kopytka - 2509 przepisów (strona:106/168)

Gnocchi z boczkiem i groszkiem 258

Zapraszam na obiad z resztek , gnocchi z boczkiem i groszkiem. Gnocchi czyli kluski ziemniaczane są tradycyjnym wyrobem włoskim. Są małe, na ogół zaokrąglone. Przypominają polskie kopytka , choć te są o wiele większe i różnią się kształtem. Kluski ziemniaczane znajdziecie w większości kuchni świata oczywiście pod różnymi nazwami. Osobiście uwielbiam kluski ziemniaczane i często je przyrządzam z ziemniaczanych resztek

codojedzenia
Gnocchi 301

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek.Podobne do naszych polskich kopytek tylko znacznie mniejsze i o innym kształcie. Podobno istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Moje są klasyczne i mąki pszennej, ziemniaków i jajka. Składniki: 1,2 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko woda do gotowania  sól Przygotowanie: Ziemniaki

Życie zaczyna się w kuchni
Gotowana, biała kapusta-na słodko-kwaśno 333

wyobrażam sobie Świątecznego obiadu, bez takiej kapusty. Pasuje do każdego rodzaju mięsa. Czasami podaję ją tylko w towarzystwie poznańskich szagówek (kopytek), okraszonych skwarkami z boczku. Sama nie wiem, z czym się lepiej komponuje :) SKŁADNIKI: Mała główka białej kapusty 1/6 kostki smalcu  Woda Sól Miód Ocet Pieprz (sporo pieprzu) PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy. Do garnka z grubym dnem- wlewamy

Kopystką po garach
Zrazy 204

piekarnika. Po 40-45 minutach sprawdzamy,czy bulionu nie należy uzupełnić.Po 1,5 godzinie sprawdzamy miękkość mięsa. Jeżeli mięso jest wystarczająco miękkie-wyłączamy piekarnik. Do podania: ziemniaki kopytka buraczki mogą być z tego przepisu : https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/10/buraczki-podawane-na-ciepo.html

Kopystką po garach
Gulasz Węgierski 380

narodowe węgierskie danie składające się głównie z mięsa, cebuli oraz papryki. Gulasz węgierski to smakowita, pożywna potrawa, którą możemy podawać jako samodzielne danie z pieczywem lub np. z kopytkami, kluskami śląskimi albo plackami ziemniaczanymi - w każdej wersji smakuje wyśmienicie i z pewnością doskonale zaspokoi nasze apetyty. Najlepszy Gulasz Węgierski - Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2 duże cebule

Słodka Strona
GNOCCHI SZPINAKOWE Z MASŁEM SZAŁWIOWYM 321

Zielone, włoskie kluseczki podobne do małych kopytek są efektowne i... Artykuł GNOCCHI SZPINAKOWE Z MASŁEM SZAŁWIOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
KOPYTKA TWAROGOWE (Bezglutenowe) 197

WITAM WSZYSTKICH ! Oto Kolejna propozycja szybkiego "odchudzonego" i bezglutenowego obiadu . Lżejsza wersja "kopytek" czy jak kto woli klusek kładzionych lub leniwych 😊 Mięciutkie ,delikatne, wręcz rozpływające się wzbogacone nutą korzennego cynamonu i słodyczą brązowego cukru , przełamane kwaśnym jogurtem Greckim ! Przepis pokochają nie tylko dzieci , ale także wielbiciele obiadów na słodko . Danie to sprawdzi się także jako lekki deser

Marcepanowa kuchnia
Gnocchi w serowym sosie, ze szpinakiem i pieczarkami – zapiekane 249

pizzę, chociaż to byłby świetny zestaw na pizzowe nadzienie i biały sos. Gnocchi! Na bazie gotowca obiad robi się szybko. A ziemniaczane gnocchi są bardziej wszechstronne niż nasze swojskie kopytka – i bardziej finezyjne. To w końcu włoski design! Szybko i pysznie. Bez mięsa, a do pełna! Były już na blogu gnocchi zapiekane w pomidorach , pyszne i soczyste. Te zapieczone

Karo in the Kitchen
Ziemniaczane krokiety z batatem i groszkiem 211

przygotować czosnkowy sos. Krokiety świetnie zastępują ziemniaki lub ryż i dlatego również podaję je jako przystawkę do mięsa. Ziemniaki na ogół przepuszczam przez maszynkę. Sprawdza to się w przypadku kopytek czy gnocchi . Do krokietów wykorzystuję zmielone ziemniaki ale od czasu do czasu rozgniecione. Jest to prosty przepis, a co najważniejsze krokiety wszystkim smakują. Obtoczone w panko i usmażone

codojedzenia
MUSZTARDOWA KARKÓWKA Z SOSEM WSTRZĄŚNIĘTYM NIEMIESZANYM 272

maggi. Zakręcić słoik i wstrząsać aż znikną grudki. Dolać do mięsa, zwiększyć ogień i mieszać przez chwilę do połączenia składników. Serwować z dowolnymi dodatkami. U mnie była podana z kopytkami i burakami

kuchniabellissima.wordpress.com
Kluski leniwe z rodzynkami 235

rodzynki i połączyć z ciastem. Zagniecione ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich uformować w wałek o szerokości 2 - 3 cm i kroić na małe kawałki (kształtem przypominające kopytka). Tak przygotowane kluski wrzucić na wrzącą, delikatnie osoloną wodę i zagotować. Gdy woda z kluskami się zagotuje należy natychmiast ściągnąć je z ognia i odcedzić. Podawać gorące, polane zarumienioną

Gospodyni Miejska
Kluski leniwe 235

mąki, jajka, oraz sól umieścić w misce i ugnieść ręcznie ciasto. Jego konsystencja powinna być zwarta i zbita. Formujemy z ciasta wałki i tniemy na kawałki jak na kopytka. W garnku gotujemy osoloną wo dę i partiami wrzucamy kluski do wrzątku.  Gotujemy ok 2 minut o d wypłynięcia klusek na powierzchnię. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy

ChilliJemy
Włoskie gnocchi z ricottą i szpinakiem 224

Przepyszna włoska wersja kopytek, które zrobiłam z bardzo zdrową ricottą i  dodatkiem mąki amarantusowej, którą niedawno odkryłam i muszę przyznać, że sprawdza się bardzo dobrze jest idealna do naleśników, wypieków i wielu innych dań, a do tego jest bezglutenowa i zawiera bardzo dużo białka i innych cennych składników, koniecznie wypróbujcie ją jako zamiennik zwykłej mąki.  Uwielbiam włoską

zdrowa vege kuchnia
Paluszki serowe 163

doskonale się rozmiesza. Powoli dosypujemy mąki i wyrabiamy ciasto. Sodę dodajemy na sam koniec. Przekładamy ciasto na stolnicę i dzielimy na mniejsze części. Formułujemy długie rulony, jak na kopytka i kroimy pod kątem prostym na zgrabne prostokąty. Można zostawić w takiej formie lub delikatnie zrolować w dłoniach. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy po kilka sztuk paluchów

Kuchnia od dwojga
Restauracje w Poznaniu: Maniok 231

moje nie jedzące zazwyczaj mięsa dzieci pokusiły się o skosztowanie tego dania (zjadły, czyli było super :)) Dzieci jednakże szybko wróciły do swoich dań. Jerzol wybrał pulpety drobiowe z orzechowymi kopytkami z dodatkiem marchewki i groszku w słodkim sosie. Zajadał z wielkim zaangażowaniem, co zresztą widać. Potrawa była bardzo łagodna, lekko słodka o odpowiedniej wielkości. Wielkim atutem dania było wkomponowanie

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania