Siedzimy tak sobie z A nią i nagle ona wypala: "Pablo, a weź no jakiś chleb upiecz. Ale taki jakiś inny". Kurna no, inny niż co? Inny niż te 200, które mam na blogu? No łatwo nie będzie. Ale zaraz mnie olśniło (a może to był pomysł A ni ?). A może by tak zrobić słodki chleb? Taki(...)dużą ilością miodu. Żeby jednocześnie miał charakter chleba, ale jednocześnie posmak takiej jakby chałki. Zastanowiłem się przez moment czy to jest możliwe, a potem stwierdziłem, że nie mam pojęcia. A skoro nie mam pojęcia, to muszę sprawdzić żeby wiedzieć. Bo jak się najłatwiej czegokolwiek nauczyć? Przez eksperymenty właśnie. Bo tak, taka jest prawda. Im więcej eksperymentujesz, tym więcej umiesz. Taki
Marder&Marder ManufactureDomowy chleb to najwspanialszy wypiek na świecie. Ten zapach, smak, chrupiąca skórka… No chyba nie można wyobrazić sobie czegoś smaczniejszego 😀 Tym razem mój sprawdzony przepis na chleb wzbogaciłam dodatkiem suszonych owoców. Suszona miechunka to moje odkrycie! Dzięki firmie Helio miałam okazję jej spróbować. Oczywiście jak zawsze w przypadku tej firmy owoce są najwyższej jakości, wyglądają jak małe złote kryształki(...)cudownie pachną. Owoce te zawierają bardzo dużo witamin i składników mineralnych. Jako, że w smaku jest słodko-kwaśna świetnie komponuje się z żurawiną. Chleb z suszoną miechunką i żurawiną Składniki: około 500 g mąki chlebowej pszennej (typ 750) szklanka wody niechlorowanej (250 ml) 1 łyżeczka soli 1,5 – 2 łyżki dobrej jakości miodu 2 łyżki oleju 15 g świeżych drożdży
PatiGotujeMój nowy eksperyment, polegający na połączeniu smaków charakterystycznych dla chleba litewskiego z metodą Tartine. Jest to zatem chleb pszenny robiony na pszennym zakwasie, jednakże z dodatkiem zaparzanej mąki żytniej, ciemnego żytniego słodu litewskiego i dużą ilością kminku. Chleb wyszedł delikatny, a zarazem bardzo aromatyczny i smaczny :) Zaparka 2 godziny w 63-65oC (robiłem na łaźni wodnej lub można(...)słód jęczmienny lub żytni i ponownie wymieszać. Zostawić szczelnie zamkniętą na 2 godziny w 63-65oC (robiłem na łaźni wodnej lub można zawinąć w koc lub pierzynę ;) Dalej chleb robiłem tak jak Tartine. Przepis na chleb Tartine tutaj . Ciasto 425 g pszenna Manitoba tipo "0" 25 g orkiszowa razowa 100 g aktywny zakwas pszenny 150 g cała zaparka
Przepisy na domowy ser i chlebChleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana to najsmaczniejszy chleb na zakwasie jaki jadłam. Chrupiąca, gruba skórka i wilgotny miąższ z apetycznymi dziurami uwiódł mnie od pierwszego kęsa. Chleb z Vermont pachnie tak, jak chleby z mojego dzieciństwa. Piekłam go już niezliczoną ilość razy i nie zawiódł mnie ani razu. Często kombinowałam z różnymi typami mąk ale w tej konfiguracji(...)podstawowej jest najsmaczniejszy. Lubię czasami dodać odrobinę maki lnianej do chleba gdyż świetnie podkręca smak i kolor. Zapewniam Was, że jeżeli raz spróbujecie go upiec to wejdzie na stałe do waszego menu tak jak u mnie:) Chleb z Vermont /wg Jefreya Hamelmana Zaczyn 140 g mąki pszennej chlebowej typ 750 ( czasami używam typ 650 ) 30 g zakwasu żytniego ( dokarmionego
Pieguskowa KuchniaNiezwykły chleb, ze zwykłej mąki szymanowskiej typ 480. Zaczyn: 2 szklanki ciepłej wody, łyżka cukru, 50 g świeżych drożdży, 4 łyżki mąki. Wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut. Ciasto: 1 kg mąki, łyżka soli kamiennej, 5 łyżek oleju i wyrośnięty zaczyn. Po wyrośnięciu zaczynu, dolewamy go do pozostałych składników i dokładnie mieszamy łyżką(...)nich wyrabiamy bułki, które układamy na blachę z papierem do pieczenia. -- Na blaszce bułki rozpłaszczamy i przykrywamy szmatką... same wyrosną w kilkanaście minut. Pozostałe ciasto wyrabiamy na chleb formując ręcznie na ulubiony kształt i też przykrywamy. Teraz nastawiamy piekarnik na 200 st. C, żeby był dobrze rozgrzany. Żeby była super chrupiąca skórka, możemy zrobić mączną pomadę, którą posmarujemy
chleba naszegopachnący świeżym ciepłym chlebem w świąteczny czas Brzmi zachęcająco? Poniżej przedstawiam przepis na pyszny chleb z mąki pełnoziarnistej i gryczanej, bez konserwantów i sztucznych spulchniaczy. Składniki : na zaczyn drożdżowy: – 225 g mąki pszennej chlebowej – 225 g wody – 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych Składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 – 16 godzin(...)chleb: – 450 g mąki pełnoziarnistej – 225 g mąki gryczanej – 1 łyżka soli – cały zaczyn 16 godzinny Przygotowanie : Przygotować zaczyn drożdżowy i odstawić na 12h-16h (najlepiej na całą noc). Rano lub na drugi dzień do miski wsypać dwa rodzaje mąk dodać łyżkę soli. Następnie cały zaczyn 16 h. Wyrobić ciasto ręcznie i odstawić w ciepłe miejsce
I LOVE LIFEChleb na zakwasie z dynią i figami to kolejna propozycja Piekarni Amber w ramach naszego comiesięcznego, wspólnego wypiekania chleba.Wczoraj był World Bread Day i ten post miał być również opublikowany wczoraj. Złośliwość przedmiotów martwych jednak dała znać o sobie i z powodu problemów z kartą od aparatu nie miałam dostępu do zdjęć. To nic, publikuję dzisiaj:). Ania wybrała do Naszej(...)październikowej Piekarni chleb Zorry . Upiekłam go w standardowej foremce gdyż jeszcze nie dorobiłam się koszyka do wyrastania chleba. Chleb upiekł się doskonale i smakował na tyle, że w zasadzie zjedliśmy cały na kolację. Nie dodałam fig, bo moje dziecko za nimi nie przepada, ale za to dosypałam więcej pestek dyni. Wspaniały wypiek, który powtórzę jeszcze nie raz! Dziękuję wszystkim biorącym
Pieguskowa KuchniaŁatwy w przygotowaniu i najlepszy pod słońcem chleb według przepisu mojej mamy. Mało składników, prostota wykonania, jego wygląd, a w końcu smak przemawiają na jego korzyść. To mój ulubiony chlebek. Składniki na chleb do foremki o długości ok. 25cm (24 kromki): 0,5kg mąki żytniej – w filmie użyłam typu 580, ale może być też inny 1/4 szklanki słonecznika łuskanego(...)przełożyć do szklanego pojemnika (słoika), przykryć kawałkiem folii aluminiowej i wstawić na 5-7 dni do lodówki na dolną półkę. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia. Wykonanie chleba: Do wysokiego naczynia – miski lub garnka wsypać wszystkie suche składniki i je wymieszać. Zakwas wymieszać z ciepłą (ale nie gorącą) wodą i dokładnie wymieszać na kleistą masę bez grudek
DietologPolecam wypiek tego smacznego chleba, który jest pulchny, świeży i chrupiący. Skład ciasta: mąka 650 1 kg, sól 1 łyżka, 2 średnie ziemniaki, zaczyn- 2 szklanki ciepłej wody+ 50g drożdży+4 łyżki mąki może być pełnoziarnista+ 1 łyżka cukru. Zaczyn mieszamy razem i odstawiamy przykryty do wyrośnięcia na 10-15 minut, potem dolewamy go do reszty produktów. Ziemniaki ucieramy(...)Mieszamy mechanicznie łyżką lub mikserem. Po wymieszaniu wyrabiamy ręcznie. . Pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min. do czasu podwojenia objętości. Następnie zagniatamy ciasto, dzielimy i wyrabiamy 2 chleby. Jak ciasto jest zbyt wilgotne, to przed wyrabianiem posypujemy mąką... -- -- Jak chleby podrosną 20-30 min. to smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy nasionami i nacinamy. Pieczemy
chleba naszegoChleb na zakwasie z dynią i figami to kolejna propozycja Piekarni Amber w ramach naszego comiesięcznego, wspólnego wypiekania chleba.Wczoraj był World Bread Day i ten post miał być również opublikowany wczoraj. Złośliwość przedmiotów martwych jednak dała znać o sobie i z powodu problemów z kartą od aparatu nie miałam dostępu do zdjęć. To nic, publikuję dzisiaj:). Ania wybrała do Naszej(...)październikowej Piekarni chleb Zorry . Upiekłam go w standardowej foremce gdyż jeszcze nie dorobiłam się koszyka do wyrastania chleba. Chleb upiekł się doskonale i smakował na tyle, że w zasadzie zjedliśmy cały na kolację. Nie dodałam fig, bo moje dziecko za nimi nie przepada, ale za to dosypałam więcej pestek dyni. Wspaniały wypiek, który powtórzę jeszcze nie raz! Dziękuję wszystkim biorącym
