rodzaje ciasta i 4 różne nadzienia! Czyli choinka na słodko i słono :) Dla każdego coś dobrego! Nadzienie cynamonowe, makowe, z powideł śliwkowych, a może na słono z czosnkiem? Wypróbuj każdą opcję! CIASTO Ciasto francuskie Pierwszym rodzajem ciasta jest... ciasto francuskie. Takie, gotowe ze sklepu. Kupujecie jedno, rozwijacie i nakładacie dwie części na siebie. Wycinamy z niego trójkąt z nóżką(...)dole. Nacinamy od góry - najwyżej najmniejsze nacięcia, najniżej największe. Dolną część przygotowanego i wykrojonego ciasta smarujemy nadzieniem. Nakładamy drugą część. Boki zawijamy. Możemy wyciąć z reszty ciasta gwiazdkę na czubek i do zjedzenia "na raz" i skosztowania czy można "bez wiochy" (ja Was o tym zapewniam, ale może jesteście niedowiarkami) podać choinkę na stół :) Choinkę smarujemy roztrzepanym jajkiem
CzarnawisienkaPomarańczowe ciasto owsiane. Ten przepis na ciasto z sokiem z pomarańczy , cynamonem i płatkami owsianymi to marzenie każdego kto lubi zdrowe i pyszne ciasta . Delikatny miękisz o zapachu cynamonu i pomarańczy sprawia, że to ciasto idealnie nadaje się na śniadanie , deser po obiedzie lub jako podwieczorek bądź przekąska . To ciasto składa się głównie z płatków owsianych , soku z pomarańczy , jogurtu(...)greckiego , mleka kokosowego i cynamonu . Kilka prostych składników wystarczy by cieszyć się smakiem zdrowego ciasta . Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne
Zdrowy Styl JoannyStrudel jest jednym z bardziej znanych węgierskich deserów. Można go kupić w większości cukierni jak i w małych budkach z jedzeniem na wynos. Strudel to rodzaj rolady z ciasta, wypełnionej nadzieniem z sera białego, wiśni bądź jabłek. Ciasto, z którym ja najczęściej spotkałam się w strudlu to ciasto filo. Przepis na strudel jabłkowy , który znajdziecie poniżej jest na bazie ciasta(...)filo. Nie robiłam ciasta w domu, sięgnęłam po ciasto kupione w sklepie. Powód był bardzo prosty, przygotowanie ciasta filo w domu jest niezwykle czasochłonne a mi zależało na czasie. Ciasto sklepowe okazało się być wystarczające i równie smaczne. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Strudel z jabłkami Składniki na strudel jabłkowy. 80 dkg jabłek
MeCooksCiasto Fale Dunaju z jabłkami to klasyczny wypiek przygotowany według starego i wypróbowanego przepisu mojej mamy. Ciasto jest pyszne, puszyste i mięciutkie, a masa budyniowa lekka i aksamitna. Całość dopełnia przepyszna polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady. Składniki na ciasto Fale Dunaju z jabłkami (blaszka o wym. 28×23 cm): 280 g mąki pszennej (tortowej) 250 g masła 5 jajek(...)rozmiar M) 180 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka Dodatkowo do ciasta ciemnego: łyżka kakao łyżka mleka Krem: 700 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżka mąki pszennej 160 g cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 150 g masła Polewa: 100 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao łyżka masła
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na ten sernik zboczyłam na blogu niebo na talerzu . Miałam i tak na weekend robić jakieś ciasto, więc skorzystałam z przepisu i zrobiłam. Moje ciasto wyszło troszkę jaśniejsze, bo okazało się, że ciemne kakao okazało się nie takie ciemne jak powinno być. Mimo tego ciasto jest pyszne i nie jest wcale trudne w przygotowaniu. Robimy dwa ciasta, które przed(...)pieczeniem łączymy. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na trzy blaty i gotujemy ser. Przekładamy, robimy polewę i gotowe. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka: 23 x 33 cm Składniki ciasto ciemne: 5 jajek L 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki typ 450 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ciasto jasne: 6 białek z jajek
