pracy w Jasnej, gdzie postanowił pokazać swoją śląską naturę. Stąd też menu obfituje w dania charakterystyczne dla tej kuchni. Znajdziemy w nim śląską roladę, modrą kapustę, szare kluski, makówki, kopytka, rosół, czy żeberka. Jednak w opozycji do kuchni śląskiej znajduje się nowy konik Tomasza Hartmana — warzywa. To nad nimi postanowił podjąć swoje kulinarne eksperymenty, by wydobyć z nich
Food Squarełyżka mąki ziemniaczanej - 1 jajko - 15 dag masła - 2 łyżki miodu - szczypta soli Ilość mąki należy dostosować do potrzeb podczas wyrabiania ciasta. Do dekoracji: - do dekoracji rogów i kopytek możecie użyć produktów Delecty, np. posypka arachidowa prażona, karmel lub maczek o smaku mango - rozmącone białko do posmarowania ciasteczek 1. Składniki sprawnie szybko zagniatamy w elastyczne ciasto, owijamy folią
Apetyczna babeczkaprogramie telewizyjnym. Wyszedł naprawdę smaczny i godny powtórzenia oraz polecenia. Intensywny aromat przypraw i lekka słodycz jabłek doskonale współgrają z kruchym mięsem. Do tego kopytka i surówka z marchwi i buraka. Mniam, mniam! Składniki: Mięso • 4 plastry schabu • sól, pieprz, • ostra i słodka papryka • 2 łyżki mąki • olej
To co kochamNależę do osób, którym ziemniaki smakują pod każdą postacią. Czy to puree, czy młode z koperkiem i kefirem, czy kopytka, placki, pyzy… no może najmniej frytki. A ostatnio zrobiłam takie oto pyszne pieczone ziemniaczki, pachnące czosnkiem i tymiankiem. Nawet nie spodziewałam się, że będą takie smaczne. Te ziemniaczki jedliśmy
To co kochamtakże ciast o bardziej zwartej strukturze czyli mokrych – ucieranych, jak marchewkowe, ciast kruchych, półkruchych i parzonych. Nadaje się do naleśników, omletów, makaronów oraz różnego rodzaju klusek , knedli i kopytek! Świetnie sprawdzi się również jako zagęszczacz do zup i sosów
Ostra na SłodkoKapusta zasmażana to dodatek idealny do golonki lub pieczonego mięsa. Aromatyczna, lekko kwaśna i świetnie komponuje się podana z kluskami lub kopytkami. Radzę nie pomijać boczku, ponieważ dodaje on charakterystycznego mięsnego posmaku. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg kapusty kiszonej wraz z dodatkiem marchewki co najmniej 2 szklanki wody 1 średniej wielkości cebula
UgotowaćAromatyczna i soczysta pieczona kaczka z jabłkami, tradycyjny przepis z 1910 roku. Kaczkę najczęściej podaję z kluskami śląskimi lub kopytkami. Składniki: Kaczka o wadze 2 kg 2 łyżki majeranku 2 kwaśne jabłka sól Przygotowanie: Umytą i osuszoną kaczkę nacieram dokładnie od wewnątrz i na wierzchu majerankiem oraz solą. Następnie wkładam do lodówki na minimum 2 godziny. Jabłka
Kukuleczkiprzypaliła , gotujemy około 10 minut wszytko razem . Jak mięso nam się dobrze połączyło z fasolą , po 10 minutach solimy do smaku , i podamy np z makaronem , ziemniakami , bądź z kopytkami . Smacznego
Mój SmakPrzygotowanie: Na stolnicy zagniatamy ser z jajkiem, mąką pszenna, mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. Następnie masę serową dzielimy na 2 lub 3 części i formujemy wałek (jak na kopytka) i po ukosie kroimy na centymetrowe paski. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy jeszcze 2 minuty po wypłynięciu na wierzch. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki
Aga w kuchniPierś z kurczaka owinięta wędliną drobiową z sosem z bazyliowego pesto i śmietany. Danie jest wyraziste w smaku, dlatego najlepiej podawać je z delikatnymi dodatkami np. z kopytkami lub gnocchi. ok. 400 g mięsa z piersi kurczaka 1 mały słoik pesto bazyliowego (190 g) 150 ml śmietanki 30% 1 szklanka groszku konserwowego kilka plasterków cienko pokrojonej wędliny drobiowej (tyle
Bulliodużą zawartość tkanki łącznej posiada właściwości żelujące, więc fajnie zagęszcza sos i nadaje mu delikatnego, kremowego smaku. Taki ciemny, zawiesisty gulasz pysznie smakuje z kaszą lub kopytkami :)) Składniki: 1,5 kg pręgi wołowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego słodka papryka ostra papryka majeranek ziele angielskie liść laurowy sól
Walijskie PichcenieKnedle z mięsem na obiad. Obiady na bazie ciasta z ziemniaków często goszczą u nas w domu, robimy kopytka, knedle, kluski, babki ziemniaczane, krokiety. Knedle lubią wszyscy, a my lubimy knedle ze śliwkami lub truskawkami , ze śliwkami i bakaliami, albo z mięsem 🙂 Kluski z mięsem, nie muszą być drogie, farsz nie musi być z wysokogatunkowych mięs, ja wykorzystuję przeważnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobić z ugotowanymi poprzedniego dnia ziemniakami, których szkoda wyrzucić? Czasami zostaje ich kilka, zbyt mało, aby zrobić z nich na przykład kluski czy kopytka. Można jednak zrobić zapiekankę, w której będą stanowiły bazę. Taka zapiekanka wcale nie musi być nudna! Dzisiaj zapraszam na zapiekankę ziemniaczaną z tuńczykiem i jajkiem. Do jej przygotowania wykorzystałam puszkę tuńczyka w oliwie
Codzienna kuchnia niecodziennapiekarniku, a następnie wydrążony miąższ miksuje. Dynie w większej ilości można upiec kilka dni wcześniej, a puree przechowywane w lodówce możecie wykorzystywać do wielu dyniowych przepisów. Polecam „ Kopytka dyniowe ” lub „ Tartę Dyniową „. Składniki Tiramisu dyniowego: 280 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszalnej 1 szklanka puree z dyni 1 łyżeczka domowej przyprawy do dyni
Moja Delicja