Dzień dobry :-) Zapiekanki zawsze wychodzą dobre, my bardzo je lubimy, przeważnie robimy kiedy mamy do zużycia końcówki warzyw, czy innych składników lub kończy się im data ważności. Jesteśmy za nie marnowaniem jedzenia i jak tylko się udaje coś zrobić, to super. Tym razem do zapiekanki dodałam paprykę, która już wymagała zużycia, kulki mozzarelli, którym kończyłam się za kilka dni data(...)żeby powstał nam bałagan ;-) 3. Teraz pomiędzy makaronem układamy różyczki brokuła, w kilku miejscach tuńczyka i oliwki. Na końcu układamy kulki mozzarelli. 4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, zapiekankę pieczemy około 25-30 minut. Smacznego
kruche babeczkiMoskole – Placki Z Gotowanych Ziemniaków Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami I Serem Kotlety Ziemniaczane Z Cukinią Pieczone Placki Ziemniaczane Z Pieczarkami Ziemniaki Faszerowane Boczkiem I Serem Pizza Na Placku Ziemniaczanym Pyszna Zapiekanka Ziemniaczana Naleśniki Ruskie Z Serem Żółtym Szare Kluski Z Boczkiem I Kapustą Kiszoną Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami Zapiekanka Z Puree Ziemniaczanym I Mięsem Mielonym Młode Ziemniaki Zapiekane Z Boczkiem Prosta
e-PrzepisyKulinarneZapiekanka ryżowo-warzywna z kurczakiem Bardzo smaczny, sycący i kolorowy obiad „jednogarnkowy”z piekarnika. Taka zapiekanka to proste i mało czasochłonne danie, którym naje się cała rodzina. Polecam użyć ryżu basmati, ponieważ zwykły ryż może nam się rozgotować. Wówczas danie już nie będzie tak apetycznie wyglądało. W ciągu godziny pieczenia, ryż spokojnie zmięknie i wchłonie bulion, warzywa idealnie
Blog z ApetytemKolejną propozycją rewelacyjnej i szybkiej w przygotowaniu - zapiekanki jest zapiekanka z mięsem mielonym , ziemniakami z sosem serowym. Pyszna. Polecam. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ Sos 250 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 20 dag sera żółtego tartego(...)Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej Zapiekanka 0.5 kg ziemniaków 400 g mięsa mielonego 4 garscie szpinaku 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 1 łyżka czosnku granulowanego Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, kroję w kostkę, gotuję w osolonej wodzie
Gotowanie PatkiDzień dobry :-) Dzisiaj na blogu zapiekanka z makaronem i warzywami. Raz w tygodniu robimy jak trzeba takie sprzątanie lodówki, wykorzystywanie resztek, które pozostały. Tym samym nie marnujemy jedzenia, bo zawsze uda się wyczarować coś smacznego :-) W tej zapiekance znajdziemy makaron i to czego było po troszku, czyli cukinię, oliwki, kilka suszonych pomidorów, troszkę kukurydzy, paprykę, dwie marchewki i połówka cebuli(...)kawałek selera. Do tego odrobina mozzarelli i cebulka dymka. Zapiekanka na wypasie, prawda? Bardzo smaczna i przy okazji lodówka wyczyszczona :-) Miłego poniedziałku :-) Składniki: 1/2 opakowania makaronu (u mnie kokardki) czerwona papryka 2 marchewki 1/2 cebuli kawałeczek selera cukinia kukurydza kilka oliwek zielonych kilka suszonych pomidorów w oleju starta mozzarella olej z suszonych pomidorów sól pieprz słodka papryka zioła prowansalskie