Pieguskowa KuchniaJesienny chleb z dynią i figami był wypiekany pod szyldem październikowej Piekarni Amber . Tym razem to cykliczne, wspólne pieczenie chleba miało podwójne znaczenie. Przepis na ten chleb pochodzi od Zorry , która corocznie organizuje 16 października World Bread Day. Więc nasz Jesienny chleb, pięknie wpisuje się w ideę propagowania pieczenia zdrowego, wartościowego pieczywa. Jesienny charakter chleba podkreśla dodatek(...)dyni i dzięki temu ma również uroczy kolor. Miękisz chleba jest dosyć wilgotny i słodkawy za sprawą suszonych fig. Jesienny chleb z dynią i figami doskonale smakuje z serami i pastami lub pasztetami warzywnymi. Składniki: 100 g utartej dyni lub puree z dyni 50 g zakwasu, płynnego 50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej, orkiszowej lub żytniej
Codziennik Kuchennyswojej kuchni przygotowuję zwykle dania dopasowane do pór roku i dojrzewania warzyw i owoców. W związku z tym z wielką radością przywitałam propozycję Zorry! na chleb z dynią do październikowej piekarni u Amber. Już kiedyś podawałam na blogu przepis na chleb z dynią i chili , więc wiedziałam, że dla innego efektu kolorystycznego tym razem użyję dyni pieczonej i zmiksowanej(...)surowej i tartej. Jak zwykle chleb piekłam w keksówce, bo wtedy wiem, na jak długo mi tego chleba wystarczy. Składniki : oryginalny przepis tutaj (Klik! ) 100 g puree z dyni (użyłam 150 g z dyni wcześniej pieczonej przez 40 minut, a potem rozgniecionej widelcem) 50 g płynnego zakwasu (użyłam 80 g) 50 g mąki razowej z pełnego przemiału (użyłam żytniej
Weekendy w domu i ogrodzieChleb słonecznikowy, a skąd taka nazwa ? ...ponieważ dodajemy aż 250 ml/ szklankę słonecznika/ Potrzebujemy 1 kg mąki 650, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli, słonecznik. Wszystko robimy jak w innych przepisach pieczywo tylko tym razem przyspieszamy :) Wyrobione ciasto ogrzewamy do wyrośnięcia w piekarniku ... Po wyrośnięciu wyrabiamy 2 chleby... Po raz kolejny(...)Pieczemy 10-15 min. w temp. 225 st.C Potem zmniejszamy do 200 st.C Jeżeli po 50 min. pieczenia nie będzie głuchego odgłosu po postukaniu w spód chleba, to dopiekamy go jeszcze na samej kratce 4-5 min. Po tym czasie będzie na pewno upieczony super chleb :) Smacznego
chleba naszegoSama nie mogę nadziwić się jak wiele wartościowego doświadczenia zdobyłam, a mój przepiśnik urzeczywistnia te słowa deficytem pustych stron... Postanowiłam powoli dzielić się wami tymi najlepszymi... Gotowi upiec prawdziwy chleb od podstaw? :D Chleb. Tak bardzo niedoceniany i tak bardzo hańbiony przez nowoczesną technologię. Ten prawdziwy ma duszę, którą sami tworzycie. Jeśli włożycie w niego serce, cierpliwość i odrobinę pracy(...)świeżością możecie cieszyć się przez długi czas, choć nie dane było mi udowodnić tę frazę.. zbyt szybko rozpływa się w ustach. Zakwas: Wspomniana przeze mnie wcześniej dusza chleba. To żywa część której zawdzięczamy puszystość i wzrost. Trzeba o niego dbać, odświeżać i przechowywać w odpowiedniej temperaturze ale duma którą czujecie później jedząc wasz własny wypiek jest
Gawron w rosoleupieczenia tego prostego chleba z garnka skusiła mnie na swoim blogu Ewa . Żałuję, że tak długo zwlekałam z jego upieczeniem gdyż bardzo nam smakuje. Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki bez zbędnego wyrabiania. Wyrasta w nocy, a rano po niespełna dwóch godzinach w całym domu pachnie świeżych chlebem. Uwielbiam jego skórkę jest bardzo chrupiąca(...)zasadzie z każdego bochenka coś z niej uskubię. Chleb zrobiłam w dwóch różnych wariantach – do jednego dodałam ziarna ( podpatrzone u Joanny ). Najsmaczniejszy ponoć wychodzi z garnka żeliwnego, ja jednak jeszcze takiego nie posiadam i skuszona doświadczeniem dziewczyn upiekłam w naczyniu żaroodpornym. Upiekł się doskonale! PROSTY CHLEB Z GARNKA / wg EWY 350 g mąki pszennej typ 650 200 g mąki
Pieguskowa Kuchnia