kruche babeczkiCiasto 3 BIT , czyli ciasto bez pieczenia z herbatników przekładanych kajmakiem, budyniem waniliowym i bitą śmietaną, posypane gorzką czekoladą. M hmmm… mhmmm… to były dźwięki towarzyszące degustacji tego ciasta 🙂 Nic dodać, nic ująć. Ciasto 3 bit to przepyszne ciasto, a o ostatnie kawałki zawsze toczą się bójki 🙂 Każdy musi zaliczyć dokładkę. Ciasto 3 BIT to ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu(...)Ciasto 3 BIT to imprezowy HIT na dużą blachę. Idealny na urodziny, chrzciny, komunię . Kajmak, bita śmietana oraz najlepszy budyń karpatkowy, to niebiańskie połączenie 😉 Gorąco polecam! Składniki na Ciasto 3 BIT: 600 g herbatników petit beurre 600 g gotowego kajmaku w puszce (1 i 1/4 puszki), np. takiego 3 szklanki mleka 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru
Moja DelicjaSezon na papierówki trwa w najlepsze, więc mam dla was kolejne ciasto z tymi pysznymi jabłkami. Tym razem jest to ciasto, które jeszcze całkiem niedawno było hitem i było często pieczone w polskich domach. Świadczyły o tym chociażby częste posty w mediach społecznościowych i liczne komentarze z zachwytami nad tym ciastem. Ostatnio trochę już zostało zapomniane, ale nie przeze mnie(...)Mowa o cieście z połówkami jabłek. Ja to ciasto zrobiłam dziś po raz pierwszy, mimo, że tak jak napisałam, jest ono znane już od dłuższego czasu. W końcu doczekało się realizacji spośród setek innych przepisów i pomysłów, które ciągle przybywają. Bardzo się cieszę, że zdecydowałam się na to ciasto, bo jest naprawdę pyszne i proste do zrobienia. Ciasto wręcz rozpływa
Waniliowe ImprowizacjeCzas czytania: 3 min Uwielbiam ciasta typu tarta, ponieważ są szybkie do przygotowania i mało wymagające, a jednocześnie bardzo smaczne! Ciasto na tartę można przygotować w większej ilości i upiec za jednym zamachem spody do dwóch lub trzech ciast, lub surowe ciasto zamrozić i wykorzystać, kiedy będzie potrzeba. Jeśli zdecydujecie się upiec więcej spodów, należy ciasto po całkowitym wystudzeniu szczelnie(...)suchym miejscu do czasu wykorzystania. Mając gotowy spód do tarty, przygotujemy wyśmienity deser w 10 minut, wystarczy wymieszać serek mascarpone ze śmietaną na to świeże sezonowe owoce i gotowe! Ciasto z dzisiejszego przepisu jest bardzo kruche szczególnie zaraz po upieczeniu, ale po kilku godzinach delikatnie mięknie i staje się jeszcze lepsze. Do tarty użyłam mieszanki czereśni i truskawek, które świetnie
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min W prostocie siła! Takie nieskomplikowane przepisy lubię najbardziej, nie wymagają wiele pracy, a efekt jest wspaniały! Tort marchewkowy jest wyśmienity, ciasto jest sprężyste, kremowe dość ciężkie. Przełożone delikatnym kremem z dużą ilością orzechów włoskich, które smakuje po prostu obłędnie. Ciasto podzieliłam na dwie części do jednej z nich, dodałam kakao, które wspaniale pasuje do korzennego smaku(...)ciasta. Oczywiście kakao można pominąć i przygotować klasyczną wersję. Moje dzieci oszalały na punkcie tortu marchewkowego, tort zniknął błyskawicznie, a po ostatni kawałek była niezła przepychanka. Mam już zamówienie na kolejny tort, ale następnym razem upiekę muffinki. Oczywiście podzielę się z Wami przepisem, a tymczasem możecie spróbować również pysznego ciasta marchewkowego z dużą ilością bakalii, sama nie wiem, które jest
