ciasto - 162258 przepisów (strona:113/10818)

Gluten – co to jest? 68

Pisząc o mące nie mogę pominąć kwestii wszechobecnego glutenu . Ciasta lekkie i puszyste , aby mogły rosnąć potrzebują dwóch składników: powietrza oraz czegoś co pozwoli uwięzić to powietrze w cieście. Takim „ czymś ” jest właśnie gluten . Jak powstaje gluten? Gluten powstaje z mieszaniny białek, gluteniny i gliadyny, które łączą się i reagują ze sobą w wyniku wyrabiania ciasta z wodą . Powstały kleisty(...)gluten pozwala wyłapać i uwięzić w cieście pęcherzyki powietrza, które nadają naszemu wypiekowi kształt , miękkość i sprężystość . Gluten sprawia, że nasze ciasto ładnie rośnie, a po upieczeniu nie kruszy się i nie zmieniana danego mu kształtu. Aby dobrze zrozumieć ten proces możemy wyobrazić sobie gluten jako płaską gumową strukturę (błonę) znajdującą się w cieście, która jest nieprzepuszczalna dla gazów więc

SmartBake.pl
Ciasta ze śliwkami 148

Ciasta ze śliwkami  Trwa sezon na śliwki – to dobry moment na to, aby przygotować szybkie ciasto ze śliwkami, idealne na drugie śniadanie lub deser. Wypróbujcie 3 przepisy na ciasta z dodatkiem mąki gryczanej, pszennej i pełnoziarnistej.   Ciasta ze śliwkami są idealnym, letnio – jesiennym deserem. Słodycz tych owoców przełamana ich lekką kwasowością nadaje wypiekom wyrazistości, sprawiając(...)smakują wybornie. Wypróbujcie jeden z trzech przepisów na szybkie ciasto ze śliwkami na bazie pełnowartościowych, ekologicznych mąk – taki wypiek, poza walorami smakowymi, dostarczy Wam porcję zdrowych składników – śliwki to skarbnica błonnika, witaminy A, C, E i witamin z grupy B oraz substancji antyoksydacyjnych.  Ciasta ze śliwkami – 3 proste przepisy  Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Słodkie okruszki
Cynamonowe rollsy bułeczki à la Cinnabons 94

cukru trzcinowego drobnego","3 \u0142y\u017cki mielonego cynamonu","50 g rozpuszczonego mas\u0142a","200 g kremowego serka Philadelphia lub Almette","2 \u0142y\u017cki cukru pudru"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"CIASTO","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"M\u0105k\u0119 przesiej przez sito. Wszystkie suche sk\u0142adniki: m\u0105k\u0119, cukier, s\u00f3l i suche dro\u017cd\u017ce wymieszaj. W przypadku suchych(...)direction-step-5f29a0c8a9c37","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Z suchych sk\u0142adnik\u00f3w uformuj kopk\u0119 i wydr\u0105\u017c w niej do\u0142ek. Wbij do niego jajka. Zagniataj ciasto, stopniowo wlewaj\u0105c letnie mleko i roztopione, ostudzone ma\u0142o.","text":"Z suchych sk\u0142adnik\u00f3w uformuj kopk\u0119 i wydr\u0105\u017c w niej do\u0142ek. Wbij do niego jajka

ProstePesto.pl
Pączki z czarną porzeczką 86

innego dżemu lub konfitury. Wkład, jaki zastosujecie, to już Wasz wybór choć przyznam, że czarna porzeczka smakuje wybornie ! W przepisie na pączki bardziej chodzi o odnalezienie najlepszego dla nas ciasta. Ciasto z poniższego przepisu określiłabym jako ciasto dla początkujących , cukierników. Ponieważ jest dość sztywne (nie jest to wada), łatwo się z nim pracuje, a szczególne znaczenie ma to na początku(...)przygody z pączkami. Dla jasności muszę podkreślić, że pączki są bardzo smaczne , a ciasto po usmażeniu jest puszyste i delikatne. Co jeszcze jest ważne poza odpowiednim ciastem na pączki? Oczywiście temperatura oleju, w którym smażymy pączki. Bardzo przydaje się do tego termometr , który będzie pomagał mam utrzymać temperaturę w okolicach 175 st. C. Jest to temperatura idealna dla tego typu

SprawdzonaKuchnia.pl
Chrust 83

wprawy w pieczeniu pączków lub czasu na ich przygotowanie to skuście się na chrust . Chrust jest bardzo łatwy , a jeśli będziecie mieli jakiegoś pomocnika, to praca pójdzie błyskawicznie. Przygotowanie ciasta sprowadza się do jego zagniecenia i tutaj wspiera mnie mój robot kuchenny, który odwala całą robotę, ale oczywiście bez problemu zrobicie to ręcznie. Następnie trzeba dać odpocząć ciastu przez jakieś(...)pół godziny, zanim weźmiemy się za bicie ciasta. Bicie ciasta to jeden z najważniejszych punktów dzisiejszego przepisu. Ciasto bijemy wałkiem, rozwałkowujemy je wielokrotnie i składamy. Cały ten proces ma na celu wprowadzenie od niego jak największej ilości powietrza , które to sprawia, że chrust po usmażeniu jest pełen pęcherzyków . Ciasto dzięki temu jest kruche i chrupiące. Kolejnym ważnym punktem jest bardzo

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciastka francuskie ze śliwkami i pijanym lukrem 92

może być mega szybki deser, jeśli skorzystacie z gotowego ciasta francuskiego. Natomiast jeśli chcecie przygotować ciasto sami, nie będzie to trudne, ale trochę czasochłonne Przepis pochodzi z mojej „ magicznej książki ” z przepisami z całego świata i tym samym wybieramy się do Francji, gdzie miało przez przypadek powstać ciasto francuskie, chociaż o tego rodzaju wypieków słyszano już w starożytnym Egipcie (więcej(...)cieście francuskim tutaj ) . A jak przygotować ciasto francuskie? Najlepiej w tak zwanym „międzyczasie” Między gotowaniem, sprzątaniem, czytaniem książki, błogim lenistwem… Składniki: 2 niepełne szklanki mąki 1 szczypta soli 125 ml zimnej wody 250 g zimnego masła Uwaga: Szklanka 200 ml Mąkę, sól i wodę zagniatam na jednolitą kulę. Ciasto przykrywam i wstawiam do lodówki na 15 minut. Następnie ciasto rozwałkowuję

Słodki sentyment
Galette z truskawkami i pastą migdałową 105

Galette czyli rustykalna tarta przygotowana bez użycia formy. Jest to najprostszy rodzaj tarty - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika! Taka tarta nie tylko jest prosta w przygotowaniu, ale również pysznie smakuje i świetnie się prezentuje... Moja tarta wykonana jest z ciasta półkruchego z dodatkiem śmietanki kremówki, bez dodatku jajek. Taki spód jest bardzo(...)kruchy i delikatny w smaku - bardziej przypomina ciasto półfrancuskie niż tradycyjne ciasto kruche. Nadzienie tarty to domowej roboty aromatyczna pasta migdałowa wykonana dosłownie z 4 składników oraz świeże plasterki truskawek. Całość posypana jest cukrem oraz płatkami migdałowymi. Nie jest przesłodzona, a lekko kwaśny smak owoców świetnie współgra ze słodyczą pasty migdałowej oraz delikatnym spodem. Dosłownie poezja smaku! P.S. Z przepisu

Kuchnia MagdaLeny
Tradycyjne hiszpańskie i domowe churros 82

u0105k\u0119 oraz doda\u0107 ekstrakt z wanilii i cynamon. \u015aci\u0105gn\u0105\u0107 z palnika.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/tradycyjne-hiszpanskie-i-domowe-churros\/#wpzoom-rcb-direction-step-5ecd5c90d0156","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Ciasto uciera\u0107 a\u017c ciasto b\u0119dzie odchodzi\u0107 od brzeg\u00f3w garnka. Po utarciu ciasto ostudzi\u0107.","text":"Ciasto uciera\u0107 a\u017c ciasto b\u0119dzie odchodzi\u0107(...)brzeg\u00f3w garnka. Po utarciu ciasto ostudzi\u0107.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/tradycyjne-hiszpanskie-i-domowe-churros\/#wpzoom-rcb-direction-step-5ecd5c90d0157","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Do ostudzonego ciasta doda\u0107 jajka i dok\u0142adnie wymiesza\u0107 ciasto. Mo\u017cna pos\u0142u\u017cy\u0107 si\u0119 mikserem bo ciasto ma by\u0107 g\u0142adkie i doskonale wymieszane.","text":"Do ostudzonego ciasta doda\u0107 jajka

