 Sałata polska – kuchnia galicyjska 162
Sałata polska – kuchnia galicyjska 162chłodnik ruski, karasie po węgiersku, a na deser jabłka sposobem portugalskim. Wśród tych dań ze starego kontynentu nie brak również specjałów określonych dopiskiem „polski”. Mamy więc przepis na barszcz polski klarowny, na kapuśniak polski, polski chłodnik i sos polski pospolity. Jest też receptura na sałatę polską, która bynajmniej nie ma nic wspólnego z klasyczną sałatką warzywną, która współcześnie jest najpopularniejsza
Trzeci talerz Mala M.-P. Świst i L. Płonka co to jest za duet! 119
Mala M.-P. Świst i L. Płonka co to jest za duet! 119Niebieskooki bóg seksu, przystojny sąsiad, dwie przyjaciółki, dwa grzybki w barszczu… A do tego napisane Świstakowym językiem. Przepadłam! Mala M Świst Paulina , Płonka Lilka Premiera 2021-04-14 Wydawnictwo Akurat Świat Mali staje na głowie, kiedy dziewczyna zawiera bardzo bliską znajomość z niebieskookim bogiem seksu. Zadurzona, oszołomiona i zdezorientowana postanawia za wszelką cenę odszukać mężczyznę, który w pół godziny
Latosiowydom Imprezowe paluchy serowe 453
Imprezowe paluchy serowe 453sprawdzi się idealnie na różnego rodzaju domówki czy spotkania z przyjaciółmi. Można je serwować solo, a także z dodatkiem sosu czosnkowego, ketchupu, a nawet filiżanki czerwonego barszczu. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem, na pewno będziecie zachwyceni ich smakiem! PRZEPIS NA IMPREZOWE PALUCHY SEROWE Składniki 100 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 1 ząbek czosnku 40 ml oliwy
Alle Dobre! Krokiety z jajkiem 117
Krokiety z jajkiem 117Szybkie i tanie krokiety z jajkiem, najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Wersja 100 % wegetariańska, bez dodatków mięsnych w postaci pasztetu. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 14 łyżek mąki 400 ml mleka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 6 jajek 1 duża bułka pszenna 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
KuchniaWeDwoje.pl Kulebiak z rybą i kapustą 128
Kulebiak z rybą i kapustą 128Kulebiak jest potrawą pochodzenia rosyjskiego lub niemieckiego, ale występuje w roli głównej na wielu wigilijnych stołach w parze z barszczem czerwonym. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 3 niewielkie sztuki (6 porcji) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej ½ szklanki mleka 10 g drożdży 25 g margaryny ½ łyżeczki cukru szczypta soli Farsz: 3 filety rybne (około 300 g) 500 g kapusty
KuchniaWeDwoje.pl Szybki barszcz z gotowanych buraków 139
Szybki barszcz z gotowanych buraków 139Prosta zupa z gotowanych buraczków a'la barszcz ukraiński, przygotujesz ją w niecałe 30 minut. To zupa którą gotuję z ogromną przyjemnością i nigdy mi się nie znudzi, bo uwielbiam wszystkie czerwone barszczyki. Dzisiejsza jest bez wkładki mięsnej, a pomimo tego syta i pożywna, dzięki dużej ilości warzyw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! MINI PIEROŻKI Z MIĘSEM MIELONYM 125
MINI PIEROŻKI Z MIĘSEM MIELONYM 125Jest to forma do przygotowania pierogów, która sprawdzi się doskonale w każdej kuchni. Przyznam Wam, że ten gadżet znacznie ułatwia mi lepienie pierogów czy uszek z farszem grzybowym do barszczu. Oprócz czasu spędzonego na wyrabianiu ciasta na pierogi to ich nadziewanie i lepienie zajęło mi około 30 minut. Od teraz w moim domu pierogi będą częstym daniem na obiad :) Składniki
Zrób to smacznie 12 rad jak przetrwać święta z cukrzycą 124
