Poniżej przedstawiam dobry przepis na ciasto piaskowe, w wersji marmurkowej (można również upiec to ciasto bez kakao). o tym, że ciasta proszkowe bywają kapryśne wie chyba każdy kto choć raz je piekł. Czasami mam wrażenie, że łatwiej jest upiec tort a i efekt "WOW" jest większy. ;-) wskazówek na to by uniknąć zakalca jest wiele m. in. by temperatura wszystkich składników(...)była jednakowa (pokojowa), by dobrze ubić jajka z cukrem itd itd... Być może kluczem do sukcesu w tym przepisie, jest również dodanie do ciasta wrzącej margaryny (nie próbowałam jeszcze z masłem; być może wkrótce wypróbuję). Przepis miałam zanotowany w starym rodzinnym zeszyciku. Warto czasem wracać do takich przepisów a nie uparcie szukać nowości... :-) polecam wszystkim, którzy zaliczyli nie jedną klapę
coolinarnastrefa.blogspot.comJestem wielką zwolenniczką i miłośniczką łączenia róznego rodzaju smaków w ciastach. Dzisiaj też mi wyszło super pyszne ciasto składające się z wiórków kokosowych , maku , murzynka i masy budyniowej. Do przygotowania ciasta należy przygotowac: 5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1/4 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szkl. maku 1/2 szkl. wiórków kokosowych(...)Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie smietankowe lub waniliowe 1 masło 1/2 szkl. cukru pudru Ciasto: Białka ubij na sztywno z cukrem. Mieszając , dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z nich oddzielnie wymieszaj. Wylewaj
Słodkości i nie tylkoMoją dzisiejszą propozycją na chłodne jesienne dni, jest ciasto" Cappucino". Wszyscy Ci co lubią , kawę cappuccino, będą zachwyceni tym smakołykiem. Ciasto jest równie dobre a nawet lepsze na drugi , trzeci dzień :). Blacha wymiary : 29 x 24 cm Czas pieczenia: ok. 40 minut. Składniki : Ciasto: 6 jajek 7 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy(...)proszku 2/3 szkl. cukru 350 g masła 2,5 łyżki cappuccino orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Sposób przygotowania: Ciasto : Ubij białka, dodaj cukier, żółtka rozmieszane z olejem i na koniec mąkę wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i piecz ok. 40 minut
Słodkości i nie tylkoWcześniej to ciasto robiłam w typowym wydaniu, tzn. ciasto piekłam w okrągłej formie i po wyłożeniu kremu na takie dno i pokrycie go pokruszonymi kawałkami ciasto wyglądało dokładnie tak jak prawdziwy kopiec kreta. Tym razem postanowiłam zmienić nieco wygląd . Piekłam ciasto w prostokątnej blaszce , gdzie krem ładnie rozłożył się po całości i też posypałam wierzch ciasta pokruszonymi kawałkami ciasta(...)łyżeczek żelatyny spoż. 1/2 szkl. gorącej przegotowanej wody Dodatkowo : 5-7 bananów Rada: Ilość bananów jest uzależniona od wielkości blaszki. Radzę użyć w tym wypadku większej blaszki , gdyż ciasta jest na tyle sporo , że spokojnie da się przekroić placek , a tym samym kremu jest też dużo , że da radę przykryć ciasto tak , że będzie ciasta więcej a kremu w jednym
Słodkości i nie tylkoUzależniłam się od tego ciasta :) Pierwszy raz miałam okazję spróbować go u naszych znajomych i się nim zachwyciłam. Gdy zapytałam skąd pochodzi przepis, to okazało się, że od mojej ulubionej blogerki Doroty Świątkowskiej. Czemu mnie to nie dziwi :) chyba już każdy o niej słyszał..., a ja w prezencie urodzinowym dostałam jej książkę z przepisami. Byłam wniebowzięta, bo po prostu(...)lepszego prezentu jak ksiązka z przepisami na wspaniałe wypieki. Ciasto nie jest za słodkie ani za kwaśne - takie w sam raz :) Przepis oryginalny znajdziecie tutaj . Składniki
