kopytka - 2368 przepisów (strona:116/158)

Leniuszki 169

połączony twaróg z żółtkami wykładamy ubitą pianę z białek i zasypujemy przesianą mąką. Całość łączymy do uzyskania jednolitej masy. Łyżką oddzielamy kawałki ciasta, z którego formujemy wałeczki jak do kopytek na blacie obsypanym mąką. Wrzucamy do, osolonej gotującej się wody. Jak wypłyną odcedzamy. Honorietta lubi wcinać je z roztopionym masełkiem w którym rozpuszcza cukier waniliowy

Karczma Honorietty
Słodki sos marchewkowy 166

Słodki sos marchewkowy był dodatkiem do jednego z ostatnich obiadów – kopytek ziemniaczanych nadziewanych mięsem. Według notatek mojej mamy sos ten jest świetnym dodatkiem do potraw z drobiu, ryb i zrazów. By sos był słodki marchewki też muszą być słodkie – tak więc upewnijcie się jaką marchew będziecie dodawać do sosu. Składniki na: Słodki sos […] The post Słodki

Magiczny Garnek
Brokułowe kopytka 150

jest przepis "resztkowy". Jeżeli kiedykolwiek zostaną Wam liczne warzywa z obiadu z dnia poprzedniego, warto go wykorzystać. Szczególnie sprawdza się po rodzinnych zjazdach. BROKUŁOWE KOPYTKA Składniki: - 600 gram ugotowanych ziemniaków  - 1/4 ugotowanego brokuła - 2 jajka - 300 gram mąki (wartość orientacyjna, jeżeli ciasto będzie zbyt luźne należy dodać jej odrobinę więcej) - sól Przygotowanie: Ziemniaki rozdrabniamy razem z brokułem

Życie zamknięte w smaku
Karkówka duszona z kurkami 162

całości dodajemy pokrojone kurki, chwilę razem podsmażamy i zalewamy winem. Dusimy pod przykryciem ok 10 min. dodajemy śmietanę, podgrzewamy. Posiekaną natkę dodajemy do potrawy, mieszamy. Podajemy z surówką i kopytkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Kopytka z mascarpone i grana padano 138

przygotowania 2 porcji kopytek potrzebujemy: – 1 filiżanka mascarpone – 1 filiżanka startego grana padano – 1 łyżeczka soli – starta skórka z 1 limonki + sok – świeży tymianek

Szybko Tanio Smacznie
Pełnoziarniste knedle ze śliwkami krok po kroku 131

dziś pamiętam, jak kilka lat temu zarzekałam się, że nigdy przenigdy sama nie będę robić żadnych pierogów, kopytek itp. bo przecież to grosze kosztuje i jeszcze mnie „pogięło” (dajmy na to że użyłam właśnie takiego określenia) aby spędzać tyyyyle czasu w kuchni na lepieniu klusek, a poza tym to skomplikowane, nawet nie wiedziałam z czego

greenscarf
Indyk z kurkami w sosie śmietanowym 216

który zapewne zna każdy), to już klasyka, która w sezonie kurkowym jest wręcz obowiązkowa! ;) Do tej klasyki pasuje każdy rodzaj mięsa, jak i każdy dodatek w postaci ryżu, klusek, kopytek, ziemniaków czy zwyczajnego tosta- ot, taki to wyjątkowy sos! :) Można go również wzbogacić o dodatek białego wina, które należy dolać po pierwszym przesmażeniu kurek, a następnie całość odparować

Kraina Miodem Płynąca
Diabelsko pikantne ciasteczka espresso 145

podsypuj mąką.  Ja rozwałkowałam ciasto i wycinałam kółkiem, jednak polecam podzielić ciasto na 3 części, z każdej zrobić wałek jak na kopytka, pociąć na niewielkie kawałki i w dłoniach formować kulki spłaszczając je delikatnie od góry. Zrobiłam kilka takich i wyszły świetne,  lepsze niż wycięte z kółka

AZgotuj!
Kluski śląskie z rozmarynowym masełkiem 96

Kiedy nauczyłam się je robić, poczułam że rozwikłałam jakąś tajemniczą wiedzę kulinarną. Nie jestem Ślązaczką.  U mnie w świętokrzyskim robi się kopytka, leniwe ale śląski kluchy nie.  Kilka lat temu zobaczyłam w program Pani Dykiel i od tamtej pory umiem je zrobić.  1 kg ziemniaków, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soli

AZgotuj!
Jak zrobić domowy sos pieczeniowy ? 579

sporo pytań jak zrobić domowy sos pieczeniowy ? Nie taki z kostki, tylko naturalnym sposobem! Sos pieczeniowy jest niezastąpiony do dań obiadowych z ziemniakami, do klusek śląskich, do kopytek oraz makaronów. Smak takiego sosu pieczeniowego jest najważniejszy, ja najlepszy przygotowuję z tego co zostaje na papierze do pieczenia po pieczeniu mięsa w całości. Dzisiejszy sos powstał po upieczeniu trzech kawałków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kopytka ziołowe 140

Prosty recykling zalegających produktów - wczorajsze ziemniaki z obiadu i nadmiar bazylii - i mamy pyszny dodatek do obiadu lub kolację. Zapraszam na kopytka z bazylią i pestkami dyni ! 0,5 kg ziemniaków (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia) żółtko ( lub całe jajko dla niealergików) mąka pszenna (  tyle by powstało kleiste ciasto

Atlas Smaków
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 189

Prosty przepis na pyszny, kremowy sos grzybowy.  Sos może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs, kasz, kopytek, makaronów, klusek śląskich ...  A grzyby pozostają jędrne i smaczne! ok 1/2 kg oczyszczonych leśnych grzybów 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane w plasterki 3 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany ( można użyć również śmietanki

Atlas Smaków
Pszenne bułki na naturalnym jogurcie 231

elastyczne. Miseczkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie je przerobić. Uformować wałek - lekko spłaszczając od góry (tak jak na kopytka) i pokroić na części (u mnie 10). Bułeczki wyłożyć na oprószoną mąką blaszkę i pozostawić na około 30 minut do napuszenia. Gotowe włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Krakowskie smaki Ani
Kluski leniwe 390

maszynce lub zgniatamy w prasce, dodajemy mąkę, śmietanę, 2 żółtka, oraz sól wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Odkrawamy kawałek ciasta robimy wałeczek jak na kopytka, następnie spłaszczamy , kroimy średniej wielkości kluski. Wrzucamy na gotującą się i osoloną wodę. Gotujemy po wypłynięciu 2 minuty. Po ugotowaniu można polać przetopionym masłem z bułką tartą lub z cukrem

kgwjanczewo
Kokosowe kuleczki z kaszy manny z malinami 153

nawet można pominąć cukier, gdyż słodyczy nadają wiórki. Proste i szybkie w formowaniu, a dla jeszcze większego ułatwienia z masy można uformować wałek i pociąć na kawałki, niczym kopytka :) Do idealnej całości wystarczy dodać dowolne owoce- w tym wypadku wykorzystane zostały maliny- ozdobić listkami mięty, polać odrobiną syropu np. klonowego, no i pożywną, wartościową i cieszącą oko kolację bądź

Kraina Miodem Płynąca