pierniczki - 3630 przepisów (strona:113/242)

Boże Narodzenie 455

Tort makowo budyniowy z cytrusami Kuleczki rybne w zalewie Ryba po grecku Ciasteczka z powidłami Ule orzechowe Piernik z powidłami i masą kokosową Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Makowo kokosowe z żurawiną Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Brazylianka Keks na białkach Kasztanki Drożdżowe kapuśniaczki Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki(...)Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki z białym makiem Rogaliki z orzechów laskowych Sałatka szuba Krokiety z mięsem Pierniczki królewskie z marcepanem Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi Ciasteczka z kremem karpatkowym Likier piernikowy Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Pomarańczowe paluszki Tort piernikowy Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Gwiazdki cytrynowe Barszcz świąteczny czysty Zakwas

Ala piecze i gotuje
Najłatwiejsze i najszybsze pierniczki 181

Właśnie przed chwilą skończyłam piec wspaniałe pachnące pierniczki. To kolejny przepis z przepisów z wycinków z gazet. Pierniczki nie są trudne w wykonaniu, szybko się je robi. Początkowo są twarde ale zamknięte w pudełku szybko miękną. Nadają się też jako ozdoba na choinkę. Z podanego przepisu wyszły mi 4 duże blachy pierników. Składniki: 2 i ½ szklanki mąki pszennej

Na słodko lub wytrawnie
LEBKUCHEN - PYSZNE PIERNICZKI 111

Ciasto powinno mieć lekko klejącą konsystencję. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia i zgęstnienia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy pierniczkami zostawiać spore odległości, gdyż podczas pieczenia zwiększą objętość. Każdą kulkę lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.   Po przestudzeniu pierniczki obficie polukrować

Kuchnia w opałach
Pierniczki nadziewane powidłami 155

przyszły rok, tak więc dzisiaj prezentuję kolejny przepis. Jak pamiętacie w tym roku przygotowywałam staropolski piernik dojrzewający. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym ciasta piernikowego nie przetestowała do zrobienia małych pierniczków jak również rewelacyjnych pierniczków nadziewanych!Są mięciutkie, delikatne, z pysznym nadzieniem z powideł śliwkowych! Jak je przygotować?Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Jak podrasować kawę, kakao lub czekoladę 159

Dzień dobry Kochani :) Wprowadzacie już powoli ducha Świąt Bożego Narodzenia do swoich domów? Ja odliczam dni do pieczenia pierniczków i umilam sobie wieczory piciem kakao. Kilka dni temu natknęłam się na pomysł na to jak podrasować wizualnie zimowe napoje.1) Przygotowujemy bitą śmietanę, taką jak lubimy (u mnie jest z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego).2) Rozsmarowujemy(...)cienko (3mm) na papierze do pieczenia i umieszczacie w zamrażalniku.3) Kiedy jest już twarda wycinamy z niej dowolny kształt foremką do pierniczków - serduszka, gwiazdki, choinki, bałwanki.4) Delikatnie wkładamy do kawy, kakao czy czekolady. Gotowe! Miłego dnia

W kuchni wieczorem
Pierniczki czekoladowe 132

świątecznym stole wśród przygotowanych wypieków nie może zabraknąć pierniczków. Te aromatyczne, korzenne ciasteczka to totalny klasyk, jednak aby trochę urozmaicić tradycję pomyślałam o stworzeniu wariacji czekoladowej. I uwierzcie mi. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasteczka są baaaardzo czekoladowe (za sprawą dobrej jakości gorzkiej czekolady) korzenne i kruche. Najlepiej je zrobić co najmniej tydzień przed świętami aby lekko namiękły (choć maczane(...)czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy ulubione świąteczne kształty. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180`C) przez około 13-14 minut. Ostudzone pierniczki dekorujemy według uznania. Smacznego! Zapraszam po inne świąteczne przepisy

Słodkie Przyjemności
Lukier królewski (royal icing) 178

Czasem w prostocie siła! Niby tylko białko i cukier, a powstaje mega elastyczny i wydajny lukier do pierniczków, no cóż, nie tylko wydajny - dodam jeszcze, że naprawdę tani! Z podanych składników udało mi się przygotować lukier królewski do ozdobienia całej puszki pierniczków (choć to oczywiście wszystko zależy od Waszej wizji i kształtu ciasteczek -  kolor lukru również). Według mnie najładniej