Delicious TitbitsJeśli interesuje Cię historia tego pysznego deseru, to więcej możesz przeczytać tutaj . Kremną Rezinę z łatwością zrobisz też w domu. Znacznie skrócisz też czas przygotowania, jeśli skorzystasz z gotowego ciasta francuskiego. A zatem, jak zrobić Kremną Rezinę? Zobaczcie! Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto francuskie: 1 ¾ szklanki (240 g) maki tortowej 1 szczypta soli 125 ml zimnej wody(...)rozpuszczonego masła 250 g zimnego masła Przygotowanie: Mąkę, sól, rozpuszczone masło i wodę zagniatam na jednolitą kulę. Ciasto przykrywam i wstawiam do lodówki na 30 minut. W tym czasie zimne masło rozwałkowuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 1 cm (na rozmiar około 15 x 15 cm) i wkładam je do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości
Słodki sentymentSzukasz przepisu na pyszne ciasto, które sprawdzi się na wielkanocnym stole? Chcesz wprawić w zachwyt domowników i gości? Z pewnością znajdziesz tutaj coś dla siebie. Nie znam osoby, która podczas świąt nie skusiłaby się na kawałek sernika, puszystą babkę czy obłędnie wyglądające ciasto szpinakowe z kremem. Trzeba tylko uważać, żeby nie przesadzić i zostawić nieco miejsca na wytrawne potrawy, gdyż(...)ciężko się oprzeć takim słodkościom! Ciasta na Wielkanoc, które znajdują się w poniższym zestawieniu to zarówno tradycyjnie podawane puchate babki i aksamitne serniki, ale również wyjątkowe, wiosenne ciasta z kremem. Zabrakło jedynie przepisu na mazurka, gdyż zawsze przygotowuje go moja mama. Ciasta na Wielkanoc – sprawdzone przepisy na najlepsze wypieki Jeśli chcesz wypróbować czegoś nowego, zapraszam do zapoznania się z wypiekami
e-PrzepisyKulinarneCiasto z ricottą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ta włoska potrawa, znana również jako „torta di ricotta”, zachwyca swoją delikatnością i kremowym smakiem. W dzisiejszym artykule dowiemy się, jak przygotować to wyjątkowe ciasto, odkryjemy tajemnice perfekcyjnego smaku i poznamy kilka ciekawostek na temat jego historii. Gotowi na kulinarne doświadczenie? Składniki: Oto lista składników, które będą nam potrzebne(...)przygotowania ciasta z ricottą: 250 g ricotty 3 jajka 150 g cukru 100 g masła 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Skórka z jednej cytryny Świeże owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny) Przygotowanie ciasta z ricottą: Teraz czas na przygotowanie ciasta. Postępuj zgodnie z krokami, aby osiągnąć perfekcyjny smak: Rozgrzej piekarnik
Ania i Marcin gotująMałe kruche ciasteczka idealne nie tylko dla świętego Mikołaja. Pyszne maślane ciasto, które świetnie smakuje samo, a jeszcze lepiej gdy dodacie do niego ulubiony dżem, przyprawę do piernika, czy czekoladę. Wymagają trochę czasu, ale zagniatacie jedno podstawowe ciasto, dzielicie i z niego możecie zrobić 6 rodzajów ciasteczek, a nawet więcej jeśli macie pomysł na inne dodatki. A skoro(...)mowa napiszcie proszę w komentarzach co jeszcze fajnego można dodać do takich kruchych ciastek Ciasto podstawowe: 220 g cukru 1 cukier waniliowy, lub 2 łyżeczki pasty waniliowej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 800g mąki szczypta soli 500 g miękkiego masła Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy do lodówki
Cynamonowe szczęścieZobacz przepisy na najlepsze ciasteczka, desery i ciasta z daktylami, a także z dodatkiem syropu daktylowego. W większości to zdrowe słodkości bez cukru, które przygotujesz szybko i prosto! Poniżej znajdziesz 12 przepisów z daktylami i syropem daktylowym, a wśród nich: ciasteczka a’la Snickers ciasto Kinder Bueno w wersji FIT orzechowe ciasto bez pieczenia bananowe babeczki bez cukru Zobacz(...)również 15 przepisów na ciasta i desery bez cukru – https://viagusto.pl/najpyszniejsze-ciasta-i-desery-bez-cukru-15-przepisow/ PRZEPISY – DESERY I CIASTA Z DAKTYLAMI Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Ciasto daktylowe z nasionami chia (bez cukru) – PRZEPIS Przepis na ciasto bez cukru z nasionami chia. To proste ciasto daktylowe wykonasz nawet jeśli nie masz doświadczenia z wypiekami
Via GustoPlacek ze śliwkami i bezą to doskonałe połączenie kruchego ciasta, soczystych śliwek i delikatnej pianki bezy. Ta wspaniała kombinacja smaków z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten przepyszny placek krok po kroku. To idealny deser na każdą okazję, od codziennego podwieczorku po rodzinne uroczystości. Składniki: Oto lista składników, które będą Ci potrzebne do przygotowania(...)placek ze śliwkami i bezą: Kruche ciasto ze śliwkami duża blacha Śliwki – około 500g Cukier – 1/2 szklanki Puder cukrowy do posypania Beza – 3 białka jajek Cukier – 1/2 szklanki Sok z cytryny – 1 łyżka Żółtka jajek – 3 sztuki Mąka pszenna – 1 szklanka Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Przyprawa do ciast – 1 łyżeczka
Ania i Marcin gotująbardziej apetycznego niż wilgotne, pyszne ciasta bez konieczności używania piekarnika. W dzisiejszym artykule pokażemy Ci, jak stworzyć smakowite ciasta bez pieczenia z bananami, które dosłownie rozpłyną się w Twoich ustach. Przygotuj się na kulinarne doświadczenie! Przepis na ciasto krówkowe Pierwszym przepisem, który chcielibyśmy Ci przedstawić, jest ciasto krówkowe. To połączenie słodkiego karmelu i bananów, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie(...)rondlu rozpuść cukier i mleko skondensowane, aż powstanie karmel. Powstałym karmelem zalej dno herbatników. Kolejna warstwa to plasterki bananów. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno i wyłóż nią resztę ciasta. Całość posyp kawałkami karmelu i kawałkami banana. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aż stężeje. Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznym ciastem krówkowym bez pieczenia. Bananówka – idealna na słodki
Ania i Marcin gotująPragniemy zaprezentować Wam przepis na pyszne ciasto z rabarbarem i pianką. To wyjątkowe połączenie smaków, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Ciasto rabarbarowe z bezą to doskonała propozycja na deser lub podwieczorek. Spróbujcie go przygotować samodzielnie, a zyskacie prawdziwych fanów wśród rodziny i przyjaciół. Oto nasz sprawdzony przepis na kruche ciasto z rabarbarem i bezą. Składniki Oto lista składników, które(...)będą Wam potrzebne: 250g mąki pszennej 125g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka cukru pudru 500g rabarbaru 3 białka jajek 150g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie ciasta Zacznijmy od przygotowania ciasta. To kruche ciasto będzie doskonałą bazą dla naszego ciasta z rabarbarem i pianką. W misce połącz mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę oraz cukier puder. Następnie dodaj jajko
Ania i Marcin gotująCiasto krówka z orzechami Kruche miodowe blaty przełożone masą krówkową oraz kremem grysikowym i dopełnione wyśmienitą warstwą orzechową. Coś pysznego! Troszkę zmodyfikowany przepis, którego oryginalna wersja pochodzi ze strony malacukierenka.pl Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 200g zimnego masła (lub margaryny) 2 jajka 2 łyżki mleka 150g miodu 100g cukru Masa orzechowa: 350g(...)Przygotowujemy masę orzechową: w garnuszku rozpuszczamy masło (lub margarynę) z cukrem i miodem, dodajemy orzechy i chwilę gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Całość odstawiamy do przestudzenia *** *** Przygotowujemy ciasto. Mleko oraz miód podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia. Następnie Przekładamy do miski i dodajemy mąkę, sodę, jajka, cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masła (lub margarynę) *** *** Wszystko razem zagniatamy
Blog z Apetytem