12 rad jak przetrwać święta z cukrzycą 124posiłków w ciągu całego roku. Postne i nietłuste potrawy przysłużą się każdemu. Jednak przy cukrzycy warto zwrócić uwagę na te dania, które zawierają dużą ilość węglowodanów. O ile czysty barszcz czy zupa grzybowa nie wpłyną znacząco na glikemię, tak dodatek dużej ilości uszek czy makaronu może spowodować wzrost poziomu cukru. Warto też zachować umiar przy pierogach. Uważaj w kolejne świąteczne
Dietolog Barszczyk biały ze śmietaną 132
Barszczyk biały ze śmietaną 132mnie taki był ale cały rok go zajadamy i jest przepyszny. Idealnie nakarmi, odżywi i smakuje obłędnie. Gotuje się go szybciutko, potem szybciutko znika, polecam do wykorzystania. Barszcz zabielany. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie Zupa buraczkowa na żeberkach 145
Zupa buraczkowa na żeberkach 145pełna smaku zupa buraczkowa, gotowana na żeberkach. Zupa konkret, gęsta od warzyw a porcja mięsa sprawia, że drugie danie nie potrzebne. A wegetariańskim amatorom buraczków przypominam przepis na barszcz po ukraińsku. Zupa buraczkowa na żeberkach Składniki 1,5 kg żeberek 2 łyżki oleju 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 2 ziela angielskie 2 liście
Smaczny zeszyt Faszerowane paszteciki 107
Faszerowane paszteciki 107Faszerowane paszteciki to fajny i ciekawy pomysł na szybką przekąskę na imprezę. Świetnie pasują do barszczu. Składniki Ciasto: 40 dkg mąki 30 dkg margaryny 3 łyżki gęstej śmietany 0.5 łyżeczki octu 1 jajko Farsz: pieczarki papryka cebulka kapusta kiszona Przygotowanie Warzywa smażymy, a kapustę gotujemy do miękkości. Później wszystko razem wymieszać i doprawić według uznania. Składniki ciasta zagnieść
Wasze Przepisy Pieczone pierogi z drobiowym farszem 140
Pieczone pierogi z drobiowym farszem 140można śmiało podać na obiad, na spotkaniach z przyjaciółmi, przyjęciach czy na Sylwestra. Prosto, szybko, pysznie. Idealnie smakują same, w towarzystwie ulubionych sosów lub zimą z kubkiem gorącego czerwonego barszczu. Składniki: 500 g mąki pszennej + do podsypania 8 g suszonych drożdży szczypta cukru mała szczypta soli 40 g miękkiego masła lub margaryny niepełna szklanka ciepłego mleka 1 jajko
Słodkie okruszki Suszony ser na Wielkanoc 160
Suszony ser na Wielkanoc 160termo obiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gotowe sery powinny mieć twardą, mocno żółtą powierzchnię, środek zaś ma pozostać miękki. Takie sery znakomicie podkreślają smak Wielkanocnego barszczu jak również sprawdzają się jako samodzielna przekąska
Kulinarne przemyslenia Chrzan w zalewie – kuchnia podkarpacka 115
Chrzan w zalewie – kuchnia podkarpacka 115chrzanu szybko staje się suchy i łykowaty. Można jednak przedłużyć jego przydatność ścierając go na tarce i zalewając odpowiednio przygotowaną zalewą. Taki chrzan nada się później do ćwikły, białego barszczu czy pasty jajecznej. Przepis na chrzan w zalewie podaję za Kołem Gospodyń Wiejskich Wysoka Strzyżowska Dół (Gmina Strzyżów), który opublikowano w „Czarnorzecko-strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy Kół Gospodyń Wiejskich
Trzeci talerz Wielkanoc to nie tylko żurek. Poznaj niebanalne świąteczne przystawki! 145
Wielkanoc to nie tylko żurek. Poznaj niebanalne świąteczne przystawki! 145Zgodnie z tradycją na wielkanocnym stole pojawiają się żurek, barszcz biały, mazurek czy jajka z majonezem. Jednak nie należy zapominać o znakomitych przystawkach! Do wyboru jest mnóstwo przepisów na dania rybne, jajeczne czy warzywne – oto najlepsze inspiracje pełne smaków i aromatów. Continue reading Wielkanoc to nie tylko żurek. Poznaj niebanalne świąteczne przystawki! at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
kurkanielotka.pl