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Najtrudniejszą sprawą było nadanie temu smakołykowi jakiejś krótkiej i trafnej nazwy 😉 Serniczek migdałowy to chyba dobry strzał, choć nie jest to klasyczny sernik czy też ciasto migdałowe. Jest to niesamowite połączenie tych dwóch przysmaków. Ciasto jest bezglutenowe , a w mojej wersji również bezcukrowe. Oczywiście jest słodkie , ale zamiast klasycznego białego czy trzcinowego cukru dodałam ksylitol(...)niskim indeksem glikemicznym. Jak wspomniałam ciasto, jest bezglutenowe, bo nie ma tutaj dodatku mąki pszennej, ale są mielone migdały , które nadają mu wspaniałej konsystencji. Do przygotowania ciasta nie jest potrzebny również proszek do pieczenia. Ciasto spulchnione jest ubitymi na sztywno białkami. Tak więc widzicie, że ciasto jest zdrowe , ale co ważniejsze jest obłędnie smaczne ! Delikatne, puszyste, a z drugiej strony
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Dzień dobry, dziś zapraszam na kolejny wpis z serii ciast mało wymagających, jest to szybka szarlotka truskawkowa na pysznym kruchym cieście. Do dzisiejszego przepisu wykorzystamy truskawki, które wspaniale wzbogacają klasyczną wersję szarlotki. Połączenie jabłek i truskawek jest bardzo udane, doprawione szczyptą cynamonu smakują wyśmienicie! Oczywiście poza wkładem owocowym potrzebne jest dobre kruche ciasto! Kruche ciasto(...)tart i szarlotek powinno być cienkie, cienki spód jest o wiele smaczniejszy i delikatniejszy od grubej warstwy kruchego ciasta, które mogłoby przytłoczyć smak wkładu owocowego. Ciasto można przygotować dzień lub nawet kilka dni wcześniej i przechować je bezpiecznie w zamrażalniku, a w dowolnej chwili odmrozić i przygotować pyszną szarlotkę truskawkową. Koniecznie spróbujcie, ta wersja jest pyszna! Print Szarlotka truskawkowa .wprm
SprawdzonaKuchnia.plBabka drożdżowa to punkt obowiązkowy do zrobienia na Wielkanoc ! Święta to czas, kiedy pieczemy duże baby , zawijańce , lub małe urocze lukrowane babeczki . Dziś podam Wam przepis na bardzo proste ciasto drożdżowe, w które zawinęłam marcepan oraz ciemną i białą czekoladę. Oczywiście możecie użyć innego nadzienia, może to być dżem lub inny krem, choć z marcepanem i czekoladą babka jest wyśmienita(...)Ciasto drożdżowe powinno być upieczone tuż przed podaniem , ponieważ najlepsze jest świeżutkie. Upieczone dzień przed podaniem trzeba odpowiednio przechować, aby niepotrzebnie nie obsychało. Jeśli będziecie chcieli podać babkę z cukrem pudrem lub polewą czekoladową, czy lukrową zróbcie to w dniu podania. Wierzch można dodatkowo posypać siekaną czekoladą lub płatkami migdałów. Pamiętajcie , że każde ciasto drożdżowe można odświeżyć , jeśli oczywiście
SprawdzonaKuchnia.plCiasto czekoladowe z profiterolkami Jest to zdecydowanie ciasto z efektem WOW! Pięknie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje. Naprawdę warte polecenia. Składniki: Ciasto parzone na profiterolki: 125ml wody (pół szklanki) 40g masła pół szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli Krem do profiterolków: 100g serka mascarpone 200g śmietanki kremówki 1 łyżki cukru pudru Ciasto czekoladowe: 115g(...)czekoladowy: 125ml śmietanki 36% 70g gorzkiej czekolady 70g mlecznej czekolady 2 jajka szczypta soli 15g cukru pudru Dodatkowo: garść mrożonych malin lub nasion granatu cukier puder do posypania ciasta ***Przygotowujemy profiterolki. W garnuszku zagotowujemy wodę z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę i cały czas gotujemy i mieszamy ciasto drewnianą łyżka, aż zacznie odchodzić
Blog z Apetytem