stołach słodkości, tak bardzo lubianych zwłaszcza przez żeńską część biesiadników. Polecam Was wypróbowanie kolejnego przepisu siostry Anastazji. Pierwszy przepis siostry Anastazji, jaki zamieściłam na blogu, był to przepis na ciasto Pychotka , dzisiaj zapraszam na Cappuccino. Nie zawiedziecie się jego smakiem.Ciemny biszkopt, kokosowy środek i pyszna, lekka masa o delikatnym smaku cappuccino. Z czystym sumieniem polecam to ciasto(...)Wylać na wyłożoną papierem prostokątną blachę. Piec w temperaturze 160-180 stopni przez około 30-40 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić w poprzek na dwie części. Ciasto kokosowe: 20 dkg wiórków kokosowych - użyłam wiórek marki Kresto , 5 białek , 1 szklanka cukru , 1 łyżeczka proszku do pieczenia . Białka ubić z cukrem. Dodać wiórki i proszek
Codzienna kuchnia niecodziennaabsolutnie nie sprzyja spędzaniu czasu poza łóżkiem. I choć dawno nic nie piekłam, jakoś nie mogłam się przemóc, żeby wyjść do sklepu. W związku z tym dzisiaj pokażę ciasto, które upiekłam na przyjazd Doroty. Kiedy zobaczyłam je u Joli wiedziałam, że upiekę je prędzej czy później. Cudny kolor i zwarta konsystencja nie dawały o sobie zapomnieć. Ponieważ miałam(...)cały czas puree z dyni i chciałam je wykorzystać, ciasto to było rozwiązaniem idealnym. Moje ciasto wyszło jeszcze bardziej zwarte, niesamowicie wilgotne (wilgotność ciasta zależy od konsystencji dyniowego musu - mój był stosunkowo rzadki) i aromatyczne. Na zdjęciu wygląda, jakby miało lekki zakalec, ale taki już jego urok. Na przyszłość - moim zdaniem wspaniale pasowały by tu rodzynki namoczone wcześniej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeStefanka... Intensywnie miodowe ciasto. Krem na bazie kaszy manny. Wierzch oblany gorzką czekoladą. Pyszne ciasto, które elegancko wygląda i łatwo się kroi. Polecam! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej; 3/4 szklanki białego cukru; 200 g margaryny; 2 łyżki miodu; 2 jaja; 1 łyżeczka sody. Krem: 1 litr mleka (u mnie 0,5%); 3/4 szklanki białego cukru; 200 g margaryny(...)cukier wanilinowy; 9 łyżek kaszy manny. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady; 125 g margaryny. Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagnieść (tak jak ciasto kruche). Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wszystkie składniki ciasta i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego. Można oczywiście ciasto zagnieść ręcznie. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą z części ciasta roprowadzić
Gospodyni Miejskasmaczna, łatwa i szybka w zrobieniu. Nie raz mamy telefon... "możemy wpaść za pół godziny?..." i wtedy się zaczyna co tu szybko zrobić. Jak dla mnie takim rozwiązaniem jest ciasto francuskie, możemy je robić na słodko i słono a i koszt takiego ciasta nie jest duży. Większość z nas lubi takie ciasto. Okres na warzywa zielone się rozkręca na dobre(...)razem w cieście wylądowały brokuły a że kocham ser pleśniowy to i również w nim wylądowały. 40 minut z upieczeniem i mamy gotową ciepłą przekąskę. SKŁADNIKI : na 4 osoby czas ok 40 minut (przepis autorski) 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 mała brokuła świeża 2 cebule czerwone 3 plastry boczku pancetta 100 gram serka pleśniowego niebieskiego
Basia w kuchniwcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej. W dużej misce wymieszaj Tang Zhong i mleko z mąką i mlekiem w proszku. Mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, przykryj folią spożywczą lub włóż do worka foliowego i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej (autoliza). W tym czasie rozrób drożdże z cukrem. Dodaj do ciasta(...)rozrobione z cukrem drożdże i wyrabiaj kilka minut, do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, po czym dodaj sól i kontynuuj wyrabianie przez około 5 minut. Dodaj do ciasta oliwę lub roztopione wcześniej i ostudzone do temperatury pokojowej masło i wyrabiaj około 10 minut, aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto waży około 1200g. Podziel ciasto na pięć części - jedną o wadze