kruche babeczkiZapiekankę z ziemniaków można przygotować na wiele sposobów i przeróżnymi składnikami. Dzisiaj przygotowałam ją z pieczoną cebulą i szynką. Polana jest sosem śmietanowo - jajecznym i zapieczona. Jest idealna na obiad, podwieczorek lub piknik. SKŁADNIKI : 1,5 kg ziemniaków 4 jajka 200 ml śmietany 30 % 5-6 cebul 150 g szynki wędzonej sól, gałka muszkatołowa,pieprz(...)sól, pieprz i przyprawę do ziemniaków, mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy porcję ziemniaków, na to część cebuli i szynki, następnie ponownie ziemniaki, cebula aż do rozłożenia całych składników. Zapiekankę zalewamy masą śmietanową, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku około 40 minut, w temperaturze 180 % C. Po wyjęciu lekko ją studzimy. Zapiekankę podajemy z ulubionymi dodatkami i surówką, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolidoskonale wiecie rzadko kiedy gotuję tradycyjne 2-daniowe obiady. Zdecydowanie bardziej wolę zastąpić je pysznymi zapiekankami, daniami makaronowymi albo kaszą z dodatkami. Dziś, zainspirowana nowością od Hochland na sklepowych półkach przygotowałam dla Was genialną zapiekankę! Wyszła tak obłędna, że rodzina na drugi dzień wołała o to samo! Połączenie świetnego ciągnącego sera, który idealnie się topi z soczystymi pomidorami oraz świeżym(...)smakiem, ale i wyglądem! Spróbujcie! Ps. ser Hochland Burger&Toast to nowość w grubych plastrach dedykowana daniom na ciepło. To specjalny gatunek sera – Cagliata – doskonały do przygotowania zapiekanek, burgerów i tostów – pod wpływem temperatury topi się, a jednocześnie pozostaje ciągnący, aromatyczny i doskonały w smaku. Jak dla mnie genialny! SKŁADNIKI: * ser Hochland Burger&Toast
Ostra na SłodkoZapiekanka makaronowa z warzywami- nasza ulubiona. Ja co prawda dodałam dzisiaj także wędzony boczek, ale zwykle obywamy się bez niego, a i tak jest pyszna. Zapiekanka, to tak naprawdę nie tylko bardzo smaczne i pożywne, ale też praktyczne danie. Możemy przygotować ją bowiem na bazie świeżo przygotowanych produktów, ale równie dobrze możemy zrobić tzw. przegląd lodówki: wykorzystując do niej(...)więcej i w ten sposób mam już gotowy do wykorzystania na następny dzień. Do tego ulubione warzywa, sos beszamelowy i pomidorowy (ja wykorzystuję moją passatę), tarty ser i gotowe. Zapiekanka jest tylko inspiracją, dodatki są oczywiście dowolne. Dzisiaj miałam małego pomocnika w kuchni, więc poszło nam bardzo sprawnie. Mała (coraz częściej garnie się do garów ;-) ) podsmażała warzywa i boczek
Smaczne Zdrowedania - nadziana brokułem, kalafiorem i pomidorkami koktajlowymi. Całość posypana żółtym serem i pokrojoną gorgonzolą. Spód na mące orkiszowej jest miękki, a zarazem lekko chrupiący. Dodatkowo, aby zapiekanka miała nieco inny smak dodałam do niej wędzony boczek. Poniższe danie najlepiej smakuje podane na ciepło. Składniki na 1 tartę: spód orkiszowy niepełna 1 szklanka mąki orkiszowej chlebowej(...)części. Na podpieczony spód ułożyć lekko ugotowane różyczki brokuła, kalafiora, połówki pomidorków, a na sam koniec pomiędzy warzywa dodać boczek, starty żółty ser i gorgonzolę. Całą zapiekankę posypać z wierzchu solą oraz pieprzem. Piec około 25 minut w 180 ° C . Zapiekankę podawać tuż po upieczeniu. Od lewej strony: wygląd spodu przed i po upieczeniu Tarta przed drugim pieczeniem
