pierniczki - 3630 przepisów (strona:117/242)

Zapach pierników. NIBY - KATARZYNKI. 310

domu, od kilku lat, umiłowaliśmy sobie.. Katarzynki. Nazwyklejsze pod słońcem Katarzynki. Podczas pieczenia, ich aromat wypełnia cały dom. Każdy już z niecierpliwością czeka, kiedy wyjmę blachę z pieca. Pierniczki nawet nie zdążą wystygnąć. Domownicy wcinają, aż im się  uszy trzęsą i nawet nie zwracają uwagi na poparzone place czy języki. A dlaczego w tytule nazwałam je "NIBY-KATARZYNKI(...)wlewać do niej gorące mleko z cukrem i miodem, cały czas mieszając, wyrobić ciasto, przykryc ściereczka i odstawic na 2 godziny. Rozwałkowac ciasto na grubość 2 cm. Wycinać foremką pierniczki i układać na blasze obsypanej mąką. Piec 20 - 30 min w temp. 180 stopni C. Po ostygnięciu posmarować lukrem (to pominęłam).  SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KATARZYNKI. 178

nogami rozprysnął się po całej kuchni niczym rzucona garść kamieni. Na klęczkach jakoś próbuję zebrać większość odłamków. Spoglądam w szybę piekarnika. Uśmiecham się na widok pięknych, rumieniących się pierniczków. Zapach korzennej mieszanki wypełnia całą przestrzeń, z radia sączy się ukochany kawałek świąteczny. Zapominam o gniewie, o swoim gapiostwie, o zbitym kubku. Z utęsknieniem wypatruję za oknem śniegu. KATARZYNKI. /źródło(...)wlewać do niej gorące mleko z cukrem i miodem, cały czas mieszając, wyrobić ciasto, przykryc ściereczka i odstawic na 2 godziny. Rozwałkowac ciasto na grubość 2 cm. Wycinać foremką pierniczki i układać na blasze obsypanej mąką. Piec 20 - 30 min w temp. 180 stopni C. Po ostygnięciu posmarować lukrem (to pominęłam).  SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ŚWIĄTECZNY SPIS PRZEPISÓW 2013. 192

Cytrynowy pstrąg łososiowy. Tilapia w ziołowej panierce. Seromakowiec. Dorsz smażony panierowany. Kompot z suszu. Makowiec drożdżowy. Zupa z suszonych grzybów. Pasztet świąteczny. Sernik gotowany na herbatnikach. Barszcz wigilijny.   Pierniczki z suszoną śliwką. Kapusta z grzybami.    Pierniczki dla spóźnialskich.    Lukier królewski.  Katarzynki. Cynamonowe latte. Śledziki na dwa sposoby. Piernik z wiśniami. ****** Pozdrawiam świątecznie! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Lukier Królewski 237

się Nam ten post. Nigdy nie lubiłam robić lukru, jednak w okresie świąt Bożego Narodzenia nie miałam wyjścia jak tylko wziąć byka za rogi i robić lukier i lukrować pierniczki, a pierniczków w sumie upiekłam około tysiąc, więc z lukrem się zaprzyjaźniłam :)  Lukier królewski, na białkach, mój faworyt, wychodzi zawsze i zawsze śnieżnobiały, jeśli potrzeba idealnie się barwi. Źródło

Blondynka Gotuje
Piernik dojrzewający II 28

połączenia się składników. Piernik kroję wzdłuż na dwa placki i każdy placek oblewam jeszcze lekko ciepłą czekoladą. Odstawiam do zastygnięcia. Piernik ozdabiam dowolnie na przykład orzechami albo małymi pierniczkami. Piernik dojrzewający najlepiej smakuje po 2-3 dniach. Smacznego Artykuł Piernik dojrzewający II pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Piernik dojrzewający II 37

połączenia się składników. Piernik kroję wzdłuż na dwa placki i każdy placek oblewam jeszcze lekko ciepłą czekoladą. Odstawiam do zastygnięcia. Piernik ozdabiam dowolnie na przykład orzechami albo małymi pierniczkami. Piernik dojrzewający najlepiej smakuje po 2-3 dniach. Smacznego Artykuł Piernik dojrzewający II pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Sernik z pierniczkami 58

Sernik z pierniczkami pierwszy raz zagościł w naszym domu kilka miesięcy temu - przepis przywiozła mama i tak go zachwalała, że musiałam spróbować. Faktycznie wychodzi przepyszny - idealny na święta

Prosty przepis na
Chatka z piernika 75

Może być jako przystrojenie świątecznego stołu. Może być też jako świecznik. U mnie jest to wersja jadalna, więc prawdopodobnie zaraz po świętach zostanie zjedzony przez mojego synka, który uwielbia pierniczki. U mnie wersja bez lukru – ze względu na synka, ale Wy oczywiście będziecie mogli go sobie polukrować do woli. Dlaczego moja chatka jest taka wyjątkowa? Ponieważ do sklejania ścian

moj przepis na
Piernik staropolski (długo dojrzewający) 69

posypać płatkami migdałów, lub poszatkowanymi (ale nie mielonymi) orzechami włoskimi. Smacznego! ps. surowe ciasto możecie podzielić na 4 części. Z 3 części zrobić piernik staropolski a z 1/4 zrobić pierniczki. Piernik staropolski Piernik staropolski Piernik staropolski

moj przepis na
Chatka z piernika 73

Może być jako przystrojenie świątecznego stołu. Może być też jako świecznik. U mnie jest to wersja jadalna, więc prawdopodobnie zaraz po świętach zostanie zjedzony przez mojego synka, który uwielbia pierniczki. U mnie wersja bez lukru – ze względu na synka, ale Wy oczywiście będziecie mogli go sobie polukrować do woli. Dlaczego moja chatka jest taka wyjątkowa? Ponieważ do sklejania ścian

moj przepis na
Piernik staropolski (długo dojrzewający) 70

posypać płatkami migdałów, lub poszatkowanymi (ale nie mielonymi) orzechami włoskimi. Smacznego! ps. surowe ciasto możecie podzielić na 4 części. Z 3 części zrobić piernik staropolski a z 1/4 zrobić pierniczki. Piernik staropolski Piernik staropolski Piernik staropolski   .pf-button.pf-button-excerpt { display: none

moj przepis na
Lukier królewski 107

Przepis na lukier królewski, czyli idealny lukier do dekorowania pierniczków, czy innych rodzajów ciasteczek. 🙂 Taki lukier możemy także przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować w dowolny sposób, ja Wam dzisiaj pokazałem sposób zdecydowanie łatwiejszy i szybszy. Lukier królewski -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Lukier królewski 107

Przepis na lukier królewski, czyli idealny lukier do dekorowania pierniczków, czy innych rodzajów ciasteczek. 🙂 Taki lukier możemy także przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować w dowolny sposób, ja Wam dzisiaj pokazałem sposób zdecydowanie łatwiejszy i szybszy. Lukier królewski -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
pierniki tradycyjne miękkie 77

wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 170-180 st.C ok. 8-10 min. Upieczone studzimy na kratce. Wystudzone przechowujemy w zakręconym słoiku. Pierniczki są miękkie

Domowy Smak Jedzenia