Grahamka, weka i kajzerkaSzybkie w wykonaniu ciasto ucierane z owocami u mnie brzoskwinie z puszki i pianka malinowa. Następnym razem spróbuję wersji z wiśniami ... Ciasto 3/4 margaryny 3/4 szkl cukru 3 łyżki wody Składniki te rozpuścić razem i lekko ostudzić 3 jajka 2.5 szkl mąki 1 proszek do pieczenia cukier waniliowy ewentualnie aromat cytrynowy Dodatkowo Puszka brzoskwiń Białka ubić na sztywno(...)piec ok 15 minut Pianka 5 białek 1/2 szkl cukru 1/2 szkl oleju 1 budyń śmietankowy 1 budyń malinowy Białka ubić z cukrem, połączyć z proszkiem budyniowym i olejem Ciasto wyjąć na chwilę z piecyka i posmarować pianką, wstawić ponownie na ok 20 min. Piec do zrumienienia pianki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasto, które postanowiłam dzisiaj zrobić to ciasto typowo letnie. Owoce o które nie jest trudno, galaretka i bita śmietana nadają cudownej lekkości. Bardzo lubię to ciasto :) Po pierwsze jest bardzo łatwe, pyszne i można zmieniać kompozycje owocowe. Polecam i życzę smacznego :) SKŁADNIKI: CIASTO: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku(...)łyżeczki żelatyny(śmietanka 30%) lub 2 łyżeczki żelatyny (36% śmietanka) 3 łyżki cukru pudru + owoce (ja dodałam troszkę poziomek, malin, borówek amerykańskich i zwykłych borówek) WYKONANIE: CIASTO: Ubijamy białka i dodajemy cukier oraz szczyptę soli. W oddzielnej miseczce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia, octem i dokładnie mieszamy. Żółtka dodajemy do białek i mieszamy mikserem. Po wymieszaniu dodajemy mąkę
Serce zamknięte w formie pysznościMoja jesienna propozycja na poprawę humoru, czyli gruszki w cieście czekoladowym. Zostałam obdarowana pokaźną tabliczką czekolady, więc tworzę. Rum lub likier w tym cieście może być, ale nie musi, możecie go zastąpić wodą. Ciasto łatwe do zrobienia, poradzi sobie z nim każdy, a walory smakowe są grzechu warte!. Przygotowanie gruszek: Składniki: 7 - 8 sztuk gruszek, gruszki polecam zielone(...)spodu wycinany gniazda nasienne i równo ścinamy aby stabilnie stały. Przygotowane gruszki wkładamy do słodkiego wrzącego syropu i gotujemy na małym ogniu ok. 12 minut. Następnie wyciągamy i odsączamy. Ciasto czekoladowe. Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm. 20 dag dobrej jakości czekolady 18 dag masła lub margaryny 20 dag cukru trzcinowego, można dać zwykły cukier
Apetyczna babeczkaSłodka tarta, grzechu warta! Bardzo spodobała mi się akcja Wspólnego Pieczenia Ciasta Na Niedzielę organizowanego przez Bożenę z bloga Moje domowe kucharzenie . Postanowiłam w miarę możliwości i czasu, regularnie brać w niej udział. Tym razem "na kulinarnej tapecie" tarta na słodko . Macie formy do tarty? Jeśli tak, to zapraszam do wspólnego pieczenia ..każdy uczestnik piecze tartę jaką chce ..z ciasta(...)kruchego, biszkoptowego ..a może jeszcze z innego ciasta? oczywiście tarta ma być na słodko ..z owocami lub bez ..z dowolną masą itp. Zasady akcji: - pieczemy od piątku do poniedziałku - publikujemy wpisy do poniedziałku wieczór - link do przepisu zamieszczamy w jednym przypiętym poście - na swoim blogu w poście podajemy informację o osobach, które wzięły udział i wypiekały z nami z podaniem
Grunt to przepis!Jabłka i ciasto francuskie to doskonałe połączenie. Niedawno pokazywałam z tymi składnikami przepis na ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie i jabłka to produkty, które są u mnie zawsze w domu. Gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego lub zadzwonią niespodziewani goście do drzwi, to z tych dwóch składników + odrobiny cukru i przyprawy do deserów lub samego cynamonu przygotowuję(...)wspaniały i efektownie wyglądający deser- jabłka w cieście francuskim . Polecam Wam, bo ten deser zawsze wzbudza zachwyt gości. Zróbcie je do niedzielnej poobiedniej kawy. Składniki na ok. 10 szt. 5 jabłek 1 op. ciasta francuskiego Cukier brązowy + cynamon lub przyprawa do deserów 1 łyżeczka miodu 2 szkl. wody, 3-4 łyżki cukru i ½ łyżeczki kwasku lub sok z cytryny Jabłka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWspaniała szarlotka od Doroty z forum Smaczny.pl. Jest jednym z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast. Prosta, nie wymaga wielu składników i zawsze wychodzi. Polecam. Składniki ciasta: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek (zawsze daję więcej) 1 kisiel cytrynowy 3 łyżki cukru(...)kisielem (w proszku) . Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać gorącą margarynę. Połowę ciasta wylać do formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie i przykryć pozostałym ciastem
Praktyczna plciasto jest powszechnie znane jako makowiec. Tutaj wersja z kakao zamiast maku. Ciasto jest pyszne, pięknie wyrasta i bardzo szybko znika. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a wygląda efektownie. Ciasto jasne: 5 jajek 25 dag margaryny 35 dag mąki 25 dag cukru 0,5 szklanki gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Margarynę utrzeć z cukrem(...)żółtkami. Dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto kakaowe: 20 dag mąki 15 dag cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 1 łyżka majonezu 2 jajka 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia 3-4 łyżki gęstej śmietany Wszystkie składniki wymieszać. Śmietany dodać tyle, aby ciasto miało
Praktyczna pltarty, dodawać inne warzywa, sery, twarogi, wszystko co będzie nam smakować i na co mamy ochotę. Tymczasem zapraszamy Was na naszą - z boczkiem i porem. Składniki na półkruche ciasto ok. 250 g mąki ok. 130 g masła (zimnego) odrobina soli (szczypta lub dwie) pół łyżeczki cukru łyżka śmietany 18% * 1 żółtko Przygotowanie Masło kroimy nożem na małe kawałki, wrzucamy(...)samej miski i "dziabiemy" dalej masło z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy je najlepiej drewnianą łyżką, a później dosłownie chwilę wyrabiamy dłonią - im krócej będziemy wyrabiać ciasto, tym będzie bardziej kruche. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w folię i do lodówki. Składniki na farsz 1 duży por (lub 2) spory kawałek boczku wędzonego (lub nie, ilość też zależnie
Symfonia Smakówkilku dni jestem posiadaczką miski Tupperware .Tak miska jest "wyjątkowa". Niezbędna w każdym domu, miska ze szczelnym zamknięciem przeznaczona między innymi do przygotowywania ciasta drożdżowego jak również do przechowywania i transportu żywności. Kształt miski ułatwia szybkie i sprawne wyrabianie ciast, w tym ciasta drożdżowego. Wodoszczelne zamknięcie pozwala na bezpieczny transport. Zastosowanie: - do przyrządzania kruchego ciasta, babek i ciast ucieranych(...)utrzymywania w świeżości i serwowania surówek, jarzyn, dodatków - do marynowania mięs i ryb Jak przygotować ciasto drożdżowe? Składniki ciasta należy umieścić w misce, zamknąć przykrywkę i odstawić w ciepłe miejsce. Można umieścić miskę w zlewozmywaku wypełnionym ciepłą wodą. Gdy pokrywka „wyskoczy”, należy zamknąć ją ponownie i odessać powietrze. Czynność należy powtórzyć 2- 3 razy, a ciasto będzie wyrośnięte i gotowe
Moje domowe kucharzenieodkryłam, tak i szybko wpadłam na przepis , który spełniał moje wymagania. W dodatku te pierogi były pieczone w piecu, a nie gotowane - spodobało mi się to ogromnie:) Przepis na ciasto pierogowe był oparty tradycyjnie o białą mąkę, miałam więc chwilkę wątpliwości jak wyjdzie z pełnoziarnistej, ale przypomniałam sobie, że podobne wątpliwości miałam kiedyś co do naleśników, a wychodzą jak należy(...)wielkim namaszczeniem wyciągnęłam więc stolnicę, przygotowałam wszystko co potrzeba i przystąpiłam do produkcji pierwszych w moim życiu pierogów! Składniki: Ciasto: 200 g mąki - ja dałam 150 g pszennej typ 1850 i 50 g orkiszowej 1/2 kostki schłodzonego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/4 łyżeczki soli 1 jajko roztrzepane (1/2 dodałam do ciasta, resztę zostawiłam do posmarowania pierogów) Nadzienie
Zdrowa Kuchnia Sowy