UgotowaćSzybki sposób na pyszną zapiekankę. Składniki być może macie pod ręką. Składniki: 1 cukinia 1 pomidor 1/2 puszki suszonych pomidorów 2 torebki kaszy kuskus sól pieprz 1 kulka mozzarelli 10 dag sera żółtego – u mnie gouda pietruszka (opcjonalnie) do posypania Kuskus gotuję w lekko osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Przekładam gorący kuskus do miski solę, pieprzę, dodaję(...)połowę kaszy na dno naczynia żaroodpornego. Na kaszę układam poszarpaną mozzarellę, na to znów kasza i plastry pokrojonej, umytej cukinii (wraz ze skórkę) i na cukinię plastry pomidora. Na zapiekankę ścieram ser. Pieke w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Pycha Artykuł Zapiekanka z cukinią i pomidorami z kaszą kuskus pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plDzień dobry :-) Zapiekanki każdy lubi, mam taką nadzieję. U mnie każdy, ostatnio zamarzyły się nam właśnie, ale syn nie chciał tradycyjnych, tylko żeby były jakieś dodatki. Więc zapiekanki zrobiłam z pieczarkami, serem, salami i rukolą. Bardzo nam smakowały, polecam i miłej niedzieli Wam życzę :-) Składniki na 8 sztuk: 4 pół bagietki 350 g pieczarek 100 g startej mozzarelli(...)przekrojone bagietki. Na każdą dajemy usmażone pieczarki, po pieczarkach posypujemy serem i układamy na serze po 3 połówki salami. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy zapiekanki i pieczemy około 15 minut. Ser powinien się nam ładnie roztopić. 6. Wyjmujemy, na bagietki dajemy majonez/ketchup lub sos, co kto lubi i dajemy umytą rukolę. Gotowe :-) Smacznego
kruche babeczkiłasucha i nie tylko. Bardzo dobra zapiekanka, polecam. Ziemniaki oskrobać i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzić i zalać gorącym mlekiem. Dodać masło i udukać na gładką masę. Przykryć i odstawić. Przygotowanie masy z mięsa mięsa – cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać mięso mielone
Kuchnia PokoleńZapiekanka z jaj i warzyw z dodatkiem boczku to propozycja na bardzo syte śniadanie z jajem, lecz także może być podana na drugie śniadanie lub na kolację. Do zapiekanki podaliśmy trzy różne sosy: biały sos ziołowy, salsa z dyni oraz salsę z papryki – wszystkie trzy opcje nam smakowały, lecz proponuję byście wypróbowali sami i... Więcej The post Zapiekanka
Magiczny GarnekSycąca i smaczna zapiekanka może być świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Wędzony boczek, koperek i szczypiorek nadały zapiekance niezwykłego aromatu i smaku. 1,5 szklanki makaronu świderki ½ główki brokułu 200 g wędzonego boczku 2 cebule 5 łyżek zielonego groszku konserwowego 100 g sera feta Sos: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki ryżowej ok. 3 szklanki mleka(...)cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W misce mieszamy ze sobą makaron, brokuł, zielony groszek, ser feta i boczek z cebulką. Całość zalewamy sosem i ponownie mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy pod przykryciem przez 20 minut
VioletoweKucharzenieprzez praskę, drobno pokrojony szczypiorek i listki bazylii. Całość dokładnie mieszamy. Dno formy żaroodpornej smarujemy olejem. Układamy plastry cukinii, które przykrywamy ziemniakami, tworząc pierwszą warstwę zapiekanki. Całość posypujemy startym parmezanem. W ten sposób nakładamy kolejne warstwy zapiekanki: plastry cukinii, ziemniaki, parmezan aż do ukończenia składników. Kończymy na warstwie ziemniaków(...)startym parmezanie. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 °C ok. 35-40 minut. Zapiekankę podajemy od razu po przygotowaniu, dekorując listkami bazylii. **** PREPARAZIONE Per preparare la parmigiana, iniziate lavando bene le patate che andranno lessate con la buccia in acqua salata per circa 25-30 minuti. Una volta cotte, scolatele e lasciatele intiepidire. Nel frattempo tagliate a fettine
La grande e la piccola cuoca