ProstePesto.pl
Ciasto czarno białe 150

Ciasto czarno białe. Błyskawiczne ciasto dwukolorowe upiekłam ciasto z okazji Dnia Mężczyzny. Ale to ciasto można upiec również bez okazji. Aby było bardziej świąteczne można zrobić polewę czekoladową i posypać jakąś ciekawą posypką z orzechów, owoców kandyzowanych albo posmarować owocową frużeliną lub zrobić owocowy wierzch z galaretką. Murzynek obok sernika to w naszym domu ulubione ciasto facetów. Gdy pytam(...)jakie ciasto upiec? Przeważnie pada odpowiedź MURZYNEK ! Albo połączenie tych dwóch ciasto, czyli CIELAK . Znudził mi się standardowy przepis na murzynka więc urozmaiciłam je o warstwę jasnego ciasta i dodałam do środka owoce. Przepis na ciasto czarno białe jest prosty i szybki, a ciasto wychodzi znakomite w smaku! Polecam też inne przepisy na murzynka: – Ciasto łaciate z jabłkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb francuski wiejski na drożdżach 102

mój zakwas nabiera mocy, piekę prosty chleb na drożdżach. To chleb, który bardzo przypomina smakiem chleb na zakwasie, a to dzięki długiemu wyrastaniu i naprawdę niewielkiej ilości drożdży. Przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu, samo wyrabianie i mieszanie to w sumie zaledwie ok 30 minut, natomiast więcej czasu zajmuje czekanie aż ciasto wyrośnie. Przygotowując go bazowałam na przepisie J. Hamelmana(...)chleb francuski wiejski. Pracę z ciastem rozkładam sobie na 2 dni. Wieczorem nastawiam zaczyn, który wyrasta przez 10-12 godzin, następnie dosypuje mąkę i wlewam wodę, mieszam i zostawiam na autolizę na 20 minut, później zaczynam wyrabianie, odstawiam, w międzyczasie rozciągam i składam i wreszcie formuję i piekę. Pokochaliśmy ten chleb od pierwszej kromki. Za cienką chrupiąca skórkę, za duuuże

Obiad gotowy
Jak zrobić pizzę w 10 minut 114

szybko zrobić pizzę? To najszybsze ciasto na pizzę jakie znamy. Błyskawiczna pizza gotowa w 10 minut. Ciasta nie trzeba wyrabiać, nie trzeba dodawać drożdży i martwić się, czy ciasto wyrośnie. Nie musisz umieć gotować. I tak wyjdzie! Czas : 10-15 minut Poziom trudności: Bardzo łatwy Liczba porcji : 2 średnie pizze Cud samorosnącej mąki Każdy lubi pizzę, ale nie każdy(...)cierpliwość i czas czekać aż ciasto wyrośnie. Na pewno zadajesz sobie wtedy pytanie jak szybko zrobić pizzę. Jest prosty sposób. Kiedy najdzie Cię ochota na nią ochota, nie kupuj w sklepie mrożonego gotowca, ale zrób ją sam. Będzie dużo taniej i zdrowiej! Jest prosty paten jak szybko zrobić pizzę: używając samorosnącej mąki. Brzmi dziwnie:) Self rising flour jest produktem bardzo

Niedzielny kucharz
Śliwkowa rozkosz 122

Miałam w domu strasznie kwaśne śliwki i nie było co z nimi zrobić, dżemy już porobiłam, na surowo nie dało się ich zjeść. Jedynym wyjściem było umieszczenie ich w cieście. Upiekłam je więc z cukrem. Myślę sobie dalej, skoro śliwki takie kwaśne to beza do nich podpasuje jak ulał… idąc dalej tym tropem, jak robię bezę to zostają żółtka(...)żółtek wychodzi najlepiej – ciasto kruche. Żeby było ciekawiej ciasto kruche zrobiłam w wersji czekoladowej, bo kto nie lubi śliwek w czekoladzie? :) Dopełniłam całość bitą śmietaną i proszę bardzo tak oto powstała Śliwkowa rozkosz. Od razu uprzedzam ciasto jest dość pracochłonne, czasochłonne i trochę trudne. Trud wynagrodzi Wam smak ciasta. Ciasto kruche jest na prawdę kruche. Słodycz bezy przełamana jest

moj przepis na
Wegańska FIT Stefanka (bez cukru) 132

Mojprzepisna.pl | Wegańska FIT Stefanka Długo, długo marzyłam o tym cieście. W dzieciństwie moja mama bardzo często nam je przygotowywała. Było pyszne, z dużą ilością kremu budyniowego lub kremu z kaszy mannej. Moja wersja jest lekko zdrowsza. Blaty upieczone są na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Zamiast cukru są daktyle, które doskonale się sprawdziły w roli słodzidła, dodatkowo dałam syrop klonowy, zamiast(...)jajek jest zmielone siemię lniane, masło zastąpiłam olejem kokosowym. Gdyby zamienić mąkę orkiszową na mieszankę mąk bezglutenowych, wówczas ciasto nie tylko byłoby wegańskie i bez cukru ale jeszcze bezglutenowe. Krem został zrobiony na bazie mleka kokosowego, mleka roślinnego oraz płatków jaglanych. Całość dopełnia polewa zrobiona z gorzkiej czekolady, mleka i agaru. Robiąc FIT Stefankę troszkę wspierałam się przepisem z mojego

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania