Ciasto o intrygującej nazwie robiłam tylko raz i to spory czas temu. Robiłam je na imieniny mojej mamci, niestety zrobiłam i nie zdążyłam spróbować gdyż musiałam na drugi dzień wyjechać. Wiedziałam jednak, że ciasto wyszło pyszne i wszystkim smakowało. W końcu nadeszła ta wielkopomna chwila by ciasto powtórzyć. Jedynie co mnie powstrzymywało w zrobieniu tego ciasta to ogrom pracy przy(...)bynajmniej utkwiło mi w pamięci a patrząc na sam przepis, który jest dość rozległy w opisie, ciasto na wstępie ‚odstraszało’. Ku mojemu zdziwieniu ciasto wcale nie wymaga aż tyle poświęcenia i zachodu jak myślałam. Wręcz przeciwnie jest przy nim mniej pracy aniżeli przy ciastach z pozoru wyglądających na łatwe, proste i szybkie Ciasto wygląda i prezentuję się wspaniałe. Bardzo ładnie
Made By Mom And SonCiasto to ukazało się w 2 gazetkach kulinarnych niestety z błędami: w "Ciasta na stół" redakcja zapomniała napisać o cukrze oraz zmniejszyła ilość malin a w drugiej także za mało napisała cukru :( ciasto z malinami Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 1 op. cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)naturalnego 250 g świeżych malin + do dekoracji 8 łyżek cukru 3 łyżki żelatyny Ponadto: tłuszcz do formy bułka tarta do obsypania formy maliny do dekoracji Blacha: 30x40 Ciasto: białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodawać cukier i ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Wsypać resztę składników. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą
Bon Appetit MałgorzatyCiasto jest proste w wykonaniu i sądzę, że nawet najmniej wprawionej w boje kucharce/kucharzowi nie może nie wyjść :) Składniki: 3 szklanki maki 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka olejku o aromacie wanilii albo śmietankowego 1 czubata łyżka kakao około 10 mandarynek 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)ubijamy mikserem na puszysta masę. dodajemy stopniowo przesianą mąkę, oraz mleko, a następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz olej. Blachę o wymiarach 30x40 wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Następnie wylewamy na jasne ciasto. Układamy obrane mandarynki (można obtoczyć w mące by nie opadły na dno ciasta)(można dodać
Bon Appetit Małgorzatypołączenie kruchego ciasta z delikatną budyniową pianką i kwaśnym rabarbarem - pyszna kompozycja! Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 3 łyżki cukru pudru Pianka budyniowa: 5 białek 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego) szczypta soli Dodatkowo: ok 500 g łodyg(...)rabarbaru 1/4 szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: 1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, całość kruszymy z margaryną, a potem dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części wielkości 40% i 60%, owijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku. 2. Większą część ciasta wyjmujemy, wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy
Kuchnia domowa AniPyszne ciasto serowe. Jest nie tylko smaczne, ale też szybkie i długo zachowuje świeżość. Składniki: Ciasto kakaowe: 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka mleka 3/4 szklanki oleju aromat śmietankowy Ser: 50 dag twarogu (u mnie wiaderkowy) 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki(...)cukru aromat śmietankowy Sposób wykonania: 1. Robimy ciasto kakaowe: Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy mąkę przesianą z kakao, proszkiem i sodą. Dolewamy partiami mleko i olej oraz dodajemy odrobinę aromatu śmietankowego. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blaszkę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier, następnie mąkę ziemniaczaną i aromat
Kuchnia domowa AniEfektowny i smaczny deser , p rzepis z książki "Pie" Angeli Boggiano. Najlepsze jeszcze ciepłe! składniki (na 4 porcje) 500g gotowego ciasta francuskiego 4 gruszki 70 g czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 40 g mielonych migdałów rozmącone jajko do posmarowania ciasta przygotowanie piekarnik nagrzać o 200 st C. gruszki obrać, zostawić ogonek, używając narzędzia do wydrążania jabłek, delikatnie usunąć ogryzek(...)małym ogniu ( ja robiłam to w naczynku nad garnkiem z gorącą wodą ). Kiedy czekolada się rozpuści,zdjąć z ognia, dodać migdały i wymieszać. Napełnić wydrążone owoce. Z ciasta wyciąć 4 koła o średnicy 20 cm. Na środku każdego postawić gruszkę i owinąć ją ciastem. Jeżeli stwierdzimy że ciasta jest za dużo, nadmiar przycinamy i wykorzystujemy do udekorowania gruszek
Stare GaryCzyli po prostu "Kuchnia Polska", 800 stron mądrości kuchennych z 1982 r. Pierwsza moja szarlotka z tego przepisu powstała. I tak już zostało. Zawsze się udaje. składniki ciasto 500 g mąki 150 g masła 2 jaja 150 g cukru pudru 5 - 6 łyżek kwaśnej śmietany lub kefiru 1 paczka ( 15 g ) proszku do pieczenia masło do posmarowania formy(...)kwaskowatych jabłek cynamon wanilia lub cukier waniliowy ok 100 g cukru - lub więcej jak lubimy słodkie rodzynki (opcjonalnie) lub gotowy mus z jabłek ( słoik 1 l) przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera i mieszać dopóki nie połączą się w kulę Można ciasto zagnieść ręcznie : Mąkę przesiać , dodać masło, posiekać szerokim nożem, wymieszać z przesianym cukrem i proszkiem do pieczenia
Stare Garypowodzeniem zastąpić inną smaczną szynką. Podobny przepis znalazłam w książce "Pie" Angeli Boggiano. składniki ( 6 porcji) 500 g szparagów zielonych opakowanie ciasta francuskiego (ok 275 g) 100 g sera (użyłam camemberta) pęczek szczypiorku, posiekanego 6 plastrów szynki (użyłam serrano) 25 g parmezanu, startego łyżka oliwy czarny pieprz przygotowanie Przygotować szparagi. Umyć, osuszyć(...)zdrewniałe końce odłamać. Nie obierać. Podzielić na 6 porcji Z ciasta wykroić 6 kwadratów. Na każdym ułożyć po kawałku sera, posypać szczypiorkiem i pieprzem, na to plaster szynki. Po przekątnej kwadratów ciasta, mniej więcej do połowy, ułożyć szparagi, końce z główkami zostawić poza ciastem. Następnie zawinąć dolny narożnik ciasta na szparagi, posmarować lekko brzegi ciasta wodą
Stare Garyprzepis na ciasto na maślance z owocami przygotowuje się bardzo prosto, tak jak na muffiny… trzeba tylko wymieszać składniki do połączenia, bo inaczej może się okazać, że po upieczeniu powstanie nam zakalec. Przepis znalazłam na blogu Moniki , ale ciasto piekły wcześniej również Smaczna Pyza i Margarytka . Trochę poczytałam porad na tych blogach, bo podobno często ludziom wychodzi zakalec(...)tego przepisu. Dlatego zwracam Wam uwagę, żeby w tym przypadku nie przesiewać mąki, składniki tylko zamieszać do połączenia i ciasto zaraz po wylaniu na blaszkę wstawić do gorącego piekarnika. To chyba najważniejsze rady dotyczące tego ciasta… Jeśli się do nich zastosujecie to upiecze się Wam pyszne i wilgotne ciasto na maślance… z brzoskwiniami albo innymi ulubionymi owocami
UgotujmyTo.plPrzyszła taka pora roku, że należy piec ciasta z owocami. Tym razem w ruch poszły piękne śliwki. Ponieważ chciałam, aby ciasto było maxymalnie wilgotne wymyśliłam, że zrobię je na jogurcie. Poszperałam po przepisach i połączyłam dwa w jeden. Składniki: 3 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)waniliowego starta skórka z 1 cytryny Jajka zmiksowałam z cukrem, potem dodałam stale miksując olej, jogurt, cytrynę i mąkę wymieszną z proszkiem i cukrem waniliowym. Jeszcze chwile pomieszałam i ciasto było gotowe. Czas wykonania: minuta osiem :) Śliwki pokroiłam na 4 (miałam bardzo duże) i obtoczyłam w mieszance cukru waniliowego, cynamonu i przyprawy do piernika. Ułożyłam na cieście. Wstawiłam
Z butelką mleczka w tleRoladki sprawdzą się na przyjęciach, kinderbalach, spotkaniach z przyjaciółmi czy po prostu jako zakąska np. do seansu filmowego. Małe, zgrabne, przypadną do gustu każdemu amatorowi ciasta francuskiego. Przygotowując je z gotowego ciasta zaoszczędzimy wiele czasu, a mimo to przekąska będzie całkiem efektowna. Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (musi być(...)mocno schłodzone) dowolna szynka, polędwica lub chudy boczek ( plastry) ser żółty w plastrach jajko + odrobina mleka (do posmarowania ciasta) Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania: Na rozwałkowane ciasto francuskie kładziemy plasterki wędliny, tak aby je całe zakryło. Na to układamy ser żółty i ciasno zawijamy w roladę. Następnie kroimy plastry roladek, przekładamy
Słodka StronaRewelacyjny sernik z mocno waniliową i mocno czekoladową masą serową , a wszystko w kruchym, kakaowym cieście. Sernik Czekoladowo Waniliowy z Ciastem Kakaowym - Składniki: ciasto: szklanka mąki 1/4 szklanki cukru 100 g masła żółtko łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao cukier waniliowy masa serowa: 500 g twarogu zmielonego dwukrotnie 50 g masła 1/2 szklanki cukru pudru płaska łyżeczka mąki pszennej płaska(...)mąki ziemniaczanej 2 duże jajka lub 3 małe łyżeczka kakao 60 g czekolady gorzkiej ziarenka z jednej wanilii lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Sernik Czekoladowo Waniliowy z Ciastem Kakaowym - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować w food procesorze. Połowę ciasta wyłożyć na dno wyścielonej pergaminem tortownicy. Wyrównać za pomocą łyżki. Boki formy wysmarować tłuszczem. Czekoladę
Słodka Stronasmaki urzekną niejednego smakosza. Aromat przyprawionego czosnkiem szpinaku połączona z charakterystycznym w woni serkiem brie oraz mozzarellą, całość złamana wyrazistym w smaku soczystym kurczakiem, a wszystko w chrupiącym, złocistym cieście francuskim - prawdziwa uczta dla podniebienia. Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Składniki: 2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka czosnek w proszku opakowanie ciasta francuskiego(...)mozzarelli 3 rozbełtane jajka 100 g serka brie 100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski) ok. 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Sposób przygotowania: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy poszatkowany czosnek i gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu wyparowania ewentualnej
Słodka StronaTradycyjne, wyjątkowo proste, a przy tym bardzo smaczne ciasto jogurtowe. Idealne na piknik, wypad ze znajomymi lub jako klasyczny domowy niedzielny wypiek. Ciasto jogurtowe smakuje niemal każdemu, a użycie ulubionych owoców zapewni kulinarny sukces każdej, nawet najmniej doświadczonej Pani (lub Panu) Domu. Ciasto Jogurtowe z Kruszonką i Owocami - Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 420 ml jogurtu naturalnego 2/3 szklanki(...)łyżki proszku do pieczenia ok. 400 g dowolnych owoców (mogą być mrożone) ok. łyżeczka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 4 łyżki mąki 2 łyżki cukru 3 łyżki masła cukier waniliowy Ciasto Jogurtowe z Kruszonką i Owocami - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny być świeże i mieć temperaturę pokojową. Jogurt, cukier, cukier waniliowy, olej i jajka dokładnie mieszamy ze sobą. Następnie powoli ciągle, delikatnie
Słodka StronaSzaszłyki z Oliwkami w Cieście Francuskim to smaczna przystawka idealnie nadająca się na przyjęcia, spotkania ze znajomymi, pikniki itp. a także jako chrupiąca przekąska podczas dnia. Szaszłyki w takiej formie mogą stanowić pyszny i efektowny element stołu wśród innych zakąsek. Oliwki w cieście francuskim świetnie smakują zarówno podawano na zimno jak i ciepło. Szaszłyki z Oliwkami w Cieście Francuskim - Składniki(...)opakowanie ciasta francuskiego po ok. 120 g oliwek czarnych i zielonych patyczki do szaszłyków Szaszłyki z Oliwkami w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania: Odsączone oliwki nabijamy na patyczki w odstępach ok. 0,5 cm. Schłodzone ciasto francuskie kroimy w pasy o grubości ok. 1 cm. Każdy z nich składamy tworząc długie podwójne porcje ciasta. Następnie końce "pasków ciasta" nabijamy
Słodka Strona