Słodkie Przyjemności
Piernikowy sernik z rosą 214

całe jajka + 4 żółtka - 3/4 szklanki cukru - 1/2 szklanki oleju - 1 i 1/2 szklanki mleka - 1 i 1/2 budyniu śmietankowego - 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej - 400g nadziewanych pierniczków  w czekoladzie (ja użyłam 2 opakowania pierniczków Marco z Biedronki)  Beza: - 4 białka - 1/2 szklanki cukru Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Blaszkę (moja miała wymiary 20cm x 36cm) smarujemy tłuszczem. Składniki

happycreatiff.blogspot.com
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 342

pszenno-żytnie Lavas, turecki chlebek z patelni Chlebek pita z patelni Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem Chleb francuski pieczony w garnku Na słodko Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort

Kulinarne przygody Gatity
Dekoracja stołu wigilijnego 166

stół na Wigilię. Oczywiście obowiązkowo biały obrus i sianko, ale dodaję też inne kolory i dodatki. W tym roku postanowiłam przygotować dla każdego drobny upominek w postaci własnoręcznie upieczonych pierniczków. Uważam, że wraz z jasną zastawą prezentuje się bardzo ładnie.  Przy pakowaniu pierniczków skorzystałam z celofanu, kolorowego sznurka i gałązek świerkowych. Na sianku ustawiłam świeczkę z dekoracyjnym wieńcem

Pasja Smaku
Katarzynki Śnieżynki czyli poWeekendowe Łakocie odc.29 159

dziecka kochałam pierniczki i te alpejskie z marmoladka i czekolada, i te pyszne same w sobie bez żadnych dodatków :) Katarzynki, niemalże wielkości dłoni, bez lukru i czekolady, moje ukochane... szczególnie z kubkiem kakao lub herbaty z cytryną :) Zrobiłam je w sobotę. To w ogóle była pierniczona sobota bo córcia warsztatowała się lepiąc i wycinając pyszne pierniczki z innymi koleżankami

Dzieje kuchennej Wiewióry
833. Świąteczne migawki. 186

rodziny D, miło było ;)  Teraz uciekam pobawić się w gospodarza, a was zostawiam z kilkoma migawkami :) Jakiś dzień przed Wigilią zachciało mi się jednak upiec pierniczki, bo jak to, święta bez pierniczków? Nie ma mowy. Padło na te nadziane, oblane słodkim lukrem. Dobry wybór.   Z racji, że mój brat jakiś wielkim koneserem jedzenia nie jest i najbardziej

More food, love and dreams
Piernikowy jagielnik 210

stewii w proszku + 2 łyżki cukru brązowego lub 1/2 szkl. brązowego cukru + 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki kakao naturalnego 2 garści zmielonych orzechów 150-200 g pierniczków np. z tego  przepisu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: W garnku gotujemy mleko i 60 g margaryny PALMA. Dodajemy wypłukaną kasze(...)jaglaną i gotujemy do wchłonięcia płynów, a następnie podlewamy mleczkiem kokosowym i dalej chwile gotujemy.  Pierniczki kruszymy i łączymy z resztą margaryny, jogurtem i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej.  Ostygniętą masę blenderujemy z cukrem, resztą mąki i przyprawami. Mieszamy z kakaem oraz orzechami.  Ciasteczka wykładamy na formę. Pieczemy ok. 15 minut. Po upływie czasu przelewamy masę jaglaną

Czarnawisienka
Ostanie przygotowania - błyszcząca glazura do piernika 138

Jako że jutro już wyruszam w krajoznawczą podróż świąteczną (muszę objechać pół Polski), dziś miałam ostatni dzień na przygotowania. Prezenty już zapakowane, pierniczki ozdobione, pozostało jedno - wykończyć piernik. Przepis na tę piękną błyszczącą glazurę znalazłam na stronie Magazyn Kuchenny . Składniki na glazurę: 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1/4 szklanki śmietanki 30% 1/4 szklanki wody 2/3 szklanki kakao(...)połączenia składników. Przecedzamy przez metalowe sitko i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Piernik ustawiamy na kratce, a kratkę na blaszce. 3. Ostudzoną glazurą polewamy piernik (możemy nią również ozdobić pierniczki z marmoladą) pamiętając o bokach, opcjonalnie ozdabiamy masą marcepanową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc). Gotowe! :) UWAGI: Aby wystarczyło polewy na wszystkie trzy pierniki z załączonego

My Culinary Art
Staropolski piernik świąteczny (dojrzewający) - część 2 158

już czas na upieczenie staropolskiego piernika dojrzewającego , aby móc go serwować swoim bliskim w czasie świąt. Jak pamiętacie z tego ciasta postanowiłam upiec duży piernik, jak również małe pierniczki. Jak upiec małe pierniczki dowiecie się tutaj. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść