Ciasto cappuccino bez pieczenia

Ciasto cappuccino bez pieczenia

Ciasto cappuccino bez pieczenia

Przepis na : deser

Po serii ciasteczek i ciast z piekarnika zachciało mi się czegoś bez pieczenia, co wymaga po przygotowaniu leżakowania w lodówce. Sięgnęłam po przepis, który kiedyś gościł kilkakrotnie w mojej kuchni - ciasto cappuccino. Zmieniłam go trochę i zamiast kremu karpatkowego, zrobiłam masę budyniową, gdyż niedawno przygotowywałam karpatkę i potrzebna mi była jakaś lekka odmiana. Do tej masy wykorzystałam budyń w proszku, dla chcących przygotować go w domu, polecam masę z przepisu na karpatkę, zaznaczając, że warto zmnie... czytaj dalej...

Polecają przepis

Czytaj dalej na blogu Smakołyki Bereniki

Autor

SmakolykiBerenikiSmakolykiBereniki

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

pieczenie, ciasto cappuccino bez pieczenia, cappuccino, ciasto, bez pieczenia, ciasto cappuccino, herbatniki, ciasto z bezami, budyń, mascarpone, czekolada, lekka, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, ciastka , ciasto z masą budyniową, cukier, krem, ciasto budyniowe, ciasto z masa, dekoracje, karpatka, słodkie, mleko w proszku, ciasta z masa, deser z mascarpone, desery, deser, bita śmietana, ciasto 3 bit

Inne przepisy z Smakołyki Bereniki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Anna Lis, 21 listopada 2017 23:45:53

cudo .. mniam

monisia elblag, 4 grudnia 2014 23:09:14

Ciasto bardzo apetycznie wyglada i uwielbiam cappuccino:-) :-) :-) bede je robic na mikolajki dla gosci mam nadzieje ze wyjdzie mi tak jak pani:-) :-)

Doris, 8 listopada 2014 17:08:49

Czym mozna zastąpić ser mascarpone w USA ? Jest jakis tego odpowiednik?

Natalie, 13 listopada 2013 18:40:55

Pycha :)

Marta, 13 listopada 2013 22:34:38

Mniam, ciasta z budyniem są przesmaczne! Twoje cappuccino wygląda bosko :)

gin, 13 listopada 2013 23:45:08

Mmm, wygląda wspaniale, tak leciutko i delikatnie :)

sara kisiała, 26 listopada 2013 17:36:09

Czy zamiast śnieżki można użyć śmietanki kremówki? :) Nie lubie tych śmietan z paczka :/

Smakołyki Bereniki, 26 listopada 2013 17:53:35

Masa ze Śnieżką jest trochę lżejsza, ale oczywiście można użyć kremówki :)

Anonymous, 9 grudnia 2013 21:24:38

Witam, mam kilka pytań.Czy cisto można zrobić w blaszce, jeśli tak to jakie wymiary?Jaki smak budyniu? Jaki smak cappuccino?I ile tej śnieżki(bo to taka w proszku tak?)

Smakołyki Bereniki, 9 grudnia 2013 21:44:41

Odpowiadam :)1) Ciasto można zrobić w dowolnej blaszce, mój przepis jest na tortownicę 21cm, więc jeśli blacha będzie sporo większa, np. prostokątna, to warto zwiększyć proporcje 1,5 lub 2 razy.2) Najlepszy będzie budyń waniliowy lub śmietankowy.3) Cappuccino może być dowolne - ja daję waniliowe.4) Śnieżka w proszku - 1 opakowanie.Pozdrawiam.

Anonymous, 16 grudnia 2013 19:33:48

Smakowicie wyglada , uwielbiam takie ciasta z masami wyprubuje na pewno.pozdrawiam;

Anonymous, 18 grudnia 2013 13:36:08

Przepis jest fantastyczny :) dziękuję :)

Anonymous, 21 grudnia 2013 22:00:59

Wygląda smakowicie chyba zrobię na święta

Anonymous, 4 stycznia 2014 20:06:10

Ciasto jest pyszne, mam nadzieje ze doczeka do jutrzejszych gosci:-)

bloody_rose, 11 lutego 2014 22:20:43

Ten komentarz został usunięty przez autora.

bloody_rose, 11 lutego 2014 22:21:50

Masa capuccino jest po prostu genialna! Dzięki dodatkowi serka mascarpone przypomina masę do tiramisu. Pamiętam, jak kiedyś szukałam przepisu na kawowy krem do tortu. Nie znalazłam nic sensownego. Masa capuccino idealnie się do tego nadaje. Co do masy budyniowej, to następnym razem budynie ugotuję z większą ilością mleka, gdyż z tych proporcji masa wyszła, jak dla mnie, nieco zbyt twarda.

bloody_rose, 11 lutego 2014 22:22:33

Przepraszam za ten usunięty komentarz. Tak to jest, jak człowiek robi coś po raz pierwszy ;)

Anonymous, 29 kwietnia 2014 20:53:51

zamierzam dziś podejść do tego ciasta ponieważ nie mam reki do pieczenia :D ale chce je zmodyfikować trochę... i zrobić cos ala kokosowe... i moje pytanie takie czy jeśli dodam do masy budyniowej wiorki koksowe to nic się nie stanie ? a i czy jak posypie na swieza pianke wiorki dla ozdoby to czy się nie zatopią? jestem swiezakiem jeśli chodzi o ciasta stad moje pytania :)

Smakołyki Bereniki, 29 kwietnia 2014 21:21:14

A o jakim smaku będzie masa z mascarpone? Myślę, że ciasto kokosowe najlepiej byłoby zrobić dodając właśnie do niej wiórki kokosowe. Co do budyniu, można spokojnie dodać wiórki do mleka, które gotujemy na budyń. Jeśli chodzi o dekorację, wiórkami proponuję posypać lekko schłodzone ciasto (czyli tuż po zrobieniu schłodzić krótko, żeby masa lekko zaczęła tężeć) - wtedy na pewno nie zmieszają się one z masą.

Anonymous, 29 maja 2014 14:06:33

A czy można zamiast cappuccino dodać zwykłą rozpuszczalną kawę?

Anonymous, 29 maja 2014 14:10:44

żeby był mocno kawowy smak ?

Smakołyki Bereniki, 29 maja 2014 14:13:23

Można użyć kawy rozpuszczalnej, najlepiej przygotować napar z kawy i niewielkiej ilości wody. Możliwe, że będzie trzeba dodatkowo dosłodzić masę, gdyż cappuccino w proszku zawiera w składzie cukier.

Manhamana, 29 maja 2014 21:10:36

Przepis jest rewelacyjny! Mój ulbiony ostatnio. Zmodyfikowałam i zamiast herbatników używam biszkoptów, a do masy dodaję kawy - dwie łyżki - dla mnie wystarczy słodyczy ze śnieżki i cappuccino ;)Nawet nie rozpuszczam kawy i cappuccino w gorącym mleku tylko dopypuję w trakcie ubijania śnieżki ;)

Smakołyki Bereniki, 29 maja 2014 22:25:44

Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu :-) Zanim zaczęłam prowadzić bloga, a tym samym, wymyślać ciągle nowe przepisy, ciasto cappuccino było jednym z moich ulubionych.

Anonymous, 6 czerwca 2014 09:57:59

Witam:) Nie jestem mistrzem wypieków, będzie to moje pierwsze ciasto ,,bez pieczenia"... Mam więc pytanie: czy masa budyniowa się nie rozpuści jeżeli nie dodamy do niej żelatyny? Pozdrawiam:)

Smakołyki Bereniki, 6 czerwca 2014 10:28:55

Masa budyniowa po ostygnięciu robi się bardzo gęsta, więc nie ma obaw, że się rozpłynie (zwłaszcza, że robi się ją z mniejszej ilości mleka niż tradycyjny budyń). Pozdrawiam :)