Przepis na : deser
Po serii ciasteczek i ciast z piekarnika zachciało mi się czegoś bez pieczenia, co wymaga po przygotowaniu leżakowania w lodówce. Sięgnęłam po przepis, który kiedyś gościł kilkakrotnie w mojej kuchni - ciasto cappuccino. Zmieniłam go trochę i zamiast kremu karpatkowego, zrobiłam masę budyniową, gdyż niedawno przygotowywałam karpatkę i potrzebna mi była jakaś lekka odmiana. Do tej masy wykorzystałam budyń w proszku, dla chcących przygotować go w domu, polecam masę z przepisu na karpatkę, zaznaczając, że warto zmnie... czytaj dalej...
Ciasto bardzo apetycznie wyglada i uwielbiam cappuccino:-) :-) :-) bede je robic na mikolajki dla gosci mam nadzieje ze wyjdzie mi tak jak pani:-) :-)
Czym mozna zastąpić ser mascarpone w USA ? Jest jakis tego odpowiednik?
Mniam, ciasta z budyniem są przesmaczne! Twoje cappuccino wygląda bosko :)
Czy zamiast śnieżki można użyć śmietanki kremówki? :) Nie lubie tych śmietan z paczka :/
Masa ze Śnieżką jest trochę lżejsza, ale oczywiście można użyć kremówki :)
Witam, mam kilka pytań.Czy cisto można zrobić w blaszce, jeśli tak to jakie wymiary?Jaki smak budyniu? Jaki smak cappuccino?I ile tej śnieżki(bo to taka w proszku tak?)
Odpowiadam :)1) Ciasto można zrobić w dowolnej blaszce, mój przepis jest na tortownicę 21cm, więc jeśli blacha będzie sporo większa, np. prostokątna, to warto zwiększyć proporcje 1,5 lub 2 razy.2) Najlepszy będzie budyń waniliowy lub śmietankowy.3) Cappuccino może być dowolne - ja daję waniliowe.4) Śnieżka w proszku - 1 opakowanie.Pozdrawiam.
Smakowicie wyglada , uwielbiam takie ciasta z masami wyprubuje na pewno.pozdrawiam;
Ciasto jest pyszne, mam nadzieje ze doczeka do jutrzejszych gosci:-)
Masa capuccino jest po prostu genialna! Dzięki dodatkowi serka mascarpone przypomina masę do tiramisu. Pamiętam, jak kiedyś szukałam przepisu na kawowy krem do tortu. Nie znalazłam nic sensownego. Masa capuccino idealnie się do tego nadaje. Co do masy budyniowej, to następnym razem budynie ugotuję z większą ilością mleka, gdyż z tych proporcji masa wyszła, jak dla mnie, nieco zbyt twarda.
Przepraszam za ten usunięty komentarz. Tak to jest, jak człowiek robi coś po raz pierwszy ;)
zamierzam dziś podejść do tego ciasta ponieważ nie mam reki do pieczenia :D ale chce je zmodyfikować trochę... i zrobić cos ala kokosowe... i moje pytanie takie czy jeśli dodam do masy budyniowej wiorki koksowe to nic się nie stanie ? a i czy jak posypie na swieza pianke wiorki dla ozdoby to czy się nie zatopią? jestem swiezakiem jeśli chodzi o ciasta stad moje pytania :)
A o jakim smaku będzie masa z mascarpone? Myślę, że ciasto kokosowe najlepiej byłoby zrobić dodając właśnie do niej wiórki kokosowe. Co do budyniu, można spokojnie dodać wiórki do mleka, które gotujemy na budyń. Jeśli chodzi o dekorację, wiórkami proponuję posypać lekko schłodzone ciasto (czyli tuż po zrobieniu schłodzić krótko, żeby masa lekko zaczęła tężeć) - wtedy na pewno nie zmieszają się one z masą.
Można użyć kawy rozpuszczalnej, najlepiej przygotować napar z kawy i niewielkiej ilości wody. Możliwe, że będzie trzeba dodatkowo dosłodzić masę, gdyż cappuccino w proszku zawiera w składzie cukier.
Przepis jest rewelacyjny! Mój ulbiony ostatnio. Zmodyfikowałam i zamiast herbatników używam biszkoptów, a do masy dodaję kawy - dwie łyżki - dla mnie wystarczy słodyczy ze śnieżki i cappuccino ;)Nawet nie rozpuszczam kawy i cappuccino w gorącym mleku tylko dopypuję w trakcie ubijania śnieżki ;)
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu :-) Zanim zaczęłam prowadzić bloga, a tym samym, wymyślać ciągle nowe przepisy, ciasto cappuccino było jednym z moich ulubionych.
Witam:) Nie jestem mistrzem wypieków, będzie to moje pierwsze ciasto ,,bez pieczenia"... Mam więc pytanie: czy masa budyniowa się nie rozpuści jeżeli nie dodamy do niej żelatyny? Pozdrawiam:)
Masa budyniowa po ostygnięciu robi się bardzo gęsta, więc nie ma obaw, że się rozpłynie (zwłaszcza, że robi się ją z mniejszej ilości mleka niż tradycyjny budyń). Pozdrawiam :)