzo dokładnie rozbić tłuczkiem. Dodać mąkę, żółtko i całość wymieszać. Następnie
Tradycyjna Kuchnia Kluchy drożdżowe „karotki” 145
Kluchy drożdżowe „karotki” 145Kolejny zmodyfikowany przepis- kopytka inaczej- z ciasta drożdżowego z dodatkiem marchewki. i Smakuje idealnie podane na słodko z konfiturą lub do obiadu z prażoną bułką tartą z masłem. Składniki: 30 dag mąki 10 dag marchewki 2 dag drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 3 łyżeczki cukru sól do smaku Wykonanie: Marchew umyć, obrać i zetrzeć
Tradycyjna Kuchnia Chipsy szałwiowe i masło szałwiowe 228
Chipsy szałwiowe i masło szałwiowe 228gotowe :) Masło szałwiowe liście szałwii masło (najlepiej klarowane) Rozgrzej masło na patelni. Wrzuć liście szałwii na patelnię. Smaż je chwilę i wyłóż. Gorącym masłem polej przygotowane danie, np. kopytka lub szparagi gotowane na parze . Uwagi: Pilnuj smażenia chipsów na maśle, by się nie spaliło na patelni. U mnie chwila, w czasie której sięgałam po aparat, sprawiła, że chipsy
Weekendy w domu i ogrodzie ROLADKI Z UDEK FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM 1758
ROLADKI Z UDEK FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM 1758zagotować. Przelać zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z roladkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 50 minut. Po tym czasie roladki będą już miękkie. Podawać z ziemniakami, kopytkami lub kaszą
Walijskie Pichcenie 987. Uśmiech pięciolatki & Kilka pomysłów na... 210
987. Uśmiech pięciolatki & Kilka pomysłów na... 210truskawki, a po II zna Cię i wie z jakiego powodu będziesz miała uśmiech jak i pięciolatki ;) Nie sądziłam, ze kiedyś będę tak szczęśliwa, w taki zwykły sposób. kopytka z ziemniaków i ricotty, podsmażone na maśle z zielonym groszkiem Soda bread z rodzynkami i migdałami Ryż z mleczkiem kokosowym i łososiem, fasolka szparagowa curry z kurczakiem, ciecierzycą
More food, love and dreams