pierniczki - 3630 przepisów (strona:122/242)

Piernik z marcepanem 775

uzyskania jednolitej konsystencji. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto i obsypać perełkami, zanim polewa zastygnie. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Pierniki i pierniczki , Serniki pieczone Tagged: czekolada , dżemy , kremówka , marcepan , miód , twaróg

https:KKuchniaMniam
Piernik staropolski 125

doby, by skruszało. Tuż przed planowanym podaniem dekorujemy piernik polewą i posiekanymi orzechami. * Proponuję przygotować podwójną porcję ciasta, gdyż z tego samego przepisu można przygotować fenomenalne pierniczki staropolskie z nadzieniem, na które przepis niebawem znajdzie się na blogu. **Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Piernik staropolski z masą orzechową 224

piernik tuż przed Świętami. Smacznego :) RADA: piernik będzie jeszcze lepszy, jeśli użyjemy domową przyprawę do piernika . Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Pierniki i pierniczki Tagged: alkohol , czekolada , kremówka , miód , orzechy włoskie , polewa

https:KKuchniaMniam
Przyprawa do piernika na dwa sposoby 128

mielonych 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu kolorowego w młynku 1/2 łyżeczki anyżu mielonego Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Pierniki i pierniczki Tagged: cynamon , goździki , imbir

https:KKuchniaMniam
Piernik staropolski / pieczenie 219

Nadziewane pierniczki z ciasta na piernik staropolski już gotowe, więc teraz czas na docelowy wypiek :) Robienie piernika staropolskiego składa się z trzech etapów- przygotowania ciasta, pieczenia blatów oraz przekładania i dekorowania. Ciasto już od dawna jest, więc czas na kolejny etap :) Blaty pieczemy na 5-7 dni przed świętami. Dajemy ciastu 2-3 dni na skruszenie i po tym czasie

DefinicjaSmaku
Pierniczki 98

żeby dziecko nie siedziało tylko przed tv, to oprócz wspólnego robienia kukiełek i wybiegu mody dla papierowych modelek, wpadłam na pomysł, że możemy też trochę pobawić się w kuchni.Teraz pierniczki odpoczywają w metalowych puszkach i czekają na lukrowanie, a nie ukrywam, że w tym roku mam zamiar się do tego solidnie przyłożyć. Z tego samego przepisu zamierzam również wypiec ścianki

bistro mama
Ciasto na świąteczne pierniczki cz.1. 446

sklepach już od 2 listopada ruszyło szaleństwo świąteczne. U mnie na blogu dopiero dziś przepis na cudownie pachnące i smakujące pierniczki. Ciasto powinno leżakować ok. 6-7 tyg, a do świąt zostało już tylko ok. 5, więc dość mało mam czasu ;-( Mam nadzieję, że wyjdzie i będę mogła przed Świętami pochwalić się moimi wypiekami. Powiem szczerze pierwszy raz robię ciasto

Ana Mari's world
Ciasto na świąteczne pierniczki cz.2. Pieczenie i lukrowanie pierniczków. 368

Kilka tygodni temu zamieściłam przepis na pierniczki. Przyszła pora na ich pieczenie i lukrowanie! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pierniczki katarzynki 166

razie potrzeby i drugą łyżkę. Dużo zależy od gęstości miodu i wielkości jajka jakie akurat dodajemy. Ciasto wałkować na placki grubości ok. 5-7 mm i wykrawać pierniczki. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec

Mix smaku
Mięciutkie pierniczki II 146

posmarować mlekiem zagęszczanym lub roztrzepanym białkiem. Wkładać do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni, ok. 10 min. Po zdjęciu z blachy studzić na kratce. Nawet po wystudzeniu te pierniczki nie twardnieją całkowicie, nawet na drugi dzień pozostają miękkawe, nadające się do jedzenia

Mix smaku
Pierniczki 201

sprawdzonego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Miód podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Do mąki dodajemy miód, przyprawę do piernika, sodę, masło, jajka. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na placki o średnicy 1/2 cm.Wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do zarumienienia. Potem dekorujemy wedle naszej fantazji

Anioły w kuchni
Kwiatuszki piernikowe z dżemem 165

Ciasteczka korzenne, pierniczki , pierniki itp.teraz na topie.. ...i u mnie po raz kolejny ciasteczka piernikowe ..tym razem w formie kwiatuszków..zajadane wraz z dodatkiem dżemu.. 40 dkg mąki  2 duże jajka  13 dkg cukru pudru  10 dkg masła [roztopić i lekko przestudzić]  10 dkg miodu 1 łyżka przyprawy do piernika  1 łyżka kakao

Moje domowe kucharzenie
Korzenno-miodowe gwiazdki z pekanami 202

Zawsze przed świętami robię pierniczki, dekorując je lukrem. Dzisiaj dekorowałam serduszka i gwiazdki w kolorach bloga, wkrótce Wam je pokażę :) Lubię też ciastka ozdobione orzechami, dlatego upiekłam korzenno-miodowe gwiazdki, wciskając w każdą orzeszka pekan. Cudownie było je chrupać... Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki . W oryginale były to ciastka stemplowane. Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru

Czerwień i błękit
Piernik staropolski dojrzewający 385

rozpływa się w ustach. Ponieważ piernika wychodzi bardzo dużo (ja piekę aż 3 ciasta, po jednym dla Mamy i Teściowej) można część ciasta przeznaczyć na pierniczki, które smakują równie wspaniale. Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI: 500 g prawdziwego miodu (użyłam lipowego) 1,5 szklanki cukru 250 g masła 1 kg mąki pszennej (użyłam typ 450) 3 całe jajka

Słodko-Słony